Ziek worden op vakantie is wel het laatste waar je op zit te wachten. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Ook darmproblemen of een vervelende hoofdpijn kan je vakantieplezier flink verpesten. Het is daarom aan te raden altijd een basis reisapotheek mee te nemen op vakantie. Zo heb je altijd meest voorkomende medicijnen bij je en kan je hopelijk weer snel van je vakantie genieten. Ik zet een lijstje met de meest belangrijke medicijnen en eerste hulp artikelen voor je op een rijtje die ik standaard meeneem op vakantie.

Alle onderwerpen in dit artikel
Medicijnen voor op reis
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat moet je zeker niet vergeten.

Pijnstillers

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn of misschien rugpijn door een oncomfortabel luchtbed. Pijnstillers zoals paracetemol en ibuprofen zijn daarom onmisbaar.

Gebruik je voor je kinderen normaal zetpillen, houdt er dan rekening mee dat deze kunnen smelten als de temperatuur te hoog is. Bewaar ze koel of kies voor vloeibare pijnstillers zoals nurofen voor kinderen. Als moeder van 2 jonge kinderen zweer ik daarnaast bij 'vallen en stotenzalf'. Als je deze zalf gelijk om de bult smeert na een valpartij, dan scheelt dat enorm veel zwelling en blauwheid. 

Shop Val en Stootzalf

Val en stootzalf tegen de zwelling
Vallen en stotenzalf voorkomt zwelling en blauwheid

Maag en darmproblemen

Diarree is normaal gesproken al super vervelend. Maar helemaal als je dan ook nog een stuk moet lopen (of rennen) naar het sanitairgebouw. Door een virus, verkeerd eten of de warmte kan je al snel last krijgen van diarree. Er zijn diverse soorten diarree remmers te verkrijgen. Heb je kinderen, vergeet dan niet de kindervariant. 

Het tegenovergestelde is ook erg vervelend, obstipatie. Een zakje met wat laxeerpoeder kan je wat verlichting geven. Na 3 weken wit stokbrood eten kan je stoelgang zeker wat moeilijker gaan. Probeer ook genoeg (water) te drinken.  

Shop laxeermiddel

Stokbrood eten op de camping
3 Weken stokbrood eten is niet bevordelijk voor je stoelgang!

Reisziekte

Reisziekte is vreselijk vervelend, vooral als je een lange reis voor de boeg hebt. Door de beweging in de auto, kan je evenwichtsorgaan in de war raken. Hierdoor kan je vreselijk misselijk worden. Neem voor je vertrekt alvast een reisziekte tabletje want het duurt 1 tot 2 uur voordat ze beginnen te werken.

Als je veel moet overgeven of heftige diarree hebt loopt je het risico op uitdrogen. Hierdoor kun je je erg ziek en zwak voelen, voor kleine kinderen, ouderen of zwangere vrouwen is het zelfs erg gevaarlijk. Ik heb voor dit soort situaties altijd ORS bij me. De werkzame stoffen in ORS zorgen er voor dat vocht beter wordt opgenomen in je lichaam.

Verkoudheid en griep

Een koudje heb je zo te pakken. Veel mensen worden ook verkouden van de airco in de auto. Ik neem altijd neusspray, hoestdrank en keeltabletten mee. Neusspray kan ook goed helpen tegen oorpijn. Oorpijn is een vervelende en veel voorkomende kwaal bij kinderen die veel in het zwembad spelen.

Is je kind gevoelig voor oorontstekingen, dan zijn speciale oordoppen verstandig. Let weer goed op de verschillende varianten voor volwassenen en kinderen. 

Een goede thermometer heb ik ook altijd bij me. Ik zelf gebruik een oorthermometer. Deze werken snel en nauwkeurig, vergeet niet om een aantal reserve opzetdopjes mee te nemen. Dit is hygiënischer wanneer je de thermometer voor meerdere personen gebruikt.

Shop een oorthermometer

Verbandtrommel

Een goede, complete verbandtrommel is onmisbaar. In veel landen is het zelfs verplicht er een in je auto te hebben. Controleer voor je vertrekt of je verbandtrommel nog compleet is, en of er dingen in zitten die eventueel over de houdbaarheidsdatum heen zijn zoals jodium.

In een goede verbandkoffer zitten pleisters, gaasjes in diverse maten, een schaar, ontsmettingsmiddel, handschoenen, een pincet, rolletjes verband en zwachtels, een isoleerdeken, driekanten doek (mitella) en een eerste hulp boekje. Je kan er ook nog blarenpleisters, brandgel pleisters en zwaluwstaartjes bij in doen. Met deze middelen kan je in ieder geval uit de voeten bij een snijwond of een kleine valpartij. 

Koop een verbandtrommel

Schaafwond kind
Aiii! Dat is een flinke schaafwond!

Insectenbeten en allergieën 

Vreselijk vervelend en soms onvermijdbaar; insectenbeten. In de zomer zijn er vaak veel muggen en wespen. Zorg voor een preventieve behandeling en zorg dat je een insectenwerend middel, eventueel met Deet hebt tegen de muggen. Ben je toch geprikt, dan gebruik ik altijd nestosyl. Deze crème werkt ook goed tegen jeuk door brandnetels en bij kleine schaafwondjes.

Shop Nestosyl

 

Wespen, ik haat ze! Hoe voorzichtig je ook bent, het kan zo gebeuren dat je toch geprikt wordt. Op het internet vind je veel tegenstrijdige verhalen over het gebruik van een pomp om het gif er uit te zuigen. Het ligt er ook een beetje aan waar je gestoken bent. Een wespensteek is vaak erg pijnlijk. Probeer de wond te koelen met een natte doek met wat ijs of een koelpack.

Smeer er daarna een instectenbeet zalf op. Let goed op de symptomen van een allergische reacties. Waarschuw in dat geval gelijk een arts. Doe dit ook als je in je mond, keel of neus gestoken wordt. Door de zwelling kan je ademhalingsproblemen krijgen. 

Voor hooikoorts heb ik standaard eenvoudige hooikoorts tabletten bij me. Want rooddoorloper ogen een een snotneus staan nooit zo leuk om de vakantiefoto’s 

Shop Hooikoortstabletten

Geneesmiddelen paspoort

Een geneesmiddelen paspoort is een document wat je kan verkrijgen bij je apotheek. Hierop staan jou persoonlijke gegevens vermeld en de medicijnen die je gebruikt. Wanneer jou in het buitenland iets overkomt, kunnen hulpverleners aan de hand van deze gegevens zien welke medicijnen jij gebruikt en wat je nodig hebt. Ook kan het gebeuren dat je je medicijnen kwijt raakt of ze overwacht op zijn. Met de informatie op jou geneesmiddelen paspoort kan je vaak bij een apotheek vervangende medicijnen krijgen.

Voor sommige medicijnen zoals zware slaapmiddelen, ADHD medicijnen of zware pijnstillers heb je een verklaring nodig om deze bij je te mogen hebben. Sommige van deze medicijnen vallen onder de opiumwet en zijn zonder verklaring verboden om bij je te hebben. Gebruik je specifieke medicijnen, laat je dat voor je op vakantie gaat informeren door je apotheker over dit geneesmiddelenpaspoort.

Waterpokken op vakantie
Waterpokken op vakantie. Heel erg vervelend!

Ook niet te vergeten

Zorg ook altijd voor goede zonbescherming en eventueel verkoelende zalf mocht je toch verbrand zijn. Heb je contactlenzen, vergeet dan niet om lenzenvloeistof en eventueel een extra paar lenzen of bril mee te nemen. Denk ook aan anticonceptie mocht je dit gebruiken. 

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het voorkomen dat je op vakantie een dokter moet bezoeken. De receptie van de camping kan je hier vast mee helpen. Zorg ook altijd voor een goede reisverzekering waarin medische kosten in het buitenland zijn meeverzekerd.

Covid-19

Momenteel gelden er in Europa diverse voorschriften om de verspreiding van het Corona virus te beperken. Het kan in sommige landen verplicht zijn om een mondkapje te dragen. Zorg daarnaast voor antibacteriële  handzeep of lotion om je handen te wassen en desinfecteren.

Ik wens je een gezonde en fijne vakantie !

Ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen