De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 1000 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Kamperen is geweldig! Toch zal deze blog voor veel kampeerders een feest der herkenning zijn. Iedereen die wel eens kampeert is namelijk bekend met een aantal frustraties. Anneloes (van LocatieLoes) heeft aan de hand van haar eigen ervaring haar 5 grootste ergernissen op een rijtje gezet.

Alle onderwerpen in dit artikel

Met stipt op 1: De tent opzetten na een lange autorit. 

De ultieme relatietest, naast het bepalen van de route. Eigenlijk begint het al bij aankomst bij de receptie. In je beste Frans/Duits/Engels/Nederlands geef je je reservering door. Het is, zeker in het hoogseizoen, vaak druk dus moet je even wachten. Stiekem is het ook best spannend welke plek je toegewezen krijgt, want ook daarin zijn we best veeleisend. En als je echt pech hebt, heb je ook nog een aantal verveelde kinderen die zo snel mogelijk weg willen. Alles zolang ze maar geen tent hoeven op te zetten. 

Zelf hebben wij geen kinderen, maar ik kom uit een gezin van 3 dus kan me dit nog heel goed herinneren. En ik zie ze ook altijd weer bij de receptie staan. Ellende! Daarom nemen wij gewoon de hond mee, die zeurt niet. 

Tent opzetten

En dan, je hebt de campingplek! Tijd om de auto uit te ruimen en de tent op te zetten. Vaak houdt de een daar een hele andere tactiek op na dan de ander. Wil ik alles netjes en geordend houden, zet manlief alles op de grond. Waardoor er geen plek is om de tent uit te rollen. “Oh en moest daar geen zeil onder?! Hmmm en misschien staat de tent toch beter als we ‘m een stukje verder naar links zetten... Laat maar, ik ga de tafels en stoelen wel uitklappen en zeg niks meer.” 

Volgende stap: Haringen in de grond slaan. Nu zijn wij van onszelf niet super handig, dus meestal hebben wij óf te weinig haringen mee, óf de verkeerde voor een harde of zachte bodem. En die hamer willen we ook nog wel eens vergeten. Maar tot nu toe is het altijd goed gekomen. Vaak door een te hulp schietende buurman die het niet langer aan kan zien. Na de laatste struggelingen staat dan toch eindelijk de tent, en kunnen we genieten van een welverdiend koud biertje. Samen met de buurman. Dat is het echte campingleven.

Kampeerfrustratie nummer 2: Regen 

“Maar dat is toch heel romantisch, dat getik op je tent.” Jaja, heel romantisch. Totdat je 2 weken lang in de regen kampeert. Want eerlijk is eerlijk, als je gaat kamperen wil je zon! Een dagje bewolking vooruit, maar regen. No way! Regen verpest vrijwel direct je stemming. En hoe je ook je best doet om optimistisch te blijven, op een gegeven moment is regen gewoon echt niet fijn meer. Zeker niet als je geulen moet graven en je alleen nog zeiknatte kleren ter beschikking hebt. Oh en we willen natuurlijk ook allemaal onze tent droog inpakken want anders mag je ‘m thuis weer opnieuw opzetten. En dat doen we liever niet. Eenmaal thuis blijft de tent mooi weer opgeborgen voor een jaartje (of twee). 

Regen tijdens het kamperen

3. Afwassen  

De eeuwige strijd, wie doet de afwas! Wat zijn we toch eigenlijk verwend met een vaatwasser thuis. Toegegeven, tegenwoordig vind ik het helemaal niet zo erg meer. Ik vind het zelfs wel een beetje ontspannend. Behalve dan die etensresten die nog in het putje zijn blijven hangen van de afwasser voor mij. 

Afwassen tijdens het kamperen

4. Campingsanitair

Oké niet het meest frisse verhaal om te delen maar hey! Ik durf te wedden dat jij er net zo over denkt. De campingwc. Mijn lijf gaat direct in protest zodra ik maar een stap op de camping zet en weigert fatsoenlijk naar de wc te gaan voor in ieder geval de eerste 5 dagen. En ik weet; velen met mij! Want laten we eerlijk zijn, het liefst zit ook jij gewoon op je eigen potje ipv op een potje die je deelt met andere onbekenden, vaak nog zonder bril ook! 

En dan misschien wel de grootste sanitaire frustratie:  Lig je eindelijk lekker warm in je slaapzak, moet je eruit om naar de wc te gaan! Jaja, die fijne wc die ik hierboven zo uitvoerig heb beschreven. En hoe ouder je wordt, hoe meer last je hiervan krijgt. Misschien dat je daarom senioren eerder in een camper aantreft dan in een tent.

Sanitair op een kamping in Frankrijk

Gelukkig zijn de sanitaire voorzieningen op de meeste campings al een stuk beter dan vroeger. Want vroeger, toen was kamperen pas écht afzien. Ken jij ‘m nog, de hurkwc? Eigenlijk niets meer dan een gat in de grond en 2 voetjes. En altijd werden je voeten nat, hoe goed je ook je best deed! Douchen deed je vliegensvlug met een muntje of met een trekkoord. Deze (vaak) ijzeren ketting moest je de gehele douchesessie vast blijven houden wilde je water krijgen. Ook moest je op tijd douchen anders was het water koud. Oh en ligt daar nou een bruine dennenappel in de hoek of....?

Bovenstaande is waargebeurd toen ik nog een klein meisje was en ben ik nooit meer vergeten. Echt hoor!! Maar ook ik ben het campingavontuur blijven aangaan en heb door de jaren heen de verbeteringen gezien. En die wc-rol onder de arm gebeurt gelukkig ook steeds minder. 

5. Ongedierte

En dan heb ik het vooral over muggen en mieren! Soms zelfs zo erg, dat je ´s-avonds uit frustratie maar vroeg je slaapzak in schiet, want zelfs Deet werkt niet. Of ‘s-ochtends wakker worden en erachter komen dat je je tent precies in een mierennest hebt gezet. Menig kampeerder kan hier over meepraten…

Maar waarom houden we dan toch zo van kamperen? 

Ieder jaar weer trekken we in groten getale erop uit om te gaan kamperen met de tent, caravan of camper. Waarom? Voor het onbeschrijfelijke gevoel wanneer je ‘s-ochtends je tent openritst, met het zonnetje op je bol, op je slippers naar de bakker voor vers brood. Het actieve buitenleven, voor de spelletjes die je normaal niet speelt, zoals badminton en pingpong. Voor de lokale supermarkt waar je de inkopen haalt voor op de bbq die avond. En voor de heerlijke kneuterigheid, gluren naar de buren en de standaard campingpraatjes. Maar bovenal, voor je tent wijn drinken uit plastic campingglaasjes met een zelfgemaakte borrelplankje, praten over de zinvolle dingen van het leven. Dát is het onbeschrijfelijke gevoel van kamperen! 

Lekker kamperen

Kamperen kent frustraties, maar ook heel veel hoogtepunten. Ik ben heel benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen. Deel ze met ons! En volg mij op Instagram/Locatieloes als je meer blogs van mij wil lezen.

- X - Anneloes

ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Anneloes van Gijlswijk

Anneloes is constant op zoek naar bijzondere plekken. Of dit nou een reisbestemming is, een leuke lunchzaak of een fijne strandtent. Ze word blij van regelen, organiseren én reizen. Naast haar verhalen op Campingzoeker is ze ook te volgen op haar persoonlijke reisblog LocatieLoes (klik hier om haar blog te bekijken) en haar Instagram.

Anneloes van Gijlswijk