De camping is voor vele het uitgelezen moment om de barbecue van stal te halen. Op zo'n mooie zomeravond, onder het genot van een koud biertje, hamburgers, karbonades en speklapjes aanschroeien op de grill. Toch kun je met een paar handige tips en het juiste materiaal de lekkerste gerechten bereiden op je bbq. Na het lezen van dit artikel sta ook jij straks bekend als 'de grillmaster van de camping!' Geloof mij maar.

Alle onderwerpen in dit artikel

Ik ben een fervent bbq'er. Minimaal één keer in de week gaat bij mij thuis de barbecue aan. Ik gebruik hem voor van alles en nog wat. Een broodje beenham, een gerookt stukje zalm, gepofte aardappels, asperges met spek, stokbrood en zelfs een fijne ovenschotel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te bereiden op de barbecue. Je snapt natuurlijk wel dat wanneer ik ga kamperen, Marianne (de koosnaam voor mijn Weber) één van de eerste dingen is die ik inpak!

BBQ'en op de camping
Op de barbecue kun je veel lekkere gerechten klaarmaken.

Waarom koken op een bbq?

Ga je kamperen dan zijn er verschillende manieren om je eten te bereiden. Op een gas- of benzinebrander, in een Omnia- of een campingoven. Of wat dacht je van zo’n populaire skottelbraai? Toch gaat er voor mij niets boven een barbecue. De geur, de rook, het geknetter van het vuur en die overheerlijke rooksmaak die een bbq aan je eten mee geeft. BBQ’en hoort voor mij bij het échte ‘vakantie gevoel’. Alles op z’n gemakje. Op de camping heb je namelijk alle tijd van de wereld. Bovendien gaan vakantie en lekker (uitgebreid) eten bij mij altijd hand in hand. 

Zijn dit voor jou geen argumenten om met je eten de volgende keer op de barbecue klaar te maken, dan kun je beter stoppen met lezen. Zo niet, dan krijg je van mij een 7 handige tips om je grill-skills naar een hoger niveau te tillen.

Vlees klaarmaken op de camping
De camping is dé perfecte plek om de barbecue aan te steken.

Koop een goede barbecue (met deksel)

Het begint natuurlijk allemaal met de aanschaf van een goede bbq. Want waar moet je allemaal op letten wanneer je een bbq koop voor op de camping? Om te beginnen is het verstandig om te kiezen voor een bbq met een deksel. Hiermee kun je de temperatuur in de ketel namelijk veel beter controleren. Heb je er een zonder deksel dan branden je kolen binnen no time op, en worden de temperaturen al snel te hoog. Hierdoor wordt je vlees van buiten zwart terwijl het van binnen nog lang niet gaar is. Misschien ken je dit wel …

Bij een barbecue met deksel is dit een heel ander verhaal. Op je deksel, en in de ketel zitten (als het goed is) luchttoevoeren die je open en dicht kunt zetten. Des te verder je deze luchttoevoer dicht zet, des te lager de temperatuur in je ketel wordt. Je knelt de zuurstof toevoer af waardoor je kolen of briketten minder snel op branden. Je tovert dus in feite je barbecue om in een soort ‘mini oven’. 

Weber Go Anywhere
Bij mij gaat de Go Anywhere altijd mee naar de camping.

Zelf maak ik al jaren gebruik van de Go Anywhere van Weber. Deze bbq is verkrijgbaar in zowel een kolen/briketten als gas uitvoering. Deze grills van Weber zijn gemaakt van hele goede materialen waardoor je er nog lang plezier aan zult belezen. En mocht het roosters naar verloop van tijd toch gaan roesten dan is deze ook los te koop.

De Weber Go Anywhere is erg compact. Iets wat erg praktisch is bij het kamperen. De deksel is vast te zetten waardoor je er al je tools in kunt bewaren. Zelfs mijn brikettenstarter past er in. Je hoort het al, ik ben fan!

Natuurlijk zijn er nog veel meer merken die mooie bbq (met deksel) verkopen. Speur het internet af naar een versie die past binnen jouw budget. De keuze is reuze! Ga jij voor zo’n handige Go Anywhere? In de link hieronder is hij te bestellen.

Shop een Weber Go Anywhere

De Weber Go Anywhere bbq
De Weber Go Anywhere is een ideale barbecue voor op de camping.

Welke tools heb je allemaal nodig?

Oké, dan is het nu de hoogste tijd om het te hebben over tools. Als échte grillmaster moet je namelijk wel over het juiste gereedschap beschikken. Hieronder vind je een lijstje met de tools die ik altijd meeneem wanneer ik naar de camping ga. 

Brikettenstarter

Je ziet het nog al te vaak op de camping. Mensen die - al wapperend met een kartonnetje - proberen een barbecue aan de praat te krijgen. In de meeste gevallen resulteert dit vooral in heel veel rook en frustraties bij je buren. Met een brikettenstarter is het klusje zo geklaard. Je vult de starter, legt er een aanmaakblokje onder en binnen 20 minuten kun je beginnen met grillen. Een must have voor iedere bbq’er!

Shop hier een brikettenstarter

Spatel en een tang

Neem je jezelf als grillmaster ook maar een beetje serieus, ga dan niet lopen prikken met een vork in je eten. Doe je dit toch, dan ontsnappen onmiddellijk de sappen uit je vlees met als gevolg een kurkdroog stukkie vlees. Niet doen dus! Koop een tang en een spatel. 

Brikettenstarter
Met een brikettenstarter staat je bbq binnen 20 minuten aan.

Reinigingsborstel

Om je rooster schoon te houden, is een reinigingsborstel een onmisbare tool. Gebruik hem wanneer je rooster warm is. Dan hoef je er met een goede borstel maar een paar keer overheen te gaan en hij is zo goed als nieuw! Mocht je een bbq reinigingsborstel té duur vinden, een staalborstel van de bouwmarkt werk ook erg goed. Soms zelfs een beetje beter ;).

Shop een Reinigingsborstel

(digitale)Thermometer

Meten is weten! Met een thermometer weet je exact wanneer je vlees klaar is om van de grill te halen. Daarom is een digitale thermometer misschien wel een van de belangrijkste investeringen die je kunt doen. Zelf gebruik ik sinds een aantal jaar een digitale thermometer van Weber. Deze is snel, lekker compact en gaat jaren mee met het bijgeleverde batterijtje. 

Shop een goede digitale thermometer

Aluminiumfolie 

Aluminiumfolie is de vriend van iedere bbq’er. Hiermee dek je je vlees af zodra het ‘ligt te rusten’ (hier later meer over). Ook is folie erg handig om een scheidingswandje te creëren tussen het vuur en je vlees. Zo wordt het niet direct blootgesteld aan de hitte. Ook kun je met aluminiumfolie de onderkant van je bbq inpakken. Hierdoor vallen druppels niet op je kostbare bbq maar op het folie. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk. 

Aluminium bakjes

Ook kant-en-klare aluminium bakjes heb ik steevast bij me als ik naar de camping ga. Je kunt ze gebruiken als opvangbakje onderin je bbq. Ook lenen deze bakjes zich ideaal als ovenschaaltje voor het bereiden van bijvoorbeeld krieltjes. Voordeel: je hoeft ze ook niet af te wassen als je klaar bent ;).

Shop aluminium bakjes

Een bbq aanmaken
Met een ballenpompje kun je snel en gemakkelijk je bbq aanmaken.

Ballen pompje

Dit is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Een ballenpompje. Ik gebruik hem om het vuur in de bbq een beetje op te stoken. Een paar keer pompen en je kolen fikken weer als nooit tevoren. Werkt veel beter dan wapperen met een stukje karton. 

Rookhout

Wil je je vlees een klein beetje extra smaak geven, dan is rookhout ‘the way to go’! Ben je nieuw in de wondere wereld van bbq’en, kies dan voor een zakje rooksnippers. Appelhout, olijfhout, pecan of kersen zijn lekker mild. Mag het voor jou wel iets ‘steviger’ dan is eiken misschien meer iets voor jou. Vouw een handje vol snippers in een stukje aluminiumfolie en prik er een paar gaatjes in. Leg het op de gloeiende kolen en sluit de deksel van je bbq. De rook zal langzaam en gelijkmatig ontsnappen. Dit geeft een heerlijke rooksmaak aan je eten.

Shop een zakje houtsnippers

Peper en zout

Natuurlijk kun je vlees voorzien van die meest exotische kruidenmixen. Toch gaat er wat mij betreft niets boven peper en zout. Deze combinatie past op werkelijk alles. Het kan dus geen kwaad om een peper- en zoutmolen bij je te hebben wanneer je gaat kamperen.

Rookhout voor op de bbq
Met rookhout geef je je vlees een extra dimensie.

Indirect barbecuen

Indirect barbecuen doe je door je vlees niet direct boven de brandende kolen te leggen. Het voordeel hieraan is dat je voorkomt dat het vlees van buiten zwart, en van binnen rood is. Indirect grillen begint bij het inrichten van je barbecue. Door slechts de helft van je barbecue te voorzien van gloeiende kolen (of briketten) heb je een helft gecreëerd waar je vlees op een lagere temperatuur kan garen. Op de kant waar geen kolen liggen leg ik altijd een aluminium bakje onder het rooster. Dit beschermt het vlees tegen convectie hitte (directe hitte van het vuur) en vangt het vocht (en vet) op dat uit je vlees loopt. Dat scheelt weer wat poetswerk tijdens je vakantie.

Sluit de deksel en laat je barbecue op temperatuur komen. Is hij te heet, zet dan het schuifje in de deksel een klein beetje verder dicht. Wanneer je je vlees boven het bakje legt (dus niet boven de kolen) kan het langzaam maar geleidelijk opwarmen. Heeft het de temperatuur bereikt die je wilt, leg het dan nog heel even direct boven de kolen. Hierdoor krijg je dat korstje op je vlees. Je weet wel, die lekker bite!

Pro tip: vul het aluminium bakje met kokend water. De stoom die van het water komt zorgt voor een stabiele temperatuur in je bbq waardoor je vlees mooier kan garen.

Indirect bbq'en
Creëer een indirecte zone op je bbq.

Niet té heet!

Wanneer je je bbq aansteekt, gebruik dan niet te veel kolen (of briketten). Het is namelijk gemakkelijker om er wat bij te gooien wanneer je bbq niet warm genoeg is. Bovendien is een kleine bbq al snel op temperatuur en kun je vaak met een 10 tal briketten de juiste temperatuur bereiken. 

Wanneer je je vlees gaart op een lage temperatuur blijft je vlees lekker mals en sappig. Vlees kun je zien als een grote spier die aantrekt wanneer de temperatuur hoger wordt. Des te hoger de temperatuur, des te harder het vlees aantrekt en er sappen uitperst. Door je vlees op een lage temperatuur te bereiden voorkom je dit. Deze manier van bereiden wordt ook wel low and slow genoemd.

Zelf meet ik altijd de temperatuur in de kern van mijn vlees én de temperatuur in mijn bbq. Hiervoor zijn verschillende handige thermometers verkrijgbaar. Veel van die thermometers werken met Bluetooth waardoor de temperatuur is af te lezen op je smartphone. Persoonlijk probeer ik altijd een omgevingstemperatuur te bereiken (en houden) van 110 tot 120 graden. Met deze temperatuur kun je je vlees heel mooi naar de gewenste temperatuur brengen. 

Eten klaarmaken op de bbq
Op de barbecue kun je veel verschillende gerechten klaarmaken.

Geef je vlees de tijd

Wanneer je een goed stuk vlees indirect op de bbq legt, moet je dit de tijd gunnen. Het duurt (helaas) altijd langer dan je had gedacht. Zorg er voor dat je op tijd begint zodat je vlees op tijd de juiste temperatuur heeft bereikt. Een dik stuk rundvlees heeft al snel een uur nodig voordat het de magische 54 graden kerntemperatuur heeft aangetikt. Laat je niet verleiden om de bbq harder op te stoken zodat het sneller klaar is. Het zou toch zonde zijn als je je overheerlijke stuk rundvlees omtovert in een schoenzool!

Nog even laten rusten ... en dan smullen maar!

Zodra je vlees klaar is, moet je het altijd even laten 'rusten'. Rusten doe je door het vlees op een bord te leggen en dit af te dekken met een stukje aluminiumfolie. Doe dit minimaal 10 minuten. Wees niet bang dat het vlees afkoelt. Sterker nog, onder het folie wordt het al snel 3 tot 4 graden warmer dan dat je het van de gill hebt gehaald. Dit is ook handig omrekening mee te houden. Wil je dan je vlees een kerntemperatuur van 54 graden heeft dan kan hij er dus al vanaf bij 50 graden.

Tijdens het rusten van je vlees ontspant het waardoor de sappen van het vlees weer terug lopen door heel het vlees. Het resultaat van het rusten is dat je vlees een heel stuk sappiger is dan wanneer je meteen begint te bunkeren als je het van de bbq haalt.

Het schoonmaken van je rooster

De bbq zit er weer op. Je hebt heerlijk gegeten. Tijd voor de grote schoonmaak! Of... Nee, je kunt het beter laten zoals het is. Laat je rooster maar lekker vet. Dit vet beschermt je rooster namelijk tegen roest! Het schoonmaken doe je pas de volgende keer dat je je bbq gebruikt. Dat gaat ook een heel stuk gemakkelijker.

Je warm je bbq op tot hij lekker heet is. Vervolgens ga je er een aantal keer met je reinigingsborstel overheen en je zult zien dat alle aangekoekte stukjes er heel gemakkelijk vanaf gaan. Vervolgens pak je een stuk keukenrol, doopt deze in een een beetje olijfolie en haalt hem nog een aantal keer over het rooster tot er niets meer te zien is op de keukenrol. Een kind kan de was doen!

BBQ schoonmaken met een staalborstel
Met een reinigingsborstel kun je het rooster snel en gemakkelijk schoonmaken.

Tot slot

Je mag helaas niet op iedere camping barbecuen. Kijk van te voren dus even goed of dit mag op de camping die je wilt bezoeken. Heb je zelf geen bbq, maar lijkt het je leuk om je zojuist geleerde bbq skills in de praktijk te brengen? Op veel campings kun je er een huren. Gelukkig hebben wij dit al voor je uitgezocht.  Klik hier en ontdek op welke campings je een bbq kunt huren.

Ik hoop dat je er wat aan hebt. Je zult zien dan jij - na het toepassen van deze tips - jij je gezin en je buren erg blij maakt. Heel veel succes met de voorpret!

zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen