De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 775 campings in de Benelux.
Zoeken Favorieten

Hoe maak je je vouwwagen winterklaar

5-11-2020 Anjetha van Hensbergen

Onlangs deelde ik in een blog al tips over het winterklaar maken van je caravan of camper. Het goed winterklaar maken van jou geliefde kampeermiddel voorkomt schade en vochtproblemen. Zelf hebben wij sinds dit jaar voor het eerst een vouwwagen en dus lazen wij met aandacht de blog van Raoul. Raoul is een van de eigenaren van het vouwwagen merk CampooZ.  En wie kan je nu beter vertellen hoe je jou vouwwagen winterklaar moet maken dan een professional. Ik deel in deze blog al zijn tips en adviezen.

 

Maak je vouwwagen winterklaar

 

Het doek van je vouwwagen

Het begint natuurlijk allemaal met het onderhoud van je doek. Zorg ervoor dat wanneer je je vouwwagen opruimt dat het doek altijd goed droog en schoon is. Neem hier - vooral wanneer je hem voor de laatste keer van het jaar opruimt - de tijd voor. 

 

Raoul: “ Het allerbelangrijkste is dat de tent én accessoires droog zijn. Dat spreekt voor zich. Waar veel kampeerders niet aan denken, is dat vocht zich ophoopt in het matras. Gedurende een vakantie verlies je vele liters zweet. Een deel verdampt, een deel komt in het matras terecht. Verborgen vocht dus. Dit kan gaan broeien en dampen tijdens de winterslaap. Met alle gevolgen van dien… Ons advies is om de matras goed aan de lucht te laten drogen” 

 

In touwen en scheerlijnen kan ook vocht achterblijven. Zorg dus dat deze goed droog zijn voor je je vouwwachten naar de stalling brengt. Indien mogelijk, verwijder ze en berg ze apart op. Laat ook alle ramen en deuren open, maar rol ze niet op. Hierdoor zou schade kunnen ontstaan. 

 

Maak je vouwwagen goed droog

Het is erg belangrijk dat je doek goed droog is. Breng hem nooit nat naar de stalling.

 

Het klaarmaken van je vouwwagen

Net als bij een caravan of camper moet je natuurlijk alle spullen die kunnen bederven en bevriezen uit je vouwwagen halen. Denk aan etenswaren, waterflessen maar ook eventuele vloeistoffen van je chemisch toilet. Daarnaast is het belangrijk om je gasflessen uit de vouwwagen te halen. Het is in veel stallingen zelfs verboden om gasflessen in je kampeermiddel te laten staan. Deze zouden kunnen ontploffen. Haal ook alle batterijen uit verlichting, zaklampen, radio’s enzovoort. Er is een kans dat ze gaan lekken. Wanneer dat gebeurt kun je je apparaat in de meeste gevallen weggooien.

 

Vouwwagen winterklaar maken

Haal alle spullen die kunnen bederven en bevriezen uit je vouwwagen.

 

Onderhoud van je vouwwagen

Wanneer je nog reparaties uit wilt (laten) voeren, doe dit dan voordat je je vouwwagen naar de stalling brengt. Zo voorkom je extra schade en hoef je in het voorjaar (wanneer het vaak erg druk is) niet te wachten op de reparatie. Laat je vouwwagen ook altijd even controleren wanneer je hem weer uit te stalling haalt. Doet de verlichting het nog? Werkt de handrem nog? Zijn de banden nog goed op spanning?

 

Raoul: “ De banden kunnen onderweg wat spanning verliezen. Zorg ervoor dat ze goed op spanning zijn. Dit mag best iets hoger dan de aanbevolen druk.” Door lang stil staan kunnen je banden hun originele vorm verliezen. Vanwege veiligheidsredenen is het in veel stallingen niet toegestaan je vouwwagen op poten of bokken te zetten. Ze moeten ten alle tijden verplaatsbaar blijven. Wanneer je zuinig bent op je banden, kan je eventueel een paar goedkope bandjes onder je vouwwagen zetten, die enkel voor de stalling zijn. Wanneer deze dan slijten of vervormen is dat minder erg dan de banden waarmee je rijdt wanneer je op vakantie gaat."

 

Bandenspanning vouwwagen

Zorg ervoor dat ze goed op spanning zijn. Dit mag best iets hoger dan de aanbevolen druk.

 

Vocht in het doek van je vouwwagen kan je vouwwagen flink ruïneren. Naast droog opbergen, is een goede droge stalling dus ook aan te raden. In een goed geventileerde stalling krijgt vocht minder kans en heb jij langer plezier van je vouwwagen.

En dan is het tijd om afscheid te nemen van je vouwwagen en komt de lange winter. Tijd om je alvast te gaan oriënteren op het komende vakantieseizoen. Op Campingzoeker vindt je bijna 600 campings in de Benelux, er zit er vast eentje bij die aan al jouw wensen voldoet.

 

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen

Anderen Lazen ook