Je kunt tegenwoordig (bijna) niet meer zonder stroom. Ook niet wanneer je gaat kamperen. Denk alleen al aan je smartphone die bijna dagelijks moet worden opgeladen. Misschien heb je wel een elektrische fiets of step bij je, en wat dacht je van je koelbox of je koffiezetapparaat? Gelukkig zijn de meeste kampeerplekken voorzien van een stroompunt. Nu betekent dit (helaas) niet dat je dan zomaar alles aan de stroom kunt zetten ... tenminste, als je wilt dat de stoppen van de camping het houden!

Alle onderwerpen in dit artikel

Wanneer je op je kampeerplek te veel 'wattage' verbruikt is de kans aanwezig dat er ergens op de camping een zekering uitklapt. Je zit dan zonder stroom en mag hopen dat er nog iemand van de receptie aanwezig is om de boel weer aan de praat te krijgen. Gelukkig is dit probleem heel gemakkelijk te voorkomen door het maken van een simpele rekensom. Wil jij weten hoe het zit met stroom op je kampeerplek? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Stroom op de camping
Stroomverbruik op de camping. Hoe zit dat precies?

Hoeveel Ampère heeft jouw kampeerplek?

Om er achter te komen welke en hoeveel apparaten je op de camping aan de stroom kunt zetten moet je weten hoeveel Ampère je kunt gebruiken op je kampeerplek. Dit is bijna altijd wel te vinden op de website van de camping die je hebt geboekt. Vaak wordt dit ook aangegeven wanneer je bij het reserveren laat weten dat je gebruik wilt maken van stroom.

Bij de meeste campings wordt deze hoeveelheid aangegeven in ampères. Bij de gemiddelde kampeerplek ligt deze hoeveelheid zo tussen de 6 en de 10 ampère. Maar goed, dan weet je nog niet hoeveel apparaten je tegelijk aan de stroom kunt zetten voor er een zekering knapt. Je bent per slot van rekening geen elektricien. Bovendien is op de meeste elektrische apparaten enkel het wattage te vinden. Gelukkig bestaat er een handige som om hier achter te komen. 

Stroom gebruiken op de camping
Ontdek hoeveel stroom jij kunt gebruiken op je kampeerplek.

Hoe bereken je je stroomverbruik?

Om er achter te komen hoeveel stroom je kunt gebruiken op de camping bestaat er een simpele formule. Om deze formule goed te kunnen maken moet je wel weten wat het voltage van het stroomnetwerk is. Gelukkig is het voltage in heel Europa gelijk, namelijk 230 Volt. Om er achter te komen welke en hoeveel apparaten je aan de stroom kunt zetten vermenigvuldig je het aantal ampère met het voltage

Ampère x Voltage (230) = Watt

Voorbeeld: 8 Ampère x 230 Volt = 1840 Watt

De uitkomst is het wattage dat je kunt gebruiken op je kampeerplek. Dit wattage vind je in vrijwel alle gevallen bij de stroomaansluiting van je elektrische apparaat. Tel dit bij elkaar op en je weet precies hoeveel je kunt gebruiken.

Wanneer je het bovenstaande voorbeeld gebruikt kun je op een je kampeerplek met 8 Ampère dus 1840 Watt gebruiken. Gebruik je een oventje die 800 watt verbruikt en een kachel die 1000 watt verbruikt heb je dus maar 40 watt over.

Deze rekensom werkt natuurlijk ook andersom. Wanneer je weet hoeveel watt je op je stroomaansluiting hebt kun je heel gemakkelijk uitrekenen hoeveel Ampère dit is. In dit geval ziet de formule er iets ander uit. Je moet nu delen in plaats van vermenigvuldigen.

Watt : Voltage (230) = Ampère

Voorbeeld: 1840 Watt : 230 Volt = 8 Ampère

Stroomverbruik op de camping
Op ieder apparaat is te zien hoeveel watt een apparaat verbruikt.

Geen zin om te rekenen?

Heb jij geen zin om uit te rekenen hoeveel Watt je op je kampeerplek kunt gebruiken? Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de meest voorkomende aansluitingen (in ampère) met daarachter het Wattage.

4 Ampère - 920 watt
5 Ampère - 1150 watt
6 Ampère - 1380 watt
7 Ampère - 1610 watt
8 Ampère - 1840 watt
9 Ampère - 2070 watt
10 Ampère - 2300 watt
11 Ampère - 2530 watt
12 Ampère - 2760 watt

Stroomsnoer voor op de camping
Gebruik altijd waterdichte en gezekerde CEE-stekkers, -contactdozen en -verlengkabels.

Koop apparaten met een laag wattage

Wanneer je gaat kamperen, houd dan rekening met het wattage. Hoe later hoe beter. Gelukkig zijn de meeste elektrische kampeerartikelen zo gemaakt dat ze weinig stroom gebruiken. Neem jij toch liever je vertrouwde Senseo mee van huis, hou er dan rekening mee dat je snel aan je max zit. Dit koffiezetapparaat gebruikt namelijk in zijn eentje 1450 watt. Je begrijpt dat je hiermee snel aan de maximale hoeveelheid zit. Dit is het grote nadeel aan huishoudelijke apparaten.

Veiligheid eerst

Dan nog even wat algemene zaken omtrent stroomgebruik op de camping. Gebruik altijd waterdichte en gezekerde CEE-stekkers, -contactdozen en -verlengkabels. Dit zijn die blauwe stekkers met drie pinnen en een klepje. Deze stekkers komen in verschillende soorten en maten maar in de meeste gevallen heb je genoeg aan een kabel met CEE stekker en CEE contrastekker van een lengte van 20 meter.

Maak je gebruik van haspels, vergeet dan vooral niet deze helemaal uit te rollen. Doe je dit niet dan kan de haspel bij hoge belasting heet worden en zelfs vlam vatten. 

Klik hier om een CEE kabel te kopen

Kolbox op de camping
Trekt jouw koelbox niet té veel stroom voor op de camping?

Conclusie

Ook op de camping ontkom je er bijna niet aan om stroom te gebruiken. Voor het opladen van je mobiele telefoon, een radiootje of het koel houden van je eten. De meeste kampeerplekken zijn dan ook voorzien van een stroomaansluiting. Deze aansluitingen worden op de meeste campings aangeduid met een hoeveelheid ampère. Om er achter te komen hoeveel en welke apparaten je in de praktijk kunt gebruiken gebruik je de volgende formule: (Hoeveelheid ampère) x 230 (voltage netwerk) = Hoeveelheid in Wattage. Heb je op de camping een aansluiting van 10 ampère, dan kun je dus 10 x 230 = 2300 watt gebruiken. Hoeveel watt een apparaat verbruikt vind je vrijwel altijd terug op het apparaat dat je wilt gebruiken.

Om gebruik te kunnen maken van stroom op de camping zul je een CEE stekker of een adapter moeten aanschaffen. Op vrijwel alle campings is dit de enige manier om je stroom aan te sluiten. Kies voor een goedgekeurde kabel van ongeveer 20 meter. Zit de kabel op een haspel, rol hem dan af. Dit om oververhitting te voorkomen.

Fijne vakantie en veel succes met de voorpret!

ga op zoek naar een camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen