Ik ga erg graag op vakantie naar de Belgische Ardennen. Het is voor mij slechts 3,5 uur rijden en je waant je in een hele andere wereld. Het landschap, de pittoreske dorpjes, het bourgondische eten, de Franse taal en niet te vergeten de fantastische natuur. Het is niet voor niets dat de Ardennen een erg populaire vakantiebestemming is voor de Nederlandse kampeerder.

Alle onderwerpen in dit artikel

Misschien is de Ardennen ook wel wat voor jou? Wat moet je allemaal weten over België en dit gebergte voor je die kant op gaat? Ik heb alles netjes voor je op een rijtje gezet.

Kanoën in de ardennen
In de Ardennen is veel te doen!

De Ardennen

De Ardennen bevindt zich in het oosten van België, een klein stukje van Noord Luxemburg en loopt een klein stukje door in Frankrijk. Het grootste gedeelte ligt in Wallonië. Hierdoor wordt er hoofdzakelijk Frans gesproken. De Ardennen is bijna 400 miljoen jaar geleden gevormd door een overblijfsel van de hercynische orogenese (dit zul je je waarschijnlijk niet meer herinneren...). Hierbij botsten twee continenten tegen elkaar waardoor kalksteen naar boven werd geduwd die vervolgens een nieuw gebergte vormde. 

In het gebied wordt een onderscheid gemaakt tussen de Hoge en de Lage Ardennen. De Hoge Ardennen vind je ten oosten van de rivier de Ourthe. Zoals de naam doet vermoeden is de Ardennen hier ook op zijn hoogst. Het hoogst gemeten punt is 694 meter hoog en heet 'Het Signaal van Botrange' en is gelegen in de Hoge Venen. De lagen Ardennen liggen in het zuidwesten van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg. Hier ligt de gemiddelde hoogte niet hoger dan 500 meter. 

De natuur in de Ardennen

In het grootste gedeelte van de Ardennen vind je een dichte bebossing. Hierdoor is het een erg aantrekkelijk gebied voor verschillende soorten dieren. Zo vind je er veel wilde zwijnen, herten, lynxen, bevers, verschillende roofvogels en de laatste jaren worden er ook wolven gespot. Zelf keek ik een keer raar op mijn neus toen ik tijdens een kanotocht een kleine wasbeer aan de kant van het water zag staan.

Wasberen in de Ardennen
Echt waar, in de Ardennen vind je wasberen!

Door de hele Ardennen vind je verschillende natuurparken die zich uitstekend lenen voor een ontspannen wandeling, een tochtje met een kajak of een uitdagend ritje met je mountainbike. Prachtige bossen, ontspannende rivieren en grote stuwmeren. De omgeving is fantastisch voor iedere natuurliefhebber.

Het klimaat van de Ardennen

'Wij gaan naar de Ardennen, de frisse lucht is even wennen!' Dit bekende citaat van Herman Finkers slaat de plank redelijk raak. Vanwege de hoge ligging heb je te maken met stuwingsneerslag. Wolken botsen tegen de loefzijde van het gebergte en worden naar boven geduwd. Vervolgens koelen ze af en gaat het regenen. Hierdoor valt er in de hoge delen van de Ardennen zo'n 1400 mm regen per jaar. In de lagere delen is dit gemiddeld zo'n 800 mm. Ook is de gemiddelde temperatuur in de hoge delen van België gemiddeld zo'n 5 graden lager.

Bastogne
Bezoek Bastogne voor het Bastogne War Museum.

Het gemiddelde klimaat is het hele jaar door zacht. In de zomer is het er warm en kan het zelfs erg heet worden. De winters zijn koel maar nooit écht heel koud. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt dan ook nét iets boven de 20 graden terwijl de het in de winter net boven het vriespunt blijft. Lekker aangenaam dus!

Bekende plaatsen en leuke stadjes in de Ardennen

In de Ardennen wemelt het van de karakteristieke stadjes. Hier komen jaarlijks dan ook veel toeristen op af. In veel van deze steden zijn ook nog veel sporen te vinden van de tweede wereldoorlog. Vandaar dat ook overal in de Belgische Ardennen mooie musea tegenkomt.

Stadjes als Spa, Durbuy, Bastogne, Namen, Libramont-Chevigny en La Roche-en-Ardenne zijn slechts enkele voorbeelden van écht pittoreske plaatsen. Vaak liggen ze aan de voet van een rivier en en zijn redelijk toeristische ingericht. Mooie oude kastelen en hoge stadsmuren worden afgewisseld voor de nodige toeristische winkeltjes, gezellige pleintjes en knusse terrasjes. Het voelt er altijd 'lekker knus'.

La Roche-en-Ardenne
La Roche-en-Ardenne. Een heel schattig dorpje waar ik graag kom.

Natuurlijk is er in dit bosrijke gebied ook veel te zien. Zo vind je in de provincie Luxemburg het Kasteel van Bouillon. Dit is de oudste feodale burcht van België en daardoor ook de meest bezochte bezienswaardigheid van deze provincie. Ook zul je wel eens gehoord hebben van de Grotten van Han. Dit stelsel van ondergrondse gangen is één van de grootste in Europa. En ben je op zoek naar een mooi museum, dan mag je Bastogne zeker niet overslaan. Naast de bekende koekjes vind je hier ook het Bastogne War Museum. Hier kom je alles te weten om 'de slag om de Ardennen'.

Activiteiten in de Ardennen

In de Ardennen is meer dan genoeg te doen. Zeker wanneer je van een sportieve vakantie houdt kun je je hart ophalen. In de meeste (toeristische) plaatsen is het mogelijk om te kajakken en er zijn dan verschillende outdoor centrums te vinden. Bij deze laatste kun je vaak activiteiten verwachten als boogschieten, klimmen en abseilen, vlotten bouwen, GPS routes en nog veel meer. Op de meeste campings kun je wel folders vinden waarin je wordt verwezen naar bedrijven die deze activiteiten verzorgen.

Natuurlijk kun je ook op eigen houtje de boel verkennen. Zo kun je hier helemaal losgaan met een racefiets of mountainbike. Ook als wandelaar kun je hier de meest mooie plekken ontdekken.

vliegvissen op forel in de Ardennen
De rivieren in België lenen zich uitstekend voor hengelsport.

Zelf ben ik een groot liefhebber van het vliegvissen op forel. In de Ardennen zijn verschillende rivieren waar dit perfect kan. Denk aan de Ourthe, de Sure, de Semoise en zelfs de Lesse. Hier heb ik in de loop der jaren al verschillende mooie forellen, kopvoorns en barbelen weten te vangen. Mocht ook jij eens een lijntje uit willen gooien in een Belgische rivier, koop dan een vergunning. Bekeuringen zijn hier niet mals. Vergunningen hiervoor zijn te verkrijgen bij een postkantoor. 

Het bourgondische leven

Natuurlijk staat België voor ons Nederlanders ook bekend als een Bourgondisch land. Dit komt natuurlijk door alle lekkere (trappisten)biertjes die hier in kloosters worden gebrouwen. Ook hebben ze deze naam te danken aan de overheerlijke gerookte hammen en worsten. Waar je ook niet om heen kunt is de Vlaamse friet met (zoals wij het kennen) draadjesvlees. Ook wordt in de Ardennen veel wild gegeten. Persoonlijk ben ik hier gek op! 

Kamperen aan de voet van een rivier
Lekker kamperen aan de voet van een rivier.

Kamperen in de Ardennen 

Campingzoeker zou Campingzoeker niet zijn als we dit artikel niet zouden eindigen met een stukje over campings. In de Ardennen wemelt het zoals je waarschijnlijk wel had verwacht van de vakantiebestemmingen. Veel hiervan zijn campings. Het aanbod varieert van luxe familie glampings tot hele simpele rustige campings aan de voet van een riviertje. 

Wat je ver haalt hoeft lang niet altijd lekkerder te zijn. Neem een kijkje op onze België pagina en wie weet helpen wij jou dit jaar aan een fantastische vakantiebestemming in de Belgische Ardennen!

vind een camping in de Ardennen

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen