Campings in Noord-Holland

Noord-Holland is een prachtige en zeer populaire provincie om te kamperen. Het is lekker compact en erg divers. Hou je van de gezelligheid van een grote stad, dan mag je een bezoekje aan Amsterdam of Haarlem zeker niet overslaan. Of ga cultuur snuiven in de vissersdorpen Volendam en Marken. En wat dacht je van de langgerekte Noordzeekust? Dit trekt ieder jaar veel toeristen van heinde en ver. In Noord-Holland vind je veel verschillende campings. Van grote 5-sterren campings met alles erop-en-eraan tot rustige charme campings. In Noord-Holland hoef je je nooit te vervelen en vind je altijd wel een camping die bij je past.

bekijk campings in Noord-Holland

Noord-Holland: een veelzijdige kampeerprovincie 

 

De provincie Noord-Holland is al jaren een populaire bestemming onder kampeerders. De belangrijkste reden hiervoor is ongetwijfeld de aanwezigheid van de Noordzeekust met zijn brede stranden en duinen. Ook het waddeneiland Texel, welke bij de provincie Noord-Holland hoort draagt hieraan bij. In slechts twintig minuten vaar je vanuit Den Helder richting de haven van Texel. Bezoek je graag een grote stad tijdens je vakantie, denk dan aan Amsterdam, Alkmaar of Haarlem. Maak een rondvaart door de grachten of bezoek een van de bekende musea. Net buiten deze bruisende steden vind je alweer de rust en weidsheid van de polders en bollenvelden.

Echte folklore is te bewonderen in de visserdorpen Marken en Volendam. De VOC historie vind je nog steeds terug bij Hoorn en Enkhuizen. De kinderen maak je vast heel blij met een bezoek aan dierentuin Artis of europa's grootste speeltuin de Linnaeushof. Zoals je kunt lezen vind je in Noord-Holland bijna alles waar Nederland om bekend staat. De grote steden, vissersdorpen, bollenvelden, molens en klederdrachten. Deze veelzijdigheid maakt dat je vast een camping kunt vinden die bij jou wensen aansluit.

Campingdelakens

Camping de Lakens in Bloemendaal aan Zee

Amsterdam (2) (1)

Een dagje Amsterdam

Het aanbod aan campings in Noord-Holland is zo groot dat het kiezen van een leuke camping lastig is. Wat vast staat is dat je je geen moment hoeft te vervelen. Er is altijd genoeg te doen in de directe omgeving van jou camping. Doordat de provincie vrij compact is zul je ook nooit ver hoeven te rijden. Je kunt kiezen voor een camping vlakbij het strand bij bekende badplaatsen als Zandvoort, Bloemendaal of Bergen aan zee. Ook als het weer iets minder is, is het altijd heerlijk om uit te waaien aan het strand.

Wandelen kun je ook in een van de twee nationale parken: Nationaal Park de duinen van Texel of Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Op campingzoeker vind je meer dan 20 verschillende camping in Noord-Holland. Het zoeken van een geschikt kampeerterrein doe je via onze uitgebreide zoekpagina. Hier kun je snel en gemakkelijk aangeven wat bij jou past. Het aanbod is gevarieerd. Zo vind je in Noord-Holland grote kindercampings, charmante minicampings en echte stads- of strandcampings. In Noord-Holland is de keuze enorm!

ontdek alle campings in Noord-Holland

Top 10 CAMPINGS NOORD-HOLLAND

1
Camping De Lakens 8
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
2
7
< 75 plaatsen
Familie camping
Landelijk
3
3
< 75 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
Staanplaats
v.a.21,00
4
1 (1) (1) (1)
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
5
10
> 250 plaatsen
Familie camping
Bij een stad
Staanplaats
v.a.21,00
6
3
> 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
7
9
75 - 250 plaatsen
Familie camping
Aan de zee
8
8
< 75 plaatsen
Charme camping
In het bos
Staanplaats
v.a.22,00
9
10
< 75 plaatsen
Familie camping
In het bos
Staanplaats
v.a.21,00
10
4 (2) (1)
< 75 plaatsen
Boerderij camping
Landelijk
Staanplaats
v.a.21,00
Accomodatie
v.a.50,00

Highlights Noord-Holland

Noord-Holland is omringd door de Noordzee, het IJsselmeer en de Waddenzee. In het zuiden grenst de provincie aan Zuid-Holland en Utrecht, en in het noorden via de Afsluitdijk aan Friesland. De Hoofdstad van Nederland, Amsterdam, is niet de provincie hoofdstad. Dit is Haarlem, een van de in totaal 47 gemeentes. Het Noordzeekanaal kun je zien als grens tussen het noordelijke deel en het zuidelijke deel van de provincie.

Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland

Texel (het grootste Waddeneiland van de vijf waddeneilanden) is een favoriete kampeerbestemming in Noord-Holland. Vanuit Den Helder kun je een veerboot nemen die je over de Waddenzee in 20 minuten naar de haven van Texel brengt. Mocht je de tijd hebben sla dan een bezoek aan Den Helder niet over. Een bezoek aan het Marinemuseum, Fort Kijkduin en de Helderse Bossen is zeker de moeite waard. Bij Den Helder heb je verschillende mooie strandopgangen met goede voorzieningen en gratis parkeergelegenheid.

Den Helder heeft ook een fijne camping direct tegen de duinen aan, binnen vijf minuten ben je op het strand. Eenmaal op Texel tref je zeven gezellige dorpjes, waarvan wordt gezegd dat Oosterend de mooiste is. Oosterend is een klein dorpje met oude vissershuisjes en schilderachtige straatjes en steegjes. Ook vind je er een van de oudste kerken van Nederland, de Maartenskerk. Het stralende middelpunt van het dorp. Op het noordelijke puntje van Texel vind je de rode vuurtoren. Je kunt de vuurtoren beklimmen door te trap over zes verdiepingen te nemen, en eenmaal boven word je beloond met een schitterend uitzicht over de Waddenzee. Op een heldere dag kun je vanaf dit punt Vlieland ook goed zien liggen.

Zoals bijna ieder waddeneiland heeft ook Texel een eigen juttersmuseum. Je vind het museum in het plaatsje De Koog. Dit museum laat je een grote collectie strandvonsten zien van de afgelopen 75 jaar. Er worden rondleidingen gegeven door echte jutters, die je de meest stoere verhalen kunnen vertellen. Texel heeft nog een mooi museum, en deze is favoriet bij veel kinderen, Ecomare. Ecomare is een museum waar je alles te weten komt over het waddengebied, de zeehonden en Texel. Naast een museum is Ecomaren op een centrum die gewonde zeehonden en vogels opvangt. Vergeet ook niet te gaan uitwaaien op het 30 kilometer lange strand die Texel rijk is. Bij De Koog zal het er gezellig druk zijn, terwijl je op het zuidelijkste puntje kunt genieten van alle stilte en de mooie natuur.

Texel

Zandvoort

Zandvoort aan Zee: een populaire badplaats

Zandvoort aan Zee is een van de oudste badplaatsen in Nederland. Als sinds jaar en dag trekt het lange brede strand veel toeristen. Door de jaren heen heeft Zandvoort steeds meer bijgebouwd om aan de wensen van de badgasten te kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het casino, de vele restaurants en het uitgebreide winkelaanbod. En vergeet niet het Circuitpark Zandvoort. Dit circuit hoopt in 2021 de formule 1 te mogen ontvangen.

Maar daarbuiten worden er ook veel andere festiviteiten georganiseerd rondom het circuit. Echte waaghalzen wagen zich natuurlijk zelf aan een rondje op het circuit. De strandpaviljoens van Zandvoort mogen het hele jaar blijven staan. En mocht je niet op een camping staan in Zandvoort zelf of in het nabijgelegen Bloemendaal dan is Zandvoort prima bereikbaar per trein. Vanaf het treinstation loop je zo het strand op. Vanuit Zandvoort kun je ook het Nationaal Park de Kennemerduinen gaan ontdekken. Een groot duingebied waar je zomaar ineens tussen de schotse hooglanders kunt fietsen.

De geliefde kustplaats Egmond aan Zee

Ook Egmond aan Zee is ook een zeer geliefde vakantiebestemming. Een camping bij Egmond aan Zee is zo gevonden want het aanbod is best groot. Het vijf kilometer lange strand wacht op je om te komen zonnen, vliegeren of zandkastelen te bouwen.  Pal aan het strand vind je de markante witte vuurtoren Van Speijck, die ook te bezoeken is.

Mocht je wat meer tijd hebben dan alleen een dagje strand bezoek dan een van de musea in Egmond aan Zee. Leer alles over de geschiedenis van Egmond in het scheepvaartmuseum of over de tweede wereldoorlog in het bunkermuseum. Via het Egmondse duingebied ben je met de fiets ook snel in omliggende dorpjes zoals Scoorl, Castricum of Bergen. Ben je in het voorjaar in Egmond aan Zee vergeet dan zeker de bollenvelden niet te bezoeken.

Echmontaanzee5

Schoorl2

Het kustdorp Schoorl

Het dorp Schoorl ligt aan de rand van natuurgebied de Schoorlse duinen. Midden in het centrum vind je de belangrijkste toeristische attractie van het dorp namelijk 'de klimduin'. Onderaan de vijftig meter hoge duin vind je een aantal restaurantjes en terrasjes. Terwijl de kinderen van op de klimduin spelen kun jij genieten van het uitzicht.

Bij bezoekerscentrum 'De Schoorlse Duinen' vind je veel informatie over dit natuurgebied en talloze fiets- en wandelroutes. Er wacht in totaal ruim 60 kilometer aan paden op je om het hele gebied te kunnen verkennen. Vanaf je camping in Schoorl zijn de plaatsen Bergen, Hoorn en Alkmaar dichtbij.

Hollandse Glorie herbeleven

Volendam is het meest beroemde vissersdorp van Nederland. Dit dorp moet je op zijn minst een keer in je leven gezien hebben. Hollandse glorie ten top. Rondom de haven met de vissersboten vind je de meeste gezelligheid van terrasjes en ontzettend veel souvenierswinkeltjes. Loop je echter een paar straatjes of steegjes verder dan kun je rustig dwalen langs alle oude vissershuisjes.

In het dorp kun je maar liefst drie musea bezichtigen. Het Volendams museum over de folklore, geschiedenis en visserij. Bij de Cheese factory vind je een museum en kaasfabriek ineen. Het Palingsound museum vertelt het verhaal over de muziek uit Volendam. Vergeet ook vooral niet op de foto te gaan in een traditioneel Volendams kostuum. Op de bekende dijk van Volendam vind je diverse toeristenwinkeltjes die deze foto's maken.

Volendam (1) (1) (1)

Marken

Marken

Marken is een dorp met een bijzondere geschiedenis. Tot 1957 was dit een eiland in de voormalige Zuiderzee. Door de bouw van een dijk werd Marken verbonden met het vasteland en dus een schiereiland. Vandaag de dag wordt Marken omringd door de Gouwzee en het Markermeer. De houten huisjes gebouwd op terpen en palen geven het dorp zijn bijzondere uitstraling. Dit alles natuurlijk ter bescherming tegen het water.

Het dorp is autovrij te bezichten, je parkeert je auto op de centrale parkeerplaats net buiten het dorp. Op het meest oostelijke puntje van het eiland vind je de vuurtoren genaamd 'het paard van Marken'. Dit is meteen de meest gefotografeerde vuurtoren van Nederland. De vuurtoren wordt nog bewoond en is niet te bezichtigen. Maar het plaatje is prachtig, je kunt er foto's maken met het dorp op de achtergrond of het Markermeer. In het Marker museum leer je alles over de traditie en klederdracht van het dorp. Ook de nabijgelegen klompenmakerij is te bezichten; er worden dagelijks demonstraties gegeven. In de gezellige haven kun je een terrasje pakken, een visje eten of een souvenierswinkeltje bezoeken.

De Zaanse Schans

Alle facetten waardoor Nederland (vooral in het buitenland) bekend is geworden vind je bij elkaar op de Zaanse Schans. Een bezienswaardigheid in Noord-Holland die je toch een keer gezien moet hebben. Als eerste vallen natuurlijk de vele historische molens langs de waterkant op. Sommigen zijn te bezichten, je kunt op een rondvaart stappen om langs de molens te varen of pak de fiets. De Zaanse Schans is eigenlijk een groot openluchtmuseum.

Je vindt er oude ambachten zoals een zeepziederij, een klompenmakerij en een kaasmakerij. Er zijn ook vele kleine musea vaak gevestigd in oude vissershuisjes of boerderijtjes. Neem eens een kijkje bij de museumwinkel van Albert Heijn, het bakkerijmuseum of museum Zaanse tijd. Je kunt er een harinkje happen of een pannenkoek eten. Vergeet ook niet een van de vele winkeltjes te bezoeken voor een souvenier voor thuis. Rondom de Zaanse Schans vind je een boerderijcamping en een minicamping. Zo kun je extra lang genieten van al het Hollands moois!

Zaanse Schans

Activiteiten Noord-Holland

Strand Noord Holland2

Watersport en strand

Op een camping in Noord-Holland is het heerlijk genieten vlakbij het strand. In de buurt van bekende badplaatsen als Bloemendaal, Zandvoort of Wijk aan Zee kun je een mooie strandwandeling maken of watersporten beoefenen zoals surfen en zeilen.

In Noord-Holland zijn twee grote nationale parken: het Nationaal Park Duinen van Texel en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (de brede duinstrook van Zandvoort tot IJmuiden).

Fietsen en wandelen in Noord-Holland

Naast strandliefhebbers is Noord-Holland ook geliefd bij wandelaars en fietsers. De provincie staat bol van typisch hollandse landschappen als duinen, weidse polders en eindeloze bollenvelden. Om de paar kilometer vind je wel een mogelijkheid om een kop koffie te drinken of een typisch streekproduct te kopen vaak in stalletjes langs de weg. Als je liever per mountainbike de omgeving verkent, probeer dan eens het parcours tussen Schoorl en Bergen. Maar je bent gewaarschuwd; dit schijnt ook het zwaarste parcours van Nederland te zijn.

Mocht je eens wat anders willen dan fietsen door de bossen of langs het water. Een stad is ook goed te verkennen per fiets, je kunt zelfs aansluiten bij georganiseerde tochten waarbij je veel informatie krijgt over de stad. Zoek je een meerdaagse wandeltocht dan is het Noord-Hollandpad een aanrader. Deze loopt van Texel naar het Gooi, je doorkruist dus heel de provincie. De route loopt met name over boerenland en rustige landweggetjes.

Fietsen3

Amsterdam

Stedentripjes

Amsterdam trekt jaarlijks miljoenen buitenlandse toeristen. En ze hebben groot gelijk de stad te komen bezoeken want je kunt je er goed een paar dagen vermaken. De bezienswaardigheden zijn eigenlijk teveel om op te noemen. Toch staan het Anne Frank Huis, het paleis op de Dam, het Rijksmuseum, de Hermitage en Madame Tussauds hoog op het lijstje favoriete mustsees. De stad is eigenlijk een groot museum zeker als je langs de grachten of brugjes langs de pakhuizen loopt. Bekende wijken zijn onder meer De Pijp, de Jordaan en de Rosse buurt. Om de stad op een andere manier te bekijken kun je ook in een rondvaartboot stappen, of neem een tram door de stad. Wil je even ontsnappen uit de drukte, ga dan picknicken in het Vondelpark of Westerpark. Of bezoek een gezellige markt zoals de Dappermarkt of de Albert Cuypmarkt. Kinderen maak je vast blij met een bezoek aan Artis. Deze dierentuin liggen middenin het centrum van Amterdam. Kamperen kun je even buiten Amsterdam, in het Amsterdamse Bos of bij Zeeburg.

Niet ver van Amsterdam ligt de provinciehoofstad Haarlem. Hier is het net wat rustiger dan in Amsterdam, toch vind je hier ook tal van leuke musea en winkels. En het strand van Zandvoort en Bloemendaal is vanaf Haarlem ook zeer goed bereikbaar. Begin je bezoek aan Haarlem op de Grote Markt en wandel door naar het Frans Hals museum. Echte speciaalzaken vind je nog op en rondom de Warmoesstraat. Om de dag af te sluiten kun je een biertje nemen bij de brouwerij in de Jopenkerk.

Naarden is een wat kleinere stad in de provincie maar zeker het bezoeken waard. Je bevindt je midden in het Gooi, maar van uitsluitend koude kak is in Naarden geen sprake. Naarden is een voormalig vestingstad bedoeld om de stad Amsterdam te verdedigen. De resten van deze vestingstad zoals de poorten en kanonnen zijn goed bewaard gebleven. Een rondwandeling door het stadje brengt je langs vele monumenten, bijzondere antiekwinkeltjes en gezellige horeca. Mocht jet budget het toelaten neem dan vooral een kijkje bij de Galerie van Jan des Bouvrie genaamd het Arsenaal. Al jaren een begrip in het Gooi.

Forten en kastelen bezoeken

Het Muiderslot in Muiden is een 700 jaar oud kasteel in de buurt van Amsterdam. Het muiderslot is een van de best bewaarde kastelen uit de middeleeuwen in Nederland. Het slot ligt aan rivier de Vecht en aan het IJsselmeer. Je kunt er wisselende tentoonstellingen bezoeken en binnenkijken in de statige vertrekken met alle pracht en praal. Met mooi weer is het ook zeker een aanrader om een rondje te maken in de omliggende kasteeltuinen. Deze staan in de lente en zomer prachtig in bloei.

'De uitdrukking 'voor Pampus liggen'hebben wij te danken aan het forteiland Pampus. Een voormalig wachteiland voor de vele schepen van de VOC vloot. Een plek vol historie en avontuur omringd door water. Pampus ligt in het midden van het IJmeer en om er te komen neem je de veerdienst die vertrekt vanuit Muiden. Eenmaal aangekomen op het eiland kun je de tientallen ruimtes in het fort gaan ontdekken. Honderden jaren Nederlandse geschiedenis kom je tegen. Sluit aan bij een rondleiding of ontdek het fort met de kinderen door middel van een speurtocht. In de zomermaanden kun je ook op Pampus blijven overnachten, boek op tijd je plaatsje in een van de tenten of scheepshutten.

Muiderslot2

Artis2

Uitstapjes

Er zijn diverse uitstapjes te maken vanaf jou camping. Je hoeft er nooit ver voor te rijden want de provincie is vrij compact. Noord-Holland kent vele bekende musea zoals het Nederlands instituut voor Beeld en geluid in Hilversum en het openluchtmuseum in Enkhuizen. Voor de kinderen is een uitstapje naar Europa's grootste speeltuin Linnaeushof of de dierentuin Artis erg leuk!