Ik ben zelf de trotse eigenaar van een 6 persoons katoenen tent. Omdat ik deze tent nog graag een aantal jaar wil gebruiken is het belangrijk dat ik hem goed schoon houd en af en toe een onderhoudsbeurtje geef. Zo blijft hij mooi, waterdicht en verleng ik de levensduur van het materiaal. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor tenten. Ook vouwwagens en voortenten van campers hoor je de nodige liefde te geven. In dit artikel vertel ik je hoe ik dit doe.

Alle onderwerpen in dit artikel
hoe impregneer je je tent
Impregneer je tent en houd hem waterdicht.

Zet je tent goed op

Het begint allemaal bij het het opzetten van je tent. Wanneer je aankomt op de camping wil je het liefst zo snel mogelijk genieten van je vakantie. Drankje, beentjes omhoog en 'even helemaal niets'! Heel begrijpelijk allemaal. Het is per slot van rekening vakantie! Toch is het heel belangrijk dat je de tijd neemt voor het opzetten van je tent. Een verkeerd opgezette tent slijt namelijk een stuk sneller.

Zorg er in eerste instantie voor dat de druk op het doek goed wordt verdeeld. Een egale ondergrond helpt je hierbij. Er mogen geen spanningspunten ontstaan. Dit gebeurd met name in de hoeken bij het straktrekken van het doek. Deze plooien zorgen voor veel spanning op de naden waardoor deze kunnen knappen. 

Verder is het altijd beter voor je tent om hem op een zogenaamd 'tenttapijt' op te zetten. Dit beschermt je grondzeil tegen scherpe steentjes en takjes. Een bijkomend voordeel van sommige tapijten is dat ze een licht isolerende werking hebben. Handig voor de winterkampeerders onder ons.

Houd je tent schoon tijdens het kamperen

Gedurende je vakantie krijgt het doek van je tent het flink te verduren. Vooral wanneer je een schaduwrijk plekje hebt gevonden onder een boom. Oke, de schaduw is heerlijk om te staan wanneer het erg warm is, maar uit bomen valt van alles wat niet goed is voor de levensduur je tent. Denk alleen al aan hars van de boom en natuurlijk vogelpoep. 

Wanneer dit op je tent terecht komt, ga dan vooral niet met schoonmaakmiddelen aan de slag. Misschien is dit overbodig om te melden maar hiermee is de kans groot dat je het doek van je tent naar de filistijnen helpt. Je kunt het afspoelen met alleen water, maar het beste kun je het gewoon laten opdrogen. Eenmaal droog kun je het met bijvoorbeeld een theelepeltje gemakkelijk weg krabben. Doe je dit wanneer het nog nat is, dan is de kans groot dat je het in het doek smeert waardoor het nog lastiger weg te halen is.

Loop iedere dag even een rondje om je tent. Verwijder alle takjes en bladeren en je bespaart jezelf een hoop werk aan het einde van je vakantie.

Je tent impregneren
Een schaduwrijk plekje. Heerlijk om te staan. Slecht voor het doek van je tent.

Impregneren

Om je tent waterdicht te houden zul je hem af en toe moeten impregneren. Hoe vaak je dit moet doen hangt een klein beetje af van de kwaliteit van het doek, de leeftijd van je tent en waar je tent allemaal aan wordt blootgesteld. Veel zonuren, vuil en huishoudelijke verontreiniging zorgen ervoor dat je tent eerder aan een 'beurtje toe is'. In de regel is dit om de 3 a 4 jaar.

Het mag voor zich spreken dat een nieuwe tent in de fabriek al wordt voorzien van een water en vuil afstotende coating. Deze coating zal na verloop van tijd slijten en dus moet het af en toe opnieuw aangebracht worden. Dit kun je laten doen door gespecialiseerde bedrijven. Waar ik woon heb je ook verschillende outdoor winkels waar je je tent kunt impregneren. Het is wel vrij prijzig maar je weet zeker dat het goed gebeurd.

Daarnaast kun je het ook zelf doen. Hier zijn verschillende middeltjes voor te verkrijgen. Zo zijn er middelen die je verdunt met water en met een (zachte)borstel in op je doek aanbrengt. Ook zijn er sprays je die je op je doek spuit. Persoonlijk heb ik voor katoenen tenten de beste ervaring met de middelen die je met een borstel aan moet brengen. Dit omdat ik hiermee zeker weet dat ik geen plekjes vergeet.

Hoe impregneer je een tent

Voor je begint met impregneren moet je eerst je doek goed schoon maken. Doe dit met een droge (zachte) borstel. Zorg ervoor dan al het zand, eventuele takjes en het overige vuil helemaal weg zijn. Vervolgens maak je het doek schoon met water. Het makkelijkst gaat dit klusje met een tuinslang. Ben je klaar, laat het dan goed drogen voor je begint met impregneren.

Werk je met een spray, dan is het aan te raden om het te doen op een dag dat er geen tot weinig wind staat. Anders ben je de tent van de buren aan het behandelen i.p.v. die van jezelf. Met een gemiddelde liter fles kun je 10 tot 15m2 besproeien. Zorg er voor dat je ruim voldoende aanschaft voor je begint. Je wilt er halverwege niet achterkomen dat je te weinig in huis hebt (is mij wel eens gebeurt....). Dit is namelijk niet goed voor de levensduur van je doek.

Houd je tent waterdicht
Onderhoud je tent goed en je hebt er langer plezier van.

Ga je je tent behandelen met een oplosbaar impregneermiddel, zorg dan voor een ruime emmer en een zachte borstel met een lange steel. Zo kun je overal gemakkelijk bij. Zo'n borstel is ook erg handig wanneer je met spray werkt. Hiermee kun je het middel namelijk heel goed in het doek wrijven. Oplosbare middeljets zijn ook prima aan te brengen met een pomp of een sproeifles. Het is maar wat je zelf prettig vind. 

Nadat je ieder kiertje, hoekje en flapje hebt behandeld met het middel is het zaak de tent goed te laten drogen. Is hij droog, dan kun je hem nog voor een laatste keer afspoelen met een tuinslang. Je ziet dan ook meteen het gewenste effect van het impregneren van je tent. Als alles goed is gegaan loopt het water eraf als dat van de rug van een eendje. Laat je tent nu weer goed opdrogen en hij is klaar om opgeborgen te worden.

Lekkage!

Heb je toch lekkage? Geen paniek! Bij polyester tenten willen met name de naden nog wel eens gaan lekken. Deze zijn voorzien van een sealing die door weersinvloeden nog wel eens los kunnen laten. Gelukkig zijn hier verschillende reparatiesetjes voor te verkrijgen. Heb je een polyester tent, zorg er dan altijd voor dat je zo'n setje bij je hebt. 

Voor winkelhaken in katoenen tenten zijn zelfklevende reparatiestrips te koop. Deze strips moet je in de meeste gevallen met een strijkbout aanbrengen. Heb je een polyester tent met een winkelhaak dan kun je het beste even contact opnemen met de leverancier van de tent.

Heb je schade aan je grondzeil, dan is dit ook te maken met speciale reparatiesetjes. Let wel, deze zijn voor PVC grondzeilen. Grondzeil van nylon repareer je met zelfklevende stukjes nylon. Heb je dit niet bij je, dan kun je tijdelijk ook een stukje ducktape gebruiken. Hiermee kun je ook (tijdelijk) reparaties verrichten aan je nylon tent. Een echte 'lifesaver' op de camping!

Fix je tent met Ducktape
Ducktape. Een must-have op de camping!

De laatste dag van het kampeerseizoen

Wanneer je een tent niet goed 'oppakt' kun je er voor zorgen dat hij aardig op zijn lazer krijgt! Vooral wanneer je hem nat opruimt. De laatste dag van je vakantie kun je het beste reserveren voor het inpakken van de tent. Helemaal wanneer hij daarna in de berging gaat. Je hebt namelijk alle tijd om het op je gemak te doen. Het kost je altijd meer tijd dan verwacht...

Haal om te beginnen al het zichtbare vuil van het doek. Pak daarna een emmertje met lauw water en maak de spatranden rondom je tent zo schoon mogelijk. Hier vind je altijd het meeste vuil en bij het inpakken kan dit op je doek komen. Pak nu je tent in en maak vervolgens je haringen en stokken goed schoon met lauw water. Let erop dat je alles ook goed laat drogen. Nat opbergen staat garant voor roest!

Conclusie

Een tent verdient de nodige liefde en aandacht als je wilt dat hij lang mee gaat. Houd je tent gedurende je vakantie schoon en het bespaart je veel werkt bij het opruimen. Neem altijd de tijd om je tent goed op te zetten en voorkom spanningspunten in het doek. Hiermee voorkom je lekkages op naden. Eens in de 3 a 4 jaar doe je er goed aan om je tent te impregneren. Maak hiervoor je tent goed schoon, breng het middel aan, spoel hem af en laat hem goed opdrogen. Nu is je tent klaar om op te opgeborgen te worden. Wachtend op zijn nieuwe avontuur...

vind een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen