Campings in Friesland

De provincie Friesland is misschien wel Nederland op zijn mooist. Je vindt er zoveel rust, ruimte, historische dorpen en levendige steden. Friesland heeft de meeste museums van Nederland, de provincie bruist van de cultuur en het water is nooit ver weg. Bijzonder mooi is ook de Waddenkust, Waddenzee en de Waddeneilanden die tot Friesland gerekend worden. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een van de vier nationale parken van Friesland. Friesland staat garant voor een actieve vakantie in de natuur!

bekijk campings in Friesland

Kamperen in Friesland

 

Veel kampeerfanaten kiezen Friesland uit voor hun kampeervakantie vanwege het water. Bij veel campings (vooral die aan een jachthaven) kun je een bootje huren of bijvoorbeeld een zeil- of surfcursus volgen. Voor de meeste boten heb je geen vaarbewijs nodig. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat oefenen, een goede vaarkaart en instructies niet handig zijn! Buiten de vele campings aan het water vind je ook boerencampings, natuur- en minicampings in het groen. Friesland kent ook meerdere vijfsterren campings voor wanneer je wat hogere eisen stelt aan comfort en faciliteiten. Ook voor glamping accommodaties ben je in Friesland aan het juiste adres. Op de diverse campings vind je safaritenten, boshutten en ecolodges. En hoe klinkt een Strandhuisje in Hollum op Ameland met een prachtig uitzicht, fantastisch toch?

Gun jezelf een bezoek aan Leeuwarden. In 2018 si deze stad verkozen tot culturele hoofdstad van Europa. Of ontdek een van de bekende 'elfsteden' in Friesland, vol met schaatshistorie, mooie havens en smalle houten bruggetjes. De kinderen maak je vast blij met een bezoek aan Aquazoo Friesland, kameleondorp Terherne, het planetarium in Franeker of een rondvaart op de Waddenzee om zeehonden te spotten. En hou je van fietsen? In Friesland vind je een uitgebreide fietsnetwerk die je naar de mooiste plekken van de provincie brengt.

1 (3) (1)

Kamperen met uitzicht op het IJsselmeer

Friesland

In Friesland vindt je rust, ruimte, historische dorpen en levendige steden

Friesland is een provincie in het noorden van Nederland met zo'n 700.000 inwoners. De provinciehoofdstad is Leeuwarden en je vind er in totaal zijn er 24 gemeentes. Het Fries is de tweede officiële taal in Nederland. Zo heeft Friesland heeft ook een eigen volkslied en vlag. Friesland staat bekend om zijn Elfstedentocht over de Friese meren.  Vier van de vijf Nederlandse Waddeneilanden behoren toe aan Friesland. Er zijn vier nationale parken; Schiermonnikoog, De Alde Feanen, Lauwersmeer en het Drents-Friese Wold. De toeristen komen vooral voor de Friese meren en het waddengebied. Rondom deze gebieden zijn ook de meeste campings en recreatieparken te vinden. 

Campingzoeker helpt je graag naar het zoeken van jouw perfecte camping. Ben je op zoek naar een camping aan het water? Een grote 5-sterrencamping met alles erop-en-eraan? Of wat dacht je van een rustige camping in het bos? Op onze camping zoekmachine heb je de keuze uit meer dan dertig Friese campings. De kans is dus groot dat je precies vind waar je naar op zoek bent. Het boeken doe je direct bij de camping zelf zodat je altijd de scherpste prijs betaald. 

bekijk alle Fries campings

Top 10 campings Friesland

1
1
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.22,00
Accomodatie
v.a.43,00
2
11
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.16,50
Accomodatie
v.a.100,00
3
RCN Vakantiepark Roggeberg 1
>250 plaatsen
Familiecamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.21,00
Accomodatie
v.a.68,00
4
10
<75 plaatsen
Glamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.20,00
Accomodatie
v.a.70,00
5
13
75-250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.14,00
Accomodatie
v.a.50,00
6
6
75-250 plaatsen
Rustige camping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.24,00
7
3
>250 plaatsen
Familiecamping
Aan een meer
Staanplaats
v.a.19,50
8
24
75-250 plaatsen
Familiecamping
Bij een stad
Staanplaats
v.a.20,00
9
3
75-250 plaatsen
Familiecamping
Landelijk
Staanplaats
v.a.12,00
Accomodatie
v.a.67,50
10
9
<75 plaatsen
Rustige camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.17,50
Accomodatie
v.a.265,00

Highlights Friesland

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en ook belangrijk; de start- en finishplaats van de Elfstedentocht. Deze 200 kilometer lange schaatstocht werd overigens voor het laatste gereden in 1997. Alweer een tijdje geleden, maar daardoor niet minder geliefd onder toeristen en de Friese inwoners. 

De historische binnenstad van Leeuwarden is sowieso een plaatje om doorheen te wandelen. Onderweg tref je de meest toffe speciaalzaken en kleine eetgelegenheden aan in mooie grachtenpanden. De Kleine Kerkstraat in het centrum is al meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. 

1 (1) (1) (1)

2 (1) (1) (1)

Museums in Leeuwarden

Er zijn ook een aantal boeiende musea die zeker een bezoekje waard zijn. Het meest bekende museum is het moderne Fries Museum op het Wilhelminaplein. Hier kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van Friesland en haar volk.

Je vindt er archeologische vondsten maar ook moderne kunst, en bijvoorbeeld alles over de in Leeuwarden geboren danseres Mata Hari. Ook het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum.

In Leeuwarden is ook de bekende kunstenaar/graficus Escher geboren. In zijn geboortehuis, Princessehof, kom je alles te weten over zijn leven en werken.

Een museum van hele andere orde is het Beerenburg museum. Na een rondleiding door de brouwerij en interessante informatie is het natuurlijk ook tijd voor een proeverij! Geniet ervan! Dit museum is vanaf 18 jaar te bezoeken. 

De toren Oldenhove

Wil je wat calorieën verbranden na een uitgebreide lunch? Beklim dan de 39 meter hoge toren Oldenhove. Deze toren schijnt nog schever te staan dan de toren van Pisa in Italië. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht tot aan de Waddenzee.

bezoek de website van Olderhove

3 (1) (1) (1)

4 (1) (1) (1)

Aquazoo Friesland

Op 10 minuten afstand van Leeuwarden vind je Aquazoo Friesland. Gegarandeerd een leuk uitstapje voor de kinderen. Deze dierentuin is speciaal opgezet voor in het water levende dieren, denk aan een krokodil, de ijsbeer of pinguïn. Het park heeft zoveel te zien en te ontdekken dat je er eigenlijk wel een hele dag voor kunt uittrekken.

De citycamping Leeuwarden is een prima uitvalsbasis om Leeuwarden te ontdekken. Je kunt je eigen tent, vouwwagen of caravan meenemen maar ook logeren in een pod (een soort trekkershut). Voor kampeerders met een camper is er een grote camperplaats net buiten het centrum gelegen aan het water.

bezoek Aquazoo Friesland

Sneek

Sneek is misschien wel de watersport stad van Friesland en erg populair bij toeristen en onder kampeerders. Rondom Sneek en het Sneekermeer vind je talloze campings, recreatieparken en camperplaatsen.

Aan het Sneekermeer zijn er diverse mogelijkheden voor het huren van een sloep, motorbootje of skûtsje (zeilboot). Maar de historische binnenstad van Sneek is zelf ook de moeite waard. Er zijn talloze monumenten en bezienswaardigheden die met een stadswandeling of rondvaart te bewonderen zijn. De markante Waterpoort is eigenlijk het laatste overgebleven deel van de vestingwerken van Sneek en het symbool van de stad.

5 (1) (1) (1)

6 (1) (1) (1)

De Sneekweek

Sneek staat ook bekend om zijn Sneekweek, een evenement dat ieder jaar in augustus plaatsvindt en zeker voor de waterportliefhebber een must.

Geniet van de vlootschouw, de mooie boten in de havens en de zeilwedstrijden op het meer. In de stad zelf is het ook een week lang feest met optredens, kermis en braderie.

Museums in Sneek

Sneek heeft ook twee musea die zeker een bezoekje waard zijn. In het Friese scheepvaartmuseum kun je alles te weten komen over de historie van de Friese scheepvaart en de watersport.

Het museum heeft ook een speciale zaal ingericht voor kinderen vanaf 4 tot en met 12 jaar. De kinderen leren hier op interactieve wijze alles over de scheepvaart in Friesland.

Ben je meer een liefhebber van treinen? In het stationsgebouw van Sneek vind je het Modelspoormuseum. Dit museum heeft de grootste collectie modeltreinen van Europa. Er zijn veel banen zelf te bedienen, leuk voor jong en oud!

7 (1) (1) (1)

8 (1) (1) (1)

Dokkum

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen maar Dokkum is een echt bedevaartsoord die jaarlijks duizenden pelgrims trekt. Dokkum is bekend geworden door de missionaris Bonifatius die na zijn dood meteen heilig is verklaard.

In het museum Dokkum is een permanente tentoonstelling geweid aan Bonifatius. Bezoek ook de Bonifatius kapel, de bron en tuinen. Van het water uit de bron wordt Bonifatius bier gebrouwen, deze is op verschillende plekken in de stad verkrijgbaar.

Dokkum is ook een van de Friese elf steden, zelfs het keerpunt van de Elfstedentocht. Bij 'de Zijl' zoals het keerpunt ook genoemd wordt zijn gezellige terrasjes, mooie grachtenpandjes en het oude stadhuis te vinden. Een leuke manier om de stad te verkennen is door een rondvaart te boeken op een trekschuit.

In de zomermaanden is het ook mogelijk om mee te rijden met het Dockumer Lokaeltje (toeristentreintje), deze rijd je langs alle bezienswaardigheden van de stad. Net buiten Dokkum, bij de jachthaven, vind je nog een prima camping; Harddraverspark.

De Waddeneilanden

Vier van de vijf Waddeneilanden; Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog horen bij de provincie Friesland. Met de veerboot vanuit Harlingen, Holwerd of Lauwersoog vaar je over de Waddenzee naar de eilanden. Naar Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog is het mogelijk je auto en kampeermiddel mee te nemen op de boot.

Op tijd reserveren is gewenst, de Waddeneilanden zijn uitermate populair voor een kampeertrip. Op de eilanden vind je de meest uiteenlopende campings met vaak ook huuraccommodaties. Uitgebreide informatie over alle Waddeneilanden, hun bezienswaardigheden en kampeermogelijkheden vind je op een speciale pagina over de Waddeneilanden op Campingzoeker.

bekijk alle campings op de waddeneilanden

9 (1) (1) (1)

Activiteiten Friesland

Naar Friesland met je kinderen

In Appelscha vind je het Attractiepark Duinen Zathe. Dit is een zogenaamd all inclusive attractiepark, al je drankjes en hapjes zijn ook bij de entreeprijs inbegrepen. De attracties variëren van rustig tot spectaculair. Ook is er een uitgebreid verkeerscircuit waar kinderen hun verkeersdiploma kunnen halen.

Iets kleinschalig maar daarom niet minder leuk is het speelparadijs Sanjesfertier in Feanwalden. Een speeltuin en dierenpark in een. Als het weer wat minder is, is er ook een groot indoor speelgedeelte. 

Landal Esonstad in Anjum heeft een ontzettend leuk indoor speelparadijs, die ook voor niet gasten tegen betaling toegankelijk is. Het park zelf is een nagebouwd vestingstadje met diverse restaurants, winkels en een directe bootverbinding naar Schiermonnikoog. Er is hier zoveel te beleven dat je beter je tent kunt opzetten op de naastgelegen Camping Landal Esonstad. Als campinggast mag je dan gratis naar het speelparadijs, het indoorzwembad en deelnemen aan het uitgebreide recreatieprogramma.

10 (1) (1) (1)

11 (1) (1) (1)

Kameleondorp Terherne

Avonturen uit de boeken van de Kameleon kun je zelf gaan beleven in Kameleondorp Terherne. Het dorp is een nagebouwde versie van het dorp Lenten die je misschien wel kent uit de boeken van Hielke en Sietse.

Een soort van openluchtmuseum met in de vakantie ook 'levensechte' acteurs. Op diverse tijden kun je op de boot stappen richting het Avontureneiland. Daar geldt hoe viezer hoe beter dus neem wat schone kleding mee. Je leert hier hoe te fierljeppen, een vlot bouwen en je een weg banen door het moeras. Nog een uitje voor stoere jongens en meiden is het spijkerdorp in Drachten. Kinderen vanaf zes jaar kunnen hier, met een beetje hulp, hun eigen hut bouwen. 

Indoor schaatsen

Bij Friesland denk je natuurlijk aan de activiteit schaatsen. Aangezien de kans groot is dat je niet middenin de winter gaat kamperen in Friesland is daar het indoor schaatsen.

In de schaatshallen van Leeuwarden of Heerenveen kun je terecht voor een paar uurtjes schaatsplezier. Schaatsen kun je huren, of zelfs les nemen neem alleen zelf een jas, sjaal en handschoenen mee!

12 (1) (1) (1)

13 (1) (1) (1)

Proeven van Friese streekproducten

Lekker kokkerellen op de camping hoort natuurlijk ook bij de vakantie. Wat betreft streekproducten en specialiteiten zit je in Friesland meer dan goed. Wat dacht je van Fries Suikerbrood (of Sukerbolle), witbrood met veel suiker en kaneel. In Friesland traditioneel gegeten op zon- en feestdagen.

Bestel je een koffie op het terras dan krijg je er vaak een fries duimpje bij, (Fryske Dumkes) een zoet koekje uit de oven. Kaasliefhebbers zouden eens de Friese nagelkaas moeten proberen. Kaas met als extra ingrediënten kruidnagel en komijn. Ideaal voor op een borrelplankje met de Friese droge worst. Deze worst wordt ook wel door de Friese mosterdsoep gedaan. Een echte likeur om warm te worden (na het schaatsen) is de Beerenburg. In Leeuwarden is hier zelfs een museum aan gewijd.

Liever een biertje? Brouwerij Us Heit (onze vader) brouwt maar liefst acht verschillende soorten. In Friesland vind je ook overal kraampjes langs de weg met de lekkerste streekproducten. Van een melktap, een kraam met zeegroenten tot honing en jam. Ook zijn er diverse boerderij- en landwinkels te vinden.

Typisch Friese sporten

Wat is er nu leuker dan een echte Friese sport te gaan proberen terwijl je kampeert op een camping in Friesland. Aangezien Friesland ontelbare sloten, kanalen en meren heeft is het niet gek dat de meeste sporten zich bij het water afspelen.

Vanaf enkele campings heb je direct de mogelijkheid om te gaan Skûtsjesilen (zeilen). Een skûtsje is een fries zeilbootje, vroeger gebruikt voor het vervoer van goederen. Vandaag de dag wordt er recreatief mee gevaren maar er zijn ook regelmatig zeilwedstrijden op de Friese wateren.

Ben je niet bang voor een nat pak dan kun je eens gaan Fierljeppen (Polsstokhoogspringen). Je neemt een flinke aanloop en met behulp van een polsstok probeer je de overkant van de sloot te bereiken. Bij de professionals gaat het erom dat je zo hoog mogelijk in de stok klimt om zover mogelijk te kunnen springen.

Al sinds de prehistorie probeerde men de ijsvlakten over te steken met iets dat leek op een schaats. Rond 1200 is er uitgevonden dat je met een stuk ijzer onder je voeten een stuk sneller over het ijs glijdt. Sindsdien heeft het schaatsen (in het Fries; Reedriden) ook een recreatieve functie. De kans dat je tijdens je vakantie op een nabijgelegen sloot zal gaan schaatsen is vast niet zo heel groot, maar indoor schaatsen is een leuk alternatief. Je vindt indoor schaatshallen in Heerenveen en Leeuwarden.

Iets heel anders; het oudst bestaande paardensoort in Nederland is het Friese paard. De Hyntesport (paardensport) is in Friesland nog ongekend populair. Zo kun je in heel wat Friese dorpjes ieder jaar welk een kampioenschap ringrijden op het Friese paard aanschouwen.

15 (1) (1) (1)

16

De afsluitdijk

Er bevinden zich meerdere Friese campings rondom de afsluitdijk, wellicht verblijf je dit jaar op een van deze. Op en rondom de afsluitdijk zijn er interessante bezienswaardigheden om te bezoeken. Zo vind je er bijvoorbeeld het Kazemattenmuseum. Dit museum laat zien hoe en waarom de kazematten (vestingwerken) bij de afsluitdijk destijds gebouwd zijn.

De afsluitdijk was een belangrijke stellingpost in de tweede wereldoorlog tot aan de koude oorlog. De kazematten liggen grotendeels verscholen onder het zand met rondom loopgraven. Er zijn buiten een aantal kazematten opengesteld en te bezoeken onder leiding van een gids. Zo vind je er bijvoorbeeld een ingerichte commandopost en keuken.

Meer informatie over de afsluitdijk en het Waddengebied vind je bij het 'Afsluitdijk wadden center'. Je kunt dit markante gebouw (een schuimkraag op de dijk) niet over het hoofd zien. Dit museum is heel interactief en heeft ook veel activiteiten voor kinderen.

Iets verderop, op de plaats waar de afsluitdijk is dichtgemaakt vind je het Monument. Het monument is een uitkijktoren die je een prachtig uitzicht biedt over het IJsselmeer en de Waddenzee. Doordat er een loopbrug over de weg is gebouwd kun je er vanaf beide zijden van de weg komen.