Koken op de camping roept bij mij direct herinneringen op. Het voert me terug naar vroegere vakanties met mijn ouders en zusje. Mijn ouders hadden een caravan waarmee we elke zomer op vakantie gingen. Frankrijk als favoriete bestemming.
Bij ons waren er eigenlijk maar drie variaties wat betreft de hoofdmaaltijd. Ofwel we gingen uit eten, of de barbecue werd aangestoken, of er werd zelf gekookt. Koken deden we dan het liefst zo veel mogelijk buiten op de skottelbraai, in plaats van in die hete caravan.
Tegenwoordig ga ik op vakantie met man en kinderen, en hoewel we zelf geen caravan hebben trekt een vakantie op de camping mij nog steeds. Ik houd van de sfeer en gezelligheid op een camping en met kinderen is het fijn dat er op een camping veel te beleven is.
Het koken op vakantie is toch altijd net even wat primitiever dan thuis. Maar dat je wat minder pitten en pannen tot je beschikking hebt wil niet zeggen, dat je alleen maar soep en knakworstjes uit blik hoeft te eten. En na een aantal dagen Italiaanse pizza of Franse patat is een zelfgemaakt gerecht toch ook wel weer lekker.
De makkelijkste gerechten die je op de camping kunt maken zijn eenpansgerechten. Voor deze gerechten heb je, zoals de naam al doet vermoeden, maar een pan nodig. Dat is niet alleen super makkelijk, maar bespaart ook afwas. Internet staat bol van de inspiratie, allerlei foodbloggers hebben al allemaal lekkere combinaties bedacht en ook op Pinterest kun je veel inspiratie op doen.
Laten we beginnen met een lijstje van ingrediënten die ik standaard bij mij heb wanneer ik naar de camping ga.
• peper, zout en andere kruiden zoals kerriepoeder en cayennepeper
• bouillonblokjes
• pasta
• tomatenblokjes in blik
• rijst
• hele chorizo verpakt
• rookworst
• houdbare pakjes slagroom
• kleine blikjes groente en fruit
• olijfolie
• mayonaise
• wraps
• potje knoflookpasta
Wij verblijven meestal in een huuraccommodatie waardoor wij de beschikking hebben over een keukentje met de meest essentiële zaken. Ook staat er vaak een bbq tot onze beschikking. Voor ons is de skottelbraai een onmisbaar item. Dit is een grill, wok, gasbarbecue, bakplaat en gaspit in een. Relaxed buiten koken en je spelende kinderen op het veldje in de gaten houden.
Door de loop van jaren hebben wij een aantal eenpansrecepten verzameld die iedere vakantie wel een keertje op de campingtafel komen. Ik deel ze graag met je;
Wat heb je allemaal nodig (ingrediënten voor 4 personen)
• 4 teentjes knoflook gesneden of makkelijker knoflookpasta
• 1 ui gesneden
• 1 rode paprika gesneden
• bakje champignons schoongemaakt en in plakjes gesneden
• 1 chorizo worst
• 2 blikken tomatenblokjes
• 1 fles cava of prosecco
• 1 blikje ananas in stukjes gesneden
• snufje cayennepeper
• olijfolie of boter om in te bakken
Zo maak je het:
De gesneden knoflook, ui, paprika, champignons en chorizo gaan in een pan met wat olijfolie. Af en toe roeren en even rustig laten bakken. Dan voeg je de tomatenblokjes en de fles cava toe. Dit mag je rustig een half uurtje laten pruttelen. Op het laatst voeg je wat cayennepeper en de ananas toe. Lekker met vers gebakken (stok) brood of rijst.
Wat heb je allemaal nodig (ingrediënten voor 4 personen)
• 300 gram rijst
• 300 gram kipfilet in blokjes gesneden
• 1 blik halve perziken in stukjes gesneden
• handjevol cashewnoten
• 1 ui gesnipperd
• 2 eetlepels rozijnen
• 7 dl bouillon
• 1 eetlepel kerriepoeder
• snufje cayennepeper
• olijfolie of boter om in te bakken
Zo maak je het:
Kipfilet blokjes in de pan bruin bakken, vervolgens het uitje erbij fruiten. Bestrooien met de kerriepoeder en cayennepeper. Rijst erbij voegen en even omscheppen. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Daarna mag het vuurtje lager en voeg je de rozijnen, perziken en cashewnoten toe. Deksel op de pan en in 20 minuten gaar en droog koken. Zin in!
Wat heb je allemaal nodig (ingrediënten voor 4 personen)
• 150 gram spekreepjes
• 1 ui gesnipperd
• 250 gram champignons in plakjes
• 600 gram roerbakgroente naar keuze
• 600 gram voorgekookte krieltjes
• 3 zigeunerschnitzels in reepjes gesneden
• zout en peper
• olijfolie of boter om in te bakken
Zo maak je het (bereidingswijze voor 4 personen in de skottelbraai):
Bak de spekreepjes in de skottelbraai aan. Bak vervolgens de ui even met de spekjes mee. Voeg hierna de roerbakgroentes samen met de champignons toe en bak een paar minuten. Doe de krieltjes erbij en bak dit ook mee. Op smaak brengen met zout en peper. Schuif de aardappeltjes en groentes aan de kant en bak in het midden van de pan de reepjes zigeunerschnitzel rondom aan tot ze bruin en dus gaar zijn. Roer alles door elkaar, en we kunnen aan tafel.
Print vooraf een paar recepten uit zodat je ze altijd bij de hand hebt. Maak van het boodschappen doen een gezellig uitje door naar de lokale markt te gaan. Maak een flinke pan, dan kun je twee dagen voorruit. En uiteraard goede wijn! Maar dat kan natuurlijk bij ieder gerecht ;)