Ieder jaar proberen wij een paar dagen naar Ameland te gaan. Ons favoriete Waddeneiland, waar je nog echt rust en ruimte vindt. Het enige dat wij dan moeten, is op tijd zijn voor de veerboot. Laat dat nou net een dingetje voor ons zijn.

Alle onderwerpen in dit artikel

Elke keer nemen wij ons voor om op tijd in de haven van Holwerd te zijn. Onder het genot van een kopje koffie zien wij de veerboot dan in de verte aankomen en maken we plannen voor de komende dagen. De werkelijkheid is dat we net iets te laat onze auto parkeren in de haven van Holwerd en met de bagage in onze hand als laatste de loopplank op komen rennen. Dan maar een kopje koffie in de Oerd of de Sier die ons in een klein uurtje naar Ameland brengt.

Het mooie is; zodra je op de boot stapt ben je meteen echt met vakantie. 

Fietsen op Ameland
Fiets door heerlijke geurende bossen terwijl de zee hoort. Zo'n fijne combinatie, we zijn weer op Ameland.

Wij verplaatsen ons op Ameland voornamelijk op de fiets. Er ligt zo'n 90 kilometer aan fietspad op je te wachten. Één keer hebben we ons gewaagd aan een tandem fiets. Van die ervaring kan ik beter een aparte blog schrijven. Een goede fiets met een aantal versnellingen is prima, een elektrische fiets is zeker met wat meer wind, helemaal top! 

Nes 

Vanaf de veerboot die aanmeert in Nes fietsen wij vaak als eerste richting badstrand Nes. Je komt dan door het gezellige dorpje Nes met zijn leuke winkeltjes, fijne restaurants en prachtige oude huizen waar vroeger de kapiteins en walvisvaarders woonden. Van de vier dorpjes die Ameland rijk is vind je hier de meeste levendigheid. Nes heeft ook een leuk museum dat de moeite waard is, natuurcentrum Ameland. Hier kom je meer te weten over de Amelander natuur en de Waddenzee.

Er zijn diverse aquaria en een uitzichttoren waar je bij helder weer zicht hebt over het hele eiland. Voorbij het Natuurcentrum net buiten Nes, fiets je door heerlijke geurende bossen terwijl ook de zee al hoort. Zo'n fijne combinatie, we zijn weer op Ameland. 

Kampeervakantie op Ameland
Onderweg even stoppen voor een lekker hapje.

Kamperen op Ameland 

Kamperen op Ameland is een aanrader voor iedereen. Zoek je een kampeerplek in een rustig duinpannetje, maar wil je wel op loopafstand van de voorzieningen van Nes verblijven dan kan ik je Camping Duinoord van harte aanbevelen. Deze camping ligt ook pal aan het badstrand van Nes, met een fijn strandpaviljoen genaamd Sjoerd! Je kunt thuis al online je favoriete plekje in de duinen op de plattegrond reserveren. Op de camping kun je ook verschillende accommodaties huren. De camping heeft een centrumgebouw met verschillende voorzieningen zoals restaurant, snackbar, winkel, animatiezaal en wasserette.

Kampeer je liever bij de boer? Ga dan naar Camping Wad en Strand in Ballum. De camping ligt in een rustige omgeving dichtbij bossen en het strand is natuurlijk niet ver. Er zijn vijftien kampeerplekken met stroom en basisvoorzieningen zoals douches, toiletten, wasmachine en droger.

Met de boot naar Ameland
Zodra je op de boot stapt ben je echt met vakantie

Persoonlijk favoriet is Camping Roosdunen in Ballum. Dit een echte familiecamping met veel faciliteiten voor kinderen. Ook is dit de enige camping op het eiland die de beschikking heeft over een openluchtzwembad. Het kleine vliegveld van Ameland ligt tegenover de camping. Het is leuk om de rondvluchten en parachutesprongen bijna vanaf de veranda van je chalet te kunnen aanschouwen. De vuurtoren van Ameland is vlakbij, en hoewel niet meer in werking schijnt 'ie toch vertrouwd zijn licht over de camping iedere avond.

Nog een leuke tip; je mag per verblijf 3 uur gratis een van de elektrische auto's van de camping meenemen. Zo kun je zelfs op een regenachtige dag veel van het eiland zien. De camping is het gehele jaar geopend. 

Kamperen op Ameland
Het strand is nooit ver.

Ook voor een glamping ervaring kun je op Ameland terecht. Op camping de Kiekduun in Buren verhuren ze verschillende bijzondere chalets. Wat dacht je van een solarchalet? Een zelfvoorzienend superdeluxe chalet voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Genieten van het camping sfeertje met de luxe van een regendouche, boxpringbedden en een flatscreen tv. 

Nobel van je

Elk zichzelf enigszins respecterende toeristische plaats of regio heeft een eigen drankje. Zo ook Ameland. Nobeltje is een Amelandse likeur op basis van Oud Hollandse rum gemaakt volgens een geheim familierecept. Hoe Nobeltje is ontstaan, is een verhaal op zich.

Willem Barend Nobel begint in 1902 een café in Ballum op Ameland. In een extreem koude winter aan het begin van de vorige eeuw wordt er bij Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden. Aan de wedstrijd doen ook Amelanders mee. Op de barre tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterke drank in de arreslee over. Zo koud is het. Eenmaal in Ballum duiken de deelnemers de kroeg van Willem Barend Nobel in. Of hij nog wat drank heeft? Aan 'nee' verkopen doen ze niet bij de familie Nobel, dus Willem Barend duikt de keuken in en blijft net zo lang weg tot hij een drankje voor de verkleumde gasten kan serveren.

Een Nobeltje drinken kan vandaag de dag nog steeds in Cafe Nobel in Ballum. Naast het cafe zit een slijterij waar je een fles Nobel kunt kopen, voor thuis of voor de terugweg, of op het strand. Of koop er 2. 

Nobeltje: het drankje van Ameland
Nobeltje: hét drankje van Ameland.

9 Dingen die je vooral moet doen als je op Ameland bent 

• Naar de demonstratie van de paardenreddingsboot in Hollum
• De vuurtoren beklimmen
• De kaasboerderij van Ameland bezoeken
• boottocht naar de robbenbank om zeehonden te spotten
• Strandrit met de strandexpress naar natuurgebied de Hon 
• Een potje mosterd of jam kopen bij Molen De Verwachting
• Een bezoekje brengen aan het onbemande bunkermuseum nabij de vuurtoren
• het blotevoetenpad in Nes lopen
• Een nobeltje drinken bij een van de vier strandpaviljoens op Ameland. Bij The Sunset, je raadt het al, kun je genieten van een prachtige zonsondergang. 

Vooraf regelen

Tickets voor de veerboot via Wagenborg passagiersdiensten. Tickets voor voetgangers koop je zonder datum. Deze kun je thuis uitprinten of laten scannen op je telefoon bij de ingang naar de boot. Dit scheelt tijd, bij de kassa's in de haven kan het erg druk zijn. Je kunt geen plaatsje op de boot reserveren. Check de vaartijden op de website. Neem je je auto of kampeermiddel mee naar Ameland? Dan reserveer je wel een plekje op de boot. Doe dit op tijd, anders vis je naast de boot. 

Wil je supersnel over de Waddenzee richting Ameland? Reserveer dan een watertaxi of de sneldienst. 

Ameland wat ben je mooi
Ameland is het waddeneiland waar je nog echt rust en ruimte vindt.

Wij reserveren onze fietsen vooraf bij Kiewiet fietsverhuur. Als je vooraf reserveert en betaald krijg je tien procent korting op de fietshuur. Vanaf de veerboot is het zo'n vijf minuten lopen naar de fietsverhuur. Je bagage kun je daar achterlaten, deze brengen ze naar je camping of accommodatie. Ook halen ze deze op de dag van vertrek weer op, handig! 

Zeker in het hoogseizoen raken de accommodaties en campings snel vol. Voorkom teleurstelling en reserveer je plekje. 

Meer informatie over reizen naar Ameland en de andere Waddeneilanden vind je in het blog; Kamperen op de Waddeneilanden; de oversteek met de veerboot

Ameland wad ben je mooi! 

 

vind nu een leuke camping

Over de auteur:
Kirsten

Kirsten, 39 jaar. Mama van 5 jonge kinderen. Kamperen is fijn, maar mag het een beetje luxe zijn? Genieten van het relaxte campingsfeertje vanaf mijn veranda, met een glas wijn en een kaasje uit de streek. Altijd op zoek naar een nieuwe volgende vakantiebestemming. Hoopt stiekem ooit nog een eigen camping te kunnen beginnen.

Kirsten