Campings in Groningen

Hou jij van rust, ruimte, mooie natuur en veel gezelligheid? Dan is de provincie Groningen misschien wel dé plek om je tent op te zetten. Het noordelijkste puntje van Nederland biedt veel diversiteit voor iedere kampeerder. Zo geniet je in Groningen van uitgestrekte polders, schitterende meren, nationale parken, gezellige steden en wat dacht je van de Waddenzee? In de provincie Groningen vind je veel leuke campings. Van luxe 5-sterren campings tot kleine boerencampings. Hier vind je voor een ieder wat wils.

bekijk campings in Groningen

Kamperen in Groningen

 

Groningen is misschien niet de eerste bestemming wanneer je denkt aan kamperen in Nederland. Maar dat is geheel onterecht. Voor liefhebbers van rust, ruimte en natuur is Groningen een geweldige bestemming. Er is naast natuur ook genoeg cultuur te vinden, bijvoorbeeld bij een bezoekje aan de hoofdstad Groningen. Daarnaast zijn een bezoekje aan Nationaal Park Lauwersmeer en zeehondencentrum Pieterburen ook een aanrader. In Groningen vindt je alle soorten campings, van kleine goed verzorgde boerencampings tot grote uitgebreide 5-sterren glamping resorts. Voor ieder wat wils.

Op campingzoeker vind je meer dan 25 verschillende campings in de provincie Groningen. Het zoeken van een geschikt kampeerterrein die je via onze uitgebreide zoekpagina. Hier kun je snel en gemakkelijk aangeven wat bij jou past. Het aanbod is gevarieerd. Zo vind je in Groningen een heuse stadscamping, diverse watersportcampings rondom het Lauwersmeer of bijvoorbeeld een Landgoedcamping. In Groningen zijn de mogelijkheden eindeloos!

Lauwersmeer (3) (1)

Lauwersmeer in Groningen - Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay

Weddebergen

Er gaat niets boven kamperen in Groningen! - Foto Wedderbergen

Groningen is de noordelijkste provincie van Nederland met circa 575.000 inwoners en als hoofdstad Groningen. De provincie telt 12 gemeenten. Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee, aan Oost Friesland (Duitsland), Drenthe en Friesland. Bij de provincie horen twee kleine onbewoonde Waddeneilanden; Rottemeroog en Rottemerplaat en een kleine zandplaat genaamd en Zuiderduintjes. Naar deze Waddeneilanden worden wadlooptochten georganiseerd.

Het Groningse dorp Winsum is door de ANWB in 2020 bekroond tot het mooiste dorp van Nederland. Er zijn redenen genoeg om er zelf eens te gaan kijken. Winsum is typisch Hollands met monumentale gebouwen met mooi geveltjes en kerkjes. Het dorp is omringd door water en molens. Winsum en Groningen in het algemeen is  daardoor ook geliefd bij watersporters. Zeilen, surfen, suppen of kanoën. Alles kan op de vele wateren van Groningen.

bekijk alle Groningse campings

Top 10 campings groningen

1
Reitdiep 2
<75 plaatsen
Charme camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.14,00
Accomodatie
v.a.31,00
2
9
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.31,00
3
13
>250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
4
7
>250 plaatsen
Familiecamping
Aan de zee
5
1
75-250 plaatsen
Familiecamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.29,50
6
10
>250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.52,50
7
11
<75 plaatsen
Duurzame camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.13,00
Accomodatie
v.a.60,00
8
2
>250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
9
5
75-250 plaatsen
Familiecamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.21,50
10
5
<75 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.14,00

Highlights Groningen

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer ligt zoals de naam als zegt rondom het Lauwersmeer. Dit meer stond tot 1969 in verbinding met de Waddenzee. Door de aanleg van een dam ontstond er een natuurgebied waar veel bijzondere vogels, planten en grote diersoorten leven.

Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar het 's nachts zo donker is als hier. Hierom mag het Nationaal Park Lauwersmeer zich een Dark Sky park noemen. Niet alleen overdag, maar ook 's nachts kan je deelnemen aan excursies georganiseerd door Staatsbosbeheer. 

Ook liefhebbers van watersport kunnen alle kanten op. Meer je boot aan in een van de jachthavens of op de eilandjes. Verken het water per kano, al suppend of via een georganiseerde rondvaart. Rondom het Nationaal Park liggen diverse campings, B&B's en groepsaccomodaties waarvan uit je het gebied kan verkennen.

Lees meer over het Lauwersmeer >

Lauwersmeer2 (1) (1) (1)

Zeehond

Pieterburen

Pieterburen is een pittoresk dorpje op een vlak aan de Waddenzee en heeft meerdere bezienswaardigheden. Fanatieke wandelaars kennen het dorpje vanwege het Pieterpad. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Ook is Pieterburen het startpunt van vele (wadloop)tochten langs en door de Waddenzee.

Een tweede bekende bezienswaardigheid is ook het zeehondencentrum dat middenin het dorp ligt. Het zeehondencentrum verzorgt zieke en verzwakte zeehonden met als doel ze weer terug te kunnen zetten in hun natuurlijke leefgebied; de Waddenzee. Er zijn binnen en buiten diverse bassins waar je de zeehonden van heel dichtbij kunt bekijken. Een leuke en leerzame activiteit voor kinderen. Zij kunnen zich daarna ook uitleven in de mooie natuurspeeltuin. 

Pieterburen is een uitstekend keus om een of meerdere dagen te verblijven. Midden in het dorp achter de kerk vind je op de vroegere moestuin van de dominee een kleine sfeervolle camping. 

Bezoek Zeehondencentrum Pieterburen >

Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans is het meest noordoostelijke dorp van Nederland. Het dorpje met historische centrum is vooral bekend als kuuroord. Doordat onder Bad Nieuweschans een diepe bron met heilzaam water ligt wat rijk is aan mineralen. Wellness liefhebbers kunnen zich een of meerdere dagen in de watten laten leggen. Het dorp zelf heeft gezellig centrum met vele monumentale panden. De oude synagoge en de joodse begraafplaats zijn ook zeker een bezoekje waard. 

Bezoek de website van Bad Nieuweschans >

Bad

Detheefabriek

De Theefabriek

Liefhebber van thee mogen zeker de Theefabriek in Houwerzijl niet overslaan. 
In de oude voormalige kerk en pastorie vindt je Nederlands enige theemuseum, theewinkel met meer smaken dan je ergens anders zult vinden. 
Na een rondleiding door het museum waar je alles leert over de historie en het productieproces kan je natuurlijk genieten van een lekker kopje thee in de theeschenkerij. Natuurlijk kan je hier ook terecht voor een heerlijke High-tea, lunch en brunch. 

Bezoek de website van de Theefabriek >

Familiepark Nienoord

Familiepark Nienoord is een pretpark gelegen op een landgoed midden in de bossen bij Leek. Het park heeft meer dan vijftig attracties waar jong en oud zich uren kunnen vermaken terwijl de ouders kunnen uitrusten op het terras van een van de horeca gelegenheden. Daarnaast kan je er ook midgetgolfen of de modelspoorbanen en treinen bekijken.

In het oude kasteel op het landgoed is een informatiecentrum gevestigd waarin alles te vinden valt over de geschiedenis van het landgoed en de directe omgeving. Er is zoveel te doen, logisch dus dat je tijd te kort komt!  Op het landgoed ligt een fijne gezinscamping met een binnen- en buitenzwembad. Mocht je niet over een eigen kampeermiddel beschikken, huur dan een van de blokhutten, stacaravans of een glamping accommodaties.

Bezoek Familiepark Nienoord >

Familiepark

Doezoo (1) (1) (1)

DoeZoo insektenwereld

Ook als de regen een dag met bakken uit de lucht komt kun je je in Groningen prima vermaken. Duik bijvoorbeeld in de wereld van het insect in DoeZoo insektenwereld. Onlangs verkozen tot het leukste uitje van Groningen! Door middel van horen, proeven, ruiken en voelen maak je kennis met de wereld van het insect. DoeZoo organiseert diverse kinderactiviteiten en er zijn diverse expositie en rondleidingen. Behalve een groot aantal insecten vind je bij DoeZoo ook insectenetende planten en -dieren, zoals hagedissen, neusberen, kikkers, spinnen en slangen.  

Bezoek de website van DoeZoo >

Het Groninger museum

Voor de echte cultuur en kunstliefhebber mag een bezoekje aan het Groninger museum niet ontbreken. Het pand wat sinds 1994 bestaat is al een blikvanger op zich. Je kan dit museum uitstekend bereiken met het openbaar vervoer, want het station ligt er tegenover. 

Het Museum heeft een groot aantal wisselende exposities van abstracte kunst tot keramiek. Van fotografie tot beeldende kunst. Op de website van het Groninger Museum kan je al een kleine 360 graden kijkje nemen in het museum.

Website van het Groninger museum >

Het Groninger Museum

Legio Museum

Het legio museum

Voor alle lego fans vind je net buiten Pieterburen een heus lego museum. Dit museum ligt er niet geheel toevallig; op deze plek heeft vanaf 1963 zo'n 35 jaar het distributiecentrum van Lego Nederland gestaan. Het motto van het museum is: "kijken, bouwen, spelen". Dat betekend dat je ook zelf kan gaan bouwen en spelen, Lego is niet alleen leuk voor kinderen. Er zijn regelmatig kleine tentoonstellingen van fanatieke bouwers die hun creatie maar al te graag willen tonen.

Je vindt het museum aan, hoe toepasselijk, de Legolaan in Grootegast. 

Bezoek de website het Legio Museum >

Activiteiten Groningen

Zeehonden spotten in het wild

Behalve in Pieterburen zijn er nog andere plekken in Groningen om zeehonden te spotten. Op de Zeedijk in Termunten bij Punt van Reide wordt ieder jaar een zeehondenkijkwand opgezet. De grootste kans op het spotten van zeehonden heb je tijdens de maanden mei tot en met augustus. De zeehonden komen dan hun jongen baren op de ondiepe zandbanken.

Ook buiten de 'zeehonden maanden' is de dijk bij Termunten een van de mooiste plekken van Groningen. Ga vogels spotten, geniet van de rust en het gevoel aan het einde van de wereld (nou ja Nederland dan) te zijn.

Als je toch in Termunten bent kun je meteen een bezoek brengen aan het naastgelegen gehucht Fiemel. Fiemel is bijzonder vanwege de bunkers die hier door de Duitsers zijn gebouwd tijdens de tweede wereldoorlog. Deze bunkers maakten deel uit van de Atlantikwall. Een aantal van de bunkers zijn te bezoeken, inclusief een klein museum. 

Zeehond Wild2

Groningen

Stedentrips in Groningen

Een bezoek aan de hoofdstad Groningen is leuk! De stad is in de eerste plaats echt gezellig, vol leuke restaurantjes, cafeetjes en winkels. De markt is er nog echt een markt, waar je koopjes kunt doen met uitzicht op markante gebouwen als de Aa-kerk en de vijfhonderd jaar oude Martinitoren. Bovendien maken de vele oude gevels en gebouwen met tot een stad met karakter.

Daarnaast heeft Groningen ook een moderne kant met hippe gebouwen als het Forum of het Groninger museum. Ook kan je uren winkelen in de leuke boetiekjes, en wat dacht je van de vele terrasjes. 

Wadlopen

Wadlopen is een unieke ervaring die je eigenlijk eens in je leven moet hebben meegemaakt. Het is een misverstand om te denken dat alleen goed getrainde wandelaars een tocht kunnen maken. Er zijn diverse mogelijkheden voor tochten die ook geschikt zijn voor de minder ervaren wandelaar en voor gezinnen met kinderen.

Een wadlooptocht is leuk om te combineren met een boottochtje of een bezoek aan het zeehonden centrum. Bijna alle tochten starten vanuit het dorpje Pieterburen. Tijdens een georganiseerde tocht kan een gids je alles vertellen over het leven in en rondom de Waddenzee.

Wadlopen (1) (1) (1)

Camping Stadspark

Kamperen in de stad Groningen

Middenin het stadspark van Groningen, op zo'n 3,5 kilometer van het centrum ligt camping Het Stadspark Groningen. Dit 6ha grote terrein is geschikt voor alle soorten kampeermiddelen. Deze camping leent zich ook als startpunt voor diverse fiets- en wandelroutes.

Ontdek camping Stadspark >

Het Groninger Forum

Midden het in centrum van de hoofdstad Groningen ligt het Het Groninger Forum. Het gebouw is imposant en ook prachtig van binnen.Dit multifunctionele gebouw is zeker een bezoekje waard. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht. Met als klap op de vuurpijl het uitzicht op het dak. Er is van alles te doen in het pand, zo kun je er naar de bibliotheek, de bioscoop, strips kijken in Storyworld, exposities bekijken en lekker eten en drinken.

Bezoek website Het Groninger Forum >

Groninger Forum (1) (1) (1)

Suppen

Suppen in Groningen

Voor watersportliefhebbers valt er enorm veel te beleven in Groningen. Zo kun je ook gaan suppen in Groningen, suppen betekend stand up paddling. Staand op een surfplank met een paddel in je hand verken je vanaf het water de binnenstad van Groningen. Liever iets minder actief? Wat dacht je van een bootje? Ook die kun je huren in Groningen. 

De Martinitoren

In Groningen kun je behalve de stadse drukte ook gemakkelijk de rust opzoeken. Verspreid door de binnenstad van je nog tientallen hofjes. Tegenwoordig zijn de hofjes als woonruimte in gebruik, maar ooit werden hier gasthuizen voor onder andere de zieken, minder bedeelden en pelgrims opgericht. Of bekijk de stad eens van boven en beklim de martini toren. De Martinitoren is bijna honderd meter hoog en na 300 traptreden heb je boven prachtig uitzicht over Groningen. Misschien kun je je kampeerterrein vanaf de toren wel zien liggen.

Lees meer over De Martinitoren >

Martinitoren

Bierbrouwerij (1) (1) (1)

Bierbrouwerijen en proeflokalen

Ook de inwendige mens komt niets te kort in Groningen. Je verwacht het misschien niet zo snel maar in Groningen vind je verschillende bierbrouwerijen en proeflokalen. Gelegen aan het Reitdiep vind je de brouwerij van Baxbier.  Deze Groningse brouwerij bestaat sinds 2014, en is vooral bekend is van de bieren Abel's Ale, Koudvuur en Kon Minder. Een fijne hotspot voor een koud biertje.

Vlak bij de Grote Markt van Groningen brouwt Martinus sinds 2015 verschillende speciaal bieren. Het industriële pand was vroeger een drukkerij, en is nu een fijne plek om biertjes te proeven.

Ontdek Brouwerij Martinus >

Forten en Kastelen

Fort Bourtange

Fort Bourtange werd in de tachtigjarige oorlog in opdracht van Willem van Oranje gebouwd om Groningen, Drenthe en Friesland te beschermen. In de 19e eeuw werd de vesting opgeheven en werd Bourtange een gewoon dorp. In de jaren zestig is besloten om de vestingstad in ere te herstellen en zo de historische waarde te behouden. De vesting is gerestaureerd naar hoe Bourtange was op zijn hoogtepunt in 1742.

Bourtange is voor alle leeftijden een leuke dag uit. Er zijn diverse musea, winkeltjes en restaurantjes. Er is zelfs een hotel waar je kan overnachten in dit bijna openlucht museum-achtige dorpje.

Op loopafstand van Bourtange vind je een fijne kleinschalige familiecamping, namelijk camping 't Plathuis. 

Bekijk camping 't Plathuis >

Fort Bourtagne

Borg

Borg De Menkemaborg

Een borg is een ander naam voor een kasteel of burcht. In de provincie Groningen zijn nog diverse borgen te vinden. Ooit stonden er ruim honderd borgen in de provincie Groningen, nu zijn er nog zestien over. De Menkemaborg in Uithuizen is een van de overgebleven Groninger borgen. Tegenwoordig is dit een museum waar je alles te weten kunt komen over de Groninger jonkers in de 17e en 18e eeuw.

En van de mooiste bezienswaardigheden hier is Hollandse tuin. Met veel vergezichten over het landschap, waterpartijen en smalle paadjes. Hier vind je ook een mooi doolhof, een van de weinige originelen nog die Nederland heeft.

Museum Klooster Ter Apel 

Lang geleden woonden en werkten er kruisheren in Klooster Ter Apel. Hun leven stond in het teken van het geloof. Tegenwoordig is het gebouw een museum en zijn alle vertrekken vrij te bezichtigen. Er zijn speurtochten voor kinderen en je kan er zelfs een geheimzinnige zaklamp wandeling maken. 

Leer alles over de kloostergeschiedenis, het kloosterleven en het gebied van Westerwolde. Buiten in het Kloosterbos kun je heerlijk wandelen en alvast je nieuwe vakantie richting Groningen plannen!

Klooster Ter Apel >

Klooster Ter Apel