Een echt perfecte oplossing voor de vakantieafwas hebben wij nog niet gevonden, als ik eerlijk ben. Wel een aardig werkende ‘coping stijl’. We wachten namelijk allebei gewoon nét zo lang tot de blauwe afwasbak (alle kampeerders kennen hem) écht niet voller meer kan. Dat resulteert soms in de fijne situatie waarin je dénkt te gaan ontbijten, maar alle borden, bekers, vorken en messen vuil zijn, en ontbijten dus simpelweg niet kan. Pas dan pakt een van ons mokkend de bak op en gaat afwassen. Hoewel de timing niet altijd lekker is, werkt het voor ons best aardig eigenlijk.
Maar het blijft een gedoe, die afwas op de camping. Niemand heeft er echt zin in, toch? Het eerste wat ik dan ook doe als ik terugkom van de camping is de vaatwasser knuffelen, maar dat even terzijde. Feit blijft dat het op vakantie móet gebeuren. En daarom heb ik, als ervaringsdeskundige, wat praktische tips voor je.
Haal ná een afwasbeurt je fles afwasmiddel, de afwasborstel en je vaatdoek úit de bak en leg deze náást de bak voor je er weer vuile vaat in gooit. Waarom? Dan heb je bij je volgende afwasbeurt níet je fles afwasmiddel en je vaatdoek helemaal onder de yoghurt, pastasaus of pindakaas zitten. Doe dus de vaat in de bak en neem wanneer je gaat afwassen de rest even los in de hand mee. (Dat laatste niet vergeten, anders sta je net met je vaat bij een vrije wasbak en kun je weer terug. Dit heb ik van een vriend.)
Of iets anders, mag ook. Oorwormen, naaktslakken en ander gespuis vinden het namelijk heerlijk vertoeven ónder de vaat, heb ik ondervonden. Te smerig voor woorden. Vind jij dit nou geen probleem? Dan mag je deze tip natuurlijk gerust overslaan. Maar vergeet ze dan niet vóór het afwassen eerst even eruit te spoelen. Anders kom je namelijk terug met een afgewassen naaktslak (dit heb ik écht van een vriend).
Ik vertik het wel elk jaar om zo’n ding aan te schaffen, maar stiekem ben ik altijd een beetje jaloers op de mensen die hem wel hebben als ik naar mijn ongeorganiseerde, afgewassen, druipende bende kijk. Ik vind het overigens een hilarisch fenomeen dat wij kampeerders alles lijken te kunnen opvouwen, van vergiet tot emmer en soms zelfs het totale kampeermiddel, maar zo’n afdruiprek is dus echt handig. Je kunt je spul namelijk een beetje geordend weg zetten en het scheelt nogal wat nattigheid die anders allemaal in dat ene theedoekje moet. Dikke aankooptip dus!
Heb je eindelijk de moed verzameld om die afwassurvival aan te gaan, sta je daar met zo’n prachtige, hippe theedoek die nul komma nul vocht opneemt. En als je dan óók nog niet zo’n afdruiprek hebt en alles dus langdurig onder het schuim blijft zitten door veel te veel afwasmiddel (eerlijk is eerlijk: ik doe niet aan beetjes, ik knijp gewoon een keer keihard in die Dreft-fles), kun je met je fancy theedoek precies één kopje afdrogen. Dus: neem juist die lelijke, thuis afgeschreven theedoeken mee, dan ben je veel sneller (en met minder irritatie) klaar.
Ik weet natuurlijk niet hoe jij je afwas precies aanpakt, maar ik spoel altijd even voor en gooi dan al het bestek lekker onderin de bak. “Kan het vast een beetje weken”, zei mijn moeder vroeger altijd. Vind ik nog steeds best logisch klinken. Alleen maak ik nog steeds regelmatig de fout om ook de schilmesjes en scherpe kartelmessen tussen dat bestek te gooien. Op het eind hussel ik die hele bende dan even lekker door elkaar en zo ben ik al meermaals met een flinke jaap in m’n vinger terug naar de caravan gelopen.
Mocht je het na deze tips nog steeds niet zien zitten, maak dan je kinderen gewoon enthousiast om de campingafwas te doen. Vaak vinden ze het heerlijk om met water te kliederen (check erna wel even of ze de boel een beetje netjes achtergelaten hebben). Gaat het enthousiasmeren moeilijk? Koppel er dan een beloning aan. 50 cent per kind bijvoorbeeld. Of een euro, als je echt wanhopig bent. Nog steeds geen succes? Wie weet willen de buurkinderen :-)