Een week voor Moederdag kreeg ik alvast mijn moederdagkadootje. Dit omdat we de dag er na een weekje zouden gaan kamperen op Texel, en dit kadootje goed van pas zou komen. Trots kwamen mijn kids ‘s ochtends de slaapkamer binnen met een mooi ingepakte doos. Uit de doos kwam de Omnia oven, een keukentool die al een tijdje op mijn verlanglijstje stond. Goed gekozen! De doos ging de vouwwagen in want er kwam en mooie kampeerweek aan om hem uit te testen.

Alle onderwerpen in dit artikel
De Omnia Camping Oven
De Omnia Camping Oven.

Wat is een Omnia oven?

De omnia oven bestaat uit 3 delen. Je hebt een roestvrijstalen onderstel, daarboven op zet je de aluminium bakvorm en dan de deksel. Je kan de Omnia oven gebruiken op gas, elektrisch gasstel en zelfs op een spiritusbrander. Door de ruimte boven en onder de bakvorm kan warme lucht circuleren. In deze oven kan je alles maken wat je thuis in een normale oven ook kan maken, maar dan in een handig meeneem formaat. Ik kreeg naast de basis omnia oven ook een rooster en een siliconen bakvorm.

Een Omnia Camping Oven
De Omnia camping oven bestaat uit verschillende delen.

Op het rooster kan je bijvoorbeeld broodjes en verse croissantjes bakken zodat ze niet vastbakken aan de bakvorm. In de siliconen bakvorm kan je makkelijk ovenschotels en zelfs appeltaarten bakken. De omnia oven bestaat al heel lang. Je oma of moeder kent dit principe waarschijnlijk onder de naam Wonderpan. Deze werd zo’n 50 jaar geleden al gebruikt toen nog niet iedereen een oven thuis had. 

Shop hier een Omnia oven

 

Hoe gebruik je de Omnia oven?

Voor gebruik moet je de onderdelen even afwassen natuurlijk. Het is aan te raden om de bakvorm of de siliconen bakvorm wel even in te vetten. Hiermee voorkom je aanbakken en verbranden. Wanneer je broodjes of bijvoorbeeld pizza’s wil bakken kan je het beste het draadrooster gebruiken.

Je plaatst het onderstel op de warmtebron, en daar bovenop de bakvorm met deksel. De hitte van de warmtebron verwarmt via de het onderstel en stijgt op via het gat in het midden. Hierdoor heb je dus boven en onder warmte in de oven. Er wordt aangeraden om het onderstel altijd even 1 tot 3 minuten voor te verwarmen voordat je de bakvorm er op zet.

Croissantjes maken in de Omnia oven
's Morgens vroeg verse croissantjes maken .... Heerlijk!

Er zit geen thermometer op de pan, dus het kan in het begin lastig zijn om in te schatten hoe lang het duurt voordat je gerecht klaar is. In principe zou het ongeveer even lang moeten duren als in een normale oven. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want je gerecht zal sneller verbranden. Of de onderkant van je gerecht is verbrand en de bovenkant nog niet gaar. Het is een kwestie van uitproberen en je wordt er vanzelf handig in. Onze eerste cake was dan ook ‘bijzonder krokant’.

De Omnia Camping Oven
Met de iGrill van Weber kun je de temperatuur in de gaten houden.

Ik zelf gebruik een Igrill thermometer van het merk Weber. Het pennetje van de omgevingssensor past namelijk precies door één van de gaten in de deksel. Zo kon ik de temperatuur in de pan toch nog een beetje in de gaten houden. Er wordt afgeraden om tijdens het bakken of koken regelmatig de deksel op te tillen. Hierdoor gaat namelijk veel warmte verloren. Zoals mijn man, een fervent barbecueër altijd zegt; ‘ If you are looking, it ain’t cooking’.

De gehele pan mag niet in de vaatwasser en dus moet je hem met de hand afwassen. De pan wordt tijdens het gebruik erg warm, dus goede ovenwanten zijn een must. 

Shop een iGrill

 

Wat kun je maken met een Omnia oven?

Eigenlijk kan je alles in de Omnia campingoven maken wat je thuis ook in de oven maakt. Je kan hem gebruiken om ‘s ochtends zelf je broodjes of croissantjes af te bakken. Of wat dacht je van een lekkere taart of cake voor bij de koffie. Daarnaast kun je er allerlei ovenschotels, quiches, omeletten en zelfs pizza’s in maken.

Ben jij meer van de snacks? Ook ovenfrites en snacks kunnen prima worden klaargemaakt in de Omnia oven. Op het internet vind je websites vol recepten en baktips met de Omnia. Ook zijn er meerdere Facebookgroepen die recepten met elkaar uitwisselen en waar je tips kunt vragen over het gebruik van deze campingoven. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. 

Ovenfriet in een Omnia Campingoven
Maak zelf je eigen friet op de camping

Accessoires 

De basisset bestaat uit de oven, bestaande uit het onderstel, de bakvorm en de deksel. Dit zit verpakt in een handige tas. In het geheel neemt de omnia oven weinig ruimte in. Daarnaast zijn er diverse accessoires te koop bij de diverse kampeerspeciaalzaken. Ik kreeg de deluxe set met de siliconen bakvorm en het draadrooster.

Er zijn ook dubbele siliconen bakvormen te koop, 2 helften, zodat je 2 verschillende gerechten tegelijk kunt bereiden in de pan. Met een speciale Omnia thermometer kun je heel precies de temperatuur in je eten of de pan meten. En hoe leuk is het om op en regenachtige vakantiedag muffins te bakken met de kinderen in de omnia. De muffinvorm staat zeker nog op mijn verlangslijstje. Er is ook een Omnia kookboek te koop met gerechten en recepten. Maar zoals ik al eerder vertelde, het internet staat vol met lekkere recepten

Shop accessoires voor de Omnia

Een oven voor bij het kamperen
De Omnia komt in een handige opbergtas.

Mijn ervaring met de Omnia oven

Ik heb de omnia oven nu een weekje gebruikt op de camping en heb er diverse gerechten mee (geprobeerd) te maken. Het bakken van broodjes gaat super goed. Ik vind het nog wel lastig om de temperatuur van de oven goed onder controle te krijgen. De cake was bijna verbrand en de ovenschotel duurde wel erg lang doordat ik het gas misschien weer te laag had staan.

Het zal een kwestie van proberen en tijd zijn voor ik dit helemaal onder controle heb. Al met al ben ik erg enthousiast over de Omnia oven. Ik vind het een leuke toevoeging aan onze kampeeruitrusting en heb zin om er tijdens onze volgende kampeerweekend nieuwe recepten in uit te proberen. 

Koop hier je Omnia Camping oven  Vind een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen