Ik was op de camping. Nou ja, ik wás er natuurlijk letterlijk, maar ik was er ook. Soms in de machine, soms op de hand. Ik heb er nooit zin in, maar het moet nou eenmaal gebeuren. En nou is zo’n machinewasje natuurlijk ideaal, maar er kleven ook nogal wat nadelen aan. Daarom zette ik de zelf ervaren voor- en nadelen van machinewassen én handwassen op de camping even voor je op een rij. Kun je zelf een eerlijke afweging maken ;-)

Alle onderwerpen in dit artikel
De was doen op de camping
De was. Het moet nu eenmaal gebeuren. Ook op de camping.

Wasmachines op de camping

Campingwasmand onder de arm, muntje erin, was in de machine en een uurtje later heb je alles gecentrifugeerd en wel weer terug in je mand. Heerlijk, toch? Klopt, dit is echt een enorm voordeel van je was op de camping in de machine doen. Maar spoel even terug. Want zo makkelijk als het hier staat, is het in de praktijk niet. Tegen de tijd dat je was in de machine draait, heb je namelijk al aardig wat hobbels achter de rug. Herkenbaar? Hier de 3 grootste nadelen op een rij.

1. 30x op en neer

Afgelopen jaar. Middelgrote camping met circa 300 plekken. Reken voor het gemak even met 900 gasten. En dan staan er verspreid over de hele camping… 4 wasmachines. Ik herhaal: 4 wasmachines. Really? Really! Wasmandje onder de arm, muntje erin en een uurtje later alles weer ophalen, is dus slechts het romantische einde van het verhaal. Vóórdat je die was erin hebt ben je namelijk al 30 keer met de wasmand op en neer gelopen (29 keer tevergeefs), een werkdag aan uren verder en allemachtig chagrijnig. Slim om met slecht weer te gaan? Bespaar je de moeite. Dat heeft de rest van de camping ook al bedacht.

De was doen op de camping
Slechts 4 wasmachines op 1 camping .... Really? Really!

2. Soms wel, soms geen wasmiddel inbegrepen

Ik neem dus nooit wasmiddel voor de machine mee op vakantie. Nooit. In de meeste gevallen krijg je namelijk zo’n speciaal op de machine afgestemde tablet bij aankoop van je wasmuntje. Of de machine spuugt als onderdeel van het programma zelf wat wasmiddel bij de trommel in. Maar niet altijd. Kwestie van gokken dus. En ik gok meestal verkeerd. Want daar sta ik dan weer bij mijn eindelijk bemachtigde wasmachine. Met mijn was. Met mijn muntje (al een prestatie op zich dat ik die niet vergeten ben). Maar zonder wasmiddel. En dan blijkt dát net weer zo’n machine te zijn waar je je eigen flesje Robijn voor nodig hebt. Ingewikkeld, jongens, ingewikkeld. Zeker omdat er dan meestal zo’n vaste gast op Crocs triomfantelijk achter me staat te glimlachen. Mét een flesje vloeibaar onder de arm. Grmpf.

3. Onbegrijpelijke machines

Weet je, ik ben echt niet op mijn achterhoofd gevallen. De meeste apparaten – van telefoons tot magnetrons en van inductieplaten tot de wasmachine thuis – krijg ik gewoon zonder gebruiksaanwijzing aan de praat. Behalve wasmachines op een camping. Die dingen zijn echt niet te begrijpen. Waarschijnlijk zijn het professionele wasmachines die superveel wasbeurten aankunnen én hufterproof zijn. Maar hoe werken ze joh? Voordat ik zo’n ding aan de praat heb ben ik vaak weer een half uur en 3 gesprekken met andere campinggasten verder.

Handwas op de camping

De nadelen van wassen met de hand op de camping? Dat zijn er wel een paar, moet ik eerlijk bekennen. Na het wassen is alles bijvoorbeeld, hoe hard je het ook uitwringt, nog steeds drijfnat. Daarnaast is het niet bepaald mijn hobby om gedragen onderbroeken op de hand te wassen, duurt wassen op de hand nogal lang en had ik al gezegd dat alles na het wassen nog steeds drijfnat is? Afgelopen jaar, druilerige dag, zeiknatte handwas mee terug in de emmer en dan duurt het precies een dag of 3 voor alles droog is. Moet je alsnóg nieuwe onderbroeken gaan kopen. Toch heeft het ook zeker voordelen om je campingwasje op de hand te doen.

Was drogen op de camping
Er is altijd wel plek voor een wasje bij de tent.

1. Altijd plek

Handwas, daar heeft echt niemand zin in. Dus de wasbakken zijn altijd vrij. Geen wachtrijen, niet 30x op en neer, gewoon wassen als je tijd hebt. Alle nadelen ten spijt, dit is toch echt wel prettig. Heel erg prettig, vind ik zelf. En als je er iedere paar dagen even een kwartiertje aan besteedt, gewoon even je moment pakt als je ‘zin’ hebt zeg maar, hoef je er ook niet zo tegenaan te hikken.

2. Gewoon met je tubetje handwasmiddel

Zo’n tubetje handwasmiddel. Zo eentje waarvan je de inhoud zelfs in koud water kunt gebruiken. Zo eentje die vroeger altijd mee ging in je koffer of rugzak toen je nog niet vastzat aan schoolvakanties en verre reizen dus nog betaalbaar waren. Zo eentje heb ik dus wel altijd bij me. Kost een euro, is prima geschikt voor je handwasje en stop je makkelijk even bij je tas in. Ideaal.

3. Supersimpel

Geen ingewikkelde machines, gewoon een streepje wasmiddel van 10 cm in de wasbak, warm water erbij en je kunt wassen. Zo simpel is het. Je moet wel even wat kracht gebruiken om te boenen en te ‘centrifugeren’, maar dat is dan ook het enige. Kind kan de was doen (ook nog een idee trouwens). Daarna even koud afspoelen en uitwringen en je bent klaar.

Je wordt snel vies op de camping
Ook op de camping moet er af en toe een wasje gedraaid worden.

Conclusie

Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeur, dus een algemene conclusie kan ik niet geven. Die van mij? Ik kies op vakantie supervaak voor wassen op de hand. Ik loop 2x op en neer voor de wasmachine, maar meer tijd investeer ik daar niet in, omdat ik er alleen maar chagrijnig van wordt. Zonde, vind ik. En dus ga ik dan liever vroegtijdig in de ‘hands-on-modus’ en was ik even snel op de hand. Bijkomend voordeel: je gebruikt een stuk minder water dan de machine doet, wat ook nog eens beter is voor het milieu. 

Ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Ilze ter Heide

Ilze is getrouwd met Wouter, moeder van twee superleuke meiden, verzot op schrijven en gek op kamperen. Met een beetje comfort dan, dat wel. ‘Ik kampeer al van jongs af aan, het is me echt met de paplepel ingegoten. En hoewel ik soms mopper op smerige haringen, beestjes in de tent en haren in doucheputjes, geniet ik als een dolle wanneer ik met m’n gezinnetje op de camping sta. Kan niet wachten tot ons volgende kampeeravontuur!’

Ilze ter Heide