Kamperen is gezond. Echt waar! Dit zeg ik heus niet alleen als excuus om zo veel mogelijk te kunnen kamperen. Meerdere studies hebben uitgewezen dan een verblijf op een camping je gezondheid een flinke oppepper geeft. Hoe komt dit? Waarom is kamperen goed voor je gezondheid? In dit artikel geef ik je 10 goede redenen waarom het slim is om deze zomer je tentje op te zetten.

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen is gezond
Het Zwitserlevengevoel - Photo by Scott Goodwill on Unsplash

Buiten zijn

Misschien een inkoppertje maar wanneer je kampeert ben je vrijwel de hele dag buiten. En buiten zijn - dat weten we allemaal - is heel goed voor je gezondheid. Vooral in een bosrijke omgeving of in de bergen kun je niet om de frisse lucht heen. Er zit simpelweg meer zuurstof in de lucht waardoor je bloeddruk zal dalen en je immuunsysteem zal sterker worden. Schijnt de zon dan zul je vitamine D opnemen en vitamine D is goed voor botgroei, celgroei en het verminderen van ontstekingen. Allemaal goeie dingen!

Minder stress

Buiten zijn in de natuur is een geweldige manier om stress te reduceren. Moeder natuur verlaagd je hartslag. Mede verantwoordelijk voor deze lagere hartslag zijn alle verschillende geuren die je buiten tegenkomt. Denk aan rozen, jasmijn en zelfs dennengeur. Met name dennen kan angsten en depressie verminderen. Goed om te weten!

Beweging

Ik heb een kantoorbaan, wat voor mij betekend dat ik ongeveer 8 uur per dag zit. Ook s' avonds vind ik het (af en toe) wel lekker om even lekker tv te kijken. Gewoon even lekker een Netflixje. Geen schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten, maar ach...

Ga je op kampeervakantie dan beweeg je (ongemerkt) veel meer dan dat je normaalgesproken doet. Op een camping doe je de meeste dingen lopend. De omgeving verkennen, je sanitaire stops, 's avonds een lesje badminton of wat dacht je van een stevige pot jeu de boules? Je snapt wel dat je zo van dag tot dag flink wat calorieën verbrand. En calorieën verbranden is niets mis mee.

calorieën verbranden op de camping
Op de camping beweeg je in de meeste gevallen meer dan thuis

Even helemaal offline

Vrijwel iedere camping heeft tegenwoordig (gratis) internet. Toch probeer ik tijdens het kamperen mijn smartphone zo veel mogelijk weg te leggen en laat ik mijn laptop thuis. Als ZZP'er valt het niet mee om niet bereikbaar te zijn maar het geeft je enorm veel rust. Je krijgt veel minder prikkels (dopamine) en hebt dus niet steeds die drang om 'even je social media kanalen te checken'. Probeer het eens en je zult zien dat je eigenlijk niet zo veel mist.

Sociale contacten

Een van de leukste elementen van een camping, vind ik de sociale contacten. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn kinderen. Op een camping maken ze heel gemakkelijk vriendjes (en vriendinnetjes) en ook ik sta meestal al binnen 10 minuten met de buurman te praten over het mooie weer, een vergeten hamer of hoe ik mijn tent gemakkelijker en sneller op had kunnen zetten. Sociale contacten dragen bij aan het welzijn van mensen en sociale contacten op een camping zijn zo gelegd. 

Meer tijd voor elkaar

Leef je een druk bestaan dan wil je nog wel eens langs elkaar leven. Op vakantie gaan betekent eigenlijk altijd dat je meer tijd voor elkaar hebt. Een camping is de aangewezen plek om als familie dichter naar elkaar toe te groeien. Je doet alles samen en 's avonds kun je (onder het genot van een goed glas wijn) lekker tegen elkaar aan kruipen en praten over dingen die jullie samen leuk vinden. De buitenlucht doet dat met je!

Familie tijd op de camping
Op de camping heb je tijd voor elkaar!

Een betere nachtrust

Slapen in de buitenlucht is heerlijk! Iedereen die kampeert zal dat beamen. Daarnaast heeft ook de Universiteit van Colorado aangetoond dat je na een paar dagen slapen op de camping vele malen beter wakker wordt. Het gebrek aan kunstmatig licht en prikkels van bijvoorbeeld je televisie, tablet en smartphone zorgen ervoor dat je biologische klok wordt gereset. Hierdoor kom je in een diepere slaap en rust je beter uit. En met een beetje geluk wordt je gewekt door een concert van vogels. Tenminste, als je niet twee kinderen hebt die 06:00 een prima tijd vinden om wakker te worden.

Een goed humeur door de natuur

Onderzoek uit Michigan University toont aan dat de natuur een uiterst positief effect heeft op je humeur. Slechts een paar minuten in de natuur is al genoeg om je te ontdoen van negatieve gedachten. Kun je nagaan wat er met je gebeurt als je de hele dag buiten bent! Juist, dit zal zelfs Maarten van Rossem zachtjes laten meeneuriën met het Koningslied. 

Even helemaal niets

Dit punt is evident aan vakantie. Tenminste, als je het goed doet. Wanneer je gaat kamperen (en je hebt de tent staan;)) dan hoef je even helemaal niets meer. Je voelt meteen alle stress van je schouders glijden. Van alleen de gedachte word ik al rustig. 

Dankbaar

Ga je kamperen, dan heb je meestal te dealen met minder luxe. Je moet - met een wc rol onder je armen - op zoek naar een toilet. Douchen kan niet heel uitgebreid en is niet altijd erg comfortabel. Koken thuis is altijd een stuk gemakkelijker en dan heb ik het niet niet eens over het verschil tussen mijn bed thuis of mijn bed op de camping.

Hoe graag ik ook kampeer, ik vind het op een gegeven moment ook altijd wel prettig om weer naar huis te gaan. Eenmaal thuis waardeer ik de luxe van thuis meer dan ooit. Het maakt mij dankbaar.

Slapen in een tent
In de buitenlucht slapen is heerlijk!

Kortom, kamperen is gezond

Er zijn vele studies die aantonen dan verschillende elementen van het kamperen goed zijn voor je gezondheid. Wanneer je gaat kamperen ben je de hele dag buiten. Veel frisse lucht en je vitamine D niveau is sky high. Je beweegt meer (helemaal wanneer je net als mij een zittend beroep hebt) en hebt veel contact met andere mensen wat goed is voor je welzijn. Tijd voor elkaar en het gebrek aan prikkels zorgen voor minder stress. Kamperen is gezond! Dat je het even weet.

ga op zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen