Het chemisch toilet bestaat al jaren en is erg populair op de camping. Je hebt hiermee namelijk een wc bij je eigen kampeermiddel. Hoe lekker is dat? Niet meer in 's nachts op zoek gaan naar het sanitairgebouw. Een draagbaar toilet zorgt dus voor een stukje comfort tijdens het kamperen. Helemaal wanneer je op pad gaat met jonge kinderen. Maar hoe werkt het precies en is het wel zo aantrekkelijk voor jou? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Alle onderwerpen in dit artikel

Niemand vindt het fijn om ‘s nachts op zijn slippers in het donker naar het toiletgebouw te moeten lopen. Een eigen toilet is dan wel een uitkomst.Ook zijn er veel campings waar je privé sanitair kunt huren. Deze zijn in veel gevallen ook nog eens super luxe. Je eigen douche en toilet bij je kampeerplaats.

Chemisch toilet voor op de camping

Een chemisch toilet

Een ander alternatief voor privé sanitair, zeker voor een weekendje weg, is een chemisch toilet. Er is een enorme vraag naar deze ‘draagbare toiletten’ ontstaan, maar hoe werkt dat nou precies? Welke soorten zijn er, hoe zit het met al die soorten vloeistoffen. Ik probeer je een beetje wegwijs te maken in chemisch toilettenland. Als voorbeeld voor deze blog neem ik een van de bekendste merken, de Porta Potti van Thetford.

Chemisch toilet van Porta Potti van Thetford
Één van de bekendste merken in chemisch toilettenland, de Porta Potti van Thetford.

De Porta Potti van Thetford is te koop in diverse varianten. Voor ongeveer € 50,- kun je al beschikken over je eigen toilet, namelijk de Thetford Qube 145. De luxere varianten zijn rond de € 150,-. Redelijk goed betaalbaar als je het mijn vraagt. Maar daarmee ben je er nog niet. Voor het dagelijks gebruik en onderhoud van je chemisch toilet heb je diverse vloeistoffen nodig. 

bestel de Thetford Qube 165 Porta Potti

Vloeistoffen voor dagelijks gebruik

Een chemisch toilet bestaat uit 2 delen, een afvaltank en een spoelwatertank. Het bovenste deel van de Porta Potti is de spoelwatertank. Je vult het reservoir van deze tank met een hoeveelheid water en de zogenaamde ‘roze vloeistof’. Deze roze vloeistof voorkomt geurtjes en reinigt de pot hygiënisch. Het onderste deel, de afvaltank, vul je ook met wat water en een ‘blauwe’ vloeistof.

De vloeistof vermindert geurtjes en breekt het ‘afval’ af. Beide vloeistoffen zijn chemisch, en mogen daarom ook nooit door een gewoon toilet worden gespoeld bij het legen. Veel campings hebben een speciaal punt voor het legen en reinigen van een chemisch toilet. 

bestel toiletvloeistof

Vloeistoffen voor onderhoud

Naast de vloeistoffen voor dagelijks gebruik zijn er ook diverse vloeistoffen voor het onderhoud van je Porta Potti, zoals reinigingsmiddelen voor je tank en onderhoudsvloeistoffen zodat de rubbers schoen en soepel blijven. Er zijn diverse merken op de markt die vloeistoffen verkopen. Er zijn ook biologische varianten die wat vriendelijker zijn voor het milieu.

De producenten van de diverse soorten chemische toiletten raden af om gewone toiletproducten zoals WC-eend en Glorix te gebruiken omdat die vaak niet geschikt zijn voor het kunststof en de rubbers van de chemische toiletten.

bestel een schoonmaakmiddel

Porta Potti van Thetford gebruiken
Om de levensduur van je chemische toilet te verlengen moet je hem goed onderhouden.

Het gebruik van het chemisch toilet

Je kan het toilet gebruik voor zowel de grote en kleine boodschap. Er bestaan speciale soorten toiletpapier voor chemische toiletten die beter afbreekbaar zijn in de tank. Dit voorkomt verstopping van de afvaltank. Er bestaan verschillende doortrekmechanismes om je boodschap door te spoelen. Sommige toiletten hebben een balgpomp of zuigpomp waarmee je handmatig meerdere malen moet pompen om te spoelen. De luxere varianten hebben een elektrisch mechanisme om door te spoelen. Op de meeste varianten zit een indicator die aangeeft hoe vol de afvaltank is. Wordt de indicator rood, dan is het tijd om hem te legen.

Het legen van je chemisch toilet

Na een paar dagen is de tank van je chemisch toilet meestal vol. De luxere varianten van de Porta Potti’s hebben wieltjes onder de afvaltank waarmee je naar het afvalpunt kan rijden. Je ziet op de camping ook regelmatig mensen met een klein opvouwbaar steekwagentje lopen. De kleinere varianten zijn gewoon draagbaar. Zoals al eerder gezegd moet je de tank legen in de daarvoor bestemde afvalpunten voor chemische toiletten. Je draait de afvoerbuis naar beneden. Druk bij het legen van de tank gelijktijdig op de onluchtingsknop van de tank. Hierdoor loopt de tank zonder gespetter en geklots leeg. Spoel de tank na, en gebruik eventueel nog een tankreinigingsvloeistof. 

Porta Potti van Thetford legen
Laat hem leeg lopen zonder gespetter en geklots.

Zelf heb ik geen ervaring met het gebruik van een chemisch toilet. Dus mijn ervaring kan ik niet delen. Wel kan ik me voorstellen dat het prettig is in gebruik wanneer je jonge kinderen hebt die nog niet langs zindelijk zijn. Of wanneer het ’s nachts regent of het is koud, dat je dan niet op je slippertjes naar het toiletgebouw moet.

Er zijn diverse accessoires te koop voor je chemisch toilet. Zoals een opvouwbare toiletcabine. Voor uitgebreide tips en adviezen over het gebruik of de aankoop van een chemisch toilet kan ik je aanraden om eens te kijken op het YouTube kanaal van bijvoorbeeld Obelink of de Wit Schijndel. Ze hebben mooie en duidelijke instructievideo’s en reviews.

Ben jij op zoek naar een chemisch toilet? Ontdek de 10 populairste draagbare toiletten.

ga op zoek naar een chemisch toilet

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen