Wanneer je op een camping rondloopt kom je er al snel achter dat er veel verschillende type kampeerders bestaan. Dit zijn allerlei 'soorten mensen' die je dan ook op vrijwel iedere camping tegen het lijf loopt. Heb je geen idee waar ik het over heb, dan is het misschien een goed idee om dit artikel aandachtig te lezen. Zo ga ook jij goed voorbereid naar de camping.

Alle onderwerpen in dit artikel

Speciaal voor jou heb ik de 7 meest voorkomende kampeerders op een rijtje gezet. Zo weet je bij je eerstvolgende kampeeravontuur precies met wie je aan kunt pappen en bij wie je beter uit de buurt kunt blijven ...

Type kampeerder
Wat voor type kampeerder ben, of herken je?

1. Het ANWB echtpaar

Waarschijnlijk het bekendste type/stel dat je op de camping tegen het lijf kunt lopen is het ANWB koppel. Dit beruchte duo staat erom bekend dat ze erg veel op elkaar lijken. Zo zijn ANWB koppels vaak lang samen, hebben ze dezelfde kapper, dragen ze hetzelfde windjack, matching heuptasje en bewegen ze zich voort op dezelfde fiets. Het enige verschil is de stand van de stang. Zo zijn ze ook uit elkaar te houden.

Het lijkt wel of dit type kampeerder alles in tweevoud koopt. Niet omdat je hiermee geld bespaard (zou ook een rol kunnen spelen), maar omdat ze dezelfde smaak hebben. ANWB stellen zijn gek op wandelen en fietsen. Afritsbroek aan, Human Nature schoenen onder de voetjes, kaart op het stuur en trappen maar. Alle bezienswaardigheden uit de folder moeten worden afgevinkt. Wil jij meer over dit wonderlijke stel? Lees alles over het ANWB echtpaar.

Anwb stel
Het beruchte ANWB-echtpaar.

2. Dik voor elkaar show

Dit type kampeerder heeft werkelijke voor alles een passende oplossing! Ik ben altijd jaloers op deze mensen wanneer ik al een half uur probeer mijn haringen in de grond te krijgen terwijl de dik voor elkaar show kampeerder dit varkentje in luttele seconden heeft gewassen.

Vakkundig wordt met de mover de caravan op zijn plek gezet. Hij bestuurt de mover en zij geeft de aanwijzingen. Alles gaat als een geoliede machine. Er gaat ergens een luik open. Uit een kratje wordt een accuboor (met volle accu) getoverd en als een ware pro worden de haringen één voor één in de grond geboord. Luifeltje uit, stoeltjes ervoor, sudoku en krantje erbij en dat alles in 10 minuten nadat ze op de camping zijn aangekomen. Sterker nog... ze zitten al aan hun eerste bakkie vers gezette Senseo ...

De ‘dik voor elkaar show’ kampeerders zijn in veel gevallen generatiegenoten van het ANWB echtpaar (babyboomers). Het zijn mensen die zichtbaar genieten van hun pensioen en het leven. Ze zitten goed in de slappe was en met een hagelnieuwe auto / caravan combinatie hoppen ze dan ook van camping naar camping. Op zoek naar de zon!

Dik voor elkaar show kampeerders
Dit type kampeerder heeft de zaakjes graag dik voor elkaar!

3. De ‘wat doe ik hier’ kampeerder

'Leuk joh, dat kramperen!' of 'waarom op een luchtbed slapen als ik thuis een fantastisch bed heb staan...' Opmerkingen die je hoogstwaarschijnlijk vaker hebt gehoord op of rondom de camping. Kamperen is ook niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor de wat doe ik hier kampeerder.

In een lang vervlogen tijd lag dit type kampeerder te relaxen aan een zwembad ergens op Mallorca of Chersonissos. Vanwege gezinsuitbreiding (want ja, kamperen is zo leuk voor kinderen), een familieweekend of een pandemie kon de wat doe ik hier kampeerder er niet meer onderuit. Het is voor dit type kampeerder al snel duidelijk dat het een éénmalige actie is. Het kampeerplezier is ver te zoeken.

Mopperend en met frisse tegenzin probeert dit type camping kampeerder de dagen door te komen. Hun smartphone krijgt extra veel aandacht en de iets te grote zonnebril is nodig om te camoufleren dat ze liever elders zijn. Je vind dit type kampeerder hoofdzakelijk op 5-sterren familiecampings. Dat is meestal één van de voorwaarde van de wat doe ik hier kampeerder.

Mensen die liever niet kamperen
Verlangend naar een vakantie aan het zwembad in een warm land ...

4. De échte purist

Een kampeerder pur sang! Deze kampeerders houden van het leven op de camping. Het gekwetter van de vogeltjes, de ochtenddauw op het veldje, klamme kleren, de wandeling naar het toiletgebouw en zelfs het praatje bij de wastafel over het weer, dat het zo'n fijne camping is en dat het belachelijk is dat de douches niet gratis zijn. Op de camping voelt de purist ze zich helemaal thuis. Weg van de dagelijkse drukte en even helemaal niets.

Je vind ze vaak onderuitgezakt in een laag klapstoeltje voor een échte De Waard tent (zo'n tent die met 285 haringen vast zit aan de grond). Hier genieten ze van de rust met een goed boek en een vers gezet bakkie muntthee.

Puristen wandelen graag. Slippers aan, korte broek, linnen shirt en de telefoon gaat niet mee. Ze geven niets om comfort maar waarderen de ongemakken van het leven op de camping. Het zijn vaak jonge stellen of gezinnen en je vind ze hoofdzakelijk op charme campings, boerderijcampings en mini campings.

Purist kampeerder
Voor de purist kan het leven op de camping niet puur genoeg!

5. Familie chaôt

Het lijkt wel of er een bom is ontploft! Overal in en om de tent liggen spullen. Mama is in paniek omdat de jongste van het stel is weggelopen en papa staat met een biertje in zijn hand en een ontbloot bovenlijf het vlees op de bbq om te draaien. 

Wanneer de deuren van de auto openslaan lijkt er geen eind aan te komen. Het zijn vaak grote gezinnen. Achter de auto hangt een kar om zo veel mogelijk van huis te kunnen meenemen. Een koelkast, de Senseo, tuinstoelen, een tafel, halve kratjes bier en zelfs een opblaaszwembad.

Op de kampeerplek is het altijd gezellig. Er klinkt muziek en er wordt veel gelachen. Het zijn sociale mensen die genieten van het leven op de camping en het maken van nieuwe vrienden. Je vind ze vaak op grote familiecampings en kamperen hier in veel gevallen meerder weken achter elkaar. In sommige gevallen hebben ze zelfs een seizoensplek.

Grote familie op de camping
Hier is het altijd gezellig!

6. De voyeur

Mensen kijken is leuk. Vooral op de camping. Ik kan het je dan ook van harte aanbevelen. Met name stelletjes die voor het eerst samen een tent opzetten ... het is iedere keer weer spannend hoe het afloopt. Hier zou John de Mol een format van kunnen maken. 

Afijn... kijken is leuk, maar er komt een moment dat het een beetje gênant wordt. De voyeur heeft hier lak aan. Sterker nog, de voyeur heeft dit tot een kunst verheven! Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden en binnen no time weet hij (of zij) hoe de onderlinge relaties zijn het veld. Heb je twee kinderen en begint er een te huilen, vraag aan de camping voyeur op jouw veld wat er is gebeurt. De kans is groot dat de voyeur je precies kan vertellen wat er is gebeurt.

Camping voyeurs kom je vaak in het wild tegen. Je vind ze op verschillende soorten campings. Van klein tot groot. Ze zitten vaak op strategische plekken. Plekken waar het uitzicht uitmuntend is. Denk aan een speelveldje of een plek met zicht op een laantje. Ze camoufleren zich vaak met een krant of iPad.

De camping voyeur
De camping voyeur kijkt graag. Het liefst de hele dag ...

7. De ‘niet meer weg te slaan’ buur

Je komt aan op de camping en begint met het opzetten van je kampement. Voor je ook maar een haring de grond in hebt geslagen wordt je begroet door je kersverse buren. 'Mogguh buur!' En hier blijft het niet bij. Je nieuwe buurman begint over het weer, wat ze allemaal al hebben gedaan de afgelopen week en welke bezichtigingen je absoluut niet mag missen! Voor je het weet ben je gezellig aan de klets.

Het leuke aan de camping is dat je er gemakkelijk contact legt met andere mensen. Heb je een klik, dan is het leuk om met deze mensen tijdens het kamperen tijd door te brengen. Gezellig een drankje doen, lekker bbq'en of samen een dagtripje maken ...

Sommige kampeerders zien zo'n uitnodiging als het startschot van een hechte vriendschap. 'Ga je boodschappen doen? Dan ga ik wel even mee... Ik moet ook die kant op'. 'Uit eten, wat een goed idee, dat waren wij ook van plan. Kunnen we wel naast elkaar gaan zitten'.

De niet weg te slaan buur heeft graag een nauw contact met zijn of haar buren. Zodra dit type kampeerder beet heeft laat hij of zij niet zomaar los en heb je er een nieuwe beste vriend bij voor de rest van je vakantie.

Gezellige buren op de camping
Aanpappen met de buren kan heel gezellig zijn ...

De camping trekt verschillende soorten mensen

Na het lezen van dit stuk kan het haast niet anders dan dat je één of meerdere van deze campingtypetjes herkent. De camping trekt namelijk veel verschillende soorten mensen. Ook bestaat er een kans dat je jezelf, of je partner, terug ziet in een van de kampeerders die ik hierboven heb omschreven. Is dit het geval, dan hoop ik dat ik je niet heb beledigd met deze stereotypering maar het kunt zien als een onschuldig grapje, want zo is het ook bedoelt ;)

Heel veel plezier met de voorpret en het vinden van een geschikte camping!

zoek een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen