Nog even en de herfstvakantie staat weer voor de deur. Toch hebben veel mensen hun caravan al in de stalling staan. Jammer, omdat het kamperen in het naseizoen erg veel voordelen biedt ten opzichte van de zomer. En ga je goed voorbereid op weg, dan hoef je ook niet bang te zijn dat je het koud krijgt. In dit artikel geef ik je een aantal voor- en nadelen van het kamperen in het naseizoen. Ik hoop dat je er veel aan hebt.

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen in het naseizoen
Kamperen tijdens het najaar is zo gek nog niet!

Voordelen van kamperen in het najaar

Wanneer je niet gebonden bent aan schoolvakanties, is kamperen in het naseizoen écht een aanrader.
Je zult er een stuk minder gezinnen tegenkomen want de kinderen moeten natuurlijk gewoon weer naar school. Daarnaast leert mijn ervaring als campingmedewerker ook dat mensen na de zomervakantie een beetje ‘kampeermoe’ zijn en weer verlangen naar het comfort van thuis. Het is een stuk rustiger op de campings, wat het naseizoen de ideale periode maakt voor rustzoekers.

Het weer in september en medio oktober is vaak heerlijk. De enorme hitte van de zomer is voorbij. Toch worden er in het nazomer nog vaak worden temperaturen van 20+ gehaald. Heerlijk weer om te kamperen dus. Niet voor niets wordt september steeds vaker de “Indian Summer” genoemd.

kamperen aan een rivier
In het najaar heb je de mooiste plekjes voor het uitkiezen!

De nazomer is een ideaal seizoen om er lekker op uit te gaan. Wanneer je van fietsen en wandelen houdt, is de herfst de perfecte tijd. De natuur begint prachtig te kleuren. Trek er dus lekker op uit. Ook bezoekjes aan pretparken, steden en natuurgebieden zijn perfect in het najaar, De grote drukte is voorbij en je kunt toch genieten van al het goede van een mooie nazomerse dag. 

Nadelen van kamperen in het najaar

Het weer in het najaar kan heerlijk zijn, maar toch ook al beginnen te neigen naar de herfst. Het wordt eerder donker en de avonden en nachten zijn koeler. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Helemaal niet wanneer je met een caravan of camper kampeert. Maar wanneer je kampeert met een tent of vouwwagen, moet je er wellicht rekening mee houden dat je een extra slaapzak nodig hebt.

Ook kunnen de nachten wat vochtiger zijn dan gedurende de zomer. Houdt er ook rekening mee dat sommige campings in het naseizoen wellicht geen animatie of activiteiten programma's meer hebben. Wil je hier juist geen gebruik van maken is dit natuurlijk een voordeel. Je wordt ’s ochtends niet gewekt door de hysterische liedjes van het animatieteam.

Warme kleren tijdens het kamperen
Zorg ervoor dat je voldoende warme kleren bij je hebt.

Zorg ook voor wat extra verlichting, want de avonden zullen wat vroeger donker zijn. En vergeet vooral niet om wat extra warmere kleding in te pakken.

Naseizoen arrangementen

Kamperen in het naseizoen is ook heel gunstig voor je portemonnee. Steeds meer campings bieden hele aantrekkelijke naseizoen arrangementen aan. Voor een relatief klein bedrag kun je in het naseizoen bij de meeste campings een mooi plekje boeken.

De arrangementen starten meestal zodra alle schoolvakanties afgelopen zijn. Dit is eind augustus of de eerste week van september. Deze arrangementen zijn vaak voor een verblijf van een maand, of tot aan de sluitingsdatum van de camping.

In het najaar is de natuur prachtig!
In het najaar is de natuur prachtig!

De prijs is in sommige gevallen zo voordelig dat je hetzelfde bedrag voor de hele maand september betaald, waar je tijdens het hoofdseizoen slechts 1 week voor kunt boeken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een camping te kiezen dichtbij huis. Zo kun je eventueel ieder weekend heen en weer reizen. Gedurende de week laat je dan je kampeermiddel op de camping staan. Je hoeft dan alleen maar je kleren in te pakken en te zorgen dat je koelkast weer goed gevuld is.

Natuurlijk kun je ook voor een kortere periode boeken. Een lang weekend in de herfst is ook een heerlijke manier om nog geen afscheid te nemen van je zomer. 

Glamping of stacaravan huren in het najaar

Wanneer je een eigen caravan hebt, heb je toch wat meer luxe en zekerheid wanneer het weer iets minder is. Je ligt lekker beschut binnen en hebt vaak zelfs de beschikking over een verwarming.

Ook in een vouwwagen ligt je een stuk behaaglijker dan in een tentje. Je ligt toch vaak een stukje van de grond af, waardoor je minder last hebt van optrekkend vocht of een wat koudere nacht. Zeker met een goede slaapzak hoef je het niet koud te krijgen. In een tent lig je toch vaak dichter bij de grond en zul je eerder last hebben van slechter, kouder en vochtiger weer.

Durf je het niet aan, maar wil je toch graag kamperen? Huur dan eens een glamping accommodatie of stacaravan. Dit biedt toch net wat meer luxe en comfort zonder dat je hoeft in te leveren op het kampeergevoel. 

Glamping accommodatie
Een glamping accommodatie is vaak voorzien van verwarming.

Gaan je kinderen ook mee kamperen? Kies dan een camping met wat extra faciliteiten zoals een binnenzwembad of binnenspeeltuin. Zo kunnen zij zich ook vermaken als het wat minder weer is.
Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat je in het najaar nog kunt zwemmen in het buitenzwembad.

Dus, heb je net zoals mij stiekem nog geen zin om je kampeeruitrusting al definitief op te bergen, overweeg dan eens een lekker naseizoensarrangement op een camping. Zo houd je het zomergevoel nog wat langer vast. Of dat is met je eigen kampeermiddel of in een huuraccommodatie.

Veel plezier en geniet er lekker van!

 

zoek nu een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen