Met het hele gezin om de tafel voor de stacaravan. Een lekker warm fleecevest in de aanslag, een wijntje bij de hand en natuurlijk een spelletje in het midden. Zo ziet mijn ideale campingavond eruit. Samen spelletjes doen is echt iets waar we vooral op vakantie aan toe komen. Elke vakantie proberen we wel een nieuw spel uit maar er zijn ook spellen die jaar in jaar uit meegaan.

Alle onderwerpen in dit artikel

Ik vind het persoonlijk wel handig als het spel verpakt is in een klein licht doosje, en niet te veel onderdelen bevat die kwijt kunnen raken. Een reiseditie van bijvoorbeeld monopoly is voor op de camping ideaal. Het spel moet voor ons minimaal met twee personen te spelen zijn, zodat je ook nog een spelletje kunt doen als de kids op bed liggen. Verder is het wel fijn als de spelregels niet al te lastig uit te leggen zijn en een enkel potje niet te lang duurt. 

Spelletjes spelen op de camping
Elke vakantie proberen we wel een nieuw spel uit.

Camping spelletjes voor binnen

Ik kijk op een ochtend uit het raam van mijn chalet en zie dat het zonnetje helaas nog niet schijnt. Met een regenachtige dag in het vooruitzicht besluiten wij een camping dagje te houden. Dat betekent spelletjes spelen! Iedereen heeft zijn of haar favoriete spelletjes mogen inpakken. Kiezen dus welke we het eerst gaan doen.

Voorwaarde is wel dat iedereen makkelijk aan kan haken, maar het ook niet erg is als je een potje overslaat. De spelletjes die wij meenemen zijn vaak kaart- of dobbelspelletjes omdat deze niet teveel ruimte innemen en niet teveel onderdelen bevatten. Spelen maar! 

Qwixx

Het spel heeft wel wat weg van Yahtzee, vooral omdat het een dobbelspel is waar je dingen aan moet kruizen. 

Qwixx is een leuk spel voor diegenen die niet zoveel geduld hebben. Je hoeft namelijk niet op je beurt te wachten, iemand dobbelt en alle spelers kunnen de worp benutten. Hoe meer getallen, des te meer punten je binnenhaalt. Dit spel is heel makkelijk uit te leggen, dus ook voor kleine spelers vanaf 4 jaar.

Shop Qwixx

Regenwormen

Regenwormen is echt zo'n fijn tussendoor vakantiespelletje. Je hoeft er niet zo heel erg bij na te denken, al kan je wel allerlei tactieken bedenken. Je moet zo veel mogelijk regenwormen verzamelen en mag elkaar lekker dwarszitten en van elkaar stelen. Het spel is een combinatie van dobbelen en punten verzamelen, en leuk voor zowel jong als oud. Een potje kost niet veel tijd en neemt niet veel ruimte in beslag. Vanaf 6 jaar. 

Shop Regenwormen

Uno

Dit is een van die reis spelletjes die zo klein is als een pakje kaarten en super simpel om te spelen. Iedereen krijgt kaarten in z'n hand en moet deze zo snel mogelijk wegspelen. Je mag een kaart afleggen als deze ofwel het nummer ofwel de kleur matcht. Maar er zijn ook actiekaarten die het spel veranderen. Als je nog één kaart hebt roep je heel hard UNOOOOO.  Leuk vanaf 7 jaar, er is ook een junior variant.

Shop Uno

Samen spelletjes spelen
Samen spelletjes spelen brengt je dichter bij elkaar.

Skip-bo

Skip-bo is een leuk en makkelijk te leren kaartspelletje. Je kunt het spelen vanaf 6 jaar met 2 tot 6 personen. Het doel van het spel is om als eerste je stapeltje kaarten kwijt te raken in volgorde van 1 tot en met 12. Ook de kinderen hebben dit spel binnen no time door. Ideaal voor op de picknicktafel en je neemt het ook nog eens makkelijk mee. 

Shop Skip-bo

Halli Galli

Halli Galli is al jaren een populair gezelschapsspel. Jij en je medespelers leggen om de beurt een kaart neer. Zodra er 5 gelijke stukjes fruit op tafel liggen slaat iedereen zo snel mogelijk op de bel. Niet meer, niet minder. Diegene die dat als eerste doet en dus met zijn hand onderop ligt, krijgt de kaarten van die ronde. Wie geen kaarten meer heeft ligt uit het spel en wie uiteindelijk alle kaarten verzameld heeft, heeft gewonnen. 

Shop Hallo Galli

Rummikub 

Misschien wel het meest gespeelde spel op de camping. Rummikub is goochelen met cijfers om mooie combinaties te maken. Wie als eerste al zijn steentjes kwijt is wint. 

Shop Rummikub

Saboteur

Aan het begin van ieder potje saboteur ontvang iedere speler een kaart waarop staat aangegeven of hij een dwerg (speler) is of een saboteur. Hij/zij houdt de rol voor iedereen geheim, maar mag doen en zeggen wat hij wil. De bedoeling is dat de dwergen gezamenlijk de gouden steen aan het einde van de tunnels vinden. De saboteurs moeten ervoor zorgen dat dit de dwergen niet lukt. De winnende partij krijgt aan het einde van de ronden punten. Ieder potje is anders doordat telkens iemand anders de saboteurs zijn.

Shop Saboteur

Kolonisten van catan dobbelspel 

Dit dobbelspel kun je met 4 personen spelen, maar het is zelfs mogelijk om het alleen te spelen. Ideaal voor de soloreizigers dus! Door te dobbelen verzamel je grondstoffen en bouw je dorpen en straten. Het heeft veel weg van het originele Kolonisten van Catan bordspel, maar dan is het natuurlijk net wat gemakkelijker. 

Shop Kolonisten van Catan

Camping spelletjes voor buiten

Na regen komt weer zonneschijn. Hup uit je kampeerstoel, we gaan buiten een spelletje spelen!

Buiten spellen spelen op de camping
Tijd om lekker buiten te spelen!

Als de bom barst

Waterballonnen zijn altijd goed, maar met dit spelletje maak je er net even wat meer van dan alleen maar kogelen. Ga in een kring staan, en gooi een volle ballon over. Degene bij wie hij knalt, is af.

Shop waterballonnen 

Flessenvoetbal

Iedere deelnemer vult een plastic frisdrankfles met water en zet die een meter voor zich neer.  Met een bal probeer je elkaars fles om te schoppen. Is je fles omgeschopt? Dan mag je deze pas weer rechtop zetten als je de bal hebt gepakt. Je gaat net zo lang door totdat alle flessen op een na leeg zijn. 

Kubb

Kubbs of kubb, zoals het Zweedse spel officieel heet, is een populair spel geworden om op het kampeerveld te spelen. Je kunt het met 2 tot 12 mensen spelen, verdeeld over twee teams. Beide teams beginnen met een rij van 5 houten blokken voor hun neus en in het midden staat de koning. Daarnaast krijgt ieder team 6 stokken waarmee je eerst de blokken van het andere team moet omgooien en daarna de koning. Wie als eerste de koning omgooit heeft gewonnen. Dit spel is voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar kunnen al meedoen. 

Shop Kubb

Yahtzee spelen op de camping
Zo ziet mijn ideale campingavond eruit.

Molkky 

Molkky is een Fins werpspel met houten blokken. Eerst zet je twaalf paaltjes met de nummer 1-12 neer. Daarna is het de bedoeling dat je met de molkky, een werpstok, paaltjes gaat omgooien. Als je 1 paaltje omgooit, krijg je het aantal punten dat op het paaltje staat. Als je meerdere paaltjes omgooid, krijg je maar 1 punt per paaltje. En je gooit er al snel meerdere om, want de paaltjes moeten dicht bij elkaar worden neergezet. 

Na het bepalen van de score worden de paaltjes weer rechtop gezet. Je wint het spel als je precies 50 hebt. Maar als je over de 50 heen komt, word je teruggezet naar 25 punten. Molkky kun je ook alleen spelen en je hebt er niet veel ruimte voor nodig. 

Shop Molkky

Knapsack

Knapsack is een redelijk nieuw spel. Met de hand en duurzaam gemaakt in Nederland. Knapsack is een strategisch spel, geschikt voor jong en oud. Kort samengevat speel je het spel als volgt. Met een knots geknoopt van touw moet je houten paaltjes omgooien waar rode en blauwe cijfers op staan. Je speelt het spel in 2 teams, blauw of rood. Je kunt het spel winnen door als eerste 30 punten te hebben gescoord, of doordat alle paaltjes in de kleur van jouw team staan. Tactisch denken, goed mikken en gooien maar. 

Shop Knapsack

KnapSack spelen op de camping
Knapsack is een nieuw spel voor jong en oud.

Knijperspel

Alles wat je nodig hebt is een setje wasknijpers. Maak twee knijpers vast aan de achterkant van je t-shirt en zorg ervoor dat niemand deze af kan pakken. Heb jij ze van een ander afgepakt dan mag je deze op je eigen shirt hangen. Zo moet de tegenstander nog harder zijn best doen om de knijpers van jouw t-shirt te verwijderen. 

Weerwolven

Dit kaartspel voor groepen vanaf acht spelers verandert de camping in een spannend dorp, Wakkerdam genaamd. Iedere speler krijgt een personage zoals bijvoorbeeld de heks of het onschuldige meisje, een gewone burger of een spannende weerwolf. ’s Nachts als iedereen zijn ogen dicht heeft strijden de inwoners van Wakkerdam tegen de weerwolven. Maar iedere nacht verslinden de weerwolven ook een burger. Je moet dus als burgers de weerwolven ontmaskeren voordat het dorp uitgemoord is. Gegarandeerd een geslaagde avond voor oudere kinderen maar dit buiten spel is zeker ook voor volwassenen een hit.

Shop Weerwolven

Jeu de boules

Met een beetje geluk heeft de camping echte petanque-banen. Zo niet, is een eigen baan makkelijk gemaakt. Elk stukje vlakke grond kun je gebruiken. Het kleine balletje wordt gegooid, de spelers verdeeld en rollen maar. Wie het dichtste bij de kleine bal kan komen, wint. En met meerdere spelers maak je de teams gewoon wat groter. 

Shop Jeu de boules

Tafeltennis

Een potje tafeltennissen op de camping, daar heb ik goede herinneringen aan. Rondom de tafeltennistafels is het altijd gezellig. De manier om campingvriendjes te maken door 'rond de tafel' te spelen met je batje en een balletje. 

Scoor een tafeltennis set

Minigolf op de camping
Op de camping hoef je je nooit te vervelen.

Er is genoeg te doen!

Ben je je koffers aan het pakken vergeet dan ook zeker de vakantiespelletjes niet. En ook al lijken de weersvooruitzichten niet zo goed, een droog momentje voor een uitdagend buitenspel is vast te vinden.

Vakantie draait bij ons om quality time met het gezin. Een spel spelen is daar zeker een belangrijk onderdeel van. Zeker omdat het er thuis vaak bij inschiet. We lachen samen, zijn fanatiek en actief. Een gouden combi! 

Ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Kirsten

Kirsten, 39 jaar. Mama van 5 jonge kinderen. Kamperen is fijn, maar mag het een beetje luxe zijn? Genieten van het relaxte campingsfeertje vanaf mijn veranda, met een glas wijn en een kaasje uit de streek. Altijd op zoek naar een nieuwe volgende vakantiebestemming. Hoopt stiekem ooit nog een eigen camping te kunnen beginnen.

Kirsten