Het gebrek aan slaapcomfort is misschien wel het meest gebruikt argument om niet te gaan kamperen. “Waarom op de grond liggen als ik thuis een heerlijk bed heb staan”. Ook tijdens je vakantie is een goede nachtrust erg belangrijk. Gelukkig heb je tegenwoordig veel keuze als het gaat om bedden voor op de camping. Luchtbedden, (zelf opblaasbare) slaapmatten, matrassen en zelfs complete stretchers. Alles om ook op de camping te slapen als een koning. 

Alle onderwerpen in dit artikel

De keuze in slaapmatten is reuze. Om het voor jou een beetje gemakkelijk te maken hebben we de meest gebruikte kampeerbedden op een rijtje gezet. Naast de verschillende keuzes ontdek je zo de voor- en nadelen van deze slaapmatten. Zo kun je zelf een weloverwogen keuze maken bij het aanschaffen van een slaapmat. Als klap op de vuurpijl hebben we de 5 populairste slaapmatten van Vrijbuiter voor je op een rijtje gezet. Met de matten uit deze top 5 weet je zeker dat je lekker zult slapen tijdens het kamperen.

Lekker slapen op de camping
Een dagje op de camping kan heel vermoeiend zijn. Zorg ervoor dat je 's nachts goed uitrust!

Slapen op een luchtbed

Misschien wel de meestgebruikte manier om comfortabel te slapen op de camping is een luchtbed. Luchtbedden komen in alle soorten en maten en zijn bijna overal te koop. Neem eens een kijkje op bol.com, op Vrijbuiter.nl en zelfs bij de Action heb je een ruime keuze als het gaat om luchtbedden. Ze bestaan zelfs luchtbedden met een ingebouwde elektrische pomp! Hoef je zelfs niet eens te pompen. Hoe handig is dat?

Eén van de redenen dat luchtbedden zo populair zijn op de camping is omdat ze erg gemakkelijk zijn mee te nemen naar de camping. Het zijn vaak kleine pakketjes die je altijd wel ergens tussen kunt prakken in je auto. Daarnaast zijn luchtbedden relatief goedkoop. Je hebt al een luchtbed voor nog geen 20 euro! Dat zijn leuke prijzen wanneer je net begint met kamperen. Natuurlijk zijn er ook duurdere modellen te vinden. Deze zijn in de meeste gevallen dan ook gemaakt van betere materialen en liggen een stuk comfortabeler. 

Een luchtbed is een prima manier om lekker op te slapen op de camping. Toch kleven er wel een aantal nadelen aan een luchtbed. Om te beginnen kan een luchtbed lek raken. Ik heb het zelf wel eens meegemaakt en het is niet prettig om halverwege de nacht je bed te moeten repareren. Kies je voor een luchtbed, zorg er dan voor dat je ook een plaksetje of desnoods duct tape bij je hebt.

Luchtbedden voor kinderen
Ook op een luchtbed kun je heerlijk slapen.

Een ander nadeel van een luchtbed is dat het materiaal niet ademt. Kampeer je in de zomer en is het warm, dan is de kans groot dat je wakker wordt in een plasje van je eigen zweet. Om dit tot een minimum te beperken doe je er goed aan een extra hoeslaken en eventueel een handdoek over je luchtbed te trekken.

Wanneer je in het najaar of zelfs in de winter kampeert is een luchtbed misschien niet de beste keuze. Luchtbedden laten namelijk heel veel kou door vanaf de grond. Gedurende de nacht zal de lucht in je luchtbed sterk afkoelen waardoor je bed heel koud aanvoelt. Dit kun je voor een gedeelte oplossen door onder je luchtbed een deken en/of een isolatiemat te leggen.

Ga op zoek naar een luchtbed

 

Een zelfopblaasbare slaapmat 

Een andere populaire oplossing om lekker te slapen op de camping is door gebruik te maken van een slaapmat. Deze matjes zijn verrassend compact en daarom erg populair onder kampeerders die graag licht reizen (trekken) of weinig ruimte hebben in de auto. De meeste slaapmatten werken door middel van een ventiel dat je moet losdraaien. De mat vult zich vervolgens met lucht en ontvouwd zichzelf tot een comfortabel bedje.

Hoe dun de meeste zelfopblaasbare matten ook zijn, de meeste bieden toch erg veel steun. Vooral degene die in het hogere prijssegment zitten, liggen verrassend lekker! Wanneer je hier op slaapt hoef je dus niet bang te zijn dat je de grond raakt. Wat ook prettig is, is dat je met zo'n slaapmat de hardheid een beetje kunt beïnvloeden. Ligt je bedje te hard laat je er wat lucht uit lopen, light hij te zacht blaas je er wat bij. 

Een zelfopblaasbare slaapmat heeft een veel beter isolerend vermogen dan bijvoorbeeld een luchtbed. Dit komt doordat er veel minder lucht in een zelfopblaasbare slaapmat zit. Er zijn zelfs slaapmatten te koop die zijn gevuld met schuim of isolerend materiaal als dons of een synthetische vulling. Verwacht je kou vanaf de grond dan is een zelfopblaasbare slaapmat dus een betere keuze.

Zelfopblaasbare slaapmat
Op een zelfopblaasbare matje kun je heerlijk slapen!

Is voor jou het isolerende vermogen van een slaapmat belangrijk, kijk dan voor er een koopt altijd naar de R-waarde. Deze waarde wordt aangegeven door middel van een cijfer en laat zien hoe goed de mat warmte vasthoud. Hoe hoger het getal, hoe hoger het isolerende vermogen. Verwacht je koude nachten, ga dan op zoek naar een slaapmat met een zo hoog mogelijke R-waarde.

Zelfopblaasbare slaapmatten komen in heel veel soorten en maten. Dunne, dikke, extra gevoerde, met en zonder ribbels, breed of heel smal ... kortom, je hebt nogal wat keuze. Als voor jou comfort erg belangrijk is dan zou ik je willen adviseren op zoek te gaan naar een goed georganiseerde kampeerspeciaalzaak (ontdek de 10 mooiste kampeerwinkels van Nederland). Hier hebben ze in de meeste gevallen verschillende modellen liggen die je kunt uitproberen voor je ze aanschaft. 

Ga op zoek naar een slaapmat

 

Kamperen met een baby? 

Ga je kamperen met een baby, dan is het belangrijk dat je baby ook op de camping goed slaapt. Zelf hebben wij voor onze kinderen altijd gebruik gemaakt van een Deryan Travel Cot. Een zogenaamde travel cot is soort mini pop up tentje dat je gemakkelijk mee kunt nemen op reis. Het tentje in enkele minuten klaar voor gebruik en komt met een comfortabele zelfopblaasbare mat.

Het mooie aan een Deryan Travel Cot is dat het je baby afschermt. Je hebt dus altijd en overal een rustig plekje voor je baby om te slapen. Ook handig wanneer je op reis bent! Middels een kliksysteem zijn deze bedjes ook vast te zetten op de ondergrond. Wel zo prettig wanneer je je Deryan een keer op een verhoging moet zetten.

Wanneer je op zoek gaat naar een travel cot zul je ontdekken dat er veel verschillende soorten te koop worden aangeboden. De prijs ligt zo tussen de 50 en 100 euro. Het prijsverschil zit hem in de kwaliteit van het bijgeleverde matrasje, de gebruikte materialen en de ventilatiemogelijkheden. Ga je kamperen met een baby dan is een Deryan travel cot een hele goede investering!

Shop een Deryan travel-cot

Een Deryan Travel Cote
De Deryan Travel Cot is ideaal voor baby's op de camping.

Een stretcher of veldbed

Lig je liever wat hoger van de grond en heb je de ruimte in je kampeermiddel, dan is een veldbed of een stretcher een goede keuze. Zelf heb ik vaak op een stretcher geslapen en ik kan je verzekeren dat je hier heerlijk op zult slapen. De meeste stretchers hebben verstelbare poten. Loopt de ondergrond op de camping een beetje af dan nog kun je je bed helemaal recht opzetten. Ook zijn stretchers vaak lekker gevoerd waardoor ze goed isoleren en veel comfort bieden.

Een ander voordeel van een stretcher is dat je onder je stretcher ruimte hebt. Ruimte die je uitstekend kunt gebruiken voor het opbergen van bijvoorbeeld je tassen. Hierdoor is je tent altijd netjes opgeruimd (of in ieder geval uit het zicht). Een bijkomend voordeel hiervan is dat koude lucht van onder je stretcher wordt tegengehouden. Je zult 's nachts dus minder snel last hebben van de kou.

Een groot nadeel aan een stretcher vind ik wel het formaat en het gewicht. Stretchers zijn namelijk erg 'lomp' om mee te nemen naar de camping. De meeste stretchers vouw je op in drie delen. Hierdoor houd je een pakket over van zo'n 80 x 80 centimeter. Dit pakket is ook nog eens erg dik en weegt als snel zo'n 10 kg. Mocht dit een probleem zijn dan is een veldbed een aantrekkelijkere keuze. Deze zijn nog tot redelijk kleine pakketjes te vouwen.

Een veldbed heb je al voor ongeveer 50 euro. Stretchers daarentegen beginnen pas bij zo'n 100 euro. Heb jij ruimte in je auto en kies je graag voor comfort, dan is het verstandig om te kiezen voor een stretcher. Lig je toch graag van de grond en heb je de ruimte of het budget niet, dan is een veldbed een heel goed alternatief.

shop een stretcher of veldbed

 

Vast bed? Probeer het Froli Star Bedsysteem  

Kampeer je met een vouwwagen, caravan of camper en wil je op de camping net zo lekker (of lekkerder) slapen als thuis? Kijk dan eens aan het Froli bedsysteem. Het Froli star bedsysteem is een systeem dat je vastmaakt onder je matras. Ziet het als een soort mat waar je verende schoteltjes op klikt. Deze schoteltjes zorgen ervoor dat het matras heel goed mee veert en zorgt voor een hele goede ventilatie onder je matras.

Het Froli star bedsysteem wordt geleverd met plastic kruisjes die je in elkaar kunt klikken. Hiermee leg je de basis van het bedsysteem. Op deze kruisjes klik je namelijk de verende schotels. In het pakket zitten twee verschillende kleuren. Beide kleuren staan voor een bepaalde tegendruk. Zo geeft donkerblauw meer tegendruk dan de lichtblauwe variant. Ook vind je kleine rode kruisjes in het pakket. Met deze kruisjes kun je de veren nog meer op spanning zette. Zo kun je je bed helemaal naar eigen smaak voorzien van harde en zachte zones.

Wij gebruiken het Het Froli bedsysteem nu twee jaar. Hoewel een compleet systeem redelijk prijzig is (130 euro per bed) vind ik het iedere euro waard. Met dit systeem onder je matras slaap je als een baby. Misschien wel lekkerder dan thuis! Een échte aanrader. Zeker voor mensen met rugklachten is dit een no brainer!

Froli bedsysteem
Met het froli bedsysteem slaap je net zo lekker als thuis.

Enkele tips om het warm te krijgen

Goed slapen is belangrijk. Ook wanneer je aan het kamperen bent. Juist dan! Alleen wanneer je lekker uitgerust bent kun je optimaal genieten van je welverdiende kampeervakantie. Om je te helpen ook op de camping lekker te slapen heb ik nog een paar handige tips voor je. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Isolatie op de grond

Wanneer je op de grond slaapt op een luchtbed of een matras kun je last krijgen van optrekkende kou uit de grond. Dit kan voor heel veel ongemak zorgen. Spierpijn, een koud lijf, last van je rug en meer. Gelukkig is dit heel goed te verhelpen door onder je matras een deken te leggen. Of beter nog, een isolerende deken. Deze matjes zijn hiervoor gemaakt en houden optrekkende kou heel goed tegen en je hebt ze al voor nog geen 20 euro. Heb jij het 's nachts snel koud dan is dit geen verkeerde investering. 

Een ouderwets kruikje in je slaapzak

Een andere oplossing om 's avonds lekker warm te blijven is door gebruik te maken van een kruikje. Zet een half uur voor het slapen gaan een keteltje water op. Zet voor jezelf een bak thee en gebruik de rest van het water om je kruik te vullen. Leg de kruik in je slaapzak en na een half uur kruip jij in een lekker warm bedje!

Een extra laagje

Wanneer je gaat kamperen doe je er verstandig aan om een extra dekentje mee te nemen. Dit is niet alleen lekker voor 's avonds over je benen maar ook als extra isolatielaagje wanneer je gaat slapen. Krijg je het 's nachts koud dan kan een extra deken over je slaapzak voor heel veel extra warmte zorgen. 

Neem je eigen kussen mee

Wat ligt er nu lekkerder dan je eigen kussen? Niets toch? Ga je kamperen en wil je lekker slapen dan is het een goed idee om je eigen kussen mee te nemen naar de camping. Kleine moeite, groot plezier!

Lekker slapen op de camping
Je eigen kussen ligt toch het lekkerst!

Doe een muts op

Wanneer je slaapt, verlies je heel veel warmte via je hoofd. Is het buiten koud, zet dan een lekkere warme (wollen) muts op. Op deze manier houd je je hoofd lekker warm en voorkom je dat je snel afkoelt. 

Ga niet met koude kleren in je slaapzak liggen

Wanneer je gaat slapen, ga dan niet met koude kleren in je slaapzak liggen. Kruip je met een koud lijf in je slaapzak dan is het heel erg moeilijk om weer op temperatuur te komen. 

Drinken voor het slapen

Nog even een lekkere borrel voor je gaat slapen. Daar wordt je lekker warm van. Hoewel alcohol ervoor zorgt dat je gemakkelijk in slaap komt zorgt het er ook voor dat je bloed dunner wordt. Hierdoor heeft je lichaam meer moeite om op temperatuur te blijven. Wil je warm blijven, kun je dus beter niet (te veel) drinken.

slapen op de camping
Veel buiten zijn maakt moe!

De 5 populairste slaapmatten op een rij

Ben je op zoek naar een comfortabele slaapmat voor op de camping? Speciaal voor jou hebben wij een lijstje samengesteld met de 5 meest verkochte slaapmatten voor kampeerders. Dit zijn stuk voor stuk matten waar je veel (slaap) plezier aan zult beleven.

Stretch Limousine 20 Slaapmat

1. Redwood Stretch Limousine

Deze mat van het merk Redwood blink uit in comfort. Op deze mat slaap je als een baby! Het is niet voor niets dat de Stretch Limousine overal zo goed wordt beoordeeld. De Stretch Limousine is een zelf opblaasbare slaapmat en hij komt een verschillende diktes (tot 20 cm!) en afmetingen. Zo is er zelfs een tweepersoons editie verkrijgbaar tot 150 cm. Hij wordt geleverd in een ruime, luxe tas en ik durf zelfs te beweren dat deze slaapmat net zo lekker ligt als mijn matras thuis. Een echte aanrader dus!

shop de Stretch Limousine

Redwood Magnolia 10 Slaapmat

2. Redwood Magnolia

Voor de kampeerder die niet zo veel ruimte tot zijn of haar beschikking heeft, is er de Magnolia van Redwood. Deze self inflating slaapmat is lekker compact (pakmaat van 67 x 20 x 20 cm) en dus ook ideaal voor je fiets- en wandelvakanties. Ondanks de dikte van 10 cm ligt deze slaapmat erg comfortabel en heeft hij een goed isolerend vermogen. En vind je hem te zacht? Dan blaas je er wat lucht bij en maak je hem in een handomdraai harder. Een hele fijne slaapmat voor een hele goede prijs. 

shop Redwood Magnolia

Expeditie Megamat kopen

3. Exped Megamat

Ben je op zoek naar het neusje van de zalm? Kijk dan eens naar de MegaMat Max 15 LXW ruby red. Op deze mat zul je slapen als een roos. Hij voelt heerlijk zacht aan, ligt erg comfortabel, heeft een afmeting van 197 x 77 en heeft een dikte van maar liefst 15 centimeter. Daarnaast heeft hij een goed isolerend vermogen (comfortabel tot onder het vriespunt) waardoor je geen last krijgt van kou vanuit de grond. Erg prettig wanneer je ook tijdens de koudere maanden kampeert of het snel koud krijgt 's nachts. Deze slaapmat wordt geleverd met een handige pomp, een reparatieset en een hoes. 

shop Exped Megamat

Redwood Yucca 3.8 Slaapmat

4. Redwood Yucca 3,8

De 3,8 in de naam staat voor de dikte van de mat. Deze mat is dus 3,8 centimeter dik. Uitgerold heeft hij een afmeting van 182 x 50 cm en biedt genoeg comfort om heerlijk op te slapen. Deze mat is ideaal wanneer je er graag op uit trekt. Het is niet voor niets dat deze mat erg populair is onder backpackers. Hij kost nog geen 60 euro en komt in een handige draagtas. Een hele fijne slaapmat voor een hele zachte prijs.

shop Redwood Yucca

Ultimate 6.5 Slaapmat

5. Nomad Ultimate 6,5

Licht van gewicht en voorzien van een hoogwaardig hij-density schuim. Deze zelfopblaasbare slaapmat heeft een dikte van 6,5 centimeter en isoleert erg goed. Met zijn gewicht van slechts 1,5 kg is deze mat erg geschikt voor korte kampeervakanties of kampeerders die veel onderweg zijn. De Nomad Ultimate ligt erg comfortabel en is uitgerust met een zachte toplaag van stretchstof. Daarnaast is de onderkant voorzien van een antisliplaag waardoor je mat altijd op zijn plek blijft liggen. De Nomad Ultimate is een erg populaire slaapmat voor op de camping. 

shop Nomad Ultimate

Redwood Stretch Limousine slaapmat
De Redwood Stretch Limousine is een erg comfortable slaapmat

Slaap lekker!

Zo ... aan de hand van deze tips kan het haast niet anders dan dat je lekker zult slapen op de camping. Bekijk welk bed past binnen je budget en jouw manier van kamperen. Mocht je toch twijfelen, breng dan eens een bezoekje aan een (grote) kampeerwinkel. Hier kunnen ze je adviseren en kun je veel de verschillende producten eerst even uitproberen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op kampeervakantie gaat en ook jij lekker zult slapen! Heel veel succes, veel plezier met de voorpret en alvast een goede nacht toegewenst!

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen