Een lange autorit met kinderen kan behoorlijk stressvol zijn. Als je kinderen zich gaan vervelen zitten ze elkaar binnen 'no time' in de haren. Dit is niet goed voor de vakantiestemming. Daarnaast moet de bestuurder zich tijdens de rit zich goed kunnen concentreren. Ruziënde kinderen werken niet echt mee.

Alle onderwerpen in dit artikel

In dit artikel hebben we een aantal handige tips om je kroost op de achterbank zoet te houden en enige afleiding te bieden zodat je (hopelijk) ontspannen aankomt op je vakantiebestemming.

File-bingo

Het is een soort ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ variant. Download en print van internet een paar varianten. Als je meerdere kinderen hebt, zou je ze elk een andere variant kunnen geven. Wie het eerst zijn kaart vol heeft, krijgt een kleinigheidje of snoepje. Of mag kiezen welke cd er nu op mag.

File-bingo
File-bingo. Erg leuk om je kinderen bezig te houden op de achterbank!

Dvd’s en luister cd’s

Luister cd’s zijn altijd een goed idee. Sprookjes, avonturen of luisterboeken. Heb je geen zin om mee te luisteren, download dan een paar boeken op een tablet en laat ze lekker luisteren met een koptelefoon op. Er zijn vele soorten draagbare dvd spelers die je aan de hoofdsteun kan monteren. Succes verzekerd!

Dvd's bekijken in de auto
Luisterverhalen en dvd's. Onze kinderen zijn er dol op.

’s Nachts rijden

Misschien heb je de mogelijkheid om ’s nachts te rijden. Als je eventueel om de beurt kan rijden met je partner/reisgenoot kan je ’s nachts heel wat kilometers asfalt verbranden terwijl ze op de achterbank liggen te snurken. Veiligheid staat natuurlijk voorop. Neem voldoende pauzes, en mocht de vermoeidheid toch toe slaan, stop op een parkeerplaats en gooi je stoel even achterover voor een powernapje. 

Cadeautjes voor onderweg

Koop een paar kleine kadootjes en pak deze in. Om de 200 kilometer mogen ze een kadootje uitpakken. Koop kadootjes waar ze in de auto iets aan hebben. Een kleurboekje of raamstickers, een puzzeltje, een cd’tje en iets om te knutselen. Er bestaan allerlei soorten ‘auto tafeltjes’ die je aan de stoel voor ze vast kan maken, hier kunnen ze op knutselen of spelen en hun spulletjes in bewaren.

Kinderen bezighouden in de auto
Zorg dat ze zichzelf kunnen bezighouden

Moet je wel een lange rit willen maken?

Misschien moet je overwegen of het wel nodig is dat je een lange autoreis wilt maken. Waarom wil je perse naar Spanje rijden? Doe je het voor jezelf, of voor je kinderen? Misschien (waarschijnlijk!) vermaken je kinderen zich net zo goed op een leuke camping in Luxemburg, België of Noord Frankrijk.

Je kan er ook voor kiezen om je reis te onderbreken met een overnachting onderweg. Boek van te voren een hotel, plan je trip zo dat je er halverwege de middag aan komt. Als dit hotel een zwembad heeft, is dit een goed zoethoudertje. 'Straks lekker zwemmen jongens!!' Nog maar 200 kilometer. Slaap een nachtje relaxt, neem een ontbijtje en vervolg je reis naar je eindbestemming.

Slapende kinderen in je auto
Kies jij voor een lange autorit?

Er zijn op internet veel pagina’s te vinden met tips voor goede overnachtinghotels. Ik vind het altijd wel fijn als ze bijvoorbeeld 15 minuutjes van de snelweg af liggen, en als je auto op een beveiligde parkeerplaats kan staan. Je moet er toch niet aan denken dat je auto op de parkeerplaats van een goedkoop snelweghotelletje wordt opengebroken!

I spy bags

Voor de creatievelingen onder ons. Maak een of meerdere I spy bags (tip: Pinterest staat er vol mee)
Verstop een aantal mini speeltjes in een zakje gevuld met bijvoorbeeld rijst. Op een kaartje staan een aantal items die ze moeten zoeken. Door zoeken en bewegen komen de speeltjes tevoorschijn.
Ook leuk om mee te nemen naar bijvoorbeeld een restaurant, in de kinderwagen of in het vliegtuig.

I Spy Bag
Een I Spy Bag. Pinterest staat er vol mee

Hoge nood!

Is je kind zindelijk, super handig natuurlijk. Maar ‘lastig’ tijdens een lange autorit. Want ze moeten altijd plassen vlak nadat je een parkeerplaats voorbij bent, en de volgende nog zeker 50 kilometer verderop is. Zorg daarom dat je altijd een potje in de auto hebt voor je peuter of kleuter. Hoge nood! Geen nood! Zorg ook dat je altijd een setje reservekleding, vochtige doekjes en een vuilniszak bij de hand hebt, mocht er toch een ongelukje gebeuren.

vind een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen