Veel campings worden aangeduid met sterren. Dit kan variëren van 1 tot 5 sterren. Wat betekenen deze sterren precies? Hoe komen campings aan deze steraanduiding en wat zegt het precies over de camping in kwestie? In dit artikel leggen we je in het kort uit wat de sterren precies betekenen en wat je kunt verwachten wanneer je een camping bezoekt die wordt aangeduid met sterren. Meer sterren hoeft voor jou niet altijd beter te zijn ...

Alle onderwerpen in dit artikel

ANWB

Deze sterren worden uitgedeeld door campinginspecteurs van de ANWB. Deze (objectieve) inspecteurs bezoeken een camping met een inspectielijst. Op deze lijst kan een camping punten scoren voor de verschillende voorzieningen die aanwezig zijn. Er wordt gelet op vijf verschillende criteria. Voor al deze verschillende criteria kan een camping in totaal 1000 verschillende punten halen. 

Een inspecteur van de ANWB aan het werk
Een inspecteur van de ANWB aan het werk

Waar wordt op gelet?

Waar wordt nu precies op gelet door de inspecteurs van de ANWB? Om te beginnen het sanitair. Dit is ook meteen de belangrijkste van allemaal. Met een hygiënisch en modern sanitair kan in totaal 400 punten gescoord worden. Heb je dit als camping goed op orde, ben je al verzekerd van een goede score. Logisch natuurlijk. Schoon sanitair wordt door velen ook gezien als het belangrijkste element op een camping.

Vervolgens kunnen er door een camping 250 punten gehaald worden wanneer je terrein er goed uitziet. Denk hierbij aan mooie ruime plekken, een knappe inrichting, goed onderhouden en een prachtig uitzicht.

Ook met de aanwezige recreatie kunnen door een camping punten gescoord worden. Zo zijn er 125 punten te verdienen wanneer er op de camping genoeg recreatieve voorzieningen zijn voor zowel jong als oud. Je moet je geen moment kunnen vervelen op een 5-sterren camping!

Voor veel campinggasten is zwemmen erg belangrijk. Met een goed zwembad scoor je dan ook 125 punten op je totaalscore. Ook strandjes, peuterbaden en waterspeeltuinen worden meegenomen in deze score.

Een vakantie is pas compleet wanneer je op het terrein van de camping ook lekker kunt eten en drinken. Heeft een camping ook een winkeltje, een snackbar of zelfs een restaurant, dan kun je hier in totaal misschien wel 100 punten halen.

Op een 5-sterrencamping mag je veel verwachten
Op een 5-sterrencamping mag je veel verwachten

Wat zeggen sterren over een camping?

Wanneer je de criteria goed doorleest, kun je hier uit opmaken dat de sterren veel zeggen over het totale aanbod en de kwaliteit van de betreffende camping. Het is een soort rapportcijfer zeg maar. Een 5-sterren camping wordt je niet zomaar. Hiervoor moet je je 'zaakjes' goed op orde hebben. Wanneer je een camping met een goede sterren aanduiding bezoekt ben je verzekerd van een brandschoon sanitair, een mooi ingericht terrein, voldoende mogelijkheden om lekker te eten, piekfijn geregelde recreatie en zijn er goed verzorgde zwemfaciliteiten. 

Nu wil dit niet zeggen dat campings met 4, 3, 2 of 1 ster minder goed of leuk zijn. Het heeft vooral veel te maken wat jij zoekt in een camping. Misschien wil je wel helemaal geen groot zwembad op het terrein. Zit je ook niet te wachten op animatie en eet je altijd het liefst op je 'eigen plekje'.

Het aantal sterren zegt dus niet alles over de kwaliteit van de camping, maar meer over het aantal voorzieningen. Hecht jij hier niet zo veel waarde aan, dan kun je beter kiezen voor een camping met minder sterren. Dit zie je vaak ook terug in de prijs die je betaald voor een staanplaats.

Zoek jij een camping met minder faciliteiten dan zul je altijd uitkomen op minder sterren
Zoek jij een camping met minder faciliteiten dan zul je altijd uitkomen op minder sterren

Heeft iedere camping een sterren aanduiding?

Zoals je misschien al hebt gezien heeft niet iedere camping sterren. Dit zijn campings die niet zijn aangesloten bij de ANWB en dus niet zijn bezocht door een inspecteur. Wanneer een camping geen sterrenaanduiding heeft, wil dit dus niet automatisch zeggen dat het geen mooie of leuke campings is.

Geef je ogen de kost en laat je niet alleen leiden door sterren.

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen