Misschien dat het je al was opgevallen tijdens je rondje over de camping. Steeds meer kampeerders kiezen tegenwoordig voor een vouwwagen of tenttrailer als kampeermiddel. Maar waar komt deze plotselinge populariteit vandaan? Hoewel de vouwwagen vroeger werd bestempeld als ‘truttig’ is het tegenwoordig helemaal hip om hiermee op vakantie te gaan. In dit artikel geef ik je 7 redenen waarom steeds meer kampeerders kiezen voor een vouwwagen. Wie weet dat je na het lezen van dit stuk je ook wel aansluit bij de club van vouwwageneigenaren.

Alle onderwerpen in dit artikel

1. Elektrisch rijden

Veel mensen rijden tegenwoordig elektrisch. Goed voor voor het milieu, maar helaas hebben de meeste elektrische auto's erg veel moeite met het trekken van een caravan. Elektrische auto's missen simpelweg het vermogen. Laat staan wanneer je een paar bergen moet bedwingen om bij je camping te komen.

Ga je met een vouwwagen op vakantie dat kan dat heel goed met een elektrische auto. De gemiddelde vouwwagen weegt namelijk zo'n 750 kg. Dit gewicht trek je zelfs met een elektrische auto naar Zuid Frankrijk. Een vouwwagen (of tenttrailer) is dus een logische keuze voor mensen die graag met hun eigen kampeermiddel op reis willen.

Waarom kamperen met een vouwwagen
Vouwwagens en tenttrailers zijn geen enkel probleem voor een elektrische auto.

2. Relatief goedkoop

Vouwwagens zijn (relatief) goedkoop. Helemaal wanneer je het vergelijkt met een camper of een caravan. Wanneer je gaat shoppen voor een vouwwagen kom je er achter dat de prijzen van een hagelnieuw model  ergens liggen tussen de 7.500 en 12.500 euro liggen. En zoals alles ... je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Vind jij dit te veel geld? Geen probleem! Ga eens op zoek naar een vouwwagen op Marktplaats. Hier vind je een enorm aanbod in tweedehands modellen. Van relatief nieuwe tot oude bessies. Op marktplaats heb je al een tweedehands vouwwagen vanaf 500 euro.

Dikke tip: ga zoeken nét na de zomervakantie. Dit is de periode dat veel mensen hun vouwwagen in de verkoop doen. Ze willen hem namelijk zo snel mogelijk verkopen om te voorkomen dat ze weer voor een jaar stalling moeten betalen.

Ga op zoek naar een tweedehands vouwwagen
Ook tweedehands zijn er heel veel mooie vouwwagens te koop.

3. Het 'tentgevoel'

Een groot voordeel van kamperen in een vouwwagen, ten opzichte van een caravan, is dat je hiermee nog steeds het 'echte tentgevoel' hebt. In een vouwwagen slaap en leef je namelijk onder een tentdoek in plaats van in een hermetisch afgesloten caravan. Voor veel mensen is slapen (en leven) onder een tentdoek het ultieme kampeergevoel. Geldt dit ook voor jou, kies dan voor een vouwwagen of een tenttrailer als kampeermiddel.

Waarom kamperen in een vouwwagen
In een vouwwagen heb je een écht tentgevoel.

4. Meer luxe en comfort

Veel mensen vinden slapen in een tent nét iets te primitief. Je slaapt op de grond, je kleding zit in tassen en je hebt weinig ruimte om comfortabel te zitten. Het is niet voor niets dat de term 'kramperen' in het leven is geroepen.

Heb jij behoefte aan meer ruimte en luxe, dan is een vouwwagen of een tenttrailer een uitstekende keuze. Veel vouwwagens zijn namelijk van een aantal gemakken voorzien die voor het nodige comfort zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde keuken, opbergruimte en wat dacht je van de vaste bedden?

De voordelen van kamperen in een vouwwagen of tenttrailer
Ben je op zoek naar iets meer comfort, kies dan voor een vouwwagen.

5. Het uiterlijk

Hoewel ze vroeger een stoffig imago hadden is het hebben van een vouwwagen tegenwoordig erg hip. Een van de redenen is dat moderne vouwwagens er mooi uit zien. Het is bij veel moderne modellen bijna niet meer te zien dat je te maken hebt met een vouwwagen. Van tunneltenten tot complete safaritenten. Vouwwagens komen in alle soorten, maten en modellen. Voor een ieder wat wils.

En die truttige gordijntjes laten ze tegenwoordig ook achterwege ;)

Verschillende soorten vouwwagens
Vouwwagens zijn niet meer zo 'truttig' als vroeger ...

6. Opbergruimte

Wanneer je gaat kamperen met een tent kom je er al snel achter dat je een grote auto, een karretje of een dakkoffer nodig hebt om alles mee te slepen naar de camping. Ga je met een vouwwagen, dan kun je veel van je kampeerspullen kwijt in je vouwwagen. Je tafeltje, je stoelen, je slaapzakken ...

Dit is helemaal het geval wanneer je kiest voor een tenttrailer. Hierbij ligt de tent op de kar waardoor je de hele inhoud van de kar kunt gebruiken voor je kampeerspullen. Ik ben zelf ook in het bezit van een tenttrailer en heb mijn hele uitrusting standaard in de kar. Zo ben ik altijd klaar voor vertrek!

7. Stalling

Heb je een caravan of een camping, dan weet je dat de kosten voor het stallen flink in de papieren kunnen lopen. Bij veel bedrijven betaal je tegenwoordig al snel zo'n 1000 euro per jaar. Bij vouwwagens liggen deze kosten toch een stuk lager. Hiervoor betaal je bij de meeste stallingen zo rond de 500 euro per jaar. Scheelt toch de helft!

En heb je een beetje een flinke oprit, achtertuin of een garage, dan kun je zelfs overwegen de stalling in eigen beheer te nemen ...

Ruimte in een vouwwagen
In een vouwwagen kun je heel veel kampeerspullen kwijt.

De voordelen van een vouwwagen

Na het lezen van dit artikel zul je begrijpen dat het voor steeds meer mensen het aantrekkelijk is om te kiezen voor een vouwwagen. Rij je in een elektrische auto en wil je graag een beetje meer luxe, zonder het 'echte kampeergevoel' te verliezen, dan is een vouwwagen een uitstekende keuze. Ze zien er tegenwoordig erg mooi uit en zijn van alle gemakken voorzien. Bovendien liggen de kosten in aanschaf en onderhoud bij een vouwwagen een heel stuk lager dan bij een caravan of camper.

Twijfel je nog of een vouwwagen of tenttrailer ook iets voor jou is? Neem dan eens een kijkje in één van de grotere kampeerzaken. Hier kun je in de meeste gevallen de populairste modellen van dichtbij bekijken.

Veel plezier met de voorpret!

ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen