De voorpret begint op Campingzoeker: kies uit meer dan 750 campings in de Benelux.
Zoeken Favorieten

Elektrische step op de camping: wat zijn de regels?

7-8-2020 Erwin van Hensbergen

Elektrische steppen. Je ziet ze steeds vaker. Met name op de camping komen ze geregeld voorbij 'zoeven'. Steppen zijn altijd al populair geweest op het kampeerterrein, maar dan met name voor kinderen. Sinds de komst van elektrische steppen (de zogenaamde e-step) zie je ook steeds vaker volwassenen met zo'n compacte tweewieler over het terrein knallen. 

Maar wat zijn de regels voor zo'n e-step? Mag je zomaar met zo'n elektrisch aangedreven step over de camping scheuren? En hoe zit dat met de openbare weg? Het RDW en Rijksoverheid hebben namelijk een aantal regeltjes. Wij hebben het voor je uitgezocht.

 

Elektrische step op de camping

Lekker steppen op de camping - Foto: dewkort via Pixabay 

 

 

Elektrische steppen (e-step)

Mocht je nog niet eerder van een e-step hebben gehoord, hier even een korte toelichting. Een e-step is een elektrisch aangedreven step. Deze e-steppen werken op accu's. Gemiddeld genomen kun je met één lading zo'n 45 minuten rijden. Natuurlijk is de actieradius van zo'n step sterk afhankelijk van het type weg, de snelheid en het model. De afgelopen jaren zijn er steeds meer fabrikanten elektrische steppen gaan produceren waardoor het aantal en de kwaliteit flink is toegenomen.

Mede hierdoor is dit 'groene' vervoersmiddel erg populair geworden. Logisch natuurlijk. Voor het afleggen van korte stukjes is dit ding ideaal! Je bent snel, wendbaar en kunt jezelf gemakkelijk door het verkeer navigeren. Met name in grote steden is dit natuurlijk een dikke plus. Je hoeft je nooit meer druk te maken om een parkeerplek ;).

 

Met een step op de camping

Ga je naar de camping dan is het soms handig om een vervoersmiddel bij je te hebben. Je kunt je vast wel indenken dat zo'n e-step een stuk gemakkelijker is om mee te nemen. Je klapt hem op en legt het achterin je auto. Geen fietsendragers of andere ingewikkelde constructies meer. En kampeer je in de Ardennen? Ook de meeste heuvels beklim je een elektrische steppen met het grootste gemak.

Daarnaast is een elektrische step erg handig voor het afleggen van korte stukjes. Even snel croissantjes halen bij de locale supermarkt, bij de receptie kijken hoe laat het animatieteam voorbij komt of vlug heen en weer voor een wifikaart zodat je Max Verstappen kunt zien vlammen. 

Ze zijn licht, wendbaar en snel en hierdoor erg populair op de camping. Bovendien is een camping privé terrein en dus geen openbare weg. Als de camping het toelaat hoef je je dus niet bang te zijn voor oom agent, want je mag niet in ieder land met een E-step de openbare weg op.

 

Wat zijn de regels voor een e-step?

Een elektrische step is een voertuig. Wanneer je met een voertuig op de openbare weg komt moet het aan een aantal strenge eisen voldoen. Deze eisen zijn niet in alle EU landen gelijk. Er is dus (nog) geen EU-regelgeving specifiek voor e-steps. Hierdoor is het voor fabrikanten niet mogelijk om een goedkeuring te krijgen voor de openbare weg.

Momenteel zijn de meeste elektrische steppen in Nederland dus niet legaal. Dit betekent dat je er niet mee mag rijden op een openbare weg. Alleen wanneer de overheid (RDW) het type step heeft aangewezen als bijzondere bromfiets is het legaal. Hiervoor moet dit type worden gekeurd door het RDW. Helaas zijn dit er nog niet zo veel (klik en bekijk alle goedgekeurde e-steps).

Sommige landen hebben wel een nationale wetgeving voor elektrische steps. Hierdoor is het in sommige landen dus wel mogelijk om rond te rijden op een elektrische step. Zo mag je in België en in Luxemburg weer wel met een gemotoriseerde step de weg op.

Wil jij precies weten of je op jouw vakantiebestemming met een e-step de weg op mag, klik dan hier voor een compleet overzicht.

Wil je meer weten over de wetgeving omtrent elektrische steppen? Lees het op de website van de rijksoverheid.

 

Step van het met Veelay

De steppen van het merk Veeley zijn goedgekeurd door het RDW en mogen op de openbare weg.

 

 

Mag iedereen zomaar op een e-step rijden? 

Het antwoord is nee. Wanneer je in Nederland bent en in het bezit bent van een door het RDW goedgekeurde step mag je nog niet zomaar de weg op. Om te beginnen moet je in het bezit zijn van een bromfiets- of regulier rijbewijs. Je houd je dus ook aan de regels die gelden voor een bromfiets. Gaat je gemotoriseerde step harder dan 25 km/u dan draag je altijd een helm. 

Heb je een elektrische step dan moet je deze verzekeren. Ook een kenteken is verplicht. Je step moet dus zijn voorzien van een Nederlands of Europees typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer. Meer informatie hierover vind je hier.

 

Wat als je je niet aan de regels houdt?

Stel, je hebt een elektrische step en je houd je niet aan de regels. Dan riskeer je (in Nederland) een boete van maar liefst 360 euro. Bovendien kan het gebeuren dat je (dure) e-step in beslag wordt genomen. Ook ben je met je step niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeluk dan kan het (financieel) helemaal slecht uitpakken. Zorg er dus voor dat je je aan de regels houd die gelden in het land. 

 

Steppen met een Micro step met trapondersteuning

Een step met 'steponderteuning' van het merk Micro. Ook deze is toegestaan in Nederland.

 

Wel of niet een e-step op de camping?

Oké, concreet. Een elektrische step is een geweldig vervoersmiddel voor op de camping. Bekijk ook van te voren wel eerst even goed of je met een gemotoriseerde step zomaar de openbare weg op mag. Als dat mag, zoek van te voren ook uit of je op de camping die je gaat bezoeken elektrische steppen zijn toegestaan. Omdat het privé terrein is kunnen camping zelf bepalen of je hier mag rond scheuren met een elektrische step.

Het spreekt misschien voor zich, maar wees voorzichtig wanneer je gaat rijden op een e-step. Deze dingen kunnen erg hard en de wegen op een camping liggen er niet altijd even mooi bij. Je moet er toch niet aan denken om tijdens je kampeervakantie op de eerste hulp te belanden.

 

Rij voorzichtig en fijne vakantie!

 

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen

Anderen Lazen ook