De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 725 campings in de Benelux.
Zoeken Favorieten

Een chemisch toilet, hoe werkt dat nou precies?

10-5-2020 Anjetha van Hensbergen

Wat een rare tijd leven we in. Het coronavirus legt het dagelijkse leven helemaal stil. Gelukkig worden langzaam maar zeker de regels wat versoepeld. Ook voor de recreatiesector begint de zon weer een beetje te schijnen. In steeds meer regio’s mogen campings en recreatieparken weer open. Wel onder strenge voorwaarden om te voorkomen dat er teveel mensen bij elkaar komen.

Een van de voorwaarden is dat de recreant over zijn eigen sanitair moet beschikken. Dit omdat de centrale sanitaire voorzieningen gesloten moeten blijven. Heb je een eigen stacaravan of caravan met toilet, dan kan je dus steeds vaker ergens terecht om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Ook zijn er veel campings waar je privé sanitair kunt huren. Deze zijn in veel gevallen ook nog eens super luxe. Je eigen douche en toilet bij je kampeerplaats.

 

Chemisch toilet voor op de camping

 

Een chemisch toilet

Een ander alternatief, zeker voor een weekendje weg, is een chemisch toilet. Er is een enorme vraag naar deze ‘draagbare toiletten’ ontstaan, maar hoe werkt dat nou precies? Welke soorten zijn er, hoe zit het met al die soorten vloeistoffen. Ik probeer je een beetje wegwijs te maken in chemisch toilettenland. Als voorbeeld voor deze blog neem ik een van de bekendste merken, de Porta Potti van Thetford.

 

Chemisch toilet van Porta Potti van Thetford

Één van de bekendste merken in chemisch toilettenland, de Porta Potti van Thetford.

 

De Porta Potti van Thetford is te koop in diverse varianten. Vanaf circa € 50,- kan je al beschikken over je eigen toilet. De luxere varianten zijn rond de € 150,-. Redelijk goed betaalbaar als je het mijn vraagt. Maar daarmee ben je er nog niet. Voor het dagelijks gebruik en onderhoud van je chemisch toilet heb je diverse vloeistoffen nodig. 

 

Vloeistoffen voor dagelijks gebruik

Een chemisch toilet bestaat uit 2 delen, een afvaltank en een spoelwatertank. Het bovenste deel van de Porta Potti is de spoelwatertank. Je vult het reservoir van deze tank met een hoeveelheid water en de zogenaamde ‘roze vloeistof’. Deze roze vloeistof voorkomt geurtjes en reinigt de pot hygiënisch. Het onderste deel, de afvaltank, vul je ook met wat water en een ‘blauwe’ vloeistof.

De vloeistof vermindert geurtjes en breekt het ‘afval’ af. Beide vloeistoffen zijn chemisch, en mogen daarom ook nooit door een gewoon toilet worden gespoeld bij het legen. Veel campings hebben een speciaal punt voor het legen en reinigen van een chemisch toilet. 

 

Vloeistoffen voor onderhoud

Naast de vloeistoffen voor dagelijks gebruik zijn er ook diverse vloeistoffen voor het onderhoud van je Porta Potti, zoals reinigingsmiddelen voor je tank en onderhoudsvloeistoffen zodat de rubbers schoen en soepel blijven. Er zijn diverse merken op de markt die vloeistoffen verkopen. Er zijn ook biologische varianten die wat vriendelijker zijn voor het milieu.

De producenten van de diverse soorten chemische toiletten raden af om gewone toiletproducten zoals WC-eend en Glorix te gebruiken omdat die vaak niet geschikt zijn voor het kunststof en de rubbers van de chemische toiletten.

 

Porta Potti van Thetford gebruiken

Om de levensduur van je chemische toilet te verlengen moet je hem goed onderhouden.

 

Het gebruik van het chemisch toilet

Je kan het toilet gebruik voor zowel de grote en kleine boodschap. Er bestaan speciale soorten toiletpapier voor chemische toiletten die beter afbreekbaar zijn in de tank. Dit voorkomt verstopping van de afvaltank. Er bestaan verschillende doortrekmechanismes om je boodschap door te spoelen. Sommige toiletten hebben een balgpomp of zuigpomp waarmee je handmatig meerdere malen moet pompen om te spoelen. De luxere varianten hebben een elektrisch mechanisme om door te spoelen. Op de meeste varianten zit een indicator die aangeeft hoe vol de afvaltank is. Wordt de indicator rood, dan is het tijd om hem te legen.

 

Het legen van je chemisch toilet

Na een paar dagen is de tank van je chemisch toilet meestal vol. De luxere varianten van de Porta Potti’s hebben wieltjes onder de afvaltank waarmee je naar het afvalpunt kan rijden. Je ziet op de camping ook regelmatig mensen met een klein opvouwbaar steekwagentje lopen. De kleinere varianten zijn gewoon draagbaar. Zoals al eerder gezegd moet je de tank legen in de daarvoor bestemde afvalpunten voor chemische toiletten. Je draait de afvoerbuis naar beneden. Druk bij het legen van de tank gelijktijdig op de onluchtingsknop van de tank. Hierdoor loopt de tank zonder gespetter en geklots leeg. Spoel de tank na, en gebruik eventueel nog een tankreinigingsvloeistof. 

 

Porta Potti van Thetford legen

Laat hem leeg lopen zonder gespetter en geklots

 

Zelf heb ik geen ervaring met het gebruik van een chemisch toilet. Dus mijn ervaring kan ik niet delen. Wel kan ik me voorstellen dat het prettig is in gebruik wanneer je jonge kinderen hebt die nog niet langs zindelijk zijn. Of wanneer het ’s nachts regent of het is koud, dat je dan niet op je slippertjes naar het toiletgebouw moet.

Er zijn diverse accessoires te koop voor je chemisch toilet. Zoals een opvouwbare toiletcabine. Voor uitgebreide tips en adviezen over het gebruik of de aankoop van een chemisch toilet kan ik je aanraden om eens te kijken op het YouTube kanaal van bijvoorbeeld Obelink of de Wit Schijndel. Ze hebben mooie en duidelijke instructievideo’s en reviews.

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen

Anderen Lazen ook