De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 750 campings in de Benelux.
Zoeken Favorieten

Hoe houd ik wespen op een afstand?

12-10-2019 Erwin van Hensbergen

Je zit op een prachtige camping. Het weer is om over naar huis te schrijven, maar toch zit je niet helemaal op je gemak. Elke keer wanneer je eten tevoorschijn haalt, wemelt het van de wespen. Dit is ons al een aantal keer overkomen en kan je vakantie flink vergallen. Één keer was het zo erg dat we niet eens met een lekker wijntje buiten voor onze tent konden zitten.

Zodra de wind gaat liggen en de zon begint te schijnen, komen deze vliegjes in Vitesse shirt tevoorschijn. Meestal zijn ze niet erg agressief en zijn ze vooral op zoek naar zoetigheid. Toch zijn er zijn periodes dat ze een kort lontje hebben en om het minste of geringste steken. Wat kun je doen om ze een beetje uit de buurt van je tent (en je kinderen) te houden? Hieronder vind je een aantal tips.

 

Een wespenval

Een wespenval is een erg effectief middel om deze wezentjes te vangen. Je vult hem met limonade (of iets anders zoets) en hangt hem in een boom. Dit dit bij voorkeur een stukje van je tent af omdat je met zo'n val ook wespen lokt! Wanneer een wesp de val heeft gevonden, probeert hij naar binnen te komen. Eenmaal binnen, lukt het ze niet meer om naar buiten te komen en zullen ze meestal verdrinken ze in het laagje limonade.

Heb je geen wespenval bij de hand, dan kun je er heel gemakkelijk een maken met een lege fles. Snij de fles door de helft en zet het bovenste deel andersom terug in de onderkant. Je hebt nu een soort fuik gemaakt dat je kunt vullen met een laagje zoetigheid. Het zal de wespen wel lukken om naar binnen te komen. Naar buiten is een ander verhaal. 

Wespenval maken

Maak zelf je eigen wespenval met een lege fles en en wat frisdrank

 

Koffie verbranden

Een nadeel van een wespenval is dat je met de zoetigheid ook wespen naar je plek lokt. Wil je ze liever op een afstand houden, dan werkt het heel goed om een beetje koffie op een schoteltje te strooien en dit aan te steken. Zorg ervoor dat het goed smeult en begint te roken. Wespen hebben een hekel aan de rook die hier vanaf komt en je zult snel merken dat ze ook een afstandje blijven. 

Koffie verbranden om wespen te verjagen

Smeulende koffie is erg effectief in het op afstand houden van wespen

 

Andere middeltjes

Naast de rook van koffie werkt het ook om kruidnagels op een schoteltje voor je tent te leggen. Heb je geen kruidnagels bij de hand dan kun je hetzelfde bereiken met schoteltje azijn of een vers gesnipperd uitje. Ook de rook van wierook houdt wespen op afstand.

Houd wespen op afstand met wierook

Met wierook houd je wespen op een afstand

 

Blijf rustig

De laatste tip die ik je wil geven is: blijf vooral rustig en kijk goed uit. Wespen gaan op zoek naar zoetigheid wanneer er minder larven in het nest zitten. Larven scheiden zoetstof uit en wanneer er minder larven zijn moeten ze hun maaltijd aanvullen met wat wij op tafel hebben staan. Cirkelen ze om je tafel, ga dan vooral niet lopen slaan. Dit maakt ze agressief waardoor ze alsnog gaan steken.

Toch worden de meeste mensen gestoken doordat een wesp ergens tussen bekneld raakt. Kijk dus altijd goed op je stoel voor je gaat zitten en in het glas waaruit je wilt drinken. Maak ook geen snelle bewegingen en ga dus niet slaan. Dit maakt ze trouwens ook erg agressief waardoor ze sneller zullen steken.

 

Toch gestoken door een wesp?

Van een wespensteek krijg je vaak een plotselinge, felle pijn. Hierna krijg je meestal een branderige of jeukende, rode zwelling. Wat je nu het beste kunt doen is met je nagel de angel wegvegen en de plek koelen met ijs. Doe je dit, dan zal de zwelling en de eventuele pijn snel afnemen. Ook kun je een zalf met menthol, aloë vera of calendula gebruiken tegen huidirritatie. 

 

Wespensteek

Gestoken door een wesp? Verwijder de angel en koel de wond met ijs - Foto: Thomas Millot on Unsplash

 

Wordt er iemand gestoken die weet dat hij of zij een allergische reactie kan krijgen, dan is de kans groot dat hij of zij hier medicijnen voor heeft. Zoek deze op en laat het slachtoffer deze zelf toedienen. Hij of zij weet hoogstwaarschijnlijk precies wat er moet gebeuren.

Ben je in je mond of keel gestoken, dan is het zaak zo snel mogelijk te bellen met het landelijke alarmnummer. Een bijen- of wespensteek kan in dit geval namelijk levensbedreigend zijn. 

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen

Anderen Lazen ook