De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 1000 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Voor veel kampeerders zit de vakantie er (helaas) weer op. De caravan gaat weer in de stalling of de tent word weer naar zolder gesjouwd. Één van de dingen die je aan het einde van het seizoen zeker niet moet vergeten, is het wassen van je slaapzak. Zo kun je hem schoon opbergen waardoor hij bij de volgende keer kamperen weer heerlijk fris ruikt en aanvoelt als nieuw.

Alle onderwerpen in dit artikel

Veel mensen vinden dit toch een lastig en spannend klusje. Je wilt natuurlijk je (dure) slaapzak niet verpesten door hem bijvoorbeeld té heet te wassen. Ik dit artikel geef ik je een paar tips hoe je je slaapzak het beste kunt wassen, onderhouden en opbergen voor je volgende kampeer avontuur.

Hoe moet je je slaapzak wassen
Om je slaapzak lekker fris te houden is het goed hem af en toe te wassen.

Synthetisch of dons?

Voor dat je gaat wassen is het belangrijk om te weten of de vulling van je slaapzak synthetische of natuurlijk (dons) is. Beide materialen hebben andere eigenschappen waardoor je ze ook anders moet wassen. Je vindt deze gegevens op het waslabel die in je slaapzak (of in de tas) genaaid zit. 

Bekijk het label om te ontdekken hoe je je slaapzak moet wassen.
In het etiket van je slaapzak vind je hoe je jouw slaapzak het beste kunt wassen.

Welk wasprogramma?

Lees voor je ook maar iets doet altijd het waslabel van je slaapzak. Hierop staat in principe hoe je je slaapzak moet wassen. Voor zowel beide soorten slaapzaken, synthetisch of dons, kun je je slaapzak het beste wassen op 30 graden. Kies voor het handwasprogramma op je wasmachine met een lage centrifugeer snelheid.

Doe ook altijd de ritsen open van je slaapzak voor je hem in de wasmachine doet. Gebruik een vloeibaar wasmiddel. Poederwasmiddelen kunnen namelijk gaan klonteren en dit komt je vulling niet ten goede. Zitten er hardnekkige vlekken in, behandel deze dan voor met een milde vlekkenverwijderaar of laat hem eerst even voorweken in bad.

Voor slaapzakken met een vulling van dons kun je het beste een speciaal wasmiddel gebruiken. Dit zijn wasmiddelen voor natuurlijke materialen. Gebruik in beide gevallen nooit een wasverzachter! Hoewel het heerlijk ruikt is het niet goed voor de vulling van je slaapzak.

shop een wasmiddel voor dons

Je slaapzak wassen met een wasmachine
Was je slaapzak op 30 graden.

Het drogen van je slaapzak

Je kunt je slaapzak het beste liggend laten drogen. Het gebruik van een wasdroger wordt meestal niet aangeraden. Leg je slaapzak bijvoorbeeld op een droogrek en laat hem buiten drogen. Draai tijdens het drogen je slaapzak regelmatig en schud hem tussendoor af en toe. Hiermee voorkom je dat de vulling gaat samenklonteren. Dit heeft namelijk een flinke nadelige werking heeft voor het isoleren vermogen van je slaapzak.

Wil je toch liever je wasdroger gebruiken, kijk dan eerst op het waslabel of dat wel kan. Droog op een lage temperatuur en doe een paar tennisballen bij de droger in. Hierdoor wordt de vulling van je slaapzak lekker losgeklopt. 

Laat je slaapzak buiten drogen
Je kunt je slaapzak het beste liggend laten drogen.

Je slaapzak laten luchten

Nu is het natuurlijk niet altijd nodig om je slaapzak meteen te wassen. Wanneer hij een beetje muf ruikt en wel wat verfrissing kan gebruiken, is het goed om hem tussendoor even lekker te laten luchten. Hang je slaapzak een nachtje buiten, het werkt helemaal goed wanneer het flink afkoelt 's nachts. De volgende ochtend zal je slaapzak een stuk frisser ruiken, en voorkom je dat je hem tussendoor moet wassen. Want te vaak wassen verkort de levensduur van je slaapzak. 

Hoe berg je je slaapzak op?

Slaapzakken koop je meestal in een opbergzak. Deze opbergzak maakt een mooi compact pakketje van je slaapzak. Deze opbergzakken zijn eigenlijk alleen bedoeld voor het vervoer naar de camping. Wanneer je thuis je slaapzak opbergt, is het aan te raden om hem uit deze tas te halen. Geef thuis je slaapzak genoeg ruimte om te ademen. Dit is beter voor de vulling. Berg hem donker en droog op. Laat indien mogelijk je slaapzak tussendoor even luchten. Zo voorkom je muffe luchtjes wanneer je hem na een lange winter weer te voorschijn haalt. 

Extra tip: Laat je je slaapzak toch liever in de bijgeleverde compressiehoes, rol hem dan niet strak op, maar 'prop' hem in de zak. Wanneer je hem strak oprolt komt er namelijk veel druk op de op naden en de ritsen te staan. Helemaal wanneer hij nog een beetje vochtig is, loop je een kans dat je naden kapot gaan. Ook duw je de vulling plat wanneer je hem strak oprolt. Hierdoor zal de slaapzak steeds minder goed isoleren.

koop een compressiezak

Slaapzak wassen
Wanneer je thuis je slaapzak opbergt, is het aan te raden om hem uit deze tas te halen.

Gebruik een lakenzak

Bij veel campingspeciaalzaken kun je lakenzakken kopen. Een lakenzak is een soort dekbedhoes voor in je slaapzak. Het voordeel van z’n lakenzak is dat je slaapzak langer schoon blijft en je hem dus minder vaak hoeft te wassen. Deze lakenzakken worden meestal gemaakt van katoen of zijde. Ze zijn erg compact en eenvoudig te wassen.

Wanneer de nachten erg warm zijn kun je de lakenzak ook gebruiken als slaapzak. Dit is een stuk koeler dan zo'n warme slaapzak. Wanneer de nachten juist frisser zijn, vormt de lakenzak een extra laag isolatie in je slaapzak.

shop een lakenzak

Een vers gewassen slaapzak
Wanneer je goed voor je slaapzak zorgt, heb je er jaren plezier van.

Je slaapzak laten wassen door een stomerij

Vind je dit allemaal te veel gedoe, of wil je het liever door een professional laten doen, dan kan dat natuurlijk ook. Ga hiervoor niet 'zomaar' naar de stomerij om de hoek maar ga even op zoek naar een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Er zijn meerdere outdoorspeciaalzaken die je slaapzak kunnen reiniging. Zij hebben kennis van zaken. Het kost je iets meer maar je weet zeker dat je je slaapzak schoon en fris terug krijgt.

Let op: Het wordt in het algemeen afgeraden om je slaapzak chemisch te laten reinigen. Dit zou namelijk de synthetische of donsvulling aan kunnen tasten. 

Heel veel succes ermee!

zoek een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen