Nu we allemaal massaal van plan zijn om lekker in eigen land te blijven tijdens de zomervakantie, is het wel leuk om ergens origineel te overnachten. Denk bijvoorbeeld aan Glamping, een houten boshutje, een strandhuisje of... Kamperen bij de boer!

Alle onderwerpen in dit artikel

Zo heb ik zelf een keer in een oude duiventil geslapen in Frankrijk, maar ook op een boerderij op loopafstand van de Loonse en Drunense Duinen. In deze blog vertel ik je de leuke, en minder leuke dingen over vakantie vieren op de boerderij.

Kamperen bij de boer
Help de boer met het melk geven aan jonge kalfjes

Back to basic op een boerderijcamping

Kamperen bij de boer, of slapen op een minicamping, is erg in opkomst. Een boerderijcamping is een kampeerterrein op het erf van een boerderij. Je slaapt er tussen de fruitbomen, in het weiland, of tussen de dieren. Klinkt goed toch? Vaak zijn er maar een beperkt aantal campingplekken op een boerderijcamping. Perfect voor als je even helemaal tot rust wil komen!

Ook de prijs om te overnachten bij de boer is aantrekkelijk, op sommige plekken betaal je zelfs maar € 8,- p.p./nacht. Een minicamping heet natuurlijk niet voor niets zo. Deze kleinschalige camping kent niet veel voorzieningen, je gaat echt even back to basic. En eigenlijk is dat ook wel heel erg fijn. Even qualitytime met het gezin. Samen genieten van de omgeving, een speeltuintje waar de kids kunnen spelen, als je geluk hebt een klein zwembad en natuurlijk ook het nodige boerderijleven.

Back to basic op een boerencamping
Het leven op de boerderij

En nu moet ik natuurlijk ook even eerlijk zijn. Net als de welbekende frustraties tijdens kamperen in binnen-of buitenland, kent ook slapen op een boerderij zo haar nadelen. Zeker wanneer je op een veeboerderij slaapt, moet je rekening houden met vliegen… Gelukkig kun je je daartegen in sprayen en heeft dit ook weer zo z’n charme zullen we maar zeggen.

Het boerderijleven

Hoor je het woord boerderij, dan denk je natuurlijk ook aan de boerderijdieren. Koeien, paarden, kippen, bokjes, bijen, maar ook alpaca’s zie je steeds meer voorbijkomen. Iedere boerencamping heeft weer iets anders te bieden, zo kun je slapen bij een akkerbouwboer, een veeboer of een niet(meer)actieve boer. Geniet in de ochtend van verse broodjes, een vers gelegd eitje en/of verse melk. Maak een ritje met de boer op een tractor of huifkar. Kijk mee in het melkbedrijf, waar kinderen mogen meehelpen met het melk geven aan jonge kalfjes. En er zijn zelfs boerderijen waar je kunt wandelen met alpaca’s of geiten. De dag sluit je af met marshmallows bij het kampvuur.

Alpaca's op de camping
Ook alpaca’s zie je steeds meer voorbijkomen

Ga erop uit in de natuur

Nederland bestaat uit enorm veel natuurgebieden. Wist je dat ons land uit 21 Nationale Parken bestaat. Gek eigenlijk, in het buitenland let je hier veel meer op. De kans dat je dus in de buurt van een natuurgebied overnacht, is erg groot.

De Loonse en Drunense Duinen zijn een prachtig stukje natuur, midden in Brabant. Vanuit verschillende plekken kun je zo het duingebied inlopen. Zo heb je de Rustende Jager, de Drie Linden, Bosch en Duin en de Roestelberg. In de buurt zijn meerdere minicampings te vinden. Vanuit de camping kun je gaan paardrijden of mountainbiken. De Loonse en Drunense Duinen zijn ook een goede uitvalsbasis voor een dagje Efteling.

Kamperen op een boerderij
Kamperen op een boerderij: helemaal back to basic

Een andere fijn plek is een camping aan de Maas of Biesbosch. Je kunt hier wandelen, fietsen of zwemmen in natuurwater. Ook vissen is een optie! Geniet van een prachtige zonsopgang of zonsondergang. Maak een wandeltocht langs de maas en loop tussen de wilde paarden en runderen. Vogels spotten kun je hier ook goed, je ziet hier o.a. ooievaars, kieviten, uilen, en fazanten. Naast kamperen bij de boer, is ook de blokhutboot hier een vaak geziene overnachtingsplek. Je moet er wel op tijd bij zijn als je deze unieke locatie wil boeken, want deze zijn erg snel vol gereserveerd.

Derde favoriet is Zuid-Limburg. Niet alleen komen hier de allerlekkerste Limburgse vlaaien vandaan, ook het heuvelland is een aanrader als je op zoek bent naar een fijne kampeerplek. Het ligt dichtbij de grens, en als je hier bent, is het net alsof je al in het buitenland zit. Wandel via het Gulpen- en Geuldal door pittoreske dorpjes. Of maak een uitstapje naar het altijd gezellige Maastricht. Zuid-Limburg zal je niet snel vervelen.

Kamperen in Limburg
Zuid-Limburg zal je niet snel vervelen

Ontdek de mooie plekken in Nederland

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Echt er zijn zo veel mooie plekken in Nederland. Ga ze ontdekken! En als je er dan een paar dagen op uit trekt, ga dan eens kamperen bij de boer. De sfeer is er gemoedelijk, gezellig, kinderen kunnen volop spelen en jij kunt lekker ontspannen. Trouwens, tegenwoordig zijn er ook veel boerderijcampings waar je ook campinghutten of safarilodges kunt huren. Voor als je iets minder back to basic wil.

Uiteindelijk draait het maar om 1 ding en dat is: Samen Zijn.

Ik ben benieuwd! Wat is jouw ervaring met slapen bij de boer? Ken je een leuke minicamping of boerderijcamping? Laat het ons wetenBen jij op zoek naar een leuke boerencamping voor de zomervakantie?

bekijk alle boerderij campings

Over de auteur:
Anneloes van Gijlswijk

Anneloes is constant op zoek naar bijzondere plekken. Of dit nou een reisbestemming is, een leuke lunchzaak of een fijne strandtent. Ze word blij van regelen, organiseren én reizen. Naast haar verhalen op Campingzoeker is ze ook te volgen op haar persoonlijke reisblog LocatieLoes (klik hier om haar blog te bekijken) en haar Instagram.

Anneloes van Gijlswijk