Vanwege het coronavirus hebben alle campings noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Gelukkig mogen de meeste campings in Nederland langzaam maar zeker weer open. Om verspreiding van het covid 19 virus te voorkomen moeten toiletgebouwen tot 1 juli gesloten blijven en kan er geen gebruik gemaakt worden van de openbare voorzieningen op het kampeerterrein.

Alle onderwerpen in dit artikel

Wil je kamperen, dan zul je dus over je eigen sanitaire voorzieningen moeten beschikken. Dit kan gaan om privé sanitair in je accommodatie of een privé toiletgebouw op je kampeerplaats. Kan dit niet of vind je dit te prijzig, dan zul je je eigen sanitaire voorzieningen mee moeten nemen.

* Per regio kunnen de voorwaarden om te mogen kamperen verschillen. Wil je precies weten welke voorwaarden van toepassing zijn in jouw regio, klik hier en bezoek de website van de ANWB waar alle voorwaarden per regio zijn vermeld.

Privé sanitair op de camping
Vanwege het coronavirus zijn wij genoodzaakt te zoeken naar een camping met privé sanitair

Accommodaties met eigen sanitair

De laatste jaren is het kamperen in Nederland explosief gegroeid. Kamperen is hot! Nederland was altijd al een écht kampeerland, maar door de komst van Glamping is kamperen toegankelijk geworden voor iedereen. Een Glamping is niets anders dan een hele luxe accommodatie op een camping. Zo vind je in de meeste Glamping accommodaties vaste bedden, een eigen keuken(tje), een koelkast, kastruimte en zelfs een toilet en/of douche. Je hoeft dus niet meer met een wc rol onder je arm te haasten naar het dichtstbijzijnde toiletgebouw.

Sanitair in een accommodatie
Luxe privé sanitair in een Glamping accommodatie. Foto: Camping Zonneweelde

Je kunt je vast wel voorstellen dat zo'n kant-en-klare tent een hele brede doelgroep aanspreekt. Van jonge gezinnen die kiezen voor het gemak tot ouderen die nog nooit op een camping hebben gestaan maar dat wel eens mee willen maken. Je vind deze zogenaamde Glamping accommodaties op steeds meer campings terug. Met een verblijf in een Glamping accommodatie beschik je dus over een privé sanitair waardoor je op de meeste campings in Nederland vakantie mag vieren.

Kampeerplaatsen met een privé sanitair

Wil jij toch liever kamperen in een tent of vouwwagen, dan zul je op zoek moeten gaan naar een kampeerterrein dat beschikt over staanplaatsen met hun eigen privé sanitair. Deze kampeerplaatsen zijn vaak wat ruimer opgezet en voorzien van een eigen sanitair gebouwtje. Voor dit gebouwtje ontvang je een sleutel of pasje waardoor alleen jij gebruik kunt maken van deze badkamer. Het mag geen verrassing zijn dat je voor een staanplaats met privé sanitair ook dieper in de buidel moet tasten. 

Privé sanitair bij Kampeerdorp de Zandstuve
Op Kampeerdorp de Zandstuve vind je kampeerplaatsen met ruime privé sanitairgebouwen

Welke voorzieningen je allemaal tot je beschikking hebt in een privé sanitairgebouw verschilt natuurlijk per camping. De meeste zijn alleen voorzien van een w.c., een wasbak en een douche. Toch vind je ook steeds meer luxe gebouwtjes waarin je ook een wasmachine, wasdroger en soms zelfs een babybadje kunt gebruiken. Het schoonmaken van zo'n toiletgebouwtje zul je in de meeste gevallen zelf moeten doen. Toch zijn er bepaalde campings waar ze een keer per dag langskomen om het gebouwtje helemaal spik en span maken. Ook hiervoor geldt dat je hiervoor meer zult betalen.

Je eigen privé sanitair meenemen

Als laatste kun je er ook voor kiezen om je eigen sanitaire voorzieningen mee te nemen naar de camping. Je zult helemaal zelfvoorzienend moeten zijn. Je eigen water, gas en stroom. We hebben het hier over een kookstel op bijvoorbeeld gas, een toilet en een manier om jezelf te wassen. Ook stroom is handig om tot je beschikking te hebben. Is dit niet op de kampeerplek aanwezig dan is het handig om een goede powerbank aan te schaffen. Wel zo handig voor het opladen van bijvoorbeeld je smartphone.

Een zonnedouche voor op de camping
Een zogenaamde zonnedouche biedt uitkomst

Om je eigen privé sanitair te creëren zul je een draagbaar- of een chemisch toilet mee moeten nemen. Een draagbaar toilet heb je al vanaf 20 euro terwijl je voor een chemisch toilet al snel 50 euro armer bent. Ben je op zoek naar een draagbaar toilet? Klik hier en ontdek de 10 beste draagbare toiletten.

Douchen kan met een zogenaamde zonnedouches. Dit is een zwarte zak die is voorzien van een douchekop. De zak vul je met water en leg je in de zon zodat het water op kan warmen. Vervolgens hang je hem aan een boom en kun je de douchekop openen om te genieten van het (hopelijk) warme water. Deze zakken zijn verkrijgbaar in 10, 20 en 40 liter variant. Hoe meer water er in de zak gaat, hoe langer het duurt voor het is opgewarmd. Maar ja... je kunt dan wel langer douchen :). 

Uiteraard bestaan er ook elektrische douches en douches op gas. Wel zul je hiervoor stroom of gas in de buurt moeten hebben. Om deze reden is dit alternatief vooral aantrekkelijk is voor mensen met een camper of caravan.

5 Redenen om voor een privé sanitair te kiezen

Vanwege het coronavirus hebben we momenteel geen keuze. Wil je kamperen dan zul je op zoek moeten gaan naar een camping met privé sanitair. Toch zijn deze campings niet voor niets zo in trek. Ik geef je nog 5 redenen waarom een accommodatie of een kampeerplaats met privé sanitair misschien ook wel iets voor jou is.

1. Hygiëne

Een toiletgebouw op de camping wordt stevig gebuikt (lees: misbruikt). Hoe hard je als camping ook je best doet om alles mooi schoon te houden, er zijn altijd mensen die 'buiten de lijntjes kleuren'. Heb je je eigen sanitair dan ligt het in ieder geval niet aan jou!

2. Privé momentje

Ik weet natuurlijk niet hoe het met jou is, maar voor mij is een toilet bezoek toch altijd een privé momentje. Een bezoekje aan een toiletgebouw is meestal niet heel erg privé. Stoor jij je aan lichaamsgeluiden, verschillende aroma's en kuchende mensen, dan is een eigen toilet dé oplossing.

3. Medische reden

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vanwege een beperking erg veel baat hebt bij een eigen sanitairgebouwtje. Stel je bent niet zo mobiel, dan is het erg prettig als het gebouw naast je tent staat.

4. Jonge kinderen

Wanneer je jonge kinderen hebt is een privé sanitair heerlijk. Je hoeft je niet opgejaagd te voelen door mensen die op je staan te wachten wanneer je kinderen in bad moeten. Ook kun je dit doen wanneer het jou uitkomt en hoeft het per se niet wanneer het rustig is bij het sanitairgebouw. 

5. Het gemak

's Nachts je tent uit en een stuk lopen voor een wc bezoekje. Voor veel mensen een regelrechte ramp! Helemaal wanneer de temperatuur flink daalt. Ook hoef je nooit meer te wachten op een w.c. of douche. Wel zo lekker!

Camping de Bosgraaf
Kies jij voor het gemak van een privé sanitair? Foto: Camping Bosgraaf

Vanaf 1 juli weer geopend

Vanaf 1 juli mogen alle openbare sanitaire voorzieningen op een camping weer open. Heb jij geen zin om je eigen sanitaire voorzieningen mee te slepen of wil je naar een camping waar ze geen accomodaties hebben met een privé sanitair hebben? Vanaf 1 juli kun je op de meeste campings weer terecht. Ook restaurants mogen weer open en mogen tot maximaal 30 gasten ontvangen.

Wil jij precies weten welke regels er worden gehandhaafd op de camping die je wilt bezoeken, raadpleeg dan de website van de betreffende camping of bel ze even.

Bekijk alle campings met privé sanitair

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen