Je zit lekker onderuitgezakt op de camping met een spannend boek. Terwijl de zon op je gezicht brand geniet je van een verfrissend drankje. Op de achtergrond hoor je (tussen het gekwetter van de vogels door) af en toe wat spelende kinderen. Wat kan kamperen heerlijk zijn ....

Alle onderwerpen in dit artikel

Kan ... het kan natuurlijk ook heel anders verlopen. Wanneer je de verschillende campingforums en Facebook een beetje in de gaten houd, zul je snel ontdekken dat er ook aardig wat ergernissen kunnen ontstaan tijdens het kamperen. Ook wij hebben hier al eens een blog over gepubliceerd (lees: De 5 grootste frustraties tijdens het kamperen). Omdat dit een onderwerp is waar je niet snel over uitgepraat raakt, heb ik de 10 meest voorkomende ergernissen voor je op een rijtje gezet. Enjoy! 

Slapen op de camping
Slaap jij lekker op de camping?

1. Slechte nachten

Het is dan ook het standaard argument van mensen die niet van kamperen houden. "Waarom kramperen (jaja!) op zo'n krakkemikkig luchtbedje terwijl ik thuis een heerlijk bed heb staan!" 

Kamperen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Slapen op een camping is niet zoals je dat thuis gewend bent. Ben je een moeilijke slaper dan kan het een uitdaging zijn om in slaap te komen. Snurkende buren, huilende kinderen, een animatieteam dat 's morgens vroeg Acte de présence geeft, buren die ‘s nachts niet van elkaar af kunnen blijven en wat dacht je van een brandende zon op je tent!

Als het gaat om slapen op de camping zijn er veel mensen die hier als een berg tegenop kunnen kijken. En slaap je een paar nachten niet lekker dan zit je minder goed in de wedstrijd. Niet iets waar je op zit te wachten tijdens je kampeervakantie!

2. Auto’s en elektrische stepjes

Voor veel mensen een doorn in het oog. Een camping waar auto's af en aan gaan. Zeker wanneer je een stel loslopende kinderen hebt. Een camping moet een veilige plek zijn voor je kinderen dus kan dit voor aardig wat frustraties zorgen. Zeker wanneer mensen zich niet aan de (stapvoets) snelheid houden.

Ook zie je tegenwoordig steeds vaker van die elektrische steppen op de camping. Logisch natuurlijk. Ze zijn compact, snel, lekker wendbaar en ze zijn leuk om op te rijden. Ideaal om mee te nemen tijdens een kampeervakantie. Toch storen veel mensen zich aan deze dingen. Waarom? Je hoort ze niet aankomen. Ze zoeven voorbij en zorgen voor ongelukken!

elektrische steppen op de camping

Elektrische step op de camping
Een elektrische step op de camping. Ideaal of irritant?

3. Een koude douche

Je hebt een lange dag achter de rug. Plakkerig van het zweet en op je laatste krachten slof je naar het sanitairgebouw. Je kleren hang je netjes aan dat ene haakje. Je schiet je slippers aan en maakt je klaar voor een heerlijke warme douche. 

Je zet de kraan aan: koud water! Oké, niets aan de hand, je wacht even. Helaas wordt het niet veel beter en met een beetje pech loopt er ook nog een teller af. Jij krijgt het laatste, verdunde restje warm water van die dag. Je moet het er maar mee doen ... bbbrrrrrr!

Een koude douche
Een koude douche ... daar zit niemand op te wachten!

4. Harde bodem

Ga je vaak kamperen, dan is de kans groot dat je dit al eens hebt meegemaakt. Gelukkig is dit een probleem dat je zelden op Nederlandse campings tegenkom. Een snoeiharde bodem! Zo hard, dat je er met geen mogelijkheid een haring in krijgt. Des te zuidelijker je komt, des te harder de bodem. Wil je deze frustratie vermijden? Zorg er dan voor dat je goed beslagen ten ijs komt. 

Met de juiste haringen maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en kun je je tent toch moois strak opzetten. Wil je weten welke haringen je moet hebben voor een harde grond, lees dan het artikel:

Haringen en grondpennen

Harde bodem voor het opzetten van je tent
Op sommige campings is het bijna niet mogelijk om je haringen de grond in te krijgen.

5. Kinderen en kinderanimatie

Voor ouders met (jonge) kinderen is een familie camping een uitkomst. Op het kampeerterrein is van alles te doen voor je kroost. Ze hoeven zich hier geen seconde te vervelen. Je vind hier grotendeels (jonge) gezinnen met kinderen waardoor het ook voor jouw kinderen gemakkelijk vriendjes en vriendinnetjes maken is. Ook zijn er in de meeste gevallen animatieteams op de camping die je kinderen op sleeptouw nemen. 

Heerlijk voor papa en mama. Vermaken je kinderen zich, dan is de vakantie geslaagd. Heb je geen kinderen (of ben je al even uit de kinderen), dan kan camping vol kinderen voor de nodige frustraties zorgen. Veel mensen gaan namelijk kamperen voor hun rust. Spelende kinderen en tetterende animatieteams passen meestal niet in dit plaatje.

Is dit één van jouw frustraties? Ga op zoek naar een leuke charme camping. Hier is rust en ruimte erg belangrijk. Grote kans dat dit beter bij je past.

6. Wespen, muggen en ander ongedierte

Ik heb het al een aantal keer meegemaakt. Je komt aan op een camping. Zet je tentje op en gaat lekker onderuit zitten. De vakantie is begonnen! De seconde dat je de hapjes en de drankjes tevoorschijn tovert word je omgeven door wespen. Het is gedaan met de ontspannen sfeer …

Ik word heel erg naar van deze zwart gele beestjes. Hij staat dan ook heel hoog in mijn lijstje frustraties op de camping. Hetzelfde geldt voor muggen en ander ongedierte. Wil je weten wat je hier tegen kunt doen? Lees alles over wespen door op de onderstaande knop te klikken.

Hoe houd ik wespen op afstand?

Wespen op de camping
Wespen op de camping. Heel vervelend!

7. Té harde muziek

Persoonlijk kan ik hier altijd wel van genieten. Een zacht muziekje op de achtergrond tijdens het kamperen. Toch is muziek op de camping een grote ergernis van veel kampeerders. Niet alleen té harde muziek, ook het soort muziek. Je wordt namelijk gedwongen te luisteren. Stel je voor, je hebt een buurman die de hele dag luistert naar Rammstein, K3 of de laatste cd van Hakkûhbar ... 

8. Gezellige avonden

Je zit op de camping en hebt te dealen met buren die er iedere avond een feestje van maken. (harde) Muziek, gelach en de nodige alcoholische versnaperingen. Begrijp me niet verkeerd. Ik hou zelf ook wel van een feestje op z’n tijd, maar op een camping moet je een beetje rekening houden met anderen.

Om deze reden is het op de meeste campings de regel dat je na 23:00 stil moet zijn. Late feestjes zijn dan ook een vaak genoemde ergernis van kampeerders.

Gezelligheid op de camping
Feestjes op de camping. Veel mensen storen zich hier aan.

9. Slechte internetverbinding

Tja, hoewel je gaat kamperen om even te ontsnappen aan het dagelijkse leven kunnen we tegenwoordig maar moeilijk zonder een (sterk) WiFi-signaal. Even een serietje kijken op Netflix, je Facebook pagina bijwerken en een dat ene leuke vakantiekiekje posten op Insta. Ook op Campingzoeker wordt veel gezocht naar campings met WiFi.

Wanneer er op een camping geen internet aanwezig is (of de verbinding heel slecht is) is dit voor veel kampeerders een reden om zich hieraan te ergeren. Ook ik ben hier schuldig aan. Best jammer toch?

10. Smerig sanitair

Met stip op nummer 1 is toch wel 'een smerig sanitairgebouw'. Gelukkig zie ik het niet vaak, maar wanneer het sanitairgebouw niet goed wordt schoongemaakt kan dit je kampeervakantie flink vergallen. Afhankelijk van je stoelgang heb je hier toch dagelijks mee te maken. 

Het ontbreken van een wc-rol (en daar altijd nét te laat achter komen), mensen die zijn vergeten door te spoelen of een wc die niet doorspoelt. En wat dacht je van een overvolle prullenbak of erger ....

Sinds Corona zijn steeds meer (luxe) kampeerplekken uitgerust met privé sanitair. Heeft het coronavirus toch nog iets goeds gebracht ...

Schoon sanitair op de camping
Smerig sanitair op de camping is een grote ergernis voor veel kampeerders

Camping frustraties

Wanneer je gaat kamperen is de kans groot dat er dingen zijn waar je je aan stoort. Luidruchtige buren, insecten, slechte nachten, over enthousiaste kinderen, een haperende WiFi verbinding of smerig sanitair. Gelukkig zijn de meeste problemen te voorkomen of op te lossen. Een goede voorbereiding is hierin heel belangrijk. Ga op zoek naar een camping die precies aansluit bij je verwachtingen en lees je goed in over de camping die je gaat bezoeken.

Gelukkig bestaat er zoiets als Campingzoeker ;)

vind nu een leuke camping 

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen