Hoewel de échte koude temperaturen dit jaar nog een beetje op zich laten wachten is het niet voor iedereen weggelegd. Vooral wanneer je ervoor kiest om te overnachten in een tent. Toch wordt deze manier van vakantie vieren steeds populairder. Hierdoor openen steeds meer campings ook in het najaar, de winter en het vroege voorjaar hun slagbomen. Zo zijn er alleen al in Nederland meer dan 190 campings waar je gedurende de winter in alle rust kunt kamperen.

Alle onderwerpen in dit artikel
wintercamperen
Winterkamperen wordt steeds populairder in Nederland

Winterkamperen

Kamperen in de winter is een zeer intense ervaring. De natuur kan in de winter werkelijk prachtig zijn. De lucht is veel frisser en je kunt optimaal genieten van alle rust en de vrijheid. Oké, het kan flink koud worden maar ben je goed gekleed, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Zelfs in een tent hoef je hier met de juiste voorbereidingen geen last van te hebben. Het heeft iets sprookjesachtig. Romantisch zo je wilt. Helemaal wanneer je 's morgens met een vers bakkie koffie (of thee) de tent openritst en er is een vers pak sneeuw gevallen. 

Winterkamperen
De romantiek van het kamperen in de winter

Voorbereidingen voor het kamperen in de winter

De voorbereidingen zijn het belangrijkste aspect van een geslaagd winterkampeer ervaring. Heb je het koud, geloof mij, dan wil je het liefst zo snel mogelijk naar huis. Je moet er dus vooral voor zorgen dat je een goede uitrusting hebt. Bezuinig niet op je materiaal en zorg er minstens voor dat je de onderstaande zaken goed in orde hebt.

 

1 - Een goede slaapzak

In slaapzakken zit heel veel kwaliteitsverschil. Laat je dus goed informeren bij een kampeerspeciaalzaak en koop een slaapzak met een hoge isolatiewaarde (R-waarde). Kies bijvoorbeeld voor Therm-a-Rest of Exped. Neem bij twijfel een extra deken mee die je over je slaapzak kunt leggen. Laagjes zorgen voor extra isolatie waardoor je het lekker warm houdt.

Investeer in een goede slaapzak
Een goede slaapzak is goud waard!

2 - Een slaapmat met een hoge isolatiewaarde

Bezuinig niet op je slaapmat. Koop er een met een hoge isolatiewaarde zodat je zeker weet dat je niet op een koud bed ligt. Leg hier voor de zekerheid nog een aluminium isolatiemat en/of een gronddeken onder. Dit houdt de optrekkende kou uit de grond tegen

3 - Thermo ondergoed

Je hebt veel kwaliteitsverschil in Thermo ondergoed. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop. Het zit lang niet zo comfortabel, ademt lang niet zo goed en het is ook niet zo warm als de duurdere varianten. Zelf maak ik al jaren gebruik van het merk Craft. Deze onderkleding is speciaal ontwikkeld voor het skiën en je hebt niet eens door dat je het aan hebt. Oké, hij is wat duurder maar dan heb je ook écht waar voor je geld.

4 - Een vloerdeken

Gebruik in je slaapplek een fleece of Dralon deken. Naast dat het materiaal de kou tegenhoudt zorgt het er ook voor dat vocht zo veel mogelijk buiten blijft. Zowel fleece als Dralon neemt geen vocht op waardoor je slaapplek niet vochtig en klam wordt.

5 - Een warme kruik

Het is zo simpel. Een lekkere warme kruik! Zet 's avonds voor het slapen gaan nog een lekker warm bakje thee. Daarna nog een tweede fluitketel met water voor in de kruik. Doe je dit een half uur voor je gaat slapen, ligt er een warm bedje op je te wachten.

6 - Een plasemmer

Er in het holst van de (koude) nacht uit moeten voor een kleine boodschap is niet leuk. Helemaal niet wanneer dit in de winter gebeurd. Bovendien koel je buiten je slaapzak snel af en is het lastig om weer warm te worden als de kou in je kleding zit. Met een plasemmer voorkom je dit.

7 - Goede verlichting

Wat je niet moet vergeten is dat het 's winters minder lang licht is. Zorg dus altijd voor voldoende verlichting. Zelf gebruik ik altijd een gaslamp omdat, omdat zo'n lamp ook voor de nodige warmte zorgt. Ook heb ik altijd een hoofdlamp bij mij. Hiermee heb je je handen vrij.

8 - Voldoende en goede kleding

Het is misschien een beetje overbodig om te vermelden maar zorg dat je goede en voldoende warme kleding bij je hebt. Een wind- en waterdichte jas, lekkere warme mutsen (ook voor het slapen), goede skisokken en een goed paar (waterdichte) schoenen. Ook is het verstandig om in laagjes te werken. Twee dunne sweaters over elkaar zijn warmer dan één dikke trui. Wanneer kleding nat wordt blijft het nat. Zorg er dus voor dat je meer dan voldoende kleding bij je hebt. 

9 - Een kachel

Natuurlijk is ook een kachel in je tent geen overbodige luxe. Kies in verband met je veiligheid voor een elektrische kachel. Op de meeste campings waar je kunt winterkamperen is stroom te verkrijgen op de plek. Zet deze kachel op een veilig plek ver van je tentdoek verwijderd. Des te groter je tent, des te meer vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Let hierop bij je aankoop.

Nog wat tips voor de winterkampeerder

Wanneer je gaat winterkamperen zijn er nog een aantal zaken die ik je zeker niet wil onthouden. Zo is het heel slim om je plek sneeuwvrij te maken voor je je tent opzet. Sneeuw onder je tent knispert heel vervelend en voelt koud aan. Zorg er ook voor dat je een goed isolerend tent tapijt gebruikt en vergeet vooral niet een goede hamer en extra (sterke) haringen mee te nemen.

Kampvuur op de camping
Mag je een vuurtje maken, dan zou ik dat zeker niet laten!

Omdat het belangrijk is om goed te eten moet er ook gekookt worden. Het is goed om te weten dat je dit niet op gas moet doen. Bij lage temperaturen blijft het vloeibaar en kun je deze busjes slechts voor de helft leeg maken. Gebruik i.p.v. gas benzine of petroleum. Dit werkt ook goed als het erg koud is.

Als laatste zijn waxinelichtjes ideaal. Ze geven licht, warmte en zijn goedkoop. Daarnaast zorgen ze ook voor de nodige romantiek in je tent ;).

Een benzinebrander
Kies voor een benzinebrander i.p.v. een brander op gas.

Op welke campings kun je winterkamperen?

Zoals gezegd zijn er steeds meer campings in Nederland ook 's winters open. Nu kunnen we de hele lijst hier opnoemen, maar graag verwijs ik je door naar het blog van Kampeermeneer (klik hier om de website te bezoeken). Op dit vermakelijke kampeerblog vind je alle wintercampings op een overzichtelijk rijtje.

Koffie drinken op de camping
Zorg ook goed voor je innerlijke zelf

Tot slot

Lijkt het jou leuk om ook in de winter de rust op te zoeken op een camping? Er zijn steeds meer campings waar je kunt winterkamperen. Ga goed voorbereid die kant op en zorg ervoor dat je het niet koud krijgt. Want krijg je het koud, dan kun je net zo goed meteen huiswaarts keren. Zo niet, dan kun je je opmaken voor een zeer intense ervaring. 

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen