Kamperen doe ik eigenlijk altijd met een tent. Toch kijk ik op de camping steeds vaker (lichtelijk jaloers) naar de buren die met hun vouwwagen al binnen een uur alles hebben staan. Terwijl zij een koud drankje achterover slaan en genieten van het mooie weer ben ik nog steeds druk met de haringen en het keukenblokje.

Alle onderwerpen in dit artikel

Je wilt het jezelf wel een beetje gemakkelijk maken tijdens je vakantie? Een tent opzetten vind ik geen probleem, maar als je vaak eropuit trekt kan het je tegen gaan staan. Een upgrade van kampeermiddel zit er dan ook aan te komen. Maar wat wordt het? Ook een vouwwagen? Misschien wel een caravan? Of houden we het bij onze vertrouwde tent? In mijn zoektocht heb ik de voor- en nadelen van deze kampeermiddelen op een rijtje gezet. Ontdek ook voor jezelf wat het beste bij je past.

Kamperen met een tent

Ik kampeer al vrijwel mijn hele leven en heb dit ook altijd in een tent gedaan. Zo heb ik in de loop der jaren al heel wat tenten versleten. Van compacte koepeltentjes tot tunneltenten van 7,5 meter lang. Kamperen in een tent heeft iets intens. Het ultieme kampeergevoel zeg maar. De (constante) frisse buitenlucht, het slapen op een luchtbed en het 'getik' op je tentdoek wanneer het regent. Oké, kamperen in een tent is soms een beetje behelpen maar dat hoort er een beetje bij, toch? 

Tenten worden steeds luxer en gemakkelijker om op te zetten. Geen geneuzel met bergen stokken en ingewikkelde bouwtekeningen. Veel tenten zijn tegenwoordig zelfs op te pompen. Dit vergemakkelijkt het opzetten en zorgt ervoor dat je minder mee hoeft te slepen. Koop je een tent en hou je hem goed bij dan kun je hier jaren lang heel veel plezier aan beleven.

Kampeervakantie met een tent
Kamperen met een tent is voor ons de meest pure manier van kamperen.

Voordelen van een tent

Voor de aanschaf van een nieuwe tent hoef je geen hele diepe portemonnee te hebben. Voor een paar honderd euro heb je al een hele mooie tent. Ook op marktplaats vind je een gigantisch aanbod aan tenten die na één seizoen al van de hand worden gedaan. Je kunt het zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Hetzelfde geldt voor een kampeerplaats. Deze zijn in de meeste gevallen goedkoper dan die voor een vouwwagen of caravan.

Een tent kun je ook heel goed bewaren op je zolder. Hier ligt hij mooi warm en droog waardoor hem niets kan overkomen. Probeer dat maar eens met een caravan!

Een ander voordeel aan een tent - en voor mij ook altijd één van de voornaamste redenen - is dat je met een tent in je auto lekker door kunt rijden. Ga je naar Zuid Frankrijk of Italië dan scheelt dat je erg veel kostbare vakantietijd en zeurende kinderen op de achterbank. Daarnaast bespaar je jezelf veel brandstof wanneer er niets achter je auto bungelt.

Nadelen van een tent

Kamperen in Nederland gaat vaak gepaard met regen. En regen op de laatste dag van je vakantie is een verschrikking voor iedere kampeerder met een tent. Je moet je tent nat oppakken. Het nat oppakken van je tent is killing voor je de houdbaarheid van je tent. Om te voorkomen dat er schimmel ontstaat op je kostbare doek moet je hem na je vakantie zo snel mogelijk weer ergens opzetten zodat hij kan drogen.

Een kampeervakantie met tent vult je auto tot de nok. Je moet dus een flink auto hebben en knap kunnen inpakken wil je alles mee kunnen slepen naar de camping. Ook kan het in een tent flink fris worden. Helemaal wanneer je op de grond slaapt.

Tent nat oppakken
Nat je tent inpakken. Bestaat er een grotere verschrikking voor kampeerder?

Kamperen met een vouwwagen

Een vouwwagen is een beetje een mengelmoesje van een tent en een caravan. Een compacte aanhanger die je door uit te klappen omtovert in een zeer complete tent. Aan de bak zit een frame bevestigd dat je samen met het doek optrekt en vastzet aan de grond. Een vouwwagen is voorzien van vaste bedden en in de meeste gevallen is uitgerust met een keukenblokje in de disselbak. 

Persoonlijk vond ik een vouwwagen altijd erg oubollige. De vormen, de truttige gordijntjes en de kleuren maakte het er niet beter op. De vouwwagen was in het verleden altijd een kampeermiddel voor mensen die 'een beetje' de luxe van een caravan wilde ervaren maar dit niet konden of wilde betalen. Tegenwoordig zijn vouwwagens helemaal hip! Ze zijn van alle gemakken voorzien, zien er erg modern uit en je ziet ze dus steeds vaker op de camping.

Op kampeervakantie met een vouwwagen
Tegenwoordig zijn vouwwagens helemaal hip!

Voordelen van een vouwwagen

Koop je een vouwwagen, dan heb je alleen een trekhaak nodig. Om met een vouwwagen op vakantie te gaan heb je dus geen speciaal rijbewijs nodig. Daarnaast kun je heel veel spullen kwijt in de bak zelf. En kom je ruimte tekort, dan kun je er (in de meeste gevallen) een dakkoffer om monteren. Zelfs een fietsendrager is bij de meeste vouwwagens geen probleem. Geen overvolle auto dus wanneer je op vakantie gaat!

Met een vouwwagen kampeer je in principe in een tent. Je hebt het alleen een stuk gemakkelijker bij het opzetten en het comfort van een vast bed. Je slaapt dus niet meer op een matrasje de grond. Ook zijn veel wagens uitgerust met een keukenblokje en veel bergruimte. 

Nadelen van een vouwwagen

Afhankelijk van het land waar je bent mag je met een vouwwagen achter je auto slechts 80 km/u rijden. Dat scheelt nogal wanneer je een flinke afstand moet overbruggen om bij het kampeerterrein te komen. Ook zal het verbruik van je auto meer zijn. Dit is minder dan bij een caravan maar het scheelt aanzienlijk. Vooral wanneer je de bergen in gaat.

Nu moet je een vouwwagen ook stallen. Een vouwwagen is niet heel groot maar wanneer je hier thuis geen plek voor hebt moet je ergens een schuurtje weten te regelen voor de winterperiode. Heb je echt een hekel aan het opzetten van tenten, of weet je nu al dat dit je huwelijk gaat kosten, dan is een vouwwagen misschien niet de juiste keuze. Hoewel het in de meeste gevallen gemakkelijker is dan een tent, het blijft een klusje waar je je mouwen voor moet oprollen. Lees ook: Yes, een vouwwagen! (of toch niet?)

Kamperen met een vouwwagen
Een vouwwagen is een mix tussen een tent en een caravan

Kamperen met een caravan

Een caravan is een kampeermiddel die je het leven op de camping een stuk gemakkelijker/comfortabeler maakt. Veel caravans zijn van alle gemakken voorzien. Een keukenblok, koelkast, eettafel, comfortabele bedden en zelfs eigen sanitair! Juist, sommige caravans hebben naast een toilet zelfs een eigen douche! Geen gesjouw meer met toilettassen en wc rollen. 

Aangekomen op de camping hoef je alleen maar de pootjes uit te draaien, hem los te koppelen van je auto en je luifel uit rollen. Kamperen met een caravan is gemak. Op alle fronten.

Op kampeervakantie met een caravan
Loskoppelen, pootjes uit en klaar!

Voordelen van een caravan

Kampeer je met een caravan, dan begint je vakantie eigenlijk al op het moment dat je je auto start. Al je spullen hebben een eigen plekje in de caravan en hier hoef je niets aan te veranderen. Eigen sanitair, een koelkast en een prettig bed. Ook ben je met een caravan niet afhankelijk van het weer. Veel caravans zijn uitgerust met een verwarming en zelfs airconditioning! Je kunt in principe dus het hele jaar door kamperen!

Een caravan kun je ook voorzien van luifel of voortent. Hierdoor kun je lekker voor je tent zitten en heb je toch dat lekkere kampeergevoel. Bovendien vergroot je hiermee je leefoppervlak dat bij een caravan alleen wat beperkter is.

Nadelen van een caravan

Op vakantie gaan met een caravan heeft een prijskaartje. Om te beginnen heb je hier een speciaal rijbewijs voor nodig (rijbewijs E). Dit kost je 500 euro. Dan de aanschaf van caravan zelf. De meest simpele caravan kost nieuw rond de 12.000 euro. Dit kan oplopen tot 40.000 euro maar dan heb je wel het neusje van de zalm. Dan moet een caravan verzekerd worden. Hiervoor betaal je ongeveer 400 tot 500 euro per jaar. Voor het de stalling ben je rond de 300 euro per jaar kwijt. Voor het onderhoud van je caravan moet je ongeveer 200 euro per jaar opzij leggen. 

Om een caravan te vervoeren moet je ook beschikken over een krachtige auto. Met een Twingo krijg je een caravan nooit de berg op. Hoewel caravans steeds veiliger worden vinden veel mensen het rijden met een caravan niet prettig. 

Hoewel een caravan van alle gemakken is voorzien is hij binnen toch altijd vrij krap. Ben jij lichtelijk claustrofobisch dan is de aanschaf van een caravan misschien niet het verstandigste dat je kunt doen.

Kamperen met een caravan
Op vakantie met een caravan kan aardig in de papieren lopen

Dus, het wordt een ....

Ik heb veel en lang gekeken naar wat nu het beste past bij mij en mijn gezin. Wij kamperen vaak en houden van kampeervakanties in een tent. Het primitieve en pure van een tent spreekt ons enorm aan. Echter heeft het kamperen in een tent een aantal nadelen die - namate we vaker weggaan - toch een belangrijke rol gaan spelen.

Ik heb niet altijd zin om in de snikhete zon of in de gietende regen een tent op te zetten. Een nat ingepakte tent moet je na je vakantie nog een keer opzetten om hem goed te laten drogen. Dit is toch wel het laatste waar je zin in hebt wanneer je net thuis bent van een kampeervakantie. 

Een caravan is voor ons te claustrofobisch. Ook vinden we dat je met dit kampeermiddel té veel inlevert als je het hebt over het 'kampeergevoel'. Onze keuze is dus gevallen op een vouwwagen! Een mix tussen een tent en een caravan.

Binnenkort gaan we ons even goed oriënteren op welke het gaat worden. Ons oog is al gevallen op een paar leuke modellen. Wil je weten welke het is geworden? Lees: Wij hebben een Lazy Jack van CampooZ gekocht

Succes met je eigen zoektocht!

ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen