Na jaren van dalende cijfers zit het aantal mensen dat op vakantie gaat naar een camping weer in de lift. Dit blijkt uit het Trendrapport 'Toerisme en Recreatie' dat eind 2018 door het CBS werd samengesteld. Volgens dit rapport bezochten dat jaar meer dan 4,2 miljoen Nederlanders in binnen- en 2,9 miljoen in het buitenland een camping om hun vakantie te vieren. Hoe komt dit precies? Waar heeft kamperen deze plotselinge populariteit aan te danken? 

Alle onderwerpen in dit artikel

Glampings

Het woord glamping staat voor 'glamorous camping' en is de laatste jaren erg populair geworden. Bezoek je een glamping, dan geniet je van alles wat een camping te bieden heeft, alleen doe je dit in een luxe cottage, stacaravan of safari tent. Het verblijf is van alle gemakken voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast, een keuken, een eigen toilet en douche, lekkere bedden, meubels, verwarming en in de meeste gevallen zelfs een televisie!

Glamping De Beerze Bulten
Geniet van een kampeer vakantie in een luxe safari tent (Foto: Beerze bulten)

Je kunt je voorstellen dat de luxe en het gemak van glamping kamperen ineens heel interessant maakt voor een hele grote groep mensen. Mensen die niet houden van het slapen op een luchtbed en koken op een gasstelletje.

De meeste glampings hebben 4 of 5-sterren en dus kun je er zeker van zijn dat de camping van alle gemakken is voorzien. Niemand hoeft zich te vervelen, je kunt er heerlijk eten, er is animatie voor jong en oud en het sanitair is tip top in orde.

Toen mijn kinderen nog erg jong waren was ook voor mij het kamperen op een glamping dé ideale oplossing. Wij zijn fanatiek kampeerders maar om met een baby in het naseizoen in een tent te slapen zagen wij niet zitten. Ga je naar een glamping dan hoeft bijna niets mee te slepen. Je parkeert je auto en je vakantie is begonnen.

Thema campings

Naast de zogenaamde glampingvakanties zijn er ook steeds meer themacampings. Dit zijn campings die zich duidelijk willen onderscheiden door het gebruik van een bepaald thema. Mensen willen tegenwoordig steeds vaker 'iets unieks' en themacampings spelen goed in op deze behoefte.

Een goed voorbeeld van zo'n camping is Sprookjescamping de Vechtstreek. Het hele terrein van deze camping staat in het teken van sprookjes. Zo ga je uit eten in 'de Kasteelkeuken', is er op ieder veld een sprookjesachtig speeltuintje aanwezig en is er een mooi theater aanwezig waar het animatieteam je kinderen een spannend avontuur/sprookje laat beleven.

Sprookjescamping de Vechtstreek. Een camping met een duidelijk thema.
Sprookjescamping de Vechtstreek. Een camping met een duidelijk thema.

Back to basics?

Een andere populaire stroming is de boerencamping. Op deze (mini)campings ga je helemaal back-to-basic. Het terrein is vaak een speciaal hiervoor ingericht stuk land van een boer. Er zijn weinig faciliteiten te vinden waardoor je optimaal kunt genieten van de rust en het boerenleven.

Daarnaast wordt er door de boer vaak de mogelijkheid geboden om de dieren voeren, de koeien melken en te helpen met het oogsten van groenten en fruit. Het ontbreken van alle faciliteiten maken dit type van kamperen ook tot een goedkope vakantie.

Een boerencamping
Op Camping Natuurlijk Genoegen kun je helpen met het voeren van de dieren

Ook de zogenaamde duurzame- en natuurcampings zijn flink terrein aan het winnen in Nederland. Kamperen in eigen land is sowieso erg duurzaam maar een groot aantal campings richt zich hier speciaal op. Vele zijn voorzien van het zogenaamde Greenkey certificaat en proberen het kamperen zo minimalistisch mogelijk te houden. Helemaal back-to-basic!

Vakantie in eigen land

Vanwege het groeiende aantal kwaliteit-campings in Nederland kiezen steeds meer mensen ervoor om hun vakantie te vieren in eigen land. Je hoeft niet ver te rijden en je bent toch heel dicht bij de natuur. Ook kan het landschap in ons kleine landje erg verschillen. Zo is een vakantie op één van de waddeneilanden toch compleet anders dan wanneer je kampeert op de hoge Veluwe.

Voor veel mensen is een camping in Nederland ook lekker vertrouwd. Je hebt niet te maken met een taalbarrière waardoor je kinderen gemakkelijker vriendjes kunnen maken. 

Kamperen op een glamping
Een glamping is van alle gemakken voorzien. Dit maakt kamperen laagdrempeliger.

Conclusie

Het aantal mensen dat in Nederland kiest voor een kampeervakantie wordt ieder jaar groter. Dit komt vanwege het groeiende aantal kwaliteitscampings. Met name glampings zorgen ervoor dat je geen doorgewinterde kampeerder hoeft te zijn om te genieten van het een vakantie op de camping. 

Campings die zich duidelijk onderscheiden van de rest doen het ook vaak erg goed. Themacampings zijn razend populair en geven meer beleving aan je vakantie. Hetzelfde geldt voor Boeren- en duurzame campings.

In 2018 gingen 4,2 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land en mijn vermoeden is dat dit aantal alleen maar zal blijven groeien. Kamperen is dus hot en wordt alleen maar hotter!

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen