Om je tent, vouwwagen, luifel of voortent stevig aan de grond te verankeren maak je gebruik van haringen of grondpennen. Wanneer je een nieuwe tent koopt wordt deze meestal geleverd met een setje 'standaard' haringen. Je kent ze vast wel. Van die gebogen pennen van niet al te beste kwaliteit. Haringen die na één keer gebruik alleen nog maar zijn in te zetten als boemerang.

Alle onderwerpen in dit artikel

Zonder gekheid, met die bijgeleverde haringen kun je op een keurig gemaaid grasveldje prima uit de voeten. Zeker wanneer het niet hard waait. Ze gaan makkelijk de grond in en onder de juiste hoek houden je scheerlijnen netjes vast. Ga je deze standaard grondpennen gebruiken in een harde bodem, dan is de kans groot dat je ze krom slaat of ze zelfs de grond niet in willen.

Haringen: welke kun je het beste gebruiken?
Haringen: welke kun je het beste gebruiken?

Je zult dus nog een setje 'extra' haringen moeten kopen om goed beslagen ten ijs te komen. Maar welke moet je nu kopen? Haringen van hout, plastic, metaal, met of zonder schroefdraad? De keuze is reuze en daarom neem ik je in dit kennisdocument mee in 'de wondere wereld van haringen en grondpennen'. Het is namelijk erg belangrijk dat je het juiste haringen gebruikt om ervoor te zorgen dat je tent blijft staan waar hij staat.

Welke soorten haringen zijn er allemaal?

Helaas bestaat er niet één haring die altijd en overal goed uit de verf komt. Het is niet voor niets dat er zo veel verschillende soorten haringen te koop zijn. Ieder type haring dient haar eigen doel. Niet iedere grond is gelijk. Wil je weten welke haringen en pennen er allemaal voor handen zijn? Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet. 

1 - De standaard haring

Dit zijn de haringen waar ik het eerder al over had. De standaard meegeleverde haringen. Ga je kamperen in Nederland dan kun je op de meeste campings met deze haringen wel uit de voeten. Vooral op grasvelden met een zachte tot iets hardere grond zijn ze prima te gebruiken. Natuurlijk is er ook in dit model kwaliteitsverschil. Let dus goed op wanneer je een setje van deze haringen aanschaft.

bestel standaard haringen

2 - Stalen halfronde haring

Ben je op zoek naar een haring met 'een beetje meer body'? Gebruik dan een stalen halfronde haring. Vanwege de vorm gaan ze gemakkelijk de grond in en zullen ze niet snel buigen. Ze zijn goed te gebruiken in gras, klei en bosgrond. Omdat je ze met redelijk wat kracht de grond in kan werken (met een hamer) zijn ze zelfs te gebruiken in een kiezelgrond. 

bestel halfronde haringen

3 - Kunststof haring

Deze haringen zijn erg populair onder de kampeerders. Waarom? Ze zijn licht van gewicht. Je slaat ze niet zomaar krom en ze zijn vaak gunstig geprijsd. Ze komen in verschillende kleuren en lengtes. Ze zijn in de meeste gevallen gemaakt van hard- of lagedruk polyetheen. Dit materiaal maakt ze vederlicht. Tipje, gebruik voor deze haringen een rubber hamer anders sla je ze geheid kapot.

bestel kunststof haringen

4 - Haringen van hout

Deze ken je vast nog wel. Van vroeger. Toen waren deze haringen erg populair. Ze zijn vaak gemaakt van beuken- of esdoornhout en hebben in de meeste gevallen een lengte van 30 a 40 centimeter. Ze zijn vrij groot en lomp en daarom niet gemakkelijk om mee te nemen. Ook zijn ze vrij prijzig. Zo betaal je al snel 1,50 euro per haring. Waarom zou je kiezen voor een haring van hout? Omdat er geen betere haring te vinden is wanneer je gaat kamperen in de duinen (los zand).

bestel houten haringen

5 - Schroefharingen

Deze haringen worden steeds populairder. Ze zijn vaak gemaakt van kunststof of aluminium wat ze erg licht maakt. Sommige schroefharingen zijn zo gemaakt dat je ze zelfs met een schroefmachine in de grond kunt draaien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en vanwege het schroefdraad zijn ze in vrijwel iedere ondergrond te draaien. Dit systeem maakt het ook erg gemakkelijk om je haring weer te verwijderen.

bestel schroefharingen

6 - Rotspennen

Deze pennen zijn sterk, hebben een scherpe punt en een slank profiel. Hierdoor zijn ze met een hamer gemakkelijk in de grond te slaan. Ze worden daarom ook hoofdzakelijk gebruikt wanneer de grond heel erg hard is. Het is ook aan te raden deze pennen af te dekken met haring beschermkapjes. Als je hier met je grote teen tegenaan loopt .... Aiiii.... 

bestel rotspennen

7 - Stormband haringen

Maak jij gebruik van een stormband, dan heb je hier speciale haringen voor nodig. Dit zijn namelijk verstevigde haringen (dik metaal), uitgerust met een oog voor de stormbandveer. Ze hebben een lengte van ongeveer 40 centimeter en je hebt echt een hamer nodig om ze in de grond te krijgen. Maar zit hij vast, dan zit hij ook écht vast.

bestel stormband haringen

Welke haringen zijn er?

Wanneer gebruik je welke haringen?

Welke haringen heb jij precies nodig wanneer je gaat kamperen? Dit hangt heel sterk af van de grond waar je je tentje opzet. Op de meeste campings in de Benelux is de grond redelijk zacht en krijg je de meeste haringen vrij gemakkelijk de grond in. Toch loont het om van te voren even te bellen naar de camping om te vragen met wat voor soort grond je te maken hebt. Zo heb ik in de Belgische Ardennen op campings gestaan waar je de haringen er zelfs met dynamiet de grond niet in kreeg. Geloof mij, dat wil je niet!

In gras

Heb je een kampeerplek met gras, dan heb je geluk! De meeste haringen zijn uitstekend te gebruiken. De standaard haring, de stalen halfronde haring en de kunststof haringen zijn allemaal prima te gebruiken. De overige haringen ook maar dat is misschien een beetje 'overkill'.

In klei

Ook klei is een prima ondergrond op je kampeerplek. Ook hier zijn in principe alle type haringen te gebruiken. Omdat de grond harder (vochtiger) is zou ik kiezen voor haringen met een slank profiel. Dan zijn ze gemakkelijk in de grond te slaan, maar ook gemakkelijk te verwijderen. Ook niet onbelangrijk. Gebruik standaard haring, stalen halfronde haring of kunststof haringen voor dit klusje.

Bos

Kampeer je in het bos dan heb je in veel gevallen te maken met een redelijk losse grond, met her en der een steen of kiezels. Ik zou in dit geval kiezen voor een stalen halfronde of een kunststof haringen. Deze zijn gemakkelijk de grond in de krijgen en sla je niet krom wanneer je een steen tegenkomt.

Zachte, drassige grond

Is de grond erg drassig, maak dan gebruik van een houten haring. Denk bijvoorbeeld aan het bos of aan de rand van een rivier. Houten haringen komen hier minder snel los en dus is dit de beste keuze.

In (los) zand

In dit geval is er eigenlijk maar één haring opgewassen tegen dit klusje, namelijk de houten haring. Vanwege de vorm en het materiaal zetten ze zich goed vast in het losse zand. Kampeer je in de duinen, op het strand of op een zandverstuiving dan zou ik ook zeker weten voor dit type haringen gaan. 

In steen / kiezel

Hoe zuidelijker je bent hoe harde de grond wordt. Zo zijn er campings waarbij het lijkt of je op een grote rots aan het kamperen bent. In dit geval is de juiste haring essentieel. Persoonlijk gebruik ik het liefst schroefharingen. Deze kun je met een schroefmachine vastzetten in de grond. Is de grond té hard voor schroefharingen dan ben je aangewezen op rotspennen. Gebruik je de laatst genoemde, zorg er dan wel voor dat je ze afdekt. Deze dingen zijn namelijk loeischerp! 

Er is veel keuze op het gebied van haringen
Maak je haringen goed schoon voor je ze opbergt. Dan gaan ze veel langer mee.

Hoe sla je je haring in de grond?

Oke, dan een ander belangrijk puntje. Wanneer je je haringen de grond in slaat, is het goed om een aantal zaken in je achterhoofd te houden. Om te beginnen moet je er voor zorgen dat je je haringen schuin de grond in slaat. Dus van je tent af. Het is het beste wanneer er tussen je scheerlijn en je haring een hoek van ongeveer 90 graden zit. Op deze manier kun je de meeste druk uitoefenen op je haring.

Ten tweede moet je er voor zorgen dat er geen spanning op je scheerlijn zit wanneer je hem de grond in slaat. Zit er al spanning op dan kun je je tent en de scheerlijn beschadigen doordat er té veel druk op komt. Haak je scheerlijn pas achter je haring wanneer hij bijna helemaal in de grond zit. Wanneer dan het geval is breng je de tent op spanning door de scheerlijn aan te trekken.

Ten derde moet je er altijd voor zorgen dat je een hamer bij je hebt. Voor alle stalen haringen en pennen kun je een gewone klauwhamer gebruiken. Voor alle andere haringen zou ik adviseren om een rubberen hamer te gebruiken. Hiermee sla je je haringen niet kapot.

Handige tools voor je haringen

Er zijn heel veel handige hulpmiddelen te koop voor je tentharingen. Denk aan tools waarmee je je haringen gemakkelijker in de grond krijgt of waarmee je ze gemakkelijk uit de grond kunt halen. Hieronder vind je een aantal van die tools die zeker niet aan je kampeeruitrusting mogen ontbreken.

Rubber hamer voor je haringen
Zonder (rubber) hamer ben je in sommige gevallen verloren!

Haring trekker

Heb jij wel eens geprobeerd om met verkleumde vingers haringen - die al minstens een week in de grond zitten - uit de grond te trekken? Ja? Dan weet je ook dat dit een vreselijk klusje kan zijn. Gelukkig zijn er hier speciale tooltjes voor ontwikkeld, namelijk een haring trekker. Echt een musthave voor iedere kampeerder! En heb je er geen, probeer het dan eens met een omgedraaide haring. Dat wil ook!

bestel een haringtrekker

Hamers

Wanneer de grond ook maar een klein beetje hard is ben je aangewezen op een hamer. Natuurlijk kun je gebruik maken van een hamer uit je eigen schuur, maar de meeste haringen zul je hier mee stuk slaan. Koop dus een rubber hamer bij bijvoorbeeld een kampeerwinkel. Het is een kleine investering en je hebt langer plezier van je kostbare haringen.

bestel een haring hamer

Glow in the dark haringen

Heb jij wel eens in het holst van de nacht tegen een uitstekende haring gelopen? Ik denk dat het over de hele camping te horen is. Gelukkig bestaan er zogenaamde 'glow in the dark' haringen. Deze laden zichzelf overdag op en geven 's nachts licht. Combineer je dit met glow in the dark scheerlijnen dan kan jou niets meer gebeuren.

bestel glow in the dark haringen

Haring kapjes

Bij rotspennen steekt de kop van de spijker altijd een stukje boven de grond. Dit gedeelte is erg scherp. Nu zijn hier speciale haringkapjes voor te koop. Heb je dit niet bij je dan kun je hetzelfde bereiken met plastic bekertjes. Handig en wel zo veilig en ze komen zelfs in 'glow in the dark uitvoeringen'.

bestel haring kapjes

Rotspennen
In sommige situaties kun je niet zonder rotspennen

Nog wat extra tips

Na het lezen van dit artikel en het toepassen van bovenstaande tips gaat jouw tent geen kant meer op. Toch heb ik nog een aantal kleine tips voor je in petto. Sla om te beginnen je haringen zo ver mogelijk de grond in. Hierdoor hebben ze meer houvast en is de kans dat je er tegenaan loopt een stuk kleiner.

Wanneer je naar de winkel rent om nieuwe haringen te kopen, bezuinig hier vooral niet op. Zoals (bijna) altijd is goedkoop duurkoop. Goede haringen gaan heel lang mee. Het is dus verstandig om hier iets meer aan uit te geven. En wil je nu dat ze mooi blijven? Maak ze goed droog voor je ze opbergt en doe ze in een haring etui. Hierdoor blijven ze mooi en gaan ze niet roesten.

Geniet van de voorpret!

zoek naar een leuke camping

Over de auteur:
Erwin van Hensbergen

Als initiatiefnemer van Campingzoeker is Erwin dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Naast het schrijven van blogs is hij ook verantwoordelijk voor de vormgeving van Campingzoeker. Erwin is een fanatiek kampeerder en doet dit het liefste in een tent of in een tenttrailer. Puur en helemaal één met de natuur! Naast zijn werk voor Campingzoeker is Erwin vader van twee en eigenaar van het internetbureau 'De MerkGarage' in Kampen.

Erwin van Hensbergen