De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 1000 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Voor je kampeervakanties ben je op zoek naar een nieuwe slaapzak. Zoals je hoogstwaarschijnlijk zelf al hebt ontdekt is de keuze in slaapzakken enorm. Kies je voor een mummy- of dekenmodel, synthetisch of dons, 2 of 3 seizoenen? Waar moet je beginnen en welke slaapzak past het beste bij jouw manier van kamperen?

Alle onderwerpen in dit artikel

In dit artikel vertellen we je precies welke verschillende soorten er zijn en waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een prettige slaapzak voor op de camping. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Ook hebben wij samen met Vrijbuiter een top 5 gemaakt van de 5 beste slaapzakken voor op de camping. Dat maakt het kiezen van een juiste slaapzak een stuk gemakkelijker.

Kies een goede slaapzak voor op de camping
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slaapzak?

Een mummyslaapzak of dekenslaapzak?

Er bestaan twee verschillende modellen slaapzakken, namelijk de mummyslaapzak en dekenslaapzak. Deze modellen hebben ieder haar voor- en nadelen. Welk model het beste bij jou past hangt sterk af van de periode dat je gaat kamperen, je beschikbare ruimte en wat voor type vakantie je gaat vieren.

Een dekenslaapzak heeft een rechthoekige vorm terwijl mummyslaapzak de vorm van je lichaam volgt. Het voordeel aan een mummyslaapzak is dat er weinig lucht zit tussen je lichaam en het materiaal van de slaapzak. Des te minder lucht er zit, des te minder lucht je lichaam hoeft te verwarmen. In een mummyslaapzak heb je het dus sneller warm dan in een dekenslaapzak. Ook zijn mummyslaapzakken uitgerust met een capuchon. Omdat je via je hoofd het meeste warmte verliest is dit type slaapzak beter geschikt wanneer je gaat kamperen in het voor- of najaar.

Mummyslaapzakken zijn gemaakt van polyester of nylon. Zowel polyester als nylon is erg licht. Dit in combinatie met de hoeveelheid stof maakt dit type slaapzak ook erg populair onder de kampeerders die rondtrekken of weinig ruimte in de auto hebben.

Toch is de mummyslaapzak niet bij iedereen geliefd. Omdat mummieslaapzakken de contouren van je lichaam volgen heb je weinig bewegingsruimte. Dit wordt door veel kampeerders als beklemmend ervaren. Dit in tegenstelling tot een dekenslaapzak. Deze bieden veel ruimte en kun je in veel gevallen zelfs aan elkaar ritsen. Lekker knus!

Slaapzakken komen in veel soorten en maten
Ga jij voor een mummie- of een dekenslaapzak?

De vulling van een slaapzak

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een juiste slaapzak is de vulling. Hierin heb je namelijk de keuze uit polyester (synthetisch) of dons (natuurlijk). Dons isoleert beter en dus heb je van dit materiaal minder nodig om lekker warm te blijven. Om hetzelfde te bereiken met polyester zul je de slaapzak dus meer vulling moeten geven. Dit maakt de slaapzak groter en zwaarder.

Dons absorbeert vocht. Hierdoor is het wassen van je slaapzak een stuk lastiger dan bij de synthetische variant. Ook is dons minder geschikt wanneer je in een vochtige omgeving gaat kamperen. Slaapzakken van dons zijn dus minder geschikt voor kampeervakanties in het voor en najaar. Een slaapzak met een donzen vulling is helaas wel een stuk duurder dan de polyester variant. Wel gaat dit materiaal (mits goed onderhouden) wel twee tot drie keer zo lang mee.

Slaapzakken voor kinderen voor op de camping
Hoezo slaapzakken zijn saai? Er bestaan ook hele kleurrijke printjes!

Comforttemperatuur

De comforttemperatuur is de temperatuur waarop een vrouw van normaal postuur, onder normale omstandigheden comfortabel kan slapen. Deze manier van meten wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij en geldt voor alle slaapzakken die worden verkocht in de Europese Unie. Op deze manier zijn alle slaapzakkelijk gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

Slaapzakken met een hoge comforttemperatuur zijn (vanzelfsprekend) duurder. Welke slaapzak het beste bij jou past hangt sterk af van waar en wanneer je gaat kamperen. Kampeer je in Nederland in de zomer, dat is een comforttemperatuur van 10 graden meer dan voldoende. Trek jij er in het voor-of najaar op uit dan is het verstandig te kiezen voor 5 of zelfs 0 graden. De winterkampeerder doet er verstandig aan te kiezen voor een comforttemperatuur van minimaal -10 graden.

Comforttemperatuur voor je slaapzak
De comforttemperatuur bepaald hoe warm je slaapzak is.

Top 5 slaapzakken voor op de camping

Ben je op zoek naar een nieuwe slaapzak voor je kampeervakanties en weet jij na het lezen van dit artikel nog niet welke slaapzak het beste bij je past? Speciaal voor jou hebben we samen met Vrijbuiter een top 5 gemaakt met de beste slaapzakken voor op de camping. Ik hoop dat je er veel aan hebt.

Nomad Triple-S Premium Slaapzak

1. Triple-S Premium Slaapzak

Deze slaapzak van het merk Nomad is heel multifunctioneel en het hele jaar te gebruiken. Door de straps aan te trekken verander je de Triple-S Premium dekenslaapzak in een handomdraai in een mummieslaapzak. Hij is voorzien van capuchon en is uitgerust met twee verschillende kanten. Één voor de zomer en één voor de herfst. Door hem simpelweg om te draaien wordt het warmer, of juist koeler om in je slaapzak. Een alleskunner voor nog geen 140 euro. Hiermee ben je in een klap bent voorbereid op iedere situatie.

bekijk de Triple-S Premium

Nomad Inca Premium 1000 Slaapzak

2. Nomad Inca Premium 1000 Slaapzak

Ben je op zoek naar een compacte en lichte slaapzak voor de zomer, dan is de Nomad Inca Premium 1000 een goede keuze. Deze comfortabele mummyslaapzak is weegt slechts 1 kg en heeft een pakmaat van 32 x 18 centimeter. Deze slaapzak stop je met het grootste gemak in je rugzak of fietstas. Zowel de vulling als het buitenmateriaal is gemaakt van polyester. Een veel verkochte slaapzak die erg comfortabel ligt. De Nomad Inca Premium kost net geen 100 euro.

bekijk de Nomad Inca Premium 1000

Lowland Super Compact Dekenslaapzak camping

3. Lowland Super Compact Dekenslaapzak

Heb je liever een slaapzak met een vulling van dons (90% etisch verantwoord eendendons), dan is de Lowland Super Compact dekenslaapzak een goede keuze. Deze slaapzak ligt lekker ruim en is vanwege zijn compacte pakmaat gemakkelijk mee te nemen naar de camping. Met een comforttemperatuur van 8 graden is deze slaapzak erg geliefd onder kampeerders die met name zomers kamperen. En wanneer je twee van deze slaapzakken in je bezit hebt kun je ze in een handomdraai aan elkaar ritsen. Zo kun je toch lekker tegen elkaar aan kruipen. Voor de Lowland Super Compact betaal je 180 euro.

bekijk de Lowland Super Compact

Darfield Slaapzak voor op de camping

4. Nomad Darfield Slaapzak

Geef je liever niet te veel geld uit aan een slaapzak, maar wil je er toch comfortabel bij liggen op de camping?  De Darfield van het merk Nomad kost slechts 75 euro en voor dat geld heb je een slaapzak van katoen met een comforttemperatuur van 8 graden. Ideaal voor de zomervakantie. Voor extra ventilatie is hij uitgerust met een tweewegrits. En ook deze slaapzak is vast te ritsen aan een tweede slaapzak om er een tweepersoons slaapzak van de maken. 

bekijk de Nomad Darfield

Nomad Bronco Jr Slaapzak

5. Nomad Bronco Jr Slaapzak

Ben je op zoek naar een prettige slaapzak voor je kinderen? De buitenkant van de Bronco Junior is gemaakt van polyester en de binnenkant van zacht Polyester-katoen. Deze slaapzak is gemaakt voor de minder koude zomernachten. Vanwege de gebruikte materialen is hij gemakkelijk te wassen en heerlijk zacht van binnen. Met het aantrekkoort zorg je ervoor dat je kinderen lekker warm in de slaapzak blijven liggen. Hij komt in verschillende kleuren en kost nog geen 50 euro.

bekijk de Nomad Bronco Jr

 

De juiste slaapzak voor op de camping

De bovenstaande slaapzakken zijn stuk voor stuk populaire slaapzakken die door veel kampeerders worden gebruikt. Met andere woorden, hiermee zul in je in de meeste situaties prima uit de voeten kunnen. Welke slaapzak het beste bij je past hangt af van de jouw manier van kamperen. Heb jij behoefte aan meer informatie over slaapzakken of wil je ze de bovenstaande modellen graag van dichtbij bekijken, breng dan een bezoekje aan een van de vele goed georganiseerde kampeerwinkels. Hier kun je meerdere demomodellen proberen en lopen altijd wel een aantal slaapzakspecialisten rond die je graag verder helpen.

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen