De tijd dat je met een toiletrol onder je arm op zoek moest gaan naar het toiletgebouw ligt (gelukkig) ver achter ons. Op vrijwel iedere camping vind je tegenwoordig moderne, schone toiletgebouwen. Daarnaast heeft ook het privé sanitair een enorme vlucht genomen. Iets dat je eerder alleen op luxe 5-sterrencampings tegenkwam lijkt nu heel normaal. Zelfs op kleinere campings zie je dat kampeerplaatsen zijn uitgerust met een privé unit.

Alle onderwerpen in dit artikel

Het afgelopen voorjaar hebben ook wij voor het eerst kennis gemaakt met een privé sanitair. Wil je weten hoe onze ervaring was, lees dan snel verder en ontdek de voor- en nadelen van een privé sanitair. Ben jij op zoek naar een camping met privé sanitair, klik dan op de onderstaande knop.

vind een camping met privé sanitair

Privé sanitair op je kampeerplek
Steeds meer campings zijn uitgerust met kampeerplekken met privé sanitair.

De opkomst van privé sanitair

Kamperen kan steeds luxer en comfortabeler. Zo hoef je op de meeste campings je kleding niet meer met de hand te wassen en vind je er vaak zelfs een vaatwasser! Door het coronavirus is een nieuw fenomeen bijgekomen, namelijk het privé sanitair. Vanwege Covid-19 moesten campings hun toiletgebouwen sluiten. Je mocht wel kamperen in Nederland, maar publieke gebouwen moesten dicht blijven. Het duurde niet lang voor de meeste campings werden uitgerust met privé units.

Kampeerders kwamen tot de ontdekking hoe fijn het is om naast je kampeerplek je eigen toilet, douche en wastafel te hebben. Om niet meer te hoeven wachten tot er een douche vrijkomt. Om op je eigen wc te zitten zonder gestoord te worden door lichaamsgeluiden van andere mensen of gebonk op de deur. Om je afwas te doen, ook als je geen zin hebt in een gezellig praatje. Privé sanitair op je kampeerplek lijkt een blijvertje!

Je eigen sanitair op je kampeerplek. Heerlijk!
Door het coronavirus hebben veel kampeerders het gemak van privé sanitair ontdekt.

Wat kan je verwachten van je eigen privé sanitair?

Privé sanitairgebouwen zijn vaak kant en klare gebouwtjes. Ze hebben in de meeste gevallen aan beide kanten een sanitairunit waardoor ze gemakkelijk tussen twee kampeerplekken in gezet kunnen worden. Op deze manier zijn twee campingplaatsen uitgerust met een privé sanitair.

De units zijn vaak niet veel groter dan en paar vierkante meter, maar doordat ze uiterst efficiënt zijn ingericht zijn ze van alle gemakken voorzien. Zo beschikt een privé unit over een eigen toilet, een douche  en een wastafel. Deze wastafel is naast een plek om je handen, tanden en gezicht te wassen vaak ook geschikt om je afwas te doen. De wasbak is dan meestal groter en heeft en afdruipblad om je vaat te laten drogen.

Wat kun je allemaal verwachten van privé sanitair
Compact maar uiterst efficiënt ingericht.

Waarom kamperen met privé sanitair?

Kamperen kan prima zonder privé sanitair. Toch zijn er meerdere redenen te bedenken waardoor het hebben van een sanitairgebouwtje naast je tent je verblijf op de camping een stuk aangenamer maakt. Ik heb deze redenen even voor je op een rijtje gezet.

1. Comfort, privacy en hygiëne

Heb je een eigen sanitair gebouwtje naast je kampeermiddel dan hoef je het toilet en de douche niet te
delen met de rest van de camping. Dit is natuurlijk en stuk hygiënischer en comfortabeler.

2. Nooit meer wachten

Als je moet, dan moet je ... Bij hoge nood is het op de camping altijd maar de vraag of er meteen een plekje voor je vrij is. Een probleem dat je met het hebben van privé sanitair hebt opgelost.

3. Vieze geurtjes en geluiden

Voor mij is het altijd weer een omschakeling. Een toiletbezoek in een openbaar sanitairgebouw. De vreemde geurtjes, haren in het doucheputje, shampoo resten en geluiden van andere kampeerders. Hier heb je met een privé sanitair geen last van.

4. Jonge kinderen

Heb je jonge kinderen die nog niet zindelijk zijn, dan kan een eigen sanitair uitkomst bieden. Ook wanneer ze te jong zijn om zelf naar het centrale toiletgebouw te lopen is het fijn als je je eigen toilet naast je tent, vouwwagen of caravan hebt staan.

5. Medische redenen

Sanitairbezoek kan voor mensen mensen met een medische of fysieke beperking een reden zijn om niet te kunnen, of willen kamperen. Met een eigen douche en toilet maak je het kamperen voor mensen met een beperking een heel stuk gemakkelijker.

6. Nachtelijk toiletbezoek

Sommige mensen moeten er 's nachts meerdere keren uit om te plassen (iets met de leeftijd). In het holst van de nacht, slaapdronken op je slippers op zoek naar een toiletgebouw is leuker wanneer dat gebouw naast je tent staat.

7. Even snel afwassen

Nét niet genoeg schone borden voor het avondeten. Dat wordt weer een ritje naar het centrale sanitairgebouw voor een complete afwas! Tenzij.... tenzij je privé sanitair op je kampeerplek hebt. Dan kun je snel even dat ene bordje afwassen en je partner na het eten de rest laten doen ;)

Ruime wasbak met om snel even de afwas te doen
Genoeg ruimte voor het doen van de afwas.

Hoe is privé sanitair mij bevallen?

Afgelopen Pinksterweekend hadden wij en lang weekend geboekt bij camping de Noetselerberg in Nijverdal. Sinds dit jaar heeft deze camping en aantal comfortplekken uitgerust met gloednieuwe privé sanitair units. Wij bezochten deze camping vanwege en bruiloft die wij die dagen in de buurt zouden hebben. Het leek ons daarom praktisch en eigen sanitair gebouwtje te hebben zodat wij ons netjes en op ons gemak konden verkleden en 'optutten' voor het feest. Bijkomend voordeel is dat wij daarnaast 2 jonge kinderen hebben die nog niet zonder toezicht naar het centrale toiletgebouw kunnen. Een eigen douche en wc op onze kampeerplek was daarom ideaal.

Ons privé sanitair was werkelijk gloednieuw. Waarschijnlijk waren wij één van de eersten die het hebben gebruikt op deze kampeerplek. De douche was heerlijk ruim en comfortabel. De wastafel was er ook op ingericht dat je er je afwas er in kon doen. Ook was er op en rond de wastafel veel opbergruimte voor de toilettassen, handdoeken en de zwemspullen. Daarnaast konden wij onze nette kleding voor het feest netjes ophangen aan de haakjes in het gebouwtje.

Gebruik maken van Privé sanitair op je kampeerplek
Privé sanitair is erg prettig wanneer je met kleine kinderen gaat kamperen.

De kinderen konden zichzelf redden met het toilet en onder de douche. Dus geen natte kleding voor ons wanneer we de kinderen zoals normaal gesproken zouden douchen in een familiedouche of kindersanitair. Wij zijn erg enthousiast over het gebruik van privé sanitair en zullen het zeker vaker boeken wanneer die gelegenheid er is. Al mis je hiermee wel het praatje bij het centrale sanitairgebouw met andere kampeerders. Dat was altijd wel gezellig.

Benieuwd of kamperen met privé sanitair wat voor jou is? En ben je benieuwd welke campings deze faciliteit aanbieden? Ga dan nu op zoek naar een camping met privé sanitair.

vind een camping met privé sanitair

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen