Ook dit jaar maken veel mensen voor het eerst kennis met kamperen. Wanneer je normaal gesproken vakantie viert aan de Côte d’Azur kan het leven op de camping nogal een ‘culturele shock’ zijn. Geen roomservice, geen opgemaakte bedjes, geen ijskoude drankje aan het zwembad of “zet maar op de rekening”…

Alle onderwerpen in dit artikel

Als je gaat kamperen kom je er snel achter dat er op de camping nogal wat ongeschreven regels zijn. Best spannend allemaal, en om je alvast een beetje voor te bereiden op je eerste kampeeravontuur heb ik een aantal van deze regels voor je op een rijtje gezet. Zo loop ook jij deze zomer ‘als een pro’ over het kampeerterrein. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Naar de wc gaan op de camping
Welke (ongeschreven) regels gelden er op de camping?

Witte sokken, slippers en heuptasjes. Geen enkel probleem!

Waar ik woon is het een no-go om als man met een heuptasje over straat te lopen. Zeker niet wanneer je onder dat tasje een paar badslippers en witte sportsokken draagt. Gek genoeg is deze combi op de camping geen enkel probleem. Sterker nog, met deze manier van kleden laat je aan iedereen zien dat jij weet hoe het werkt op de camping.

Doe dus vooral niet té veel je best als het gaat om uiterlijke verzorging. Laat je make-up thuis, draag geen pumps, skinny jeans en zeker geen jumpsuits (erg onhandig ook bij een toiletbezoek), maar houdt het bij crocs, een lekkere losse joggingbroek en onesies. Een bijkomend voordeel is dat het erg comfortabel zit.

shop hier een heuptasje

Badslippers op de camping
Protip: Witte sportsokken maken het helemaal af!

‘Goede morgen buurman’

Je hebt een hele beroerde nacht achter de rug. Je moet duidelijk nog even wennen aan alle geluiden op de camping. De baby van de buren heeft je de halve nacht wakker gehouden. Op het veldje ernaast werd een feestje gevierd en ‘ergens’ op de camping sloeg geregeld een hond aan. Tot overmaat van ramp zaten er een aantal muggen in je slaapcabine die je hebben omgetoverd tot een krentenbol. Dit alles heeft tot gevolg: een ouderwets ochtendhumeur…

Ook al is het humeur zo erg, wanneer je wakker wordt groet je je buurman en/of buurvrouw met een simpel: “mogguhh buur, of mogguhh buuf.” Het liefst gepaard met een vriendelijk knikje.

Dit kan leiden tot een stukje smalltalk. Vaak gaan deze korte gesprekken over het weer of ‘dat het zo fijn is dat de kinderen zich zo goed vermaken op de camping’. Ik begrijp dat dit moeilijk is op te brengen na zo’n nacht, maar probeer het toch! Op de camping kun je je buurman of buurvrouw soms heel hard nodig hebben. Bovendien wil je op het kampeerterrein niet bekend staan als ‘die chagrijn van veld A’.

Even helpen duwen

Je zit lekker ontspannen voor je tent, vouwwagen of caravan. Op deze manier kamperen bevalt je uitstekend! Je hebt alles voor elkaar. Boekje, beentjes omhoog en een lekker koud biertje. Dan plots arriveert je nieuwe buurman met zijn caravan. Het is er eentje zonder zo’n moderne mover … Je weet wel, zo’n apparaat waarmee je heel gemakkelijk een caravan op haar plek zet.

Je kijkt toe hoe je nieuwe buren hun plek inspecteren. Zijn vrouw neemt positie op een strategische plek om aanwijzingen te geven terwijl haar man zijn schouder tegen een hoek van de caravan zet. Deze vriendelijke man gaat de caravan natuurlijk never-nooit op zijn plek krijgen. Hét moment voor jou (en andere buren) om in de benen te komen! Samen is dit klusje zo gepiept.

Camping wc’s
Wordt er bij jou veel gekucht in het sanitairgebouw?

Kuchen op het toilet

Wanneer je voor het eerst gaat kamperen valt je misschien op er in en om het toiletgebouw overmatig veel mensen last hebben van hun keel. Overal waar je loopt hoor je zachte ‘kuchjes’. Nu begrijp ik heel goed dat je sinds het coronavirus hier van kunt schrikken. Ik kan je gerust stellen… dit heeft niets te maken met het covid. Dit was altijd al zo …

Voor het geval het nog niet helemaal duidelijk was, deze kuchjes worden ingezet om verschillende  lichaamsgeluiden en/of plonsjes te camoufleren. Iedere kampeerder weet precies wat er aan de hand is, maar het is altijd minder gênant dan een flinke scheet in een holle ruimte. Neem van mij aan dat het er flink kan echoën.

Know your game

Als kampeerder wordt er van je verwacht dat je een aardig robbertje kunt tafeltennissen. Jouw back- en forehand is legendarisch en overal op de camping sta je bekend als ‘de schutter’, ‘het kanon’ of ‘de moker van veld A’. 

Wil je een beetje indruk maken tijdens je kampeervakantie, dan is het zaak om van tevoren goed te oefenen. Doe dit met je partner of tegen een muur. Deze aangeleerde techniek is ook goed toepasbaar wanneer je wordt uitgenodigd voor een potje badminton. Meester je de kunst van de tafeltennistafel, dan lijkt badminton in slowmotion te gaan.

Naast deze spellen zijn er natuurlijk nog veel meer spellen die je als kampeerder moet kennen. Ben jij benieuwd naar de leukste spellen voor de camping? Lees: de leukste spellen voor op de camping.

Shop hier je camping spellen

Badmintonnen of jeu de boules op de camping
Zorg dat je altijd een badminton- of jeu de boules setje bij je hebt.

Zeuren over het weer

Wanneer je - net als ik - al wat jaartjes kampeert leer je al snel dat het weer een belangrijke rol speelt voor de gemiddelde campinggast. Het is niet voor niets één van de eerste gespreksonderwerpen die wordt opgerakeld bij de gemiddelde smalltalk. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat het weer eigenlijk nooit goed is. Bij mooi weer is het al snel té warm. Is het een dagje bewolkt dan is het toch wel jammer dat de zon vandaag niet schijnt.

Wil je jezelf onsterfelijk maken op de camping, zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van alle vooruitzichten. Zo ben jij degene die je medekampeerders gerust kan stellen wanneer na dagen regen de zon dan toch écht gaat schijnen.

Zorg dat je een goede App op je telefoon hebt staan. Zo kom je goed beslagen ten ijs. Zelf gebruik ik altijd weeronline. Deze vind ik persoonlijk altijd erg betrouwbaar.

Verlichting bij je tent

Wil jij vooral niet uitstralen dat je nog nooit hebt gekampeerd, koop dan zo’n snoer met van die lampionnetjes. Hoe meer hoe beter! Het liefst in allerlei verschillende kleuren. Hang ze onder je luifel en zet ze rond de klok van 20:00 uur aan. Bij de Action kosten deze lampjes je nog geen 5 euro en het is voor iedereen op de camping duidelijk: deze mensen hebben ervaring!

Shop voor camping lampen

Verlichting op de camping

Goed beslagen ten ijs kamperen!

Ga je voor het eerst kamperen en leef jij deze tips na, dan kan jouw kampeervakantie eigenlijk al niet meer stuk. Je zult ook merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Voor je het weet kun je jezelf rekenen tot de pro’s.

Nu hoef je alleen nog op zoek gaan naar een leuke camping. Gelukkig zijn we daar bij Campingzoeker beter in dan het geven van tips over je eerste keer kamperen ;)

vind nu een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen