Campings op de waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn al sinds jaar en dag populair bij een breed kampeerpubliek. Zo vind je hier veel gezinnen, rustzoekers, vogelaars en natuurlijk ook jongeren. De Nederlandse Waddeneilanden bestaan uit de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en een aantal kleine onbewoonde eilanden. Ieder eiland heeft zo zijn eigen charme. Wat ze in ieder geval gemeen hebben is dat je omringd bent door de Noordzee en de Waddenzee en een veelal ruig landschap dat iedere dag weer anders lijkt. Houd je van wandelen, fietsen, strand, rust of kies je juist voor de gezelligheid van de terrassen, restaurants en dansgelegenheden? Het aanbod in campings op de Waddeneilanden is groot en afwisselend, maar een geschikte camping ga je zeker vinden!

bekijk campings op de Waddeneilanden

Kamperen op een Waddeneiland

 

Kampeer je op een camping op een Waddeneiland, dan bevind je je in een hele andere wereld. Je bent hier letterlijk omringd door de zee en ervaart zo het échte vakantiegevoel. Dit gevoel heb je al zodra je aan boort komt van de veerboot op weg naar deze Nederlandse eilanden. Vanuit Den Helder (Noord Holland) maak je de oversteek naar het grootste Waddeneiland Texel. Hier kun je lekker winkelen in Den Burg. Hou jij van gezellige bars en restaurants, kies voor een camping aan het strand in De Koog. Ben jij een natuurliefhebber, neem dan de tijd om het uitgestrekte natuurgebied De Slufter te verkennen. Hier zul je geen spijt van krijgen!

Het eiland Vlieland is een stuk kleiner en vooral rustiger. Hier vind je dan ook slechts één dorp. Ga jij kamperen voor je rust en ben je op zoek naar een plek waar de natuur het landschap bepaald dan zit je goed op Vlieland! Omdat dit waddeneiland autovrij is, is het hier heerlijk rustig. Vlieland leent zich dan ook uitstekend om te verkennen met je eigen (of een gehuurde) fiets. Naast Vlieland vind je het populaire Waddeneiland Terschelling. Hier bepaald moeder natuur voor 80% het landschap. Overal op het eiland vind je kwelder en duinlandschap. Met meer dan 70 kilometer aan fietspaden kun je hier als natuurliefhebber je hart ophalen. Zoek jij je ontspanning liever aan het strand? Met 30 kilometer standlengte is Terschelling een heerlijke kampeerbestemming op de Waddeneilanden!

Kamperen midden in de duinen. Hoe gaaf is dat!

Kamperen midden in de duinen. Hoe gaaf is dat!

Op steenworp afstand van de zee!

Op steenworp afstand van de zee!

Ook op het Waddeneiland Ameland vind je een groot aantal campings. Ga op zoek naar een gezellige familiecamping midden in de duinen en maak er de mooiste wandelingen of fietstochten door de natuur. Op Ameland kom je volledig tot rust. Schiermonnikoog is het laatste Nederlandse eiland in het rijtje. Het is hier zo rustig, dat je je afvraagt of je wel écht in Nederland bent. Schiermonnikoog is dan ook de dunbevolktste gemeente van ons land. Op Schiermonnikoog wonen slechts 1000 inwoners. Het is geen verassing dat wanneer je hier kampeert, je een ultiem gevoel van vrijheid hebt.

Via Campingzoeker vind je veel verschillende campings op de Waddeneilanden. Het zoeken van een geschikt kampeerterrein doe je via de uitgebreide zoekpagina. Hier kun je snel en gemakkelijk aangeven wat bij jou past. Het aanbod is gevarieerd. Zo vind je op de Waddeneilanden een aantal grote familiecampings (met veel leuke faciliteiten), jongerencampings, en kleinschalige natuur- en boerencampings. Kortom, op de Waddeneilanden vind je voor een ieder wat wils!

ontdek alle campings op de Waddeneilanden

Top 10 campings Waddeneilanden

1
3
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
2
1
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
3
10
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan een meer
4
9
> 250 plaatsen
Familie camping
Landelijk
5
5
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.14,10
Accomodatie
v.a.45,14
6
10
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
7
10
< 75 plaatsen
Familie camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.50,00
Accomodatie
v.a.56,33
8
11
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.24,00
Accomodatie
v.a.83,00
9
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.29,55
Accomodatie
v.a.83,75
10
3 (1)
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.16,00
Accomodatie
v.a.70,00
5 eilanden
5x genieten!

De vijf Waddeneilanden hebben een gezamenlijk oppervlak van zo'n 400 vierkante kilometer. Op alle eilanden samen wonen zo'n 24.000 mensen. Texel is het grootste Waddeneiland en Schiermonnikoog het kleinst. Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Vlieland, Terschelling en Ameland horen bij Friesland en Schiermonnikoog bij de provincie Groningen. Alle eilanden zijn alleen per boot te bereiken (lees alles over de overtocht naar de waddeneilanden). Je vaart dan over de Waddenzee. De Waddeneilanden bestaan voornamelijk uit duin- en zandgebied. Texel is hierin een vreemde eend in de bijt. Tijdens de ijstijd heeft zich er een leemlaag gevormd waardoor de grond er erg vruchtbaar is. Dit is goed te zien aan het landschap.

Texel: Nederland in het klein

Texel is het bekendste en ook meteen het drukstbezochte eiland van alle Waddeneilanden. Stap je in Den Helder op de veerboot dan sta je al binnen 20 minuten op Texel. Op het eiland vind je 7 dorpen waarvan Den Burg de grootste is. Ben je op zoek naar een gezellige stad om lekker te shoppen dan mag je deze stad zeker niet overslaan. In Den Burg vind je een leuke en gevarieerd aanbod aan winkels. Een andere populaire stad is De Koog. Dit is meteen ook de enige échte badplaats van Texel. Hier vind je veel goede restaurantjes, gezellige terrasjes, leuke winkeltjes, cafés en natuurlijk discotheken. 

Hou jij meer van cultuur, dan is de plaats Den Hoorn of Oosterend misschien meer iets voor jou. Deze idyllische dopjes zijn bezaaid met mooie kerkjes, oude straten en mooie gebouwen.

Ook voor een strandvakantie kun je op het Waddeneiland Texel prima terecht. Zo vind je op het eiland maar liefst 30 kilometer aan strand. Stranden waar je heerlijk kunt genieten van de zon terwijl je kinderen zich vermaken met het bouwen van kasten of het vangen van garnalen en krabbetjes. Een andere leuke activiteit is natuurlijk het bekende wadlopen en zeehonden spotten. Iets wat je moet doen wanneer je dit eiland een bezoekje brengt.

Texel heeft een gevarieerd landschap. Misschien dat dit het ook wel zo leuk Waddeneiland maakt. Het is niet voor niets dat het ook wel eens 'Nederland in het klein' wordt genoemd. Op Texel vind je in een kleine ruimte heel veel verschillende landschappen. Duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden. Een leuk extraatje is, dat er op Texel ongeveer net zoveel mensen als schapen wonen, namelijk zo'n 13.500. Leuk om te weten toch!

Vlieland is de parel van de Waddenzee

Met slechts 36 km2 aan oppervlak is het Waddeneiland Vlieland het kleinste bewoonde eiland van Nederland. Wanneer je gaat kamperen op Vlieland, dan kom je voor je rust en de prachtige natuur. Op Vlieland zijn voor toeristen geen auto's toegestaan (autoluw). Hierdoor is de lucht op het eiland dan ook erg schoon. Omdat het eiland zo klein is hoeft het ontbreken van een auto geen probleem te zijn. Neem gewoon je fiets mee naar het eiland. Vind je dat te veel 'gedoe', dan kun je op verschillende plekken een goede fiets huren. Het eiland Vlieland is slechts 12 km lang en 2 km breed. Alles is dus prima met de fiets te bereiken. Daarnaast heeft het Staatsbosbeheer meerdere routes uitgestippeld die je naar de mooiste plekjes op het eiland brengen.

Op Vlieland vind je maar 1 dorp, genaamd Oost-Vlieland. Hier wonen dan ook de meeste mensen. In 2020 waren dit er 1.155.

Waar Vlieland bekend om staat, is de schone zandstranden. Aan de westkant van Vlieland vind je een mooi natuurgebied, genaamd Vliehors. Dit is een zandvlakte met een oppervlakte van 24 km2. Ook vogelaars mogen hier graag komen. Op het eiland zijn namelijk al meer dan 200 verschillende vogels gespot!

Het eilandgevoel op Terschelling 

Kamperen op het Waddeneiland Terschelling is een unieke ervaring. Veel kampeerders komen dan ook jaarlijks terug om het eiland te ontdekken. Terschelling is rijk aan cultuur en met meer dan 350 km aan fiets- en wandelpaden kun je je er als natuurliefhebber goed uitleven. Ook voor een strandvakantie ben je op Terschelling op het juiste adres. Sterker nog, Terschelling heeft het breedste zandstrand van Europa. Sommige delen zijn tot wel 500 meter breed! Dat moet geen problemen opleveren bij het zoeken naar een mooi plekje.

Op dit Waddeneiland vind je het natuurreservaat Noordvaarder. Dit is, samen met vuurtoren De Brandaris (de 400 jaar oude vuurtoren) iets wat je zeker niet mag overslaan. Kampeer je op Terschelling dan weet je zeker dat je kunt genieten van de prachtige omgeving. De hoofdstad van Terschelling is West-Terschelling. Hier is altijd veel te doen. Een stad die bruist! Verschillende terrasjes, fijne restaurantjes en een gezellig nachtleven. Andere bekende dorpen zijn Midsland, Hoorn, West aan zee en Lies en Oosterend. Hier kun je lekker winkelen en genieten van de rijke cultuur die het eiland je te bieden heeft. Terschelling is een eiland om verliefd op te worden!

Kamperen op Ameland

Om op Ameland te kunnen kamperen stap je bij het Friese plaatsje Holwerd op de boot. Na een tocht van iets minder dan een uur kom je aan bij het plaatsje Nes. Dit Waddeneiland is 27 kilometer lang en zo'n 4 kilometer breed en staat vooral bekend om de rust en de ruimte. Op Ameland vind je 4 dorpen en hier wonen ongeveer 3500 mensen. Hou jij van fietsen, wandelen of hiken, dan is dit eiland in de Waddenzee een fantastische locatie om als kampeerder te bezoeken. Je vindt er namelijk ruim 90 kilometer aan fiets- en wandelpaden. Deze lopen door een aantal ongerepte en oogverblindende natuurgebieden. 

Ook Ameland staat bekend om haar fijne zandstranden. Hou jij ervan om lekker te bakken in de zon of ontspannen zandkastelen te bouwen met je kinderen, dan kun je op Ameland je lol op. Daarnaast kun je ook voor de uitdagendere sporten op Ameland terecht. Denk bijvoorbeeld aan golf, surfen, kiten of parachutespringen. 

Wanneer je wilt kamperen op het Waddeneiland Ameland heb je een ruime keuze uit verschillende soorten campings. Vanaf het midden tot aan het Oosten van het Waddeneiland vind je veel verschillende soorten campings. Van grote familiecampings, levendige jeugdcampings, rustige adult campings tot aan de kleine boerencampings. Ze hebben allemaal één ding gemeenschappelijk. Je zit op een fantastische locatie!

Meer weten over Ameland? Lees dan ons artikel: Ontspanning op Ameland >

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is de kleinste telg van de 5 eilanden. Erg veel campings zijn er dus niet te vinden. Op Schiermonnikoog kun je kamperen op camping Seedûne. Deze camping ligt prachtig gelegen in de duinen vlak bij het strand. Je kunt hier zelf een mooi plekje zoeken aan de rand van het bos. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om een (compleet) ingerichte tent of glamping accommodatie te huren. Dit kan ook bij vakantieboerderij Eureca en de Kooiplaats. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om op dit Waddeneiland te kamperen bij de boer.

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is sinds 1989 uitgeroepen tot een Nationaal Park. Dit is natuurlijk niet voor niets. Met deze titel staat het eiland (samen met 20 andere natuurparken) symbool voor de diversiteit aan natuurlijke landschappen in Nederland. Bijna nergens in ons land vind je zoveel verschillende landschappen op zo'n klein oppervlak. Bos, weiland, kwelders, strand, zee en duinen. Het eiland heeft een ongeschonden karakter en je vindt er veel zeldzame planten. Ook vogelaas kunnen hier hun hart ophalen. Jaarlijks bezoeken meer dan 300 verschillende vogelsoorten het Waddeneiland Schiermonnikoog! Kamperen op Schiermonnikoog is fantastisch voor kampeerders die op zoek zijn naar ongerepte natuur. Wandel, fiets en genieten van de schitterende stranden en de rust. Onthaasten kan pas écht op Schiermonnikoog.

Activiteiten
Waddeneilanden

Wadlopen op de Waddeneilanden

Iets wat je zeker niet mag overslaan wanneer je gaat kamperen op de Waddeneilanden is wadlopen. Tijdens ed vallen grote gedeeltes van de Waddenzee droog. Op deze drooggevallen plekken verzamelen zeehonden en vogels zich om te zoeken naar voedsel. Denk hierbij aan krabbetjes, garnalen en vissen.

Ieder waddeneiland heeft zo haar eigen wadlooporganisaties. Hier meld je hier aan voor een wandeling langs de mooiste plekken van het wad. Deze wandelingen door de modder duren soms enkele uren. De kans is groot dat je een aantal zonnende zeehonden en speciale vogelsoorten te zien krijgt. Een unieke ervaring die je zeker niet mag missen! 

* Vergeet vooral niet om oude kleren mee te nemen want je wordt vies!

Zeehonden spotten

Denk je aan zeehonden, dan denk je al snel aan de Waddenzee. Het is niet voor niets dat dit dier symbool staat voor het gebied. Vanwege de vele zandplaten en het natuurlijke voedsel komen ze hier in grote getale voor. Lijkt het jou leuk om een aantal zeehonden te spotten tijdens je vakantie, dan is het de kortste klap om mee te gaan met een zeehondentocht (ook wel robbentocht genoemd).

Deze boottochten worden meerdere keren per dag georganiseerd en zij weten precies op welk moment van de dag je de meeste zeehonden te zien krijgt! Een heerlijke bezigheid tijdens je kampeervakantie op de waddeneilanden  toch?

Vuurtoren beklimmen

Wanneer je een camping bezoekt op één van de Waddeneilanden dan moet je ook zeker even op zoek gaan naar een vuurtoren. Ieder eiland heeft er een, op Schiermonnikoog na. Hier vind je er namelijk twee! Drie van de zes vuurtorens zijn open voor toeristen. Het is een flinke klim, maar ik kan je verzekeren dat het het waard is. Het uitzicht vanuit een vuurtoren is namelijk adembenemend. 

De bekendste vuurtoren is waarschijnlijk die op het Texel. Deze bevind zich op het noordelijkste puntje en met zijn 118 treden klim je 47 meter boven het zeeniveau. Deze toren heeft tijdens de tweede wereld oorlog ook flink over vuur gelegen. Tijdend je klim kom je dan ook op meerdere plekken kogelgaten tegen.

Op Vlieland, op de Vuurboetsduin vind je een 42 meter hoge vuurtoren. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht op zowel de Noord- als de Waddenzee. Ook deze vuurtoren is open voor bezoekers.

De vuurtoren Brandaris bevind zich op het Waddeneiland Terschelling en is nog in werking. Om deze reden is deze - uit 1953 stammende - toren niet open voor publiek.

Op het eiland Ameland. Ook hier vind je een rood-wit gestreepte vuurtoren. Zijn naam is Bornrif en bevindt zich in het dorp Hollum. Na 236 traptreden kun je als toerist genieten van een fantastisch uitzicht over het eiland en de zee.

Als laatste komen we op het eiland Schiermonnikoog. Dit eiland beschikt maar liefst over twee vuurtorens. Deze worden allebei nog gebruikt, namelijk door de kustwacht en door KPN. Hierdoor zijn ze niet open voor bezoekers maar geven het eiland wel kleur!

Culinair genieten op de wadden

Je bent een echte Bourgondiër en dol op lekker (en lokaal) eten en drinken. Dan ben je op Texel op het juiste adres. Op het Waddeneiland vind je namelijk vier brouwerijen. Samen zijn ze goed voor 36 verschillende bieren. Sommige hiervan zul je misschien wel kennen. Zo wordt Skuumkoppe tegenwoordig ook in de meeste supermarkten verkocht. 

Ook op de andere eilanden vind je brouwerijen. Sta je op een camping op één van de Waddeneilanden dan is het ook een leuke dagbesteding om één van deze brouwerijen te bezoeken. Bij de meeste worden rondleidingen georganiseerd en kun je meedoen aan proeverijen. 

Op de verschillende Waddeneilanden vind je veel verschillende lokale producten. Ook in restaurant wordt veel gebruik gemaakt van wat het eiland te bieden heeft. Producten als Texels lamsvlees, eilander kaas en Cranberry vinden gretig aftrek. Op het eiland Schiermonnikoog kun je genieten van ijs dat is gemaakt van echte eilandermelk. Om het nog lekkerder te maken maken ze het met bijvoorbeeld eilanderhoning of cranberries en vlierbessen. Heerlijk!

Musea bezoeken

Op de verschillende eilanden vind je veel cultuur en geschiedenis. Zo zijn er ook veel verschillende musea te vinden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in zeehonden, dan is een bezoekje aan het zeehonden- en bruinvissen-opvang Ecomare op Texel zeker aan te raden. 

Wil je precies weten wat de rol van de Waddeneilanden tijdens de Tweede Wereldoorlog was, dan kun je een bezoek aan het Oorlogsmuseum (ook op Texel) zeker niet overslaan. Daarnaast vind je op de eilanden ook heel veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Sommige zijn heringericht om je een goed idee te geven hoe ze er toentertijd uit hebben gezien. Je vind deze bunkers op Ameland, Texel, Vlieland en Schiermonnikoog.

Ook leuk zijn de jutters- of wrakkenmusea die je op ieder Waddeneiland tegenkomt. Op het strand worden de meest wonderlijke spullen en materialen gevonden. De mooiste vondsten vind je hier, samen met het achterliggende verhaal.

Ga je op kampeervakantie naar Schiermonnikoog dan is ook een bezoek aan het schelpenmuseum paal 14 de moeite meer dan waard! In dit museum vind je werkelijk alle schelpen die in en om het eiland te vinden zijn. Daarnaast hebben ze ook ruim 1500 andere soorten schelpen van over de hele wereld!

 

Evenementen

Op de eilanden vinden talloze evenementen plaats. Combineer een (korte) kampeervakantie eens bijvoorbeeld met het theater- en kunstfestival Oerol op Terschelling, de lammetjesloop op Texel, de reddingsbootdagen op Schiermonnikoog of de vuurtorenloop op Vlieland.

Of ontdek Vlieland in september tijdens 'Into the great wide open' een muziek- kunst en filmfestival rondom camping Stortemelk. In september vindt op Terschelling het Rock en Roll Street festival plaats. Je kunt je dan een weekend lang onderdompelen in de sfeer van de jaren vijftig met oldtimers, solexen en rock&roll muziek. Op Ameland staat de gehele maand november in het teken van kunst tijdens de 'kunstmaand Ameland'.

 

 

Parachutespringen

Zin in een beetje sensatie terwijl je aan het kamperen bent? Wat dacht je van een parachute sprong? Op zowel Texel als Ameland bevindt zich een vliegveld met de mogelijkheid tot het maken van een tandemsprong.

Wil je wel de lucht in maar niet met een parachute? Boek dan een rondvlucht en bekijk de wadden eens vanaf grote hoogte. Insiderstip; camping Roosdunen op Ameland ligt tegenover het vliegveld. Vanaf je kampeerplaats heb je goed uitzicht op alle voorbijkomende vliegtuigjes en parachutisten.