Twee maanden geleden schreef ik een blog over het kiezen tussen een tent, vouwwagen of caravan. Bij het lezen van het artikel kon je misschien al een beetje opmaken dat mijn voorkeur uit ging naar een vouwwagen. Inmiddels is de knoop doorgehakt en ben ik de trotste eigenaar van een hagelnieuwe Lazy Jack*. Dit is een vouwwagen van het merk CampooZ. In dit artikel zal ik je vertellen hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Alle onderwerpen in dit artikel
vouwwagen Lazy Jack van Campooz
Waarom hebben wij gekozen voor een Lazy Jack van CampooZ?

Waarom een vouwwagen?

Zelf kampeer ik al mijn leven lang in tenten. Persoonlijk vind ik dit de meest pure manier van kamperen. Zo heb ik in de loop der jaren al aardig wat tentjes versleten. Vanwege de uitbreiding van mijn gezin werden deze tenten ook steeds groter. Momenteel ben ik in het bezit van een Bardani VillaNova 400 van 7,5 meter lang. Een heerlijke tent alleen neemt hij mijn hele kofferbak in beslag. Onderweg naar de camping zit je in de auto als een sardine in een blik. Zelfs wanneer je een dakkoffer gebruikt.

Vanuit hier is mijn zoektocht naar een alternatief begonnen. Groter betekend nog meer ruimte in de auto. Zo kom je al snel uit op een vouwwagen. Helemaal wanneer je (zoals ik) het liefst kampeert onder een tentdoek. Met een vouwwagen sleep je de 'tent' namelijk achter je auto waardoor je genoeg ruimte over houd in je auto.

Nu had ik 'de vouwwagen' an sich niet zo hoog zitten. Hij heeft een beetje een stoffig imago. Vale kleuren, truttige modellen, van die gordijntjes overal ... je kent het wel.

Tenttrailer Lazy Jack* van CampooZ
Je hebt de hele bak tot je beschikking voor bagage.

Vanwege mijn desinteresse in vouwwagens had ik mij nooit zo verdiept in de wondere wereld van vouwwagens. Dit veranderde spontaan toen ik vorig jaar op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs tegen het merk CampooZ aan liep. Dit merk produceert zogenaamde 'tenttrailers' en man, wat zien die dingen er fantastisch uit! Ik was verkocht!

Sindsdien ben ik mij gaan verdiepen in vouwwagens en tenttrailers en kwam er achter dat een vouwwagen helemaal niet oubollig hoeft te zijn. De vouwwagens van de laatste jaren zien er erg modern uit. In veel gevallen zie je niet eens dat je met een vouwwagen te maken hebt maar lijkt het eerder op een stoere tent. Maar dan één die van alle gemakken is voorzien.

Vouwwagen vs. tenttrailer

Wat is nu het verschil tussen een tenttrailer en een vouwwagen? Het basisprincipe is gelijk en daarom wordt er meestal ook geen onderscheid in gemaakt. Het is een kar waar een tent aan vast zit. Toch zit er een verschil tussen deze twee. Een vouwwagen - zoals we die kennen - klap je twee kanten uit om hem op te zetten. De twee bedden zitten dus 'in de bak' verwerkt bij het transporteren. Uitgeklapt sta je dus letterlijk in de bak en vind je (in de meeste gevallen) aan twee kanten een vast bed.

Een tenttrailer is een losse tent die letterlijk 'op' de kar ligt. Om hem op te zetten klap je hem als een harmonica uit naar één kant. Bij een tenttrailer heb je dus één groot vast bed, namelijk het gedeelte dat op de kar is gemonteerd. 

Het bed van de Lazy Jack
Slapen onder een sterrenhemel in het bed van de Lazy Jack.

Een groot voordeel aan een vouwwagen is dat je twee vaste bedden hebt, namelijk links en rechts van de bak. Het hebben dan twee bedden gaat wel ten koste van de ruimte in de bak zelf. Deze is namelijk een heel stuk minder dan die van een tenttrailer. Bij een tenttrailer heb je namelijk de hele inhoud van je kar tot je beschikking. Zowel tijdens het vervoeren als tijdens je kampeervakantie.

Waarom een Lazy Jack?

CampooZ verkoopt twee verschillende modellen, namelijk de Fat Freddy* en de Lazy Jack*. De Fed Freddy is waarmee het allemaal begon voor dit jonge, Nederlandse merk. De Fat Freddy is ook meteen de kleinste telg van de familie. Deze tenttrailer heeft een ruim tweepersoonsbed (175 x 220 cm) en een leefruimte van 210 x 220 cm. De Lazy Jack, zijn grote broer, heeft hetzelfde bed alleen is de leefruimte groter (270 x 220 cm) en zit er een tweede slaapcabine aan vast. Deze cabine heeft een afmeting van 140 x 200 cm en is eventueel los te halen. Beide modellen komen in een Trekking en Camping uitvoering. De Trekking is een stoer ogende luifel en de Camping is meer een echte voortent. 

CampooZ Lazy Jack Camping editie
De basis van de tenttrailer stond in ongeveer 10 minuten.

Wij hebben gekozen voor de Lazy Jack* Camping editie. Hiervoor zijn een aantal redenen. Om te beginnen vinden wij hem er heel gaaf uit zien. Niet onbelangrijk dacht ik zo. Daarnaast staat de basis van deze tenttrailer binnen 10 minuten. Iets wat met name ik wel lekker vind aangezien ik meestal de tent moet opzetten.

De Lazy Jack* is erg ruim van binnen en heeft mogelijkheden om met mijn gezin mee te groeien. Zo is er een los tentje te koop (de Ugly Betty) die je er aan vast kunt zetten wanneer één van mijn kinderen besluit niet meer bij haar een tent wil liggen. Met dit tentje tover je je Jack om tot een 6-persoons tent. Je zou bijna weer aan gezinsuitbreiding gaan denken ;)

De Camping editie heeft een voortent waarvan alle panelen er los uit te halen zijn. Zo kun je hem gebruiken als luifel of als traditionele voortent. Aangezien wij met ons jonge gezin vooral langere tijd op één plek blijven vind ik het wel fijn om een voortent te hebben. 

Kortom, wij zijn verliefd geworden op deze vouwwagen, de ruimte, het comfort en de leuke uitbreidingsmogelijkheden. The Lazy Jack it is!

Gemakkelijk bij je spullen in de Lazy Jack van CampooZ
Onder het bed vind je een luik waardoor je gemakkelijk bij je spullen kunt.

Ons eerste nachtje met 'Jack*'

Inmiddels hebben we ook de eerste nacht al doorgebracht met Jack. Sterker nog, zodra hij achter mijn auto hing zijn we in een streep doorgereden naar de dichtstbijzijnde camping om Jack te proberen. De voortent was even puzzelen (kwestie van oefenen) maar de basis stond binnen no time. 

Jack zag er op de camping nog mooier uit dan in de brochure, en het bed.... wauw.... fantastisch. Beter dan thuis. Je merkt dat ik enthousiast ben en daarom hebben we een uitgebreide review en een leuk filmpje gemaakt over de Lazy Jack. “Wij zijn nu al gek op Jack!“

lees de review van de Lazy Jack*

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen