Huilend was ik soms de laatste boel bij elkaar aan het harken. “Wat nou als ik niet genoeg shampoo mee heb? Of zonnebrandcreme? Of als het toch ineens vijf graden onder nul wordt in de nacht?” Zuid-Frankrijk ging ik dan naartoe hè, Zuid-Frankrijk. In de zomer. Het punt is dat als ik dingen gehaast of onder bizarre druk moet gaan doen, ik de boel niet meer overzie. Kan ik niks aan doen, zo ben ik nou eenmaal geboren.

Alle onderwerpen in dit artikel

Maar het maakte wel dat ik mezelf op een gegeven moment heb gedwongen om een lijstje met reminders te maken om relaxt op vakantie te gaan en onderweg ook relaxt te blijven. Tips voor mezelf hé. En die deel ik bij deze ook graag met jou.

Zoek je kampeerspullen bij elkaar met een lijst
Relaxt op weg naar de camping? Hier wat tips.

Tip 1: Gebruik een lijst voor alles wat mee moet

Gebruik. In. Vredesnaam. Een. Lijst. Ik heb een lijst van drie kantjes waar alles op staat wat mee moet. Nou ja, alles... alles wat we absoluut nodig hebben in ieder geval. Staan twee kolommetjes achter: een kolommetje met wat er standaard in de caravan ligt (mooi, hoef ik niks meer mee) en een kolommetje om jaarlijks even te checken. Die lijst is mijn kampeerbijbel, geeft me rust en ruimte in mijn hoofd. Want eerlijk is eerlijk, wij zijn zeker geen mensen die het halve huishouden meesleuren, maar het is toch altijd een hele toer om die kampeerzooi weer compleet te krijgen.

Tip 2: Begin op tijd met spullen pakken

Begin op tijd. Lekkere open deur misschien, maar echt: begin op tijd. En daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat je vier weken voor vertrek je caravan al ingepakt voor de deur moet hebben staan. Weet je wat ik doe? Ik zet een week of drie van tevoren op een ‘loze’ kamer in huis drie lege klapkratjes neer. En steeds wanneer me iets door mijn hoofd schiet, leg ik het in het kratje. Iets dichterbij de vakantie print ik dan mijn lijst, streep alles weg wat er al in die kratjes ligt (meestal veel!), maak nog een boodschappenlijstje voor de laatste spullen en... vink. Het enige wat ik dan vlak van tevoren nog moet pakken, zijn de kleren en schoenen. Ook nog wel een dingetjes, maar goed… dan is de rest in ieder geval klaar.


Pak je kampeerspullen bij elkaar
Begin op tijd met het pakken van je spullen.

Tip 3: Creëer wat rust in de weken voor je gaat

Probeer het in de weken voor de vakantie een beetje rustig aan te doen. Zelf vertrek ik bijvoorbeeld ook liever niet meteen wanneer de kinderen vakantie krijgen. In een vingerklik overschakelen van drukte naar vakantiemodus kan namelijk bijna niemand. Je kunt het proberen, maar grote kans dat je dan de eerste dagen op je vakantieadres met hoofdpijn, spierpijn en zere schouders rondloopt. Dat is een reactie van je lijf op het wegvallen van stress. Bouw je langzaam af voor je op vakantie gaat, laatste twee weken echt minder vol proppen, dan scheelt dat meestal stukken.


Tip 4: Ga niet je hele huis nog schoonmaken

Ga alsjeblieft niet als een dolle stier je huis nog van boven tot onder schoonmaken. Ik zie zoveel mensen die dit doen. Alles is ingepakt, als een bezetene wordt het hele huis nog even gepoetst, gestofzuigd en gedweild en waarom? Omdat er de komende weken niemand in huis is. Bovendien sleep je je hele huis weer vol zand, stof en viezigheid als je terugkomt. Dus laat lekker de boel de boel en vertrek liever relaxt. Heb je veel meer aan.


Tip 5: Begin op tijd met downloaden op Netflix

De downloads van Netflix zijn natuurlijk goud voor een lange autoreis met kinderen (noem me een loedermoeder, maar liever eventjes verwend dan oorlog achterin de auto, voordeeltje van ‘deze tijd’ zeg ik maar). Moet je echter niet de avond van tevoren bedenken dat je nog moet gaan downloaden, want dan zit je alsnog met de gebakken peren. Geef je kinderen liever een paar dagen van tevoren de iPad(s), laat ze wat uitkiezen en help ze eventueel met downloaden. Op elk apparaat kunnen 100 items gedownload worden, genoeg voor de vakantie waarschijnlijk. Extra tip: download niet alleen 2-minuten-filmpjes, want dan zijn ze zo door die 100 items heen.


Download Netflix voor op vakantie
Ben jij van plan Netflix afleveringen te downloaden? Begin op tijd!

Tip 6: Houd eten en drinken binnen handbereik

Zorg voor voldoende eten en drinken binnen handbereik. Het idee dat je namelijk om de haverklap moet stoppen om iets te halen, levert stress en vertraging op. Broodjes gebakken ei zijn lekker voedzaam, een flinke lading flesjes water, wat fruit en wat kleine lekkernijen. En heb je een overnachting onderweg? Neem wat makkelijks mee als avondeten. Je hebt na een lange reisdag namelijk echt geen zin meer in een supermarktbezoekje en niet elke overnachtingscamping heeft een restaurant.


Tip 7: Leg belangrijke spullen op een vaste en bekende plek

Bewaar al je papieren, ID-kaarten, credit card, tolpasjes en dergelijke op een vaste plek. Dat scheelt je een bult hartkloppingen onderweg. Je zult ervan versteld staan hoeveel mensen hun spullen kwijt zijn en bij een Frans tolpoortje lekker met de caravan achteruit mogen. Terwijl er nog twaalf auto’s met caravan achter ze staan.

Heb je alles voor je zomervakantie?
Zorg er ook voor dat je onderweg alles bij de hand hebt.

Tip 8: Bedenk dat eigenlijk alles overal te koop is

Bedenk van tevoren goed dat je met je kampeerspulletjes waarschijnlijk niet naar een derdewereldland gaat. Fles shampoo vergeten? Hebben ze in Italië ook. Glutenvrije pasta niet mee? Hebben ze in Frankrijk. Toch een koude avond? In Spanje hebben ze ook echt wel een winkel waar je een vestje kan halen. Komt allemaal goed.

Tip 9: Mijd die smartphone en ellendige groepsapps

Last but not least: meld je af voor zoveel mogelijk ellendige groepsapps. Persoonlijk ga ik slecht op groepsapps. Dat continue gereageerd op elkaar, elkaar feliciteren in dit soort groepjes (doe dat lekker persoonlijk), werkapps die in je vrije tijd ook maar blijven pingelen... om gek van te worden. Door het jaar heen kom je er niet altijd onderuit. Maar op vakantie meld ik me voor alle groepsapps af. En dit jaar ga ik zelfs nog een stapje verder: overdag ga ik zoveel mogelijk op vliegtuigstand. Weg met die ellendige stoorzender en focus op alles wat telt: mijn gezin.


Geniet van je vakantie!
Hou je aan dit stappenplan en geniet van een relaxte zomer.

Hopelijk heb je, net als ik, veel aan deze tips. Ze schelen mij in ieder geval een heleboel kopzorgen en laten mijn vakantie een stuk ontspannender verlopen. Ik wens je een superfijne en relaxte zomer!

zoek nu een leuke camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide