Op vakantie moet er goed gegeten worden. Tenminste, lekker eten en vakantie gaan bij mij altijd hand in hand. Aangezien iedere dag uit eten gaan bij mij geen optie is zal er ook af en toe gekookt moeten worden. Nu heeft lang niet iedereen zin om tijdens het kamperen uitgebreid te koken. Je hebt immers vakantie. Daarnaast zijn de middelen om te koken op de camping beperkt waardoor je soms een beetje moet improviseren.

Alle onderwerpen in dit artikel

In dit artikel geef ik je een aantal handige tips die het koken op de camping te vergemakkelijken. Daarnaast krijg je van mij ook 7 simpele en vooral lekkere gerechten om de zomer door te komen. Eet smakelijk!

Koken op de camping
Handige tips en 7 gemakkelijke maaltijden voor op de camping.

Wat heb je nodig om te koken op de camping? 

(camping) Pannen

Op de camping heb je meestal de beschikking over één, maximaal 2 gaspitten. Voor je op zoek gaat naar lekkere gerechten moet je hier dus rekening mee houden. Ga je voor een éénpansgerecht of pak je uit! Voor het koken op de camping zijn er veel complete pannensetjes te koop. Deze setjes bestaan meestal uit een steelpan en minimaal 1 diepe pan. Deze setjes zijn vaak gemakkelijk in elkaar te klikken wat de hele set lekker compact maakt. Naast de vertrouwde pan zijn er natuurlijk meer mogelijkheden om je eten op de camping klaar te maken.

Shop hier voor een pannenset

Skottelbraai

Populair op de camping is de zogenaamde skottelbraai. Dit is een soort grote wok/bakplaat waar je in een keer alles op kunt klaarmaken. Een skottelbraai is erg multifunctioneel. Zo kun dit apparaat gemakkelijk omtoveren tot een barbecue, een grill en zelfs een paella pan. En niet onbelangrijk... je hebt weinig afwas. Het is niet voor niets dat je ze zo vaak terug ziet op de camping 😉

Shop een skottelbraai

Een bbq

Mag er op je camping ge-bbq'd worden, dan geeft dit extra mogelijkheden. Een bbq met deksel kun je namelijk prima inzetten als oven. Ik maak zelf al vele jaren (dankbaar) gebruik van een Weber go-anywhere. Deze bbq is verkrijgbaar in een gas- en kolen versie. Het voordeel van gas is dat ze op vrijwel iedere camping gebruikt mogen worden. Het voordeel van kolen is dat ze een extra (rook)smaak geven aan je eten.

Shop een bbq

BBQ'en op de camping
Mag er op de camping ge-bbq'd worden, dan zal ik dat zeker niet laten!

Camping Oven

Ook populair onder de kampeerders is een mini oventje. Heerlijk om 's morgens je croissantjes mee op te warmen. Deze oventjes zijn verkrijgbaar van verschillende merken en in verschillende prijsklassen. Er bestaan zelfs oventjes in de vorm van een pan die je opwarmt door hem op je gasstel te zetten. Dit is de Camping oven van het merk Omnia. Om deze te gebruiken heb je dus geen stroom nodig. Heerlijk om 's morgens je croissantjes mee op te warmen. Wil je meer weten over de Omnia Camping Oven? Lees: De Omnia Camping Oven.

Shop een Omnia Oven

Verder heb je niet zo veel nodig om lekker te kokkerellen op de camping. Een pan, skottelbraai of bbq, bakboter of olijfolie, een spatel en een overheerlijk gerecht. Hieronder vind je 7 heerlijke, en vooral simpele gerechten voor op de camping.

1. Pannenkoeken

Laat ik maar meteen van start gaan met het meest simpele gerecht dat je je kunt bedenken. Pannenkoeken.  Mijn kinderen zijn er dol op en ook ik ben hier altijd voor te porren. Een pannenkoekenbeslag is zo gemaakt en als je het jezelf helemaal gemakkelijk wilt maken kun je kiezen voor zo'n 'shaker fles' van het merk Koopmans. Dit zijn kant-en-klare flessen waar je alleen een beetje water bij hoeft te doen, dan even flink shaken en klaar Kees, of Jan of wie er ook mee bezig is ... Altijd handig om bij je te hebben op de camping!

Pannenkoeken eten op de camping
Gemakkelijk om klaar te maken en erg lekker: pannenkoeken.

2. Gevuld omelet

Altijd lekker en erg gemakkelijk te maken. Klop een aantal eieren los in een ruime kom. Zelf gebruik ik meestal 2 a 3 eieren per persoon. Maak je losgeklopte eieren op smaak met wat peper en zout en eventueel wat Italiaanse kruidenmix. Giet nu het mengsel in een pan op laag vuur. Heb je een deksel, doe deze dan op de pan om ervoor te zorgen dat hij gelijkmatig gaart. 

Terwijl je omelet aan het pruttelen is kun je aan de slag met je vulling. Hierin kun je helemaal los gaan. Wat vind je lekker? Champignons? Paprika en sla? Pijnboompitten en feta kaas? Misschien een heerlijk tomaatje? Wat ringen van een (rode) ui? Of wat dacht je van lekkere oude kaas?

Zodra je je spatel gemakkelijk onder je omelet kunt krijgen is het tijd om hem om te draaien. Zodra je dit heb gedaan is het tijd om een helft te bedekken met je vulling. Vouw nu je omelet dicht en doe de deksel op de pan. Hierdoor kan de vulling snel opwarmen en de kaas smelten. Écht een aanrader.

3. Pasta's

Zowel mijn kinderen als mijn vrouw en ik zijn gek op pasta! Een ultiem camping gerecht. Het is gemakkelijk mee te nemen, snel klaar en je kunt hierin eindeloos in variëren. Wanneer wij op vakantie gaan hebben wij ook altijd wel een aantal soorten (gedroogde) pasta en wat potjes pastasaus mee. Bolognese, Carbonara, Pesto of Quattro formaggi. Het is allemaal lekker!

Zet een ruime pan met gezouten water op het vuur. Kook dit zoals aangegeven op de verpakking (meestal zo'n 10 - 12 minuten). Hou jij van gehaktballetjes of spekjes in je pasta? Maak deze dan klaar in je steelpan. Zodra ze een lekker korstje hebben, kun je de pastasaus in de pan gieten. Warm de saus op met laag vuur.

Zodra je pasta lang genoeg heeft gekookt kun je hem afgieten in een vergiet of door de deksel van de pan een 'op een klein kiertje' te zetten. Zo kan het water eruit lopen en blijft de pasta in de pan. Giet vervolgens de saus in de pan en roer dit nog even goed door elkaar. Bon appetit!

Pasta eten op de camping
Voor een goede pasta ben ik altijd wel te porren!

4. Gebakken aardappelen en roerbakgroenten

Snel, gemakkelijk en niet onbelangrijk: erg lekker! Ook dit is dus een ideale maaltijd voor op de camping.  Roerbakken kan natuurlijk in een ruime pan, maar is bij uitstek een gerechtje om klaar te maken op je skottelbraai. Haal een zak krieltjes (of aardappelschijfjes) een zak roerbakgroenten en eventueel een lekker stukje vlees. Kippendijen, geruld gehakt of wat dacht je van een lekkere steak? Dit vlees kun je lekker mee (roer)bakken.

Je aardappelen en je vlees hebben de meeste tijd nodig om te garen. Begin hier dus mee. Doe een beetje boter in de pan. Persoonlijk vind ik het altijd lekker naast een scheutje olijfolie ook een klein beetje roomboter in de pan te doen. De olijfolie voorkomt namelijk dat je roomboter verbrand wanneer je kookt op hoge temperaturen.

Zodra je pan goed heet is kan je vlees erin. Hierna kunnen ook je aardappelen erbij. Hou alles goed in beweging met een spatel of (houten) lepel. Zijn je aardappeltjes en je vlees voorzien van een lekker bruin korstje, dan kunnen je groenten erbij. Deze hoeven alleen opgewarmd te worden. Hussel alles lekker door elkaar en let erop dat alles een mooi kleurtje heeft voor je dit zomerse gerechtje serveert.

Eten op de camping
Gemakkelijk om te maken in 1 pan of op je skottelbraai.

5. Broodje hamburger

Hamburgers zijn toch het lekkerst wanneer je ze klaar maakt boven een 'open vuurtje'. Tuurlijk kan het ook in een pan of op de skottelbraai, maar er gaat niets boven een bbq. Het beste kun je gebruik maken van een bbq met een deksel of een zogenaamde kogel bbq. Met de deksel dicht kun je hem nog even laten 'nagaren' en het plakje kaas laten smelten.

Vul slechts één kant van je bbq met kolen. Op deze manier kun je je 'burger' direct boven het vuur leggen of even naar de 'koele kant' schuiven zodra het te hard gaat of wanneer je alleen het pakje kaas wilt laten smelten. Voor je begint, zorg je ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen en je BBQ loeiheet is.

Begin met door je broodje door de midden te snijden. Voorzie de boven- en de onderkant van je broodje van een klein beetje olijfolie of boter en wat peper en zout. Leg nu je bolletjes even op het rooster van je bbq. Let goed op, want brood verbrand snel. Haal ze er du vanaf zodra ze gaan roken. Dit doe je om het broodje extra smaak te geven en om te voorkomen dat je saus in het broodje trekt.

Wanneer je je hamburger medium-rare wilt (zoals ik), heeft hij slechts 3 minuten per kant nodig. Dit is ook de tijd die je hamburger nodig heeft om een mooi korstje te krijgen. Leg na de eerste keer draaien je plakje kaas erop zodat deze mooi mee kan smelten. Smeer in de tussentijd het onderste gedeelte van je bolletje in met een lekker sausje, leg er wat sla en een paar plakjes tomaat op. Vervolgens je burger, nog een scheutje saus en sluit af met het bovenste gedeelte van je bolletje. Smullen maar!

Broodje hamburger of kipburger
En maak voor de afwisseling eens een kipburger. Gebruik hiervoor kippendijen.

6. Een frisse salade

Wat is er lekkerder dan een warme dag op de camping af te sluiten met een frisse, zomerse salade. Het is klaar in een handomdraai en voorzien van de broodnodige vitamientjes. 

Zet om te beginnen een paar eitjes op het vuur en kook ze ongeveer 8 minuten tot ze half zacht zijn. Snij nu je sla in repen en was hem schoon. Snij een tomaat in blokjes en doe dit bij de sla. Voeg naar smaak feta kaas, augurkjes, avocado, tonijn of kleine blokjes gebakken kipfilet toe. 

Snij je gekookte ei in blokjes en doe alles samen in een grote kom, doe er een beetje peper overheen en meng roer het geheel goed door elkaar. Zelf vind ik het altijd erg lekker om er nog wat croutons of geroosterde pijnboompitten overheen te strooien. Ik heb er nu al zin in!

Een frisse salade
Overheerlijk na een warme dag op de camping. Een frisse salade.

7. Forel in folie

Wie houdt er nu niet van een heerlijk, langzaam gegaard forelletje! En dit is een receptje om je vingers bij af te likken! Helemaal wanneer je hem zelf hebt gevangen op de camping! Zo niet, zul je even een bezoekje moeten brengen aan de locale visboer. 

Wat heb je allemaal nodig voor dit receptje? Om te beginnen een (schoongemaakt) forelletje van minimaal 35 centimeter. Een citroen, tijm of dille, olijfolie, peper en zout en aluminiumfolie. That's it!

Spoel de forel mooi schoon onder koud, stromend water. Vouw de vis open en strooi wat peper en zout 'in de buikholte' van de vis. Snij nu je citroen in plakjes en verdeel deze in de buikholte. Leg hier overheen de Tijm- of dille takjes en wrijf de hele vis in met peper en zout. Scheur een stuk aluminiumfolie van zo'n 60 cm en leg deze op een plat oppervlak. Smeer de binnenkant van het folie in met olijfolie en leg de forel in het midden van het aluminiumfolie. Vouw nu je folie dicht tot je een mooi luchtdicht pakketje hebt. 

Gebruik voor dit recept een bbq met deksel en zorg dat lekker warm is (200 graden). Maak een kant vrij van kolen. Zo hoef je je ingepakte forel niet direct boven het vuur te leggen. Je forel heeft een gaartijd nodig van zo'n 20 a 30 minuten. Doordat je je forel strak hebt ingepakt zal hij 'stomen' en dus lekker sappig blijven.

Vouw naar 20 minuten de folie even open en controleer of het vlees uit zichzelf van de huid valt. Is dit het geval, dan is je vis klaar om opgegeten te worden. Zo niet, dan kun je hem weer dichtvouwen en mag hij nog 10 minuten garen. Een overheerlijk zomers campinggerecht!

Forel in folie
Een overheerlijk zomers campinggerecht! Forel in folie.

Tot slot

Lekker (uitgebreid) eten tijdens een kampeervakantie. Voor mij is dit een gouden combinatie. Het ultieme 'vakantiegevoel'. Ik vind het heerlijk om te koken en mensen te verrassen met een lekkere maaltijd. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze (simpele) zomerse receptjes. Natuurlijk heb ik nog veel meer gerechten voor je in petto, maar deze bewaar ik voor een volgende keer. Eet smakelijk!

Ga nu op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen