Koffie. Ik ben er dol op. Sterker nog, zonder dit zwarte goedje zou mijn ochtend er een stuk minder rooskleurig uit zien (voor zowel mij als mijn omgeving). Helemaal sinds mijn kinderen hebben besloten dat de dag begint wanneer de zon opkomt. 

Alle onderwerpen in dit artikel

Thuis heb ik een Dolce Gusto. Een fraai apparaat dat binnen luttele seconden een overheerlijk 'bakkie troost' voor mij maakt. Een lungo, espresso of een overheerlijke caffe latte. Niets is te gek voor deze alleskunner. Op de camping moest ik op zoek naar een goed alternatief. Iets dat een klein beetje in de buurt komt van wat ik thuis gewend ben. Dit is mijn top 5.

Filterkoffie op de camping
Een ouderwets bakkie pleur!

Filterkoffie

Mijn zoektocht naar goede koffie begon met 'ouderwetse filterkoffie'. Zoals mijn ouders het vroeger ook deden. Een paar scheppen koffie (afhankelijk van de sterkte) in een filter. Deze zet je op een thermoskan waarna je hem vervolgens voor de helft vol giet met kokend water. Is het ingedaald dan herhaal je dit tot je water op, of je kan vol is. Deze manier van koffiezetten vind ik vooral gemakkelijk wanneer je voor meerdere mensen koffie moet zetten. 

shop een koffie filter

Cafetiere op de camping
De Cafetière, ook wel French Press genoemd

Cafetière

Misschien heb je ze als wel eens gezien. Ik dacht eerder altijd dat dit apparaat uit Turkije kwam (ik weet ook niet waarom) maar zoals de naam al doet vermoeden is dit een Franse vinding. Zo wordt hij ook wel French Press genoemd. Volgens het verhaal was het een Franse boer die met een stuk gaas de koffieprut uit zijn koffie filterde, en tadaa, de French Press was geboren.

Hoe werkt dit handige apparaat? Je schenkt de gewenste hoeveelheid kokend water in de glazen pot. Vervolgens doe je er een aantal scheppen grof gemalen koffie bij en laat het rustig intrekken. Hoe langer het intrekt, hoe sterker je koffie wordt. 4 a 5 minuten is meestal ruim voldoende. Pak nu het filter en druk de koffieprut rustig naar beneden. Nu is het klaar om ingeschonken te worden.

shop een Cafetière

Percolator op de camping
Vul je percolator met een fijne maling

Percolator

Er heerst wat verwarring over de naam van dit pruttelpotje. Vaak wordt de naam percolator of espresso maker gebruikt terwijl het in feite een 'moka express' is. Hoe dan ook, dit apparaat staat bij mij met stip op nummer 1 wanneer ik koffie zet op de camping. Het is erg gemakkelijk mee te nemen en je zet er hele lekkere koffie mee. Zelf maak ik al jaren gebruik van een 'echte Italiaanse Bialetti'. Hier betaal je iets meer voor maar deze blijven mooi, zelfs na enkele jaren. 

Je hebt de keuze uit potjes van Aluminium of RVS. Aluminium is wat er traditioneel gebruikt wordt. Ook zijn deze een stuk goedkoper dan de RVS variant. Een nadeel aan aluminium vind ik dat ze vrij snel smaak afgeven en heel dof worden. RVS daarentegen is duurder maar blijft mooi. Ook koelt RVS heel snel weer af waardoor je snel weer een nieuw bakkie kunt zetten.

Een percolator is een soort fluitketeltje dat uit vijf losse onderdelen bestaat, namelijk een waterreservoir, een rubberen pakking, een filterplaatje, een filter en een uitschenkkan. Het waterreservoir vul je tot aan het drukventiel. Vervolgens schuif je het filter erin en vult dit met je favoriete koffie. Zelf gebruik ik het liefst een fijne maling. Hierdoor wordt de koffie erg vol van smaak. Duw de koffie niet aan maar strijk hem met je wijsvinger af. Duw je hem aan, dan wordt de koffie te compact en kan het water er moeilijk doorheen met als gevolg dat je bittere en hele sterke koffie krijgt.

Schroef de uitschenkkan er op. Onderin je uitschenkkan vind je het filterplaatje en de pakking. Zet het geheel op het vuur en breng het water aan de kook. Onder druk wordt het water door de koffie geperst en loopt het via een tuutje in je kan. Zodra je potje begint te pruttelen moet je hem van het vuur halen. Dit om te voorkomen dat je koffie bitter wordt. Nu kun je de koffie uitserveren... Genieten geblazen!

shop een percolator

Koffiezetapparaat op de camping
Er zijn koffiezetapparaten verkrijgbaar speciaal voor op de camping

Camping koffiezetapparaat

Mocht dit voor jou allemaal té veel gedoe zijn, dan zijn er altijd nog camping koffiezetapparaten verkrijgbaar. Deze werken op 12 volt en zijn dus ook perfect te gebruiken in je camper of caravan. Omdat ze weinig stroom vragen kunnen ze ook niet écht heet worden waardoor je snel moet beginnen aan je koffie!

Heb je stroom op je plek dan moet dit helemaal geen enkel probleem zijn en kun je er ook voor kiezen om een apparaat op 220 volt mee te nemen. Let er wel op dat hij niet té veel watt gebruikt. Dit om te voorkomen dat het hele veld zonder stroom zit...

shop een camping koffiezetapparaat

Oploskoffie voor op de camping
Gemak dient de mens...

Oploskoffie

Oké.... Mocht er nood aan de man zijn..... Oploskoffie. Je merkt wel dat ik geen fan ben. Dit omdat het weinig met echte koffie te maken heeft. Het gemak snap ik maar daar houd het dan voor mij een beetje mee op. Je doet namelijk een volle eetlepel oploskoffie in een mok en giet hier kokend water bij. Even roeren en je koffie is klaar. Erg gemakkelijk wanneer je écht helemaal geen ruimte meer hebt voor ieder ander alternatief ;).

shop oploskoffie

Koffie zetten op de camping
Er gaat niets boven een goed bakje koffie!

Conclusie

Koffie is voor mij het begin van de dag. Het hoort bij een geslaagde vakantie. Je staat op en zet op je gemak een heerlijk bakje troost om vervolgens de dag door te nemen. Heerlijk!

Naast deze 5 methodes zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om koffie te zetten. Smaken verschillen dus vindt voor jezelf uit wat je lekker vind. Zoals gezegd kies ik steevast voor een percolator. De koffie die hieruit komt is altijd erg lekker, zacht en vol van smaak. Daarnaast is het apparaat gemakkelijk mee te nemen wat niet onbelangrijk is wanneer je auto al helemaal vol zit...

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen