Kamperen aan een riviertje heeft voor mij iets magisch. Ik zoek hier in de meeste gevallen dan ook mijn camping op uit. Het liefst zit ik dan ook letterlijk aan het water. Zo kan ik uren doelloos voor mij uit staren. Dit heeft een soort mediterende werking op mij. Gewoon, niets. Alleen het geluid van het kabbelende water. Familie eend die de stroming probeert te bedwingen. Kinderen die dammetjes bouwen met stenen. Verderop een forelletje die een vlieg van het water pakt ... Gewoon even helemaal niets.

Alle onderwerpen in dit artikel

Ik kom al meer dan 10 jaar in de Belgische Ardennen. In de Ardennen vind je veel mooie campings aan een rivier. België kent een aantal idyllische riviertjes waar verschillende leuke campings zijn gevestigd. Enkele bekende rivieren in België zijn de Semois, de Lesse en natuurlijk de Ourthe. In dit artikel vertel ik je waarom ik graag kampeer aan de oevers van een rivier.

zoek een camping aan een rivier

Kamperen aan de voet van een rivier
Een rivier heeft een soort mediterende werking op mij ...

Waterpret in de rivier

Wanneer je met kinderen op vakantie gaat, hoop je altijd dat ze zich goed weten te vermaken. Zijn je kinderen blij, dan is jouw kampeervakantie al geslaagd. Kampeer je aan de voet van een rivier, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. In een riviertje kun je prima spelen. Tijdens het hoogseizoen staat het water in de meeste rivieren erg laag waardoor je hier prima (en zonder gevaar) kunt spelen. Kinderen kunnen hier dagen druk zijn met het verslepen van stenen. Dammen bouwen, keilen over het water, torentjes maken, lekker met de stroming mee drijven op een luchtbed en natuurlijk papa nat gooien wanneer hij een dutje probeert te doen...

Kinderen spelen in een rivier
Mijn kinderen kunnen zich de hele dag vermaken in een rivier

Verkoeling

Het grootste gedeelte van de rivieren in België ontspringen in Duitsland of Luxemburg. Dit zijn kleine beekjes die veelal ontstaan uit smeltwater en zich vervolgens samenvoegen tot één grote rivier. Het water in deze beekjes is meeste aardig koud. Ga jij kamperen tijdens het hoofdseizoen dan is een koud stroompje langs je tent heerlijk. In de luwte van de bergen kan het flink warm worden en af en toe een plens water in je gezicht in dan een verademing!

Afkoelen in de rivier
Lekker afkoelen in de rivier

Leuke, pittoreske stadjes en dorpjes

Veel oude steden en dorpen zijn gelegen aan de oevers van een rivier. Een rivier voorziet de mensen van water, is een natuurlijke grens, biedt bescherming en zorgt ervoor dat je gemakkelijk handel kunt drijven. Door heel België vind je veel van deze schitterende oude steden. Denk bijvoorbeeld aan Spa, Derbuy, La Roche-en-Ardenne, Bouillon, Bastogne of Dinant. Stuk voor stuk steden die je zeker moet bezoeken wanneer je gaat kamperen in de Belgische Ardennen. In de ware cultuursteden vind je veel prachtige musea's, fijne restaurantjes, leuke winkels en gezellige terrasjes!

la roche en ardenne
La Roche en Ardenne: Eén van de pareltjes van de Ardennen.

Kanoën 

Ieder respectievelijk dorpje in de buurt van een rivier heeft wel een kanoverhuur. Ga jij kamperen in de Belgische Ardennen en ben je ook maar een klein beetje avontuurlijk ingesteld dan mag je dit zeker niet overslaan. Bij het huren van een kajak kies je hoe lang je wilt varen waarna je met een busje stroomopwaarts wordt gereden. Hier liggen de kano's op je te wachten. Bij hoog water zal de rivier iets harder stromen waardoor je sneller bij het eindpunt aankomt. Wel is de toch hierdoor een stukje spectaculairder.

Probeer tussen de stroomversnellingen door je ogen goed de kost te geven. Vanaf het water ziet de wereld er heel anders uit. De kans is groot dat je onderweg wilde dieren kunt spotten. Vergeet ook vooral niet droge kleren en een handdoek mee te nemen. Er is namelijk een (grote) kans dat je die nodig hebt ;)

Kanoën in de Ardennen
Als je van avontuur houd ;)

De natuur 

Water is leven. Daarom is de natuur ook altijd op haar mooist bij een rivier. Ik ben al heel vaak in de Ardennen geweest en verbaas mij iedere keer weer van de schoonheid van de natuur. Kampeer je in de buurt van een rivier, dan is de kans ook groot dat je (wilde) dieren tegen komt. Zo ben ik in al die jaren Ardennen al meerdere bevers, wijnen, vossen, herten en zelfs een das tegengekomen.

Vergeet ook niet om 's avonds voor je tent te genieten van het krekel / kikker concert dat iedere avond wordt gehouden. Doe dit met een romantisch kaarsje (het liefst citroen. Helpt tegen de muggen) een lekker wijntje en iets te knabbelen. Optimaal genieten! 

Kamperen in de Ardennen
De natuur is wonderschoon!

Sportvissen in de Ardennen

Ik ben een fervent sportvisser. Vliegvissen in een schilderachtig riviertje is voor mij dan ook de ultieme manier van ontspanning. Naast de prachtige natuur waarin je je bevind kom je in Belgische rivieren ook vissoorten tegen die in Nederland zelden tot nooit voorkomen. Vissen als barbelen, kopvoorns, forel en vlagzalm zijn hier goed te vangen. In de meeste rivieren worden ook ieder voorjaar nieuwe forellen uitgezet om zo de populatie op peil te houden.

Vlagzalm in een Belgische rivier
Vlagzalm komt steeds meer voor in de Belgische rivieren.

Wanneer je wilt vissen in België raad ik je wel aan je even te verdiepen in de regels van het land. In Nederland heb je in veel gevallen genoeg aan een vispas. Dit is in België anders. Je koopt hier een vergunnen voor een bepaalde tijd. Hierin heb je de keuze om vanaf de kant (Type A) of vanuit het water (Type B) te vissen. Zo'n vergunning is in de meeste gevallen te koop bij de plaatselijke hengelsportzaak of het postkantoor. Voor een vergunning van een jaar (type B) betaal je ongeveer 50 euro.

Het kopen van de vergunning kan ook online. Dit kan via deze website: maisondelapeche.be/Nl

Ook zijn er campings die hun eigen vergunningen verkopen. Dit kan omdat zij eigenaar zijn van het water dat langs de camping stroomt. Je koopt dan een vergunning voor het stuk water dat voor de camping stroomt. Wil jij tijdens je kampeervakantie even snel een hengeltje uitgooien dan is dit een prima oplossing.

Forel uit Belgische rivieren
Forellen: wat een prachtige visjes zijn het toch.

Niets fijner dan kamperen aan het water

Tja. Voor mij gaat er niets boven een kampeerplaats aan het water. Het geluid van het kabbelende water, de oogverblindende natuur en de prachtige dorpen en steden blijven mij trekken. Ben jij benieuwd naar wat de Belgische Ardennen nog meer te bieden heeft, klik dan hier. Wil jij na het lezen van dit artikel graag weten welke mooie campings er in België allemaal aan een rivier te vinden zijn?

zoek een camping aan de rivier

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen