De herfstvakantie is achter de rug en nu is het toch echt wel tijd om de caravan definitief in de winterstalling te zetten. Tenzij je een échte die-hard kampeerder bent die nog gaat winterkamperen. Het is belangrijk om je caravan goed voor te bereiden op een lange winter stilstaan. Vocht, vorst of ongedierte kunnen flink schade aanrichten, en je wilt je geliefde sleurhut niet graag vol schimmel of gescheurde leidingen weer tevoorschijn halen komend voorjaar. Ik geef je een aantal belangrijke tips voor het winterklaar maken van je caravan.

Alle onderwerpen in dit artikel
Maak je caravan winterklaar voor de stalling
Bereid je caravan voor op een lange winter stilstaan - Foto: Buikema Stalling en onderhoud.

Een flinke schoonmaakbeurt

Om te beginnen zorg je er voor dat de buitenkant van je caravan schoon is. Vogelpoep, modder of hars kunnen je lak beschadigen wanneer je dit te lang laat zitten. Was je caravan dus grondig. Voor een optimale verzorging kun je een speciale wax gebruiken die je laklaag wel tot 6 maanden kan beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Haal alle etenswaren, batterijen, en zelfs linnengoed uit de kastjes van je caravan. Vergeten etenswaren kunnen gaan rotten of ongedierte aantrekken. Batterijen in klokken, zaklampen etc kunnen gaan lekken en je spullen kapotmaken. In de winter is de luchtvochtigheid hoger dan in de zomer. Dit vocht kan in je matrassen, beddengoed en gordijnen trekken en schimmel veroorzaken.

Zet nadat je de koelkast hebt schoongemaakt, de deur op een kier. Hiermee voorkom je schimmels in de koelkast en rubbers. Wanneer je kwetsbare apparatuur in je caravan hebt staan, denk aan een tv, haal deze er dan uit en berg hem thuis op. Heb je een voortent of luifel, dan is het belangrijk deze goed op te bergen zodat er geen vocht of schimmel ontstaat. In een eerder blog gaven wij al eens tips hoe je je tent het beste kan onderhouden.

Geef je caravan of camper een flinke schoonmaakbeurt
Maak je caravan of camper grondig schoon voor je hem naar de stalling brengt.

Het legen van de boiler en watertanks

Laat voor je je caravan naar de stalling brengt alle watertanks en leidingen goed leeglopen. Vergeet hierbij  ook niet de boiler en het toilet. Door vorst zal het water bevriezen. Bevroren water zet uit waardoor je leidingen, de boiler of de toiletpot kan scheuren. Dit is een van de meest voorkomende schades die ontstaan gedurende de winter.

Zorg ook dat er geen flessen water, frisdrank en dergelijke nog in de kasten staan. Want ook die flessen kunnen bevriezen en kapot knappen. Zodra dit water weer smelt ontstaat er veel schade door het water. Is je caravan uitgerust met een toilet, laat dan ook de deur van je toilet ook op een kiertje staan. Zo kan de ruimte goed ventileren gedurende de winter. 

Veilig en goed onderhouden de stalling in

Wanneer je je caravan helemaal winterklaar hebt gemaakt, kan hij naar de stalling. Voor de veiligheid is het bij alle stallingen verboden om gasflessen in je caravan te bewaren. Let bij het kiezen van een caravan stalling op of ze zijn aangesloten bij de Bovag. Dan kun je er namelijk zeker van zijn dat je bent verzekerd dat ze werken volgens de richtlijnen. Zorg er daarnaast ook voor dat je je kampeermiddel verzekerd hebt.

Wanneer er nog reparaties aan je caravan moeten worden uitgevoerd, dan is het verstandig om te doen vóór hij de stalling in gaat. Zo voorkom je dat het probleem groter wordt. Daarnaast hebben stalling en onderhoudsbedrijven het in het voorjaar het vaak erg druk waardoor je misschien moet wachten tot er plek is voor de reparatie. Zorg er ook voor dat de banden van je caravan goed op spanning zijn. Dit voorkomt schade en slijtage aan je banden wanneer ze lang op 1 plek stil staan.

Laat je caravan onderhouden
Laat je caravan repareren voor het seizoen weer begint - Foto: Buikema Stalling en onderhoud.

Zet als laatste de ramen en het dakraam op de ventilatiestand zodat de lucht vrij kan circuleren. Hiermee verklein je de kans op schimmels en vochtproblemen. Heb je een accu in de caravan (voor bijvoorbeeld de mover), koppel deze dan los en bewaar hem thuis in een niet te koude ruimte. Dit vergroot de levensduur van je accu. Wanneer je vragen hebt over het goed winterklaar maken van je geliefde caravan, kan je deze vaak ook stellen bij de beheerder van je caravanstalling.

Je camper winterklaar maken

Veel van de bovenstaande tips gelden natuurlijk ook voor het winterklaar maken van je camper. Toch zijn er voor je camper nog een aantal aandachtspuntjes die je zeker niet over het hoofd moet zien.

Zet je camper nooit op de handrem

Door vorst en lang stil staan kan deze vast komen te zitten. Wanneer je dit dan los forceert kun je schade veroorzaken. Zet je camper in z’n vrije versnelling en gebruik stopblokken voor en achter je wielen. Zorg net als bij een caravan er voor dat je bandenspanning op orde is. Het is het beste je banden net iets harder op te pompen dan dat je normaal zou doen wanneer je met de camper rijdt. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je camper op bokken te zetten, doe dit dan.

Zorg er voor dat je brandstoftank helemaal vol is

Dit voorkomt condensatie in je brandstoftank. Vul ook alle systemen waar koelvloeistoffen in zitten met een winterbestendige variant. Hetzelfde geldt voor je ruitenwissecrvloeistof. Wanneer je een onderhoudsbeurt laat uitvoeren aan je camper voordat je hem in de stalling zet, kan de monteur hem helemaal technisch winterproof maken.

Zorg bij het stallen er voor dat alle horen en rolgordijnen omhoog zijn

Dit voorkomt langdurige belasting van de veren. Haal ook de ruitenwissers van de ruit af, door er een blokje of kurkje tussen te plaatsen. Dit verlengt de levensduur van de wissers.

Je camper in de stalling
Voor je camper heb je nog een aantal extra aandachtspuntjes - Foto: Buikema Stalling en onderhoud.

Wanneer je bovenstaande tips in acht neemt, zorg je er voor dat je camper of caravan de winter goed doorkomt. Twijfel je toch nog ergens aan, vraag dan advies bij een erkende Bovag stalling. 

 

Voorkomen van schade is altijd beter dan repareren. En nu wacht de lange winterslaap, en begint de voorpret voor volgend jaar.

Zoek alvast een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen