De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 1100 campings in de Benelux.
logo campingzoeker groot Campings Favorieten

Kamperen met je baby. Ik denk dat veel (jonge) ouders hier een beetje huiverig voor zijn. Thuis ben je van alle gemakken voorzien. Een babybedje, een commode, een badje, een box en natuurlijk een keuken voor het maken van de voedingen. Kortom, thuis heb je hebt alles bij de hand. Toch hoeft het hebben van een baby niet te betekenen dat je gelijk je hele kampeeruitrusting op marktplaats hoeft te zetten. In dit artikel geef ik je een paar tips hoe je goed voorbereid met je baby kunt kamperen.

Alle onderwerpen in dit artikel
Kamperen met je baby
Kamperen met je baby is leuk!

Glamping

Wij hebben zelf 2 jonge kinderen, nu 4 en 2 jaar oud. Voor we kinderen hadden gingen we altijd samen op vakantie met een klein tentje. Dat tentje hebben we inderdaad wel even op zolder gelegd toen ze geboren werden. Vanaf mijn eerste zwangerschap tot dat onze jongste 1 jaar oud was hebben we bewust gekozen voor iets meer comfort, maar wilden we wel naar de camping.

Een Glamping accomodatie was voor ons de perfecte middenweg. Wel het comfort, maar toch ook het kampeergevoel. Ook hadden deze accomodaties meestal eigen eigen sanitair, een klein keukentje en in sommige gevallen zelfs verwarming. Er zijn zo veel leuke accomodaties te huur tegenwoordig!

bekijk alle glamping accommodaties

Een glamping accommodatie
Een Glamping accommodatie was voor ons de perfecte middenweg.

Babysanitair en babypakketten

Bij het zoeken naar een leuke camping met onze baby’s keek ik goed of er voldoende faciliteiten waren. Zo vond ik het belangrijk dat er goed babysanitair was. Een fijn kinderbadje, waar je met wat ruimte om je heen lekker je baby kon badderen. In een leuk vormgegeven ruimte is dat natuurlijk nog veel leuker. Veel (grotere) camping verhuren vaak ook babypakketten. Deze bestaan vaak uit een kinderbedje, babybadje, kinderstoel en box. Dit scheelt enorm veel ruimte in je auto, want je moet vaak zo veel spullen meenemen voor zo’n klein mensje.

zoek een camping met babysanitair

baby op de camping
Goed babysanitair op de camping is erg handig.

Luxere campings met veel vermaak op de camping

Een tweede belangrijk punt bij de keuze voor een camping vond ik de faciliteiten op het park. En dan bedoel ik faciliteiten voor ons, papa en mama. Met een klein kindje ben je toch wat beperkter in je vrijheid. Een baby of jong kindje doet toch vaak nog meerdere slaapjes op een dag. Dan is het lekker als je dan een drankje kan drinken op het terras of lekker uit eten kan op de camping terwijl je baby een slaapje doet in de wandelwagen.

Wie weet kies je wel voor een camping met wellness faciliteiten. Terwijl papa een boekje leest terwijl de baby slaapt in de lodgetent laat jij je lekker verwennen bij de wellness. Jij hebt tenslotte ook vakantie. Wij kozen niet voor wellness, maar wel voor een camping gelegen aan een riviertje zodat papa een hengeltje kon uitgooien tussendoor. Ik ben al tevreden als ik met een drankje rustig voor mijn stacaravan kan zitten.

zoek een camping met luxe camping

Vermaak op de camping
Zorg dat er ook wat leuks voor jou te doen is.

Pas je ritme aan

Een belangrijk dingetje is het aanpassen van je ritme. Vaak heb je thuis een ritme die gebasseerd is op het slaapritme van je kind. Probeer dit op vakantie - ook al is dat soms lastig - een beetje vol te houden. Anders heb je na een paar dagen een oververmoeid, chagrijnig en huilend kind. En dat is voor niemand leuk.

Natuurlijk kan je wel eens een uitstapje maken, maar probeer dan de autorit naar dat leuke dorpje te plannen rond het tijdstip dat je kind toe is aan een slaapje. Helaas zijn de meeste kinderen daarnaast geen uitslapers, en begint je dag vaak vroeg. Natuurlijk kan je het ’s avonds laat maken met een fles rode wijn en een spelletje yathzee. Maar het interesseert je baby vrij weinig en zal zich gewoon ’s ochtends vroeg melden. 

Baby slapen op de camping
Houd rekening met het slaapritme van je kind.

Handige spullen

Hoe klein ze ook zijn, het lijkt soms een verhuizing van je hele inboedel als je op vakantie gaat. Je hebt een wandelwagen, een babybedje, een tas voor luiers, een tas voor kleertjes, een tas met beddengoed en een tas voor speelgoed nodig.

Medicijnen 

Bedenk je ook dat er in het buitenland ook gewoon luiers worden verkocht, dus neem niet een hele maand voorraad mee. Dat geldt ook voor babyvoeding en hapjes. Wel raad ik aan zelf wat medicijnen zoals zetpillen, neusspray etc mee te nemen. Vorig jaar kreeg onze jongste last van waterpokken tijdens de vakantie. Ik was blij dat ik hierop voorbereid was en we de ergste ongemak konden verzachten (lees: belangrijke medicijnen voor op de camping). 

Ziek kind op de camping
Zorg dat je goed voorbereid op vakantie gaat.

Flesjes maken

Denk daarnaast nog aan alle spullen die je misschien nodig hebt voor het maken van flesjes. Nu waren onze beide baby’s borstvoedingsbabies dus hadden wij geen ‘last’ van het gesleep met flesjes, melkpoeder en flessenwarmers. Neem voldoende melkpoeder mee van het merk dat je zelf gebruikt, want in het buitenland is het favoriete merk van je baby misschien niet te koop. Kies voor de zekerheid ook voor mineraalwater voor het maken van een fles. Zo weet je zeker dat je schoon drinkwater hebt.

Je kunt een flessenwarmer meenemen, maar je kunt je flesje ook 'au bain Marie' (in een pannetje warm water) opwarmen. Wanneer je baby nachtvoedingen nodig heeft, vul dan ’s avonds een thermosfles met warm water zodat je niet midden in de nacht hoeft te klungelen. Ook handig als je een tripje gaat maken. 

Een draagzak op de camping
Een draagzak of draagdoek biedt uitkomst.

De kinderwagen

Een kinderwagen is vaak een enorm ding. Bedenk je vooraf of je deze nodig gaat hebben. Misschien heb je genoeg aan het onderstel van je maxi cosi, of gebruik je toch liever een draagzak of draagdoek. Voor een iets ouder kindje kan je misschien al een paraplu buggy gebruiken.

Slapen

Mocht je kindje moeilijk slapen in een vreemd bedje, dan is een deryan travelcot misschien iets voor jou. Je kan je kindje hier thuis al aan laten wennen. Dit opvouwbare tentje heeft daarnaast als voordeel dat het beschermt tegen muggen. Een lekkere slaapzak voor de wat koelere nachten is daarnaast ook verstandig. Een luxe ingerichte tent is vaak van tentdoek gemaakt, dus het zal dan ’s nachts harder afkoelen dan in een stacaravan. Meer weten? Lees ook: handige kinderspullen voor op de camping

Shop voor een deryan travelcot

Slapen op de camping
Misschien is een travelcot wel iets voor jou!

Relax en geniet van je kampeervakantie!

Veel jonge kinderen hebben ’s avonds een huiluurtje. Is het je wel eens opgevallen dat je in de vroege avond overal op de camping wel kindjes hoort huilen. Maak je je hierover dus niet te druk als je kleine even huilt. Zolang het niet midden in de nacht is, zullen je buren er vast geen last van hebben. Kies je voor een familiecamping, dan weet je dat dit een ‘risico’ is. Komt je kindje moeilijk in slaap, maak dan een lekkere avondwandeling met de wandelwagen of neem een lekker warm badje zodat hij of zij lekker ontspannen of rozig is. Neem vertrouwde dingen mee van huis zoals zijn favoriete knuffel, of leg een door jou gedragen t-shirt bij je kindje in bed. Door deze vertrouwde geuren voelt je kindje zich vast snel op z’n gemak.

Baby in bad op de camping
Geniet van de vakantie met je kinderen.

We gaven in een eerdere blog als eens tips hoe je je kinderen rustig kan houden tijdens een lange autorit. Bedenk ook goed of het wel nodig is dat je helemaal naar Zuid Frankrijk rijdt. Zodra je kinderen wat ouder worden, wordt het allemaal vaak een stuk makkelijker en kun je weer optimaal genieten van je kinderen én je vakantie.

Veel vakantieplezier met je baby!

 

ga nu op zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Anjetha van Hensbergen

Anjetha van Hensbergen is moeder van Amélie en Morris en één van de initiatiefnemers van Campingzoeker. Naast dat ze haar hele leven al kampeert, is ze ook meer dan 10 jaar werkzaam geweest op een camping in Overijssel. Samen met haar man Erwin werkt ze dagelijks aan de website Campingzoeker.

Anjetha van Hensbergen