Het lijkt je heel leuk om een keer te kamperen. Lekker eropuit met het gezin of romantisch met z'n tweeën? Je moet er alleen niet aan denken om te koken op zo'n klein gasstelletje. Ook de gedachte van het opzetten van een tent houdt je 's nachts wakker. Laat staan het vooruitzicht om op een matje op de grond te moeten slapen...

Alle onderwerpen in dit artikel

Het leven op de camping spreekt je aan, alleen ben je een fan van luxe. Voor jou geen wc-rol onder je arm maar een porseleinen pot (het liefst met bidet) binnen handbereik. Voor dit type kampeerders is er Glamping. Dit zijn luxe accommodaties die van alle gemakken zijn voorzien. Vanwege de populariteit van de laatste jaren zijn het aantal glamping accommodaties flink toegenomen.

Glamping Mölke
Dit is toch een fantastische manier om je vakantie te vieren? (Vakantiepark Mölke)

Wat is glamping

Heb jij geen idee waar ik het over heb? Hier een korte uitleg over wat glamping precies is en wat je er allemaal kunt verwachten. Glamping is een samenvoeging van de woorden 'glamour en camping'. Een glamping is in feite niets anders dan een hele luxe accommodatie op een camping. Dit kan dus gaan om een compleet ingerichte tent, een hutje, tipi, trekkershut of huisje met alles erop en eraan. 

Voor de échte geïnteresseerde. De oorsprong van glamping gaat heel ver terug, namelijk naar de tijd van Dzjengis Khan (12e eeuw). Hij was de oprichter van het Mongoolse Rijk en was dol op luxe. Het land Mongolië is een van de meest afgelegen gebieden ter wereld. Tijdens kruistochten liet Dzjengis van tevoren zijn yurt (Mongolische tent) opzetten en helemaal inrichten zodat hij het zo comfortabel mogelijk had en zich helemaal thuis voelde. Deze zogenaamde yurts vind je nu ook op heel veel campings.

Glamping
Je hoeft alleen nog maar je zwembroek mee te nemen!

Het succes van glamping

Vanwege het grote aantal glamping accommodaties komen nu hele andere mensen naar de camping. Je hoeft namelijk geen doorgewinterde kampeerder te zijn om te kunnen genieten van het leven op de camping. Glamping verblijven zijn er in vele soorten en maten. Denk aan prachtige boomhutten, compleet ingerichte tipi's, blokhutjes en zelfs complete (stenen) huisjes.

In de meeste gevallen voorzien van een keukenblokje, privé sanitair, comfortabele bedden, een douche, verwarming en zelfs een tv aan de muur. Ga je op vakantie naar glamping accommodatie hoef je dus bijna niets meer mee te nemen. Een koffer met kleren, een zwembroek en zonnebrand crème en je bent er helemaal klaar voor. 

Kamperen op een glamping
Heb je jonge kinderen? Het comfort van glamping is dan ideaal!

Glamping in de Benelux

Glamping vind je overal in de Benelux. Steeds meer campings adopteren dit concept en dus vind je ze niet meer alleen op de grote 5-sterren camping. Ook steeds meer kleine campings investeren in compleet ingerichte accommodaties. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer kleinschalige campings te vinden waar je kunt genieten van het leven op een camping in alle luxe. 

Glamping
Een compleet ingerichte trekkershut. Ik heb er meerdere keren (met plezier) mijn vakantie gevierd

Wanneer je kijkt naar de Benelux zijn er in Nederland de meeste glamping mogelijkheden te vinden. Natuurlijk zijn er in Nederland meer campings dan in Luxemburg en België bij elkaar, maar ook verhoudingsgewijs staat Nederland ver aan kop. Hoe dit komt? Ik denk dat dit komt omdat Nederland een écht kampeerland is. Hier staan wij Nederlanders ook om bekend. Hierdoor lopen wij ook (meestal) voorop lopen in dit soort ontwikkelingen? Kamperen is altijd populair geweest maar het heeft de afgelopen jaren een flinke groei meegemaakt. Veel mensen besluiten hun vakantie in eigen land te vieren (staycation) en campings door heel het land spelen hier handig op in.

Op zoek naar een leuke Glamping accommodatie?

Top 10 Glamping in Nederland

 

De toekomst van glamping

Het ziet er goed uit voor de toekomst van glamping. Nu steeds meer mensen hun vakanties dichter bij huis vieren biedt een glamping perspectieven. Met het oog op duurzaamheid en reizen is een camping in Nederland een fantastisch alternatief. Je hoeft niet meer te vliegen en aangezien campings steeds mooier en completer worden trekt ook veel jonge gezinnen. Met name de babyboom generatie. Een generatie die over het algemeen veel te besteden heeft en sneller geneigd is te kiezen voor een luxe glamping vakantie. 

Glamping beerze bulten
Luxe en toch het camping gevoel! (Camping de Beerze Bulten)

Als het zo door blijft gaan ligt het dus in de lijn der verwachtingen dat luxe vakanties op een camping alleen maar populairder zullen worden dan dat ze nu al zijn. Ben jij nu benieuwd naar alle mooie glamping accommodaties in de Benelux, neem dan even een kijkje op onze zoekpagina en wie weet vind jij camping die helemaal bij jou past!

Bekijk alle glamping accommodaties

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen