Charmecampings zijn campings in een mooie, rustige omgeving met oog voor persoonlijke aandacht. Om jezelf een charmecamping te mogen noemen moet je als camping aan een aantal voorwaarden voldoen. Charmecampings zijn dus best bijzonder en je vindt maar een paar pareltjes in elke provincie van Nederland. Om het jou gemakkelijk te maken hebben wij van Campingzoeker een lijstje gemaakt met daarin de (volgens ons) 15 mooiste charmecampings van Nederland.

Alle onderwerpen in dit artikel

Dat scheelt een hoop zoekwerk wat wij graag voor je uit handen nemen. Heb jij liever een compleet overzicht van alle charmecampings in de Benelux, klik dan op de onderstaande knop en ontdek alle charmecampings in de Benelux. Zo niet, lees verder en ontdek de onze top 15.

bekijk alle charmecampings

DE charme camping van Brabant

1. Charme camping Hartje Groen in Schaijk

Misschien wel de bekendste charmecamping van Brabant en omstreken is Hartje Groen in Schaijk. Deze camping is al meerdere malen in de prijzen gevallen en wij weten waarom. Het leven is hier meer dan goed! Met aanschuifavonden voor kampeerders zodat je niet zelf hoeft te koken, een mindful ochtendwandeling of een rustgevende vlindermassage in de middag.

Je kampeert hier natuurlijk in de eerste plaats om lekker buiten in de natuur te zijn. En natuur is er volop te vinden op en rondom de camping, van bossen, vennetjes tot heidevelden. Wat fijn om hiertussen te mogen luieren of juist wandelen en fietsen. Charmecamping Hartje Groen is ook echte een groene kindercamping met veel natuurspeelplekken en een speelven. Ook worden er bijzondere activiteiten georganiseerd zoals buitenlessen over de natuur en een heus circus programma voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Bezoek het prehistorisch dorp in Eindhoven, ga op oer tocht door de Maashorst of bezoek Dierenrijk Europa. Bij terugkomst wacht daar de Boshut voor een lekker hapje en drankje. Een andere ontmoetingsplek op de camping is de huiskamer hier kun je gezellig een spelletje doen of lezen.

ontdek Charme camping Hartje Groen

Het mooiste geheim van Drenthe - charmecamping

2. Landgoed Borkerheide in Westerbork

Nog een camping met een mooie nominatie op zak als een van de beste Charmecampings van Nederland is Landgoed Borkerheide in het mooie Drenthe. Op een prachtig landgoed kun je hier nog avontuurlijk komen kamperen op een plekje die bij je past. Er is veel ruimte en genoeg privacy. Bijzonder is het eigen stuk heideveld van 10 hectare waar je hond los mag lopen.

Persoonlijke aandacht en gastvrijheid wordt door de eigenaren zeer belangrijk gevonden en dat zie je overal terug. Avontuurlijk kamperen kan ook een in van de boomhutten of safaritenten zijn. Beide hebben uitzicht over een mooi ven. Kampeerders maken gratis gebruik van het naastgelegen bosbad.

Voor de nodige reuring en gezelligheid ligt het brinkdorp Westerbork vlakbij. Hier vind je ook diverse horeca en winkels. In het museumdorp Orvelte ga je echt terug in de tijd. Bijzonder om te zien hoe onze voorouders leefden en werkten. Er is ook een bijzondere kleinschalige dierentuin te vinden, een dikke aanrader, zeker voor gezinnen met kinderen.

ontdek Landgoed Borkerheide

Gemoedelijke charme camping op de Veluwe voor rust, natuur & gezin

3. Camping de Helfterkamp te Vaassen

Op een bijzonder plekje midden op de Veluwe ligt deze rustige en kleinschalige familiecamping. Meermaals bekroond en in de prijzen gevallen. Comfort, netheid en gastvrijheid staan hier hoog op het lijstje. Bij aankomst is het nog lastig kiezen gaan we eerst langs de beek, de dassenburcht of de kikkerpoel. Je hoeft de camping niet af voor natuurbeleving.

Er zijn 160 uitsluitend toeristische kampeerplaatsen en een aantal huuraccommodaties. Je kunt kiezen uit diverse velden met een speeltoestel in het midden of juist een veld zonder speeltoestellen. Centraal op charmecamping de Helfterkamp ligt de oude boerderij. Hier vind je de receptie en kampwinkel. In de recreatieschuur valt ook altijd wel wat te beleven. En in het hoogseizoen zijn er activiteiten voor jong en oud zoals een sprookjestocht, Veluwse proeverij of een roofvogelshow.

Vanaf de camping wandel of fiets je zo verder de Veluwse natuur in. Kasteel Cannenburgh ligt om de hoek en ook kroondomein het Loo is goed bereikbaar. Niets fijner dan na een uitstapje terugkomen met het geluid van fluitende vogeltjes en je blote voeten in het gras.

ontdek Camping de Helfterkamp

Op loopafstand van het vestingstadje Bourtange

4. Camping ‘t Plathuis te Bourtange

Kies eens voor de verrassende provincie Groningen voor je volgende kampeervakantie op een charmecamping. Op wandelafstand van het vestingstadje Bourtange hebben we een hele mooie gevonden voor je. Volop rust, ruimte, natuur en gastvrijheid. De zwemplas met zandstrand ligt al op je te wachten.

Er zijn een aantal kampeerveldjes te vinden waaronder een autovrij familieveld met speeltuin. Ook is er ruimte voor camperaars en passanten. De camping voorziet je graag van verse broodjes in de ochtend en een verfrissend biertje met snacks in de middag op het terras. Net buiten de camping ligt een jachthaven en hoe fijn is het om de dag af te sluiten bij de kampvuurplaats?

Het landschap in dit zuidelijkste puntje van Groningen is licht glooiend maar vooral heel afwisselend. Eikenbossen, stromende beekjes en boerenland. De eigenaren voorzien je graag van de leukste uittips en zijn altijd in voor een praatje. Bezoek vooral met kinderen zeehondencentrum Pieterburen of insectenwereld Leens.

ontdek Camping ‘t Plathuis

Slapen in een yurt, oltimerbusje of tipi tent op deze charmecamping

5. Landgoedcamping het Meuleman in de Lutte

Deze camping ligt op een enorm landgoed omgeven door bossen, heidevelden en vennetjes. Kies zelf je favoriete plek langs het water in de bossen of langs het heideveld. Uniek zijn de glamping accommodaties zoals een boerderijtje, luxe yurt of tipi tent. Iedere dag staan er wel activiteiten op het programma zoals hutten bouwen, zandkastelen maken, broodjes bakken of samen een toneelvoorstelling in elkaar zetten. Volwassenen kunnen zich wagen aan een ijsbad of relaxen op het theaterfestival.

Een oude kapschuur is recent verbouwd tot binnen verblijf waar je op koude dagen zelf de houtkachel kunt aansteken. Onder het genot van een tijdschrift, een spelletje op een potje tafelvoetbal kun je hier prima vertoeven. Een top charmecamping in het mooie Overijssel.

Ga mee met de Lutterzand Express voor een tochtje door de omgeving. Of stap op de fiets voor een fiets dagtocht richting Bad Bentheim. Het kuurstadje net over de grens met een eeuwenoud kasteel en fijne kuurbaden om helemaal tot rust te komen.

ontdek Landgoedcamping het Meuleman

Charmecamping Op loopafstand van bos, duin en strand

6. Camping Innerduyn in Biggekerke

Een kleinschalige charmecamping achter een typisch Zeeuwse boerderij nabij de badplaats Zoutelande. Geroemd worden de persoonlijke benadering en het perfect onderhouden terrein. Bij de camping hoort ook een bloemenpluktuin, in de zelfbedieningswinkel zijn hiervoor spulletjes beschikbaar.

Mocht je op zoek zijn naar een charmecamping gericht op tweepersoonshuishoudens reis dan af naar het Zeeuwse eiland Walcheren. Camping Innerduyn is wat met noemt een adult only camping. Rust, ruimte en privacy gegarandeerd. Kinderen en kleinkinderen zijn welkom als bezoek of logee. Op deze autovrije camping zijn zo'n 30 kampeerplaatsen beschikbaar. En hoe leuk, elke kampeerplaats beschikt over een eigen picknicktafel. De basisvoorzieningen zoals het moderne sanitair met vloerverwarming en vele extra's zijn tiptop in orde.

Zeker met de fiets ben je binnen vijf minuten bij een supermarkt en binnen een kwartier op het strand of bij de badplaats Zoutelande. Op de camping kan de fiets gestald worden in een overdekte ruimte met diverse oplaadpunten. Bezoek de Molen de Jonge Johannes met fijn terras en streekwinkel. Het is weliswaar een behoorlijke klim maar het uitzicht op de top van de vuurtoren van Westkapelle maakt alles goed. Bezoek in Westkapelle ook museum het Polderhuis over de roerige geschiedenis van deze streek.

ontdek Camping Innerduyn

Kamperen bij een wijnboer

7. Camping wijndomein erve Wisselink in Eibergen

Het lijkt wel Frankrijk; je tent opzetten op zetten tussen de druiven en het groen. Het kan in de Achterhoek in het buitengebied van Eibergen tegen de Duitse grens. Hier worden Nederlandse wijnen gemaakt. Zeker in het najaar kun je de oogst van dichtbij meemaken. Het is genieten van een goed glas wijn van eigen landgoed op een van de intieme kampeerplekjes op deze charme camping.

Ieder van de 25 speels ingerichte kampeerplaatsen op het landgoed heeft weer een ander uitzicht. Voor de trekkende kampeerders, bijvoorbeeld wandelaars zijn er sfeervolle plekken in de fruitboomgaard. Op Erve Wisselink lopen de kippetjes vrij rond, zijn er nestkastje voor allerlei soorten vogels en wordt naast wijn ook jam en honing gemaakt. De eigenaren zijn trots op hun product en laten graag zien hoe het proces in de wijngaard, moestuin of bijenstal in zijn werk gaat. Een unieke kans op een kijkje achter de schermen voor eenieder die erin geïnteresseerd is.

Naast de nodige rust is er in de Achterhoek ook veel te zien en te beleven. Fiets op dinsdagochtend eens naar de markt in Eibergen voor veel lokale- en streekproducten. De Mallumse molen in Eibergen verkoopt versgemalen pannenkoekenmeel.

ontdek Camping wijndomein erve Wisselink

Charme camping aan de Overijsselse Vecht

8. Camping Huttopia de Roos te Ommen

Vliegeren op het open veld, een bommetje maken in de Vecht of spetteren in de spartelpoel dat is kamperen in de vrije natuur. Deze charmecamping ligt aan de Overijsselse vecht, een unieke streek met de rivier als uniek stukje erfgoed. De camping zorgt voor een goed gevuld vakantieprogramma zodat niemand zich hoeft te vervelen.

De centrale ontmoetingsplek op de camping is de grote safaritent die staat tegen de foodtruck. Hier worden iedere avond trouwens de lekkerste gerechten gemaakt! Je kunt ook kiezen voor een idyllisch plekje op het terras aan de rivier. De kinderen gaan er graag op uit met hun gekregen natuur activiteitenboek. Check ook vooral de bijzondere glamping accommodaties waarvan sommige voorzien zijn van houtkachel.

Deze charmecamping ligt in een natuurparadijs die je het beste ontdekt tijdens een vaar-, fiets- of wandeltocht. Breng een bezoekje aan kaasboerderij Heileuver of leer bij Boerderijwinkel Zandman in Beerze hoe het melken in zijn werk gaat. Ook vind je in de omgeving volop musea en kastelen zoals landgoed het Laer.

ontdek Camping Huttopia de Roos

Charmecamping waar je ook kunt winterkamperen

9. Camping de kleine Abtshoeve in Oosterhout

Een charmecamping geliefd onder senioren. Op deze camping zijn geen faciliteiten voor kinderen. Wel kun je er het hele jaar terecht, dus ook als je graag in de winter of het vroege voorjaar kampeert. De faciliteiten zijn hierop ingericht en de natuur in bijvoorbeeld de Biesbosch is in elk seizoen bijzonder.

De Kleine Abtshoeve is een autovrije kleine camping waar gastheerschap nog hoor in het vaandel staat. Om je kampeervakantie helemaal compleet te maken kun je kiezen uit een van de samengestelde arrangementen zoals het Brabants verwenarrangement. En verwend word je zeker in het eetcafé met streekbieren en lokale lekkernijen.

Ontdek steden als Breda of Oosterhout of trek juist de natuur in van de Biesbosch. Een vaartocht door dit gebied is zeker aan te raden. Bij terugkomst op de camping wacht daar de jeu de boules baan of leen een boek uit de minibieb.

ontdek Camping de kleine Abtshoeve

Charme camping en vakantiepark met luxe faciliteiten

10. Europarcs te Ruinen

Gloednieuwe glamping accommodaties met zelfs een dakterras en hottub gelegen in de oeroude provincie Drenthe. Natuurlijk ben je ook van harte welkom met je eigen kampeermiddel. Op elk veldje is wel een speeltoestel te vinden. Deze charmecamping heeft de kampeerder veel faciliteiten aan te bieden en blijft toch persoonlijk, kleinschalig en rustiek.

Middelpunt op deze groene camping is restaurant dubbel Dutch, proef hier de lokale Drentse specialiteiten. De camping biedt zowel mooi weer faciliteiten maar heeft ook indoor faciliteiten als een indoorspeeltuin en zwembad. Dit maakt dat je hier het gehele jaar van harte welkom bent. Dus mocht je een keertje willen winterkamperen ...

Gelegen vlakbij drie nationale parken kun je genoeg bijzondere flora en fauna spotten. Wil je meer weten over de geschiedenis van de provincie en over de hunebedden, bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger.

ontdek Europarcs te Ruinen

Autovrije Kindercamping middenin de Overijsselse natuur

11. Charmecamping Heidepark te Lemelerveld 

Heidepark mag zich met recht een charmecamping noemen. Een fijne kleinschalige camping middenin de bossen met een eigen openluchtzwembad en als grote bonus een natuurbad pal naast de camping. Hier mag je als gast vrij gebruik van maken. De voorzieningen zoals horeca en een winkel zijn aanwezig. 

De kampeervelden zijn ruim en hebben allemaal een eigen speelgelegenheid. Kies voor een plek waar je je hond mee mag nemen of juist niet. Kampeerplaatsen met privé sanitair zijn er ook evenals diverse glamping en huuraccommodaties. Door al het groen heb je ook genoeg privacy en schaduw op warme dagen. Met regen zullen de kids zich ook prima vermaken op de speelzolder of bij het recreatieteam (hoogseizoen). Een ideale camping als je een niet al te grote camping zoekt maar wel met de nodige voorzieningen.

Het naastgelegen natuurbad met zandstrand en speeltoestellen zorgt voor uren waterpret. Ook leuk zijn het naastgelegen kabouterpad en klimbos. Wil je een keer wat bijzonders meemaken tijdens je kampeervakantie? Op 4 kilometer van de camping kun je ervaren hoe het is om in een zweefvliegtuig te zitten (en te vliegen).

ontdek Charmecamping Heidepark

Kamperen op het grootste Waddeneiland van Nederland

12. Camping Woud 

Op het mooie Waddeneiland Texel vind je ook een echte charmecamping. Kleinschalige voorzieningen op de camping zelf maar met een groots gevoel van natuur en vrijheid om je heen. Ook de gastvrijheid wordt hier geroemd. De camping is autovrij en de kinderfaciliteiten zijn gericht op kids tot 10 jaar. Denk aan een waterspeelplaats, klauterparcours en Texelse speeltuin. 

Kies voor een ruime kampeerplaats in het groen of juist een luxe ingerichte tent. Sinds 2021 zijn er een aantal luxe lodges beschikbaar met hemelbed, afwasmachine en heerlijke loungebank. Voor horeca en of een winkel zul je even op de fiets moeten stappen maar dat is zeker op Texel geen straf. 

Zeehonden kijken, lammetjes of bijzondere vogels spotten, Texel is in ieder seizoen mooi. Vaar eens mee op een garnalenkotter vanuit de haven van Oudeschild of beklim de vuurtoren met spectaculair uitzicht. Sluit je vakantiedag af bij een van de strandtenten en geniet van diverse lokale specialiteiten. 

ontdek Camping Woud

Charme- en adult only camping in Drenthe

13. Camping De Drie Provinciën te Een-West in Drenthe

Verkozen door de kampeerder als charmecamping van het jaar 2022 mag deze camping natuurlijk niet in de lijst met beste charmecampings in Nederland ontbreken. Een paar dagen op camping de drie provinciën zal je goed doen! Je kampeert hier in een parkachtige idyllische omgeving met prachtige planten, bloemen en zitjes. Wat een rust heerst hier. Daarnaast heeft deze camping in 2023 zelfs een award gekregen voor camping met het beste restaurant.

Ruime kampeerplaatsen, goede sanitaire voorzieningen, wifi en een uitstekend restaurant. Dat zijn wel voorzieningen waar je iets mee kunt als je op zoek bent naar een adult only charmecamping. Voor de liefhebber zijn er drie visvijvers op het terrein aanwezig. Een wandel- of fietstocht kan gelijk gestart worden vanaf de camping omdat deze gelegen is aan een uitgestrekt natuurgebied. 

Ontdek een van de vele typische brinkdorpen waar Drenthe bekend om staat. En heb je al een hunebed gespot? Ook een must-see tijdens je kampeervakantie in Drenthe. Met een saunacomplex om de hoek behoort een dagje ultiem relaxen ook tot de mogelijkheden. 

ontdek Camping De Drie Provinciën

Camping in een bosrijke omgeving met veel aanpassingen voor mindervaliden

14. Camping de Ruimte te Dronten 

Wat een fijne plek is dit waar jong en oud plezier heeft en tot rust komt. De ligging bij de randmeren is ideaal als je van watersporten houdt. Er zijn veel aanpassingen gedaan voor mensen met een beperking zodat echt iedereen in het gezin een topvakantie kan beleven. Zo zijn niet alleen de gebouwen en het sanitair aangepast maar ook het waterspeelbad en diverse speeltoestellen zijn rolstoeltoegankelijk. 

Een autovrije charmecamping met prima voorzieningen zoals een winkeltje, restaurant, terras en een kleinschalig activiteitenprogramma. Erop gericht dat echt iedereen kan deelnemen. Fietsjes, skelters en stepjes mag je vrij gebruiken en vriendjes zijn in de speeltuin ook zo gemaakt. Kies voor een kampeerplek in het bos of juist op een kampeerveld. 

Mocht het nodig zijn dan kun je behalve reguliere fietsen ook een elektrische rolstoelbakfiets huren, wat een fijne manier om Flevoland te ontdekken. Bij terugkomst wacht een lekkere maaltijd in het restaurant of een afhaalmaaltijd welke zelfs tot aan je tent wordt bezorgd. Nog even langs de spelletjeskast voor een leuk spelletje in de avond?

ontdek Camping de Ruimte

Charme camping met gratis toegang tot naastgelegen bosbad

15. Camping Zwinderen te Zwinderen

In een authentiek Drents esdorp met mooie boerderijen rondom een brink ligt de kleinschalige camping Zwinderen. Sinds kort gerund door een enthousiast gezin die de camping stukje bij beetje naar eigen zin opknapt. Zo is daar een huiskamer met spelletjes en boeken en wat kleine dieren. Ook de speelvoorzieningen voor de kinderen zijn recent vernieuwd. 

De persoonlijke benadering blijkt uit het feit dat je maar hoeft de appen en er hangen verse broodjes aan je deur in de ochtend. Ook een snack of pizza wordt tot aan je tent gebracht. De eigenaren doen zelf de kleinschalige kinderanimatie in de zomervakantie en kennen de kinderen daardoor ook. Op de autovrij camping kunnen de kids naar hartenlust rondjes rijden met de aanwezige skelters en tractors. Naast de 37 kampeerplaatsen en de 2 camperplaatsen zijn er 2 chalets voor de verhuur en 3 pods. 

Bijzonder voor zo'n kleine camping is dat er pal naast de camping een openlucht bosbad ligt. Gerund door dezelfde eigenaar en daardoor gratis toegang voor alle kampeergasten. Met drie baden waaronder een peuterbad, glijbaan, ligweide en airtrampoline zit je hier op warme dagen meer dan goed. De camping is gelegen in Zuidoost Drenthe met Emmen op korte afstand. 

ontdek Camping Zwinderen

Nog meer mooie charmecampings in Nederland

Maar was is nu eigenlijk een charmecamping. Het woord zelf klinkt al vrij idyllisch, toch? Een charmecamping wordt vaak omschreven als een klein en charmant kampeerterrein waar je alles wat je nodig hebt vindt en er nog steeds een aangename rust heerst. Faciliteiten als een campingwinkel, horeca en speelvoorzieningen zijn soms aanwezig. Ook zijn er campings die huuraccommodaties of zelfs glamping accommodaties aanbieden.

De campings hebben een maximum van rond de 200 kampeerplaatsen die allemaal ruim en in het groen gelegen zijn. Meer ontdekken over charmecampings? Lees hier alles over kamperen op een charmecamping.

Wij hopen je met deze lijst aan mooie charmecampings in Nederland de nodige inspiratie te hebben gegeven voor je volgende kampeervakantie. Zat die ene charmecamping in Nederland er nu net niet tussen voor je? Geen nood, op campingzoeker ben je slechts 3 stappen verwijderd van een camping die vast en zeker bij je past. Bezoek onze camping zoekpagina, selecteer op vakantieland, op regio en op type camping (dus bijvoorbeeld charmecamping) en je krijgt nog veel meer kampeer inspiratie van ons.

Wist je dat er ook op de mooiste kampeerplekjes in België en Luxemburg sfeervolle en gezellige charmecamping te vinden zijn? Je vindt het op campingzoeker!

ga op zoek naar een charmecamping

Over de auteur:
Kirsten Sloots-Riezebos

Kirsten Sloots-Riezebos, 39 jaar. Mama van 5 jonge kinderen. Kamperen is fijn, maar mag het een beetje luxe zijn? Genieten van het relaxte campingsfeertje vanaf mijn veranda, met een glas wijn en een kaasje uit de streek. Altijd op zoek naar een nieuwe volgende vakantiebestemming. Hoopt stiekem ooit nog een eigen camping te kunnen beginnen.

Kirsten Sloots-Riezebos