De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 1100 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Je vakantie kan beginnen. Alle tassen zijn ingepakt, je caravan staat klaar voor vertrek en je kinderen zitten al op de achterbank. Heb je aan alles gedacht? Je boekingspapieren, creditcard, identiteitskaart en fotocamera zitten in je rugzak. Klaar om te gaan..! Toch?

Alle onderwerpen in dit artikel

Heb je aan je reisverzekering gedacht. Het is een misverstand om te denken dat een reisverzekering alleen nuttig is voor verre zonvakanties en vliegreizen. Want ook al ga je een weekendje kamperen op de Veluwe, een reisverzekering kan je veel zorgen en kosten besparen. Wat is een reisverzekering precies? Hoe kies je de juiste verzekering? Wij geven je een paar tips.

Verzekeringen op vakantie

Welke verzekeringsmaatschappij?

Er zijn een heleboel verzekeringsmaatschappijen waarbij je een verzekering kan afsluiten. Het kan lonen om je verzekering af te sluiten bij een verzekeraar waar je al één of meerdere andere verzekeringen afgesloten hebt. Wellicht krijg je hierdoor wat pakketkorting.

Er zijn daarnaast diverse onafhankelijke vergelijkingssites waar je verzekeringen kan vergelijken. Zo zie je in één opslag het verschil in premies, dekkingen en de hoogte van je eigen risico.

Kortlopend of doorlopend?

Ga je slechts 1x per jaar op vakantie, voor een periode tot circa 2 weken. Dan kan je beter kiezen voor een kortlopende verzekering. Deze sluit je alleen af voor de periode die je op vakantie gaat.

Ga je meerdere keren per jaar kamperen, of ga je wel eens een nachtje weg. Dan is het al snel voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je hoeft je dan ook geen zorgen meer te maken of alles wel geregeld is. Je verzekering loopt voor een periode van 12 maanden.

Wintersport vakantie verzekeren
Ga jij meerdere keren per jaar op vakantie kies dan voor een doorlopende reisverzekering

Ter indicatie, voor ons gezin van 4 personen betalen wij voor een jaar nog geen 75 euro. Dit bedrag dekt schade, diefstal en verlies van bagage tot 3000 euro zonder eigen risico. Daarnaast hebben wij ons verzekerd voor medische kosten op reis en personenhulp op reis.

Welke dekkingen?

Over het algemeen hebben de meeste verzekeringen een zelfde soort basisdekking. De volgende zaken worden over het algemeen gedekt van een basis reisverzekering:

 

  1. Dekking in Europa, en een aantal landen rondom het middellandse zeegebied zoals Marokko en Tunesië.

  2. 24/7 hulpverlening te bereiken via een alarmcentrale. Zij geven je adviezen, en helpen je in noodgevallen zoals het regelen van je terugreis in geval van overlijden van een familielid thuis.

  3. Maar ook hulp bij het verlies of diefstal van je paspoort of bankpassen. Zelfs de kosten van een reddingsteam in geval van vermissing in de bossen België zijn verzekerd.

  4. Aansprakelijkheid voor schade aan je vakantieverblijf. Stel je beschadigt de inboedel of stoot per ongeluk de tv van de kast in je safaritent. Schade die met opzet of onder invloed van alchohol of drugs worden aangericht worden vaak niet vergoed.

Naast de basisdekking zijn er nog een heleboel aanvullende dekkingen die je extra kan meeverzekeren. 

Bagagedekking;

Alles wat je meeneemt op reis valt onder bagage. Dus ook je tent, fotocamera, kleding, toiletspullen etc. Je bagage is verzekerd tegen diefstal, schade of verlies. Je kan vaak zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de hoogte van je eigen risico kiezen.

Dure spullen op vakantie
Zijn jouw dure spullen verzekerd tegen diefstal, schade of verlies?

Hoe hoger het verzekerde bedrag, en lager het eigen risico, hoe hoger het bedrag voor de aanvullende premie zal zijn. Er geldt vaak een maximum voor elektronica. 

Naast een zonnebril zijn de tablet en mobiele telefoons een van de meest geclaimde items bij de verzekeraar. Helaas wordt hier ook vaak misbruik van gemaakt door reizigers, waardoor er strenge eisen worden gesteld door de verzekeraar.

Diefstal uit je tent wordt in de meeste gevallen niet vergoed, omdat je je tent niet af kan sluiten. Wees dus altijd zuinig op je spullen en laat geen kostbare zaken onbeheerd in je tent achter.

Medische kosten op reis

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet is je kindje uitgegleden op de gladde tegels bij het zwembad en heeft hij z’n arm gebroken. Heel vervelend natuurlijk! Maar wat ook heel vervelend kan zijn, is de enorme rekening van het ziekenhuis achteraf. De aanvullende dekking medische kosten, verzekerd je hier tegen.

Een korte opname in een buitenlands ziekenhuis door bijvoorbeeld een hersenschudding kan al gauw honderden euro’s kosten. Neem ik geval van een medisch pechgeval altijd contact op met de alarmcentrale. 

Medische kosten op vakantie
Een bezoekje aan een dokter kan flink in de papieren lopen

Zij kunnen je helpen met de juiste zorgverlener en medisch advies. Wellicht is het helemaal niet nodig om geopereerd te worden aan die opstoken grote teen, in dat geval helpt de alarmcentrale om weer naar Nederland te komen om daar verder te worden geholpen in uw eigen ziekenhuis. Een deel van deze kosten worden ook vaak via uw eigen ziektekosten verzekering gedekt. 

Geld, hobby- en sportuitrusting

Neem je veel contant geld mee, of misschien een dure duik- of golfuitrusting. Dan doe je er goed aan om dit aanvullend te verzekeren. Deze spullen zijn dan verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Je kan zelf de hoogte van het te verzekeren bedrag en je eigen risico kiezen.

Wintersport of bijzondere sporten

Ben je niet het type dat lekker op een ligbedje aan het zwembad gaat liggen, maar hou je ervan de waaghals uit te hangen? Dan kan het lonen om dit aanvullende pakket af te sluiten. Hierbij wordt schade aan je (gehuurde) materiaal gedekt, maar ook eventuele geboekte lessen die je niet meer kan volgen naar aanleiding van een ongeval.

Sporten op Vakantie - verzekering
Heb jij bijzondere sporten? Verzeker je materiaal goed!

Pechhulp en vervangend vervoer

Autopech overkomt bijna iedereen wel eens. Het kan je vakantie flink verpesten als je auto met pech in een lokale Luxemburgse garage staat. En geloof me, daar weten we alles van.

Het is dan erg fijn als je verzekering pechhulp in het buitenland dekt, want je auto laten afslepen kan aardig in de papieren lopen. Ook is het erg fijn om tijdelijk vervangend vervoer te krijgen totdat je je eigen auto weer terug hebt.

Erg prettig als je goed verzekerd bent!

Heb je al een wegenwacht buitenland verzekering bij bijvoorbeeld de ANWB, dan is het in de meeste gevallen niet nodig om deze extra dekking te kiezen. Kijk in dat geval goed wat de ANWB wegenwacht verzekering vergoed, en maak dan de keuze of je deze extra module nog af wil sluiten bij je reisverzekering.

Annulering of vroegtijdig afbreken van uw vakantie

Natuurlijk hoopt niemand deze dekking ooit nodig te hebben. Maar het kan voorkomen dat je je vakantie vroegtijdig met afbreken en naar huis moet in verband met een sterfgeval thuis of vanwege ziekte van een van je reisgenoten.

Je kan deze extra kosten of de ongenoten vakantiedagen dan claimen bij je verzekering. Er zijn vaak wel strenge voorwaarden aan gebonden. 

Terrorisme of natuurrampen

Helaas een steeds vaker voorkomend fenomeen. Vanwege politieke onrusten, stakingen, besmettelijke virussen of bosbranden in je vakantiegebied moet je je vakantie annuleren of eerder afbreken. Deze unieke situaties kan je aanvullend verzekeren.

Reisrechtsbijstand 

Tijdens je reis, maar ook na thuiskomst kan je rekenen op juridisch advies. Je kan je vaak tot een hoog bedrag verzekeren tegen de kosten van bijvoorbeeld een advocaat of een proces.

Duiken op vakantie
Een actieve vakantie? Check je verzekering hoe het zit met je dekking

Uitkering bij ongevallen, overlijden of blijvende invaliditeit naar aanleiding van een ongeval op vakantie,

Deze dekking vergoed niet de daadwerkelijke kosten van het ongeval, maar keert een eenmalige uitkering uit in geval van overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval op vakantie. Deze uitkering geld voor alle familieleden die zijn meeverzekerd.

Verzekeringen voor je caravan of camper

Er zijn diverse verzekeraars die speciale verzekeringen bieden voor kampeermiddelen zoals campers, caravans en vouwwagens. Deze verzekeringen bieden een hogere dekking in geval van schade, diefstal en pechhulp. Ook kan er in veel gevallen een vervangend kampeermiddel geregeld worden.

Verzeker je camper of caravan goed
Kies voor een speciale verzekeringen voor kampeermiddelen

Belangrijke tips op een rijtje

Bepaal voor jezelf of je een kortlopende of doorlopende verzekering nodig hebt. Vaak is een doorlopende verzekering bij een vakantie van 2 weken al voordeliger, en je weet zeker dat alles geregeld is. Kies welke aanvullende dekkingen je nodig hebt, een goede bagagedekking en medische kosten dekking zijn eigenlijk onmisbaar en kosten vaak maar een paar tientjes extra.

Sla het telefoonnummer van de alarmcentrale op in uw telefoon, tijdens een noodgeval hoef je dan niet te zoeken naar het telefoonnummer. De alarmcentrales staan 24 uur per dag voor je klaar voor hulp en advies. Bel altijd naar de alarmcentrale bij een medische (nood)situatie of diefstal. Ze kunnen je het beste adviseren wat je moet doen op dat moment.

Wees zorgvuldig met je eigen spullen en spullen van een ander. Hopelijk heb je je reisverzekering nooit nodig, maar het is erg fijn dat hij er is.

vind een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen