De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 875 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Hoe houd je het koel in je tent

20-07-2020 Erwin van Hensbergen

Misschien heb je het al eens meegemaakt. Je tent staat te bakken in de volle zon en het is er niet meer om uit te houden. Je kunt nog beter vol in de zon zitten dan in je eigen tent. Hier lijkt het wel een sauna. Leuk dat mooie weer!

Wanneer je gaat kamperen hoop je altijd op mooi weer. Toch is het geen pretje om de hele dag in de volle zon te zitten. Wat kun je doen om het kamperen in de zon voor jezelf een stuk aangenamer te maken? In dit artikel geef ik je een aantal simpele tips om te voorkomen dat je je tent uit smoort tijdens je kampeervakantie.

 

Te warm in je tent

Hoe houd je het koel in je tent? Photo by Jarosław Kwoczała on Unsplash

 

Tip 1: De juiste plek

Misschien een beetje een open deur, maar je moet er van te voren toch even aan denken. Wanneer je bij het boeken van een kampeerplek je eigen plek mag uitkiezen, kies dan een plek die voldoende schaduw biedt. Is er een plattegrond aanwezig kijk of er hoge bomen staan. Pak desnoods Google Maps er even bij. Met een schaduwrijke plek is dit hele probleem in één klap opgelost en hoef je niet meer verder te lezen.

 

Schaduwplek tent

Zet je tent op op een schaduwrijke plek.

 

Tip 2: Koop een tent van katoen

Wanneer je een nieuwe tent gaat kopen, let dan even goed op waar deze van gemaakt is. Er zijn 2 type tenten verkrijgbaar, namelijk tenten van nylon / polyester en tenten van katoen. De eerstgenoemde tenten zijn een stuk goedkoper in de aanschaf en zijn erg licht van gewicht. Dit maakt ze ideaal voor 'vlugge stops' en roadtrips. Om dit type tent waterdicht te maken worden ze behandeld met een waterdichte coating. Dit is ook meteen het punt waar de schoen knelt! Het materiaal ademt voor geen meter. De warmte kan niet weg en blijft dus hangen in je tent. Daarnaast is het materiaal vaak erg dun waardoor warmte er gemakkelijk doorheen kan.

Tenten van katoen zijn duur en zwaar, maar zijn voor zonnige omstandigheden met klem aan te raden. Katoen heeft namelijk wel de eigenschap dat het ademt. Warme lucht kan ontsnappen en omdat het materiaal een stuk dikker is wordt direct zonlicht geblokkeerd. Sta je in de zon, dan is het dus een stuk prettiger om een tent van katoen te hebben dan een tent van  polyester / nylon.

Shop een katoenen tent

 

Vouwwagen CampooZ

Met een doek van katoen hou je de warmte beter buiten.

 

Tip 3: Je tent luchten

Een goede tent heeft voldoende ventilatie mogelijkheden. Weet je van te voren dat het een warme dag gaat worden, zet dan alles wagenwijd open! Zet je tent zo op dat de grootste 'ventilatie gaten' in de wind staan. Zo kan de frisse lucht gemakkelijk door je tent stromen. Frisse lucht voert de warme lucht af waardoor het een stuk aangenamer zal worden in je tent, vouwwagen of caravan. Doe dit vooral 's ochtends en 's avonds even. Je zult er geen spijt van krijgen ;).

Extra tip: Grote tenten blijven binnen koeler. Hou hier rekening mee wanneer je een nieuwe tent koopt.

 

Tent luchten

Zet alles wagenwijd open!

 

Tip 4: Neem een parasol of extra luifel mee

Veel tenten zijn uit te breiden met een extra luifel. Wil je jezelf wapenen tegen (direct) zonlicht, dan is dit een fantastische investering. Bij de meeste tenten zijn bijpassende luifels te koop. Is dit niet het geval, dan zijn er van verschillende merken universele luifels te koop. Deze zijn gemakkelijk te spannen over je tent waardoor je een mooie schaduwplek creëert voor je tent.

Het mooie aan een luifel is dat je met regen hier ook heerlijk onder kunt zitten. Je hoeft op regenachtige dagen dus niet de hele tijd binnen te zitten. En 's avonds blijft de warmte hangen onder een luifel. Zo kun je hier nog even lekker onder blijven zitten (met een goed glas wijn, bier of frisdrank) om de dag door te nemen. 

Heb je geen luifel of zijn ze niet te koop voor het type tent dat jij hebt, neem dan een parasol mee van huis. Voor nog geen tientje zijn ze te koop bij bijvoorbeeld de Action en je beschermt jezelf tegen het directe zonlicht.

Shop een tentluifel

 

Een tent met luifel

Een goede luifel is een echte meerwaarde voor je tent.

 

Tip 5: Koop een ventilator op batterijen

Zo simpel kan het zijn! Draagbare ventilators zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Koop er een met een accu of batterijen die lang genoeg meegaat en voldoende capaciteit heeft. Een propeller op je cap heeft niet altijd even veel zin.

Een ventilator verplaatst alleen maar lucht. Deze lucht is dus ook warm. Om deze warme lucht kouder te maken helpt het om er iets kouds voor te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een bakje ijskoud water. Dit maakt echt het verschil.

Shop een draagbare ventilator

 

Bo Camp Ventilator

Een ventilator op batterijen kan het je een stuk aangenamer maken.

 

 

Tip 6: Koel je tent af met water

De hitte van de zon gaat in het materiaal van je tent zitten. Je doet er goed aan om aan het einde van de dag je tent af te laten koelen door hier een paar emmers water overheen te gooien. Zo voorkom je dat het nog uren lang warm blijft in je tent.

 

Een emmer met koud water

Een emmer met koud water doet wonderen: Photo by Lubomirkin on Unsplash

 

Tip 7: Aan het water

Dit vind ik persoonlijk toch wel de beste tip die er is. Ga je kamperen tijdens het hoofdseizoen, zorg er dan voor dat je in de buurt van water zit. Bij de zee, een meertje, een rivier of het zwembad. Water geeft verkoeling. Alleen de wind al zorgt voor verkoeling, laat staan wanneer je af en toe even lekker een duik kunt nemen. Lees ook: Kamperen aan het water

 

Verkoeling bij het water

Plekken aan het water geven je de meeste verkoeling.

 

Probeer ook te genieten van de zon

Je bent op vakantie en hoopt dan altijd op mooi weer. Ik hoop dat ik je met deze simpele tips een beetje heb kunnen helpen om te voorkomen dat uit je tent 'wegfikt'. Vergeet ook jezelf ook vooral niet goed te beschermen tegen de zon en optimaal te genieten van je welverdiende kampeervakantie.

 

Heel veel plezier met de voorpret!

 

Ga nu op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen

Anderen Lazen ook