De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 1000 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Een ANWB Top camping. Een titel die tot de verbeelding spreekt en een hoge verwachting schept. Om die reden pronken de zogenaamde top campings met dit predicaat. Een land als Nederland telt dan ook slechts 55 Topcampings. Maar wanneer mag je jezelf als camping een Top camping noemen? Delen ze die labels zomaar uit? En wanneer je een kampeervakantie boekt bij zo'n camping, wat mag je dan allemaal verwachten? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Alle onderwerpen in dit artikel
Een ANWB top camping
Wat krijg je wanneer je kiest voor een ANWB Top camping?

Keuring door de ANWB

Om de kwaliteit van een camping te waarborgen trekken verschillende inspecteurs erop uit om alle aangesloten kampeerterreinen te beoordelen. Zo'n campinginspecteur let bij zo'n keuring op de sanitaire voorzieningen, het kampeerterrein, de aanwezige recreatie, een eventueel aanwezig zwembad en natuurlijk de voorzieningen voor het eten en drinken. Voor iedere categorie kan een camping punten halen. In totaal valt er voor iedere camping 1000 punten te verdienen.

Wanneer je het als camping voor elkaar weet te boksen om op alle fronten een goede score te behalen ontvang je van de ANWB 5 sterren. Als 5-sterren camping mag je jezelf ANWB Top camping noemen. Het spreekt voor zich dan het geen gemakkelijke opgave is. Om dit te belonen heeft de ANWB de titel 'Top camping' in het leven geroepen.

* Wil je precies weten hoe deze sterrenbeoordeling werkt? Ik vertel je hier alles over in dit artikel: Wat zeggen sterren over een camping?

Camping de Kleine Wolf
Als Top camping kun je niet om een (zwembad) heen - Foto: Camping de Kleine Wolf

Wat mag je precies verwachten van een ANWB Top camping?

Wanneer je kiest voor een kampeervakantie bij een ANWB Top camping, mag je er vanuit gaan dat deze camping zijn zaakjes prima op orde heeft. Je wordt niet zomaar een 5-sterrencamping. Een van de belangrijkste aspecten is het sanitair. Vind je dit belangrijk, dan zit je op een top camping op de juiste plek. Hier wordt namelijk veel aandacht aan besteed. Zo vind je bij de meeste top campings familiedouches, kindersanitair, wasmachines en zelfs wasdrogers. En misschien wel het belangrijkste; het sanitair wordt meerdere keer per dag schoon gemaakt.

Dan heb je het kampeerterrein. Een mooie camping blijft mooi als het goed wordt onderhouden. Bij de meeste top campings wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Daarnaast zijn ook de kampeerplekken in de meeste gevallen ruim en zijn er voorzieningen als stroom, water. en afvoer. Dit draagt flink bij aan het comfort van je kampeervakantie. Ook zie je tegenwoordig ook steeds meer kampeerplekken met privé sanitair.

5-sterren top camping
Op 5-sterrencamping de Molenhof komen kinderen ogen en oren tekort.

Op een 5-sterrencamping hoef je je geen seconde te vervelen. Dit is de reden dat dit type campings erg populair is bij jonge gezinnen. Op meerdere plekken op het kampeerterrein vind je speeltuintjes. Sommige top campings hebben zelfs een overdekt speelparadijs. Hier kunnen je kids de hele middag uitrazen en vriendjes maken terwijl jij toekijkt vanaf het terras met een hapje en een drankje.

Daarnaast heeft een 5-sterrencamping ook altijd een uitgebreid animatieprogramma. Een team van enthousiaste entertainers vermaakt je kinderen met leuke liedjes, spelletjes en verschillende activiteiten.

Je kiest met een top camping dus voor een stukje luxe. Ook wanneer je geen 'echte kampeerder' bent, maar wel het kampeergevoel wilt ervaren is een 5-sterren top camping een goede keuze. Op veel 5-sterrencampings vind je ook veel Glamping accommodaties. Ideaal voor fans van luxe of mensen zonder een eigen kampeermiddel! 

Camping controleurs
Ieder jaar trekken er vrijwilligers op uit om sterren uit te delen.

Veel 5-sterrencampings lijken wel kleine dorpjes. Je hoeft het terrein niet te verlaten. Zelfs niet voor je dagelijkse boodschappen of wanneer je een keer lekker uit eten wilt. Voor een kampeervakantie op een top camping moet meestel dieper in de buidel tasten maar je kunt er zeker van zijn dat onbezorgd op vakantie kunt.

Ben jij benieuwd naar alle top campings in de Benelux? Klik dan op de knop hieronder en zoek een kampeervakantie die bij je past.

Ontdek alle topcampings in de Benelux

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen